Gość: PH Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.lubin.dialog.net.pl 14.09.10, 15:46 Znam trochę tę branżę, mama w niej wielu znajomych, więc podam kilka przykładów, gdyż rozpiętość zarobków, zróżnicowanie jakości narzędzi pracy oraz warunków jest spora i uzależniona od różnych czynników. Wszystkie kwoty netto. 1. PH w lokalnej, topowej w swojej branży hurtowni : - 1000zł podstawy + 800-900zł premii. - 0 zł z gratisów bo ich nie ma. - region działania - kilka powiatów. - czas pracy normowany od 8 do 16 - samochód służbowy do celów służbowych, Renault Kangoo po godzinach pracy zostaje na parkingu firmowym - komórka bez limitów (ale z rozsądkiem...) 2. PH lokalnej małej hurtowni - 900zł podstawy + 200 zł premii - 0 zł z gratisów bo ich nie ma - region działania - kilka powiatów - czas pracy normowany 8-16 - samochód służbowy peugeot partner do domu ale jest rozliczany z paliwa - brak tel służb. 3. PH w branzy FMCG, duża znana firma, klient detal i hurt - 1500zł podstawy + 700-800zł premii - 300-500zł z gratosów - ok. 1000-1200zł rocznej premii - wczasy pod gruszą 1500zł - region działania - kilak powiatów - samochód służbowy renault Clio do uytku prywatnego, paliwa może lać ile chce oprocz weekendów - tel słuzb z 200zł limitem 4. PH w branzy chemicznej, duża znana firma, klient detal i hurt - 2500zł podstawy + 1000 zł premii - kiepskie gratisy to i zarobić na nich ciężko - ok. 3000zł rocznej premii - wczasy pod gruszą 1500zł - region działania - kilka powiatów - samochód służbowy Opel Corsa nowy do uzytku prywatnego, limit miesieczny na paliwo - tel sluzb z 200zl limitem 5. PH w duzej firmie, klient hurt - 3000zł podstawy + 1000-1500zł premii - z gratisów nawet i powyzej 1000zł /mies - wczasy pod grusza 1500zl - nagrody roczne liczone w tys zł - region działania - całe województwo lub2,3 - samochod sluzbowy skoda octavia - tel sluzb 300zl limit - laptop Piszę o zarobkach z gratisów, bo przecież 80% gratisów trafia do kieszeni PH............... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PH Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.lubin.dialog.net.pl 14.09.10, 15:57 I jeszcze dorzucę kilka słów... Nie da się załatwić tej pracy bez jednej z następujących rzeczy: doświadczenia bądź znajomości. Jeśli są takie przypadki to są marginalne wyjątki potwierdzajce regułę. Bez doswiadcznenia to przyjmują pseudofirmy liczące na wyzysk i naiwność młodych. Oferują im po 10tyś i każą łazić po domach i ludziom dupę zawracać odkurzaczami, usługami telekomunikacyjnymi czy internetem... Ale z drugiej strony jest to dobry sposób żeby zdobyć jakiekolwiek doświadczenie, warto czasem przemęczyć w takiej firmie kilka miesięcy zeby mieć co pokazać w cv. Nie piszcie tu że szukacie pracy i prosicie wiadomośc na email. od tego są portale ofłoszneiowe. z tym że rertutacja w duzych firmach wyglada tak: szukamy kadydata najpierw w strukturach firmy, pozniej wsrod znajomych, a dopiero pozniej idzie ogloszenie. Gratisy. dla wielu PH dodatkowe zrodlo dochodu. najczesciej firma z nich nie rozlicza. Wyglada to tak, ze jezeli klient kupi towar za dajmy na to 1000zl to "nalezy mu sie" butelka whisky, plecak, zegarek, patelnia czy co tam jeszcze jest. Zazwyczaj klient o tym nie wie wiec rezolutny ph przejmuje fanta i ma dla siebie badz opyla na allegro i kaska do kieszeni. To tez ciekawy i wazny aspekt tej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznań Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.abc.com.pl 09.10.10, 07:39 Witam, a jedna w handlu można zarobić konkretne pieniądze i nie sprzedawać internetu, kołderek czy innego badziewia. Pracuję na własnej działalności od 5 lat w wolters kluwer. Przez ten czas kupiłem 1/4 h działkę budowlaną pod Poznaniem, mam dwa samochody ( firma nie zapewni samochodu, a jeśli nie chcesz mieć przestoju w pracy w razie awarii lepiej mieć dwa), właśnie wystartowałem z budową domu, no i nie mam żadnych kredytów. Kiepski handlowiec ma około 7 brutto, ale taki długo nie popracuje, dobry może dobić do 20 brutto. Kasa zawsze w terminie, jest ciśnienie, ale w handlu tak wszędzie. Nie trzeba mieć znajomości, tylko predyspozycje do bycia handlowcem i motywację. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcianoo Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.12.10, 22:27 witam , chcialbym pracować jako handlowiec kłodzko wrocław prosze o info. pozrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszek Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.lubin.dialog.net.pl 22.12.10, 15:39 A ja bym chciał dostać willę z basenem, najlepiej Barbados, czekam na info. ...tak mniej więcej dla pracodawcy wygląda Twój post. A czym się możesz pochwalić?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były agent WKP Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.dynamic.chello.pl 22.12.10, 18:56 Coś się zmieniło w WKP ? nie sądzę !! z tego co wiem to teraz nawet mają was rozliczać z telefonów firmowych. Nie dziwię się, że nie możecie znaleść ludzi do pracy w Poznaniu. Nikt nie chce pracować za tą kasę którą oferujecie. Co do jednego jednak muszę się zgodzić jeśli jesteś dobry sprzedajesz zarabiasz jeśli nie sprzedajesz wychodzisz na zero bo 3800 podstawa odliczając 800 ZUS 1200 paliwo 18% podatek z 1800 to 324 pln zostaje 1400 nie liczę amortyzacji samochodu czy jego napraw. Bo jak masz samochodów z WKP to płacisz im 1200 mam racje Panie Poznań ? Zostaje 200 zawsze coś :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johnny Ile zarabia PH w branży telekomunikacyjnej? IP: 188.33.62.* 06.01.11, 15:20 Ile płacą prowizji przedstawicielowi handlowemu z branzy telekomunikacyjnej ? Czy jest to prowizja od wysokości rachunków jakie klient bedzie płacić przez jakis czas płacą prowizję? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A, Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.multimo.pl 20.01.11, 19:47 Racja, jest mnóstwo Firm, które lica na wyzysk swoich pracowników. Ale jest w tym wszystkim jeden wielki plus. Zdobywasz niesamowite doświadczenie. Ja pracuje w tym 6 lat. Zmieniam Firmy średnio co 8-10 miesięcy, bo produkty lub usługi, które oferują są (co będę ukrywać) gó...ane. Zauważyłem, że teraz ludzie myśla, jak się tu nachapać, wpychają shit, żeby zarobić, przez to Klientela robi się co raz bardziej ostrożna i nieufna. Masakra. Jednak: pracując dla tych Firma nauczyłem się manipulacji Klientem do obrzydzenia (Czasem sam się tego wstydze), jednak plus jest taki, że kiedy nzajde Firmę, dla której praca będzie moją pasją na pewno słupki sprzedaży skocza w góre (jak wszędzie, gdzie pracowąłem :P Marzeniem i celem każdego, kto lubi branżę handlową i che w tym pracować jest (prócz zarabiania grubej kasy) - praca dla Firmy z renomą lub firmy, która rozwija się dzięki dobremu produktowi/usłudze, a nie naganiania na szajs :) Wszystkim poczatkującym PH lub doświadczonym, ale bez poczucia spełnienia, życze, aby to się spełniło :D Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.aster.pl 16.02.11, 14:04 Napisz w jakiej firmie pracujesz i czy są tam przyjęcia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.11, 15:22 pracuje dla obuwie-burtons sprzedaje usługę praca bdb płatna 6800 www.obuwie-burtons.pl/?id=sklep polecam ! wyslii cv wiem ze ok 16 PH potrzeba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nik Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.11, 18:05 po pięciu latach pracy jako ph , branża budowlana -4,5 netto plus do 30 % premii (realnie 22-28%), fajne narzędzia , auto w c klasie - do dyspozycji bez żadnych właściwie ograniczeń , tel bez limitu , auto bez gps, praca w nielimitowanym wymiarze godzin. w razie potrzeby spanie za free. niestety - presja na wynik , realizowanie targetu za wszelką cenę, brak możliwości kształcenia na koszt firmy , brak szkoleń językowych, brak dopłat do fitness. na plus- opieka zdrowotna w medicover. Ponadto w tej pracy nie da się "wyłączyć" o 16 i iść do domu. jest się w pracy 24 godz na dobę 7 dni w tygodniu. tel własciwie wyciszam tylko w kinie , a zabieram go nawet do toalety. niemniej kocham tą robotę i nie wyobrażam sobie żebym równie dobrze realizował się w czymś innym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzza Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.11, 17:16 powiem jedno: ludzie po studiach szukaja roboty jako ph :)) ehhhh............ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sales Engineer Ja po Poliehnice jako PH łojem 8000 netto na renke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.11, 17:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszek Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.sidnet.biz / 192.168.20.* 09.01.11, 11:34 Co racja to racja... Dziś w Polsce człowiek po studiach (w większości kierunków) nie jest nikim wyjątkowym. Zrobiłem licencjat zaocznie ale w międzyczasie od matury budowałem swoją karierę zawodową, dziś mam 23 lata i pracy jako PH i zarobków nie muszę się wstydzić, mam około 2600-3000 netto/mies. Natomiast moi znajomi którzy są na studiach dziennych i je kończą okazują wielkie zdziwienie, że po zrobieniu mgr (ale bez żadnego doświadczenia w jakiejkolwiek pracy) składają cv do firm i zero odpowiedzi. Goły papier nie wystarczy. W ciągu 5 lat studiów mieli mnóstwo czasu i okazji, żeby załapać jakąkolwiek pracę, ale lepiej imprezować, pić na umór, balować... w cv tego nie wpiszą, a że chwytali się różnych zajęć to już by było coś. Pracodawcom nieroby niepotrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.lubin.dialog.net.pl 11.01.11, 14:57 To prawda... Żyjemy w takim kraju, gdzie pracodawca chce aby kandydat do pracy był młody, wykształcony, bez zbędnych nawyków, ale z doświadczeniem. Ciężko to pogodzić i stworzyć idealny profil takiego kandydata, ale jak się chce to wszystko można. Kolega wyżej chyba jest tego przykładem - po maturze podjął jakąś pracę (pewnie do dziś pracował już w kilku miejscach) i robił zaocznie studia. Po kilku latach męczarni (w tygodniu praca, w weekendy studia) jest za to gotowy, niemal idealny kandydat do pracy. Jeszcze młody ale już doświadczony, i bez nawyków, które w przypadku handlowca mają istotne znaczenie. Sam szedłem podobną ścieżką jak kolega. Pamiętam śmiech znajomych, którzy robili studia dzienne, mieli po 3-4h zajęć dziennie, wolne weekendy często przedłożone o dodatkowe wolne w tygodniu. "My balujemy a ty zapieprzasz", mówili. Kiedy robiliśmy magistra ja miałem już stanowisko kierownicze i zespół handlowców pod sobą, a oni?... Polecam studia zaoczne!;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rado Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.toya.net.pl 27.02.11, 18:00 Święte, słowa i 100% racji! Zgadzam się z przedmówcą w całej rozciągłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.11, 15:19 hej ja pracuje w obuwie-burtons jezdze po polsce 6800 netto spanie i jedzenie za darmo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomoc Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.home.aster.pl 03.02.11, 10:29 jako ph zawsze były i będą dobre zarobki- szczególnie w branży farmaceutycznej ale-praca.com/oferta/4131,regionalny-kierownik-sprzedazy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonka męza Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.02.11, 13:23 moj mąz pracuje jako przedstawiciel..Kasa dobra nawet bardzo ale czy warto ??napewno nikt Cie nie doceni a gdy przez chile jest gorzej podkreslam ''przez chwile''nikt sie z toba nie liczy zwolnią Cie !!bez podania przyczyny albo napisza redukcja etetu!! co jest smieszne. Czytała wiele opini o tej firmie nie spodkałam się z ''dobra'' zarowno na innych stanowiskach.a szkoda bo niby maja najlepsze słodycze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PH Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.nsystem.pl 03.02.11, 22:32 Pracuje jako PH od mniej wiecej 4 lat, firmy zmieniam mniej wiecej co 1 rok ... Zarobki: 1) branza fryzjerska (raczej van seller niz PH) na reke jakies 1700 zl 2) branza spozywcza (piwo) na reke jakies 2500 zl 3) branza farmaceutyczna (duza miedzynarodowa firma) na reke jakies 4000-4800 zl Sama praca przejebana, non stop wieksze plany, ciesnienie zeby byc najlepszym, wiecznie narzekanie i kazdemu zawsze malo i malo ... to jest najgorsza mozliwa praca, gdzie mozna dobrze zarobic, nienawidze jej z calego serca, ale musze z braku alternatywy w niej gnić. .... pozdrawiam wszystkich PH w Polsce ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: 87.206.60.* 02.03.11, 16:02 Człowieku, to co napisałeś w kilku słowach to kwintesencja tego "zawodu" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PH Bo to nie praca dla kobiet, dzieci i maminsynków! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.11, 22:33 To praca dla prawdziwych mężczyzn, którzy nie mogą żyć bez walki, bez uczucia rywalizacji. Walka z konkurencją, negocjacje z wymagającymi klientami to właśnie śmietanka w tej pracy. To jest ciekawa praca, w której są wzloty i upadki, emocje, duże pieniądze. Natomiast w Urzędzie grzeją posadki: - kobiety, - (duże) dzieci/maminsynki/bezjajeczni/łajzy/ciepłe kluchy. Oni również w razie wojny będą chować się w pieleszach, ewentualnie czyścić broń. Generalnie nie istnieją na świecie jako siła robocza/umysłowa/decyzyjna. Po prostu sobie są i tyle. Jeżeli chcecie sobie po prostu być, to zapraszam za biurko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PH HVAC&R Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.11, 15:32 Branża klimatyzacyjna, Poznań, 3 lata doświadczenia 4100 netto podstawy + 500-1500 prowizji ~5000 netto do ręki Odpowiedz Link Zgłoś
polka.pn Szkolenia dla przedstawiciela handlowego???? 27.02.11, 17:17 Witam!JEstem z Poznania i zamierzam sie nieco przebranzowic ,pisze nieco bowiem aktualna praca nie jest na tyle obciazajaca czasowo ,abym nie mogla chwycic sie dodatkowego zajecia.Padlo na pracownika handlowego a zwiazku z tym ze nie lubie starac sie o praca jako zupelny "swiezak"postanowilam pierwej sie przeszkolic.Tak i w tym momencie zaczely sie schody bowiem okazuje sie ze nie moge nic znalezc ,a jak juz cosik znajde to nie w Poznaniu.Czy ktos z Was moze wie gdzie szukac takich szkolen w miare przyzwoitej cenie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_słubice Re: Szkolenia dla przedstawiciela handlowego???? IP: *.dynamic.chello.pl 20.05.11, 13:27 Przez przypadek natknęłam się na Twój post. Niedawno byłam razem z moimi 2 pracownikami na szkoleniu w Poznaniu z technik sprzedaży. Miałam na początku mieszane uczucia, bo kupiłam je przez sklep internetowy, jak weszłam na stronę ich firmy i trochę poczytałam, nabrałam większego zaufania. Dostałam pocztą knowboxy, pierwszy raz się spotkałam z czymś takim. A samo szkolenie było rewelacyjne - cały czas ćwiczenia, przemiła atmosfera, trener nie pozwolił nam się nudzić nawet na moment, opowiedział sporo o swojej praktyce w handlu. Sprzedam teraz absolutnie wszystko :). Naprawdę z czystym sumieniem polecam. Mogę przesłać info na prv. a.kantycka@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art Re: Szkolenia dla przedstawiciela handlowego???? IP: *.cdma.centertel.pl 20.05.11, 17:40 slaba reklama tych twoich szkolen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokrotka PH w Wydawnictwie IP: *.icpnet.pl 28.02.11, 16:36 Witam proszę o pomoc. Od roku pracuję w niewielkiej firmie. Atmosfera w pracy jest okropna, szef terroryzuje Nas ile się da. Często zdarza się, że muszę wyjść do toalety i wytrzeć wilgotne oczy. Ta praca wprowadza mnie w stan depresyjny. Jedna zaleta taka, że zarabiam dobrze. Potrzebuję stałej pracy, jestem samotną matką z bliźniaczkami, bez rodziny. Od kilku miesięcy szukam innej pracy. Mam możliwość pracować jako PH w poznańskim wydawnictwie książek. Nigdy nie brałam pod uwagę pracować jako przedstawiciel handlowy. Wysyłając CV podchodziłam do tego bardzo sceptycznie... Jednak bezrobocie duże, doświadczenie niezbyt długie (mam 24 lata, dotąd pracowałam tylko na umowie zlecenie). I teraz moje pytanie: jak praca wygląda w tej branży?? Towar będę głównie rozprowadzać po księgarniach, przedszkolach itp. Problem również w tym, że nie mam zielonego pojęcia na temat takiej pracy, choć kiedyś pracowałam w handlu jako sprzedawca. Moje obawy są takie, że spadnę z deszczu pod rynnę. Boję się takiego ryzyka, jednak wiem, że muszę zmienić pracę, a jak dotąd odezwało się na poważnie tylko to wydawnictwo. Zastanawia mnie jeszcze druga sprawa, chcą zatrudnić ponad 10 osób... Moje pytanie to czy to nie jest zastanawiające? Oferują mi umowę o prace i podstawę, ale ta rotacja mnie martwi... I jeszcze fakt, że nie posiadam prawa jazdy (choć czeka mnie już tylko egzamin). Dlatego proszę o poradę czy warto spróbować pracy jako PH w Wydawnictwie Książek. Pozdrawiam i góry dziękuję każdemu życzliwemu kto mi odp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kurak Re: PH w Wydawnictwie IP: *.elblag.vectranet.pl 28.02.11, 23:03 Ciężko mi powiedzieć, bo w branży książkowej nie pracowałem. Jednak na pewno prawo jazdy to podstawa, musisz mieć na pewno gadane, znać techniki manipulacji człowiekiem, bo jak nie będzie wyników to Cię zwolnią. W tej pracy nie możesz w najmniejszym stopniu pokazać nie pewności czy też słabości. Liczy się tylko wynik. Jednak jak będziesz dobra w tym co masz zrobić, możesz nieźle zarobić. Teraz coś o mnie. Póki co jestem jeszcze młody, uczę się ile tylko można. Mam 21 lat , w tym roku podejdę do matury. W przeszłości 4 lata pracowałem w marketingu, zaczynałem jako zwykły promotor produktów, a skończyłem jako zastępca szefa. Gdy wyjeżdżał na wczasy, to cała firma (zatrudniająca 40 os) była pode mną. Pamiętam , niezły nawał pracy , ale i dobrą kaskę. Potem postanowiłem zmienić ciut branżę na windykację, pracuje już rok, jeszcze rok mi został do zakończenia umowy. Na spotkaniu rekrutacyjnym mimo 30 osób z czego ja jako jedyny bez matury, zostałem przyjęty jako jedna z 3 osób. Przeszedłem masę przeróżnych szkoleń, i szczerze mówiąc Pewność siebie + dobrze gadane potrafi działać cuda, nie tylko w pracy, a również w życiu codziennym. Za rok, gdy skończy mi się umowa o pracę, nie podpiszę nowej, gdyż będę już w pełni przygotowany retorycznie do pracy jako PH i w tym kierunku będę szukać zatrudnienia. Praca na pewno nie jest łatwa, można określić ją, jako wyścig gepardów. Jednakże jestem przekonany, że ten czas który poświęciłem na naukę w kontaktach ludzkich, mój styl "bycia" , oraz doświadczenie które teraz całymi garściami łapie, zaprocentuje tym że dłuuugo jako PH się utrzymam. Postawiłem sobie cel, że w wieku 26 lat, jak moi znajomi ze szkolnej ławy skończą studia, ja będę już na własnym kwadracie mieszkać. Czy uda mi się to zrealizować jako PH ? To już zweryfikuje czas ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poprawka Studia (mgr) zwykle kończy się w wieku 23/24 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.11, 23:17 Licencjat/inżynier już w wieku 22/23 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokrotka Re: PH w Wydawnictwie - po pierwszym dniu pracy... IP: *.icpnet.pl 02.03.11, 17:10 No wiec jestem po pierwszym dniu próbnym w pracy przedstawiciela handlowego reprezentującego wydawnictwo księżkowe... I dwa słowa co mi się nasuwa to NACIĄGACTWO i AKWIZYCJA. W rozmowie kwalifikacyjnej dyrektor wszystko tak ładnie opowiadał, że będę miała konkretne adresy gdzie jeździć, że to będą instytucje takie jak przedszkola, szkoły, hurtownie itp., że nie zostawią mnie samej sobie, że będę zarabiała średnio 3 tys zł... A co się okazało? W teren pojechałam z mężczyzną ok 40stki. Praca polegała, żebym wzięła do reki 7 książek i szła w teren. Gdzie? WSZĘDZIE GDZIE SIĘ DA. Począwszy od małych sklepików, cukierni, kwiaciarni, solarium, a na warzywniaku kończąc. Oczywiście odwiedziliśmy kilka biurowców, ale wszędzie patrzyli na nas tylko jak na naciągaczy. Na tych co wyłudzą od Ciebie kilkanaście złotych sprzedając książkę do gotowania. "PANI NIE BĘDZIE CHODZIĆ PO DOMACH, TO BROŃ BOŻE ŻADNA AKWIZYCJA!!!" A jak to wyglądało w rzeczywistości? Owszem nie chodziliśmy po domach, nie nachodziliśmy ludzi w ich mieszkaniach, nachodziliśmy ich tylko w ich miejscach pracy!!! Żenada... Na rozmowie spotkałam inną dziewczynę, która również miała jechać w tym samym czasie na to "szkolenie" z kobietą. Wymieniłyśmy się numerami i po kilku godzinach napisała mi, że ta kobieta która pracuje w tym wydawnictwie i która zabrała ją na to "szkolenie" była zafascynowana tą pracą! I najbardziej właśnie dziwi mnie to, że ten mój szkoleniowiec również był w tą pracę strasznie wkręcony! TOTALNIE TEGO NIE ROZUMIEM. Jak może sprawiać przyjemność człowiekowi praca, w której jego głównym celem jest nachodzenie zaskoczonego klienta i nakręcenie go na kupno????? Jestem zszokowana, zniesmaczona i załamana. Straciłam cenny czas, siły i wyobrażenia na temat pracy PH. Albo po prostu nie zobaczyłam dziś za dużo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary "pehowiec" Jest między pracami PH podstawowa różnica! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.11, 22:47 A mianowicie telefoniczne umawianie się na spotkanie. Nachodzenie ludzi w pracy z buta to rzeczywiście nic ciekawego, bo można czasem zostać pogryzionym przez psa. Prawdziwy, szanujący się PH dzwoni co najmniej dzień przed do klienta i prosi o spotkanie. Jeżeli klient nie jest przekonany co do spotkania, to można (bardzo krótko) wymienić zalety produktu, korzyści które może dzięki niemu uzyskać. Jeżeli klient stanowczo odmawia (kilka % przypadków, zależy od towaru, branży) to szanujący się PH grzecznie się żegna i ewentualnie wysyła materiały reklamowe pocztą. W zdecydowanej większości przypadków (zależy od produktu, branży) klient zgadza się na spotkanie, kwestia jedynie terminu. W ten sposób planuje się dzień pracy - podróż służbową - szereg spotkań w klientami. I wówczas nie widzę problemu. PH na pewno nie siedzą w jednym worku. Można ich nazywać akwizytorami, ale jedni latają z badziewiem "z buta" (bez zapowiedzi), inni sprzedają systemy klimatyzacyjne czy linie technologiczne - Ci drudzy umawiają się na spotkania. Co prawda ten pierwszy może być zwykłym głupkiem leśnym a ten drugi powinien być inżynierem (humanista będzie co chwile zaginany przez klienta z wiedzy technicznej), ale generalne zasady sprzedaży są takie same dla obu. Ja, doświadczony PH, nie zgodziłbym się na nękanie klientów z buta, bez zapowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Praca w Jutrzence IP: *.netcominternet.pl 11.03.11, 20:29 Witam Jak wygląda praca PH w Jutrzence w dziale przypraw na zasadzie własnej działalności ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.ceti.pl 16.03.11, 15:53 Czesc. Czy znacie moze kogoś zainteresowanego pracą przedstawiciela handlowego w branzy materiałów eksploatacyjnych w olkolicach Warszawy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.ceti.pl 16.03.11, 15:53 Czesc. Czy znacie moze kogoś zainteresowanego pracą przedstawiciela handlowego w branzy materiałów eksploatacyjnych w okolicach Warszawy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.11, 07:49 Czy po technikum handlowym z wykształceniem średnim dostanę jakąś pracę w tym zawodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
kowal_warszawski Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? 16.04.11, 12:45 wydaje mi się, że powinno ci się udać znaleźć pracę jako przedstawiciel handlowy. w tego rodzaju pracy zasadnicze znaczenie odgrywa doświadczenie. równie ważne są umiejętności. jak łatwo nawiązujesz kontakty, potrafisz negocjować i potrafisz sobie organizować pracę to nie powinieneś mieć problemów ze znalezieniem takiej pracy. tutaj mniejszą rolę odgrywa wykształcenie, bo stanowi element drugorzędny. jeżeli chodzi o zarobki to na blogu jednej z firm sprzedażowych to jest dokładnie wyliczone, ile może pracownik zarobić i na jaką pensję może liczyć TUTAJ. sam miałem dość długi epizod z pracą tego rodzaju i jak dla mnie to jest świetne doświadczenie, jak potem chcesz prowadzić swój, własny interes. -------------- "będąc zerem – w Warszawie można być geniuszem prawie (...)" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.11, 21:36 Jestem Ci na prawdę wdzięczny! Może odpowiesz mi jeszcze na jedno pytanko ;). Jeśli chciałbym zdobyć doświadczenie pracując sezonowo (lipiec,sierpień) to gdzie ? Chodzi mi o np. w sklepie czy coś takiego. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kowal_warszawski Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? 19.04.11, 13:09 powiem ci, że zależy na jakim doświadczeniu ci zależy i na jakiej pracy. na twoim miejscu poszedłbym do jakiejś znanej firmy na praktyki i na staż, bo potem będziesz miał ciekawy punkt do cv. zresztą teraz dużo się pisze o tym, że pracodawcy patrzą na takie rzeczy przy rekrutacji - polecam artykuł. na twoim miejscu wykorzystałbym teraz wolne dni na powysyłanie cvi listów motywacyjnych. wcześniej zaczniesz do na czerwiec powinieneś mieć jakieś zajęcie. ja swoją karierę zaczynałem w telesprzedaży i jak dla mnie to jest jedna z ciekawszych jaką można robić będąc młodym i nowym na rynku pracy. ale myślę, że możesz to rozeznać i najwyżej spróbować znaleźć coś co ci odpowiada. i tam aplikować. -------------- "będąc zerem – w Warszawie można być geniuszem prawie (...)" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.11, 16:02 Jestem Ci niezmiernie wdzięczny! Jak będę mieć jeszcze jakieś pytania, to napiszę :P Odpowiedz Link Zgłoś
menti81 Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? 14.04.11, 21:05 Wszystkim, którzy chcą zmienić pracę na lepszą, polecam ciekawą stronkę WWW.CORSON.PL to firma która pisze profesjonalne i skuteczne dokumenty: CV i LM. Wierzcie mi to się sprawdza, pracodawcy na prawdę dzwonią! Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxxx Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.adsl.inetia.pl 19.04.11, 20:11 Nie chce mi sie czytac watku, ale odniose sie do topicu - w firmie w ktorej pracuje od jakich 7.5 tysiecy brutto do nawet 12, plus prowizja o wykonanego planu. I z tego co wiem, to nie sa jakies straszne pieniadze, znajoma ktora jest handlowcem byla w innej firmie, u jakichs azjatow, i tam negocjowala 10. Warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjjacko Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.acn.waw.pl 01.05.11, 08:23 zależy ile wkładasz w robotę wysiłku, taka to robota że jak się komuś nie chce to wiele nie zarobi. Podstawa jest niewielka jeśli w ogóle jakaś sensowna jest, a twój zysk to kwestia tego jak obrotny jesteś, ile sprzedasz tyle zarobisz. Jak ktoś lubi sprzedaż i aktywną pracę (sporo czasu za kółkiem także) i jest w tym dobry to zarobi znacznie więcej niż na ciepłej posadce za biurkiem. Ja mam spory region na północy kraju i robię w branży spożywczej (firma Beer Fingers - produkują podwójne paluszki) i jestem zadowolony. Akurat tak jest u mnie, że sprzedaje się produkt drobnicowy, ale za to % jest spory od sprzedaży, więc jak się przez pierwsze parę m-cy zbuduje bazę klientów którzy regularnie zamawiają produkt to można sobie ładnie zarobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alzarkawi Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.11, 15:20 ja mam 50.000 PLN na rękę plus premie 150 000 PLN handluję bombami atomowymi oczywiście komórka gratis auto też hotele każą mi płacić od 3 gwiazdek w gorę . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruderf Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.11, 00:53 Witam. Skończyłem właśnie technikum jako informatyk.wybieram się na studia i chciałbym pracować jako PH. Jak mogę uzyskać jakiekolwiek doświadczenie? od czego zacząć? Dodam tylko, że bardzo dobrze nawiązuję kontakt z ludźmi i potrafię negocjować itd. Proszę pomóżcie bo nie wiem od czego zacząć i jak dostać tą pracę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwka5050 Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.11, 13:48 Hej! Jestem gotowa aby zaczac prace jako przedstawiciel handlowy. Jestem kobietą, mam 24 lata. I mieszkam w woj. opolskim. Jak ktos ma dla mnie jakąs dobra propozycje prosze na maila: iwka5050@wp.pl Serdecznie dziekuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania HR Pinda Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.dynamic.chello.pl 18.05.11, 01:17 radzę szukac pracy w normalny sposób wysyłając dokładne CV ze zdjęciem do pracodawcow a nie pisząc tu tego typu durne anonse, które jedynie obnazanają twoją naiwnosć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwka5050 Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.11, 10:57 No w sumie masz racje, ale tyle już powysylalam i nic!!!! A bardzo potrzebuje pracy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PeHa Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.adsl.inetia.pl 19.05.11, 23:54 ŻENUA LUDZIE!!!! Jestem gotowy aby pracować jako PH ??? Co to za teksty ludziska!!!! Pojęcia nie macie jaka to praca, albo tekst lubię jeździć samochodem to zostane PH... żenada!!!!! proponuję przy taśmie z cukierkami stanąć i zawijać jak świstaki - idioci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilo Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.cdma.centertel.pl 20.05.11, 12:24 co takiego jest z tym fachem nie tak, ze to praca nie dla kazdego? Napewno lepiej jezdzic po sklepach lub instytucjach i negocjowac / namawiac niz przestac 8godz przy tasmie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roberto Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.toya.net.pl 21.05.11, 14:08 Znając po części branżę, mogę polecić stanowisko Przedstawiciela Handlowego w Ceramice Paradyż (na woj. mazowieckie) na które obecnie trwa rekrutacja. Oto link: www.paradyz.com.pl/kariera/rekrutacja/aktualne_oferty_pracy/job_offers95 Mój kolega pracował kiedyś w tej firmie około 3 lat i sobie chwalił. Atmosfera wśród kolegów bardzo spoko, dyrekcja oczywiście ciśnie o plany i obroty, ale w każdej pracy handlowca to standard. Po pierwszym roku jak ułożysz sobie rynek i klientów praca jest spoko, są tylko problemy z dostępnością ekspozytorów. Na rozmową zapraszają ponoć chętnie, trzeba wykazać się widzą o klientach z branży ceramicznej i budowlanej oraz orientacją o produktach. Języków obcych znać nie trzeba. Teraz meritum czyli kasa: 3500 zł (netto) podstawa + prowizja w zależności od: - wykonania planu sprzedaży - średniej ceny - nadwyżki wykonania planu - uregulowania należności przez klientów w sumie drugie tyle - więc łącznie na miesiąc przy wykonanym planie pensja ok. 7000 zł netto. Plany ponoć do zrobienia, firma bardziej ciśnie eksport niż handel krajowy. Można wykonać spokojnie 7-10 planów rocznie. Laptop, fura i komóra. Ktoś ciekaw to dopytam się kolegi o szczegóły i chętnie pomogę kandydatom ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nico Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.internetia.net.pl 26.07.11, 22:34 Witaj, Jestem zainteresowana zmianą branży, pracuję obecnie jako przedstawiciel na terenie woj.dolnośląskiego. Mam pytanie, czy mógłbyś użyć kontaktów i podpytać o pracę na terenie Wrocławia? :) Bardzo proszę o odpowiedź! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: armix Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.08.11, 23:12 Witam Od roku jestem przedstawicielem Handlowym w branży zabezpień w jednej z większych agencji ochrony na woj. Łódzkie Podstawa dla ph jest widełkowa w zależności ile masz umów przeciętnie razem z prowizjami wyciąga się 2300-2600 nic szczegulnego tylko aby doświadczenie zdobyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszek Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.lubin.dialog.net.pl 05.10.11, 15:50 1400 brutto + premia o. 2000-3000, czyli razem moge wyciagnac 4400 brutto. Mam 23 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.dynamic.chello.pl 02.11.11, 12:47 0 podstawy, od 10 do 15 % prowizji (w zależności od produktu), rok pracy jako PH, wchodząc w branżę przechodziłem z akwizycji (C+) Do tego roczna premia zależna od wyników, telefon swój, laptop z netem z play i auto służbowe z limitem kilometrów. Branża kosmetyczna, farmaceutyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwa Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: 83.238.5.* 25.12.11, 14:24 dużo zalezy ile mam klientów ale tak od 2000- nawet 15000 badź to zależy od Ciebie ile umów netia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tech Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.11, 15:28 Sprzedaję maszyny dla przemysłu. Podstawa 6000 brutto. Średnia z całego roku z premią wychodzi ok. 6000 netto, ale pracuję dopiero 2 lata i ciągle buduję bazę klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troszke Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.adsl.inetia.pl 15.01.12, 07:24 Witam w branży 13lat zaczybałem od 2000pln netto spożywka dziś IT 6K netto+ premie i inne dodatki NB+SAM+TEL+KARTA KREDYTOWA bez ograniczeń czas pójść wyżej:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.12, 12:02 Karta kredytowa bez ograniczeń? Czyli do pensji możesz sobie wypłacić z bankomatu milion złotych każdego dnia? Fajnie masz! Odpowiedz Link Zgłoś
adam76a Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? 27.03.12, 14:30 Praca całkiem dochodowa, ale do lekkich nie należy, ale ja np. mam sporą, motywujacą prowizję, kartę Multisportu (umożliwia bezpłatny wstęp do obiektów sportowych), kartę BTC (zniżki na hotele i spa – przydało się ostatnio nawet w czasie weekendowego wypadu z narzeczoną) i dodatkowe premie. Pensji wychodzi mi około 4,5tys. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda.123 Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? 29.03.12, 11:32 A nie sądzicie, że to zależy od kompetencji i umiejętności? No właśnie, jakie kompetencje gwarantują sukces w pracy i wysokie zarobki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Spirala Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.12, 16:22 branża medyczna - spirale w ginekologii - sporo się trzeba namęczyć - czasami obleśny ginekolog chce zeby mu zrobić loda za zamówienia - nie masz prawa odmówić bo kierownik na telefonie zaraz dzwoni i pyta czy sprzedałam. podstawa 1200 brutto ale 100 zł od sprzedanej spirali vip karta na basen miejski bon na swięta 100 pln deputat jedna spirala rocznie tojota korolka no limits ale nie w łikendy laptop ale bez baterii komórka ale zepsuta 50 zł na karcie 20 pln fundusz jak chce zaprosić na obiad ginekologa darmowa opieka medyczna - lekarz ginekologa mamy na etacie w wawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedoszły ginekolo Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.12, 07:28 Ty sobie z Nas wszystkich jaaaaaaaaaaaaaaaaajaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa robisz ?????????????????/// Aniu - napisz jak jest naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meloman Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.play-internet.pl 15.04.12, 22:36 w dobrej firmie od 3000 netto do 5000-6000. Ja w Kramelu zarabialem minimum 3 klocki. W najlepszym miechu wyjąłem 6. teraz tak do trójki wyciagam ale w slabej firmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budow1aniec Ile zarabia przedstawiciel handlowy w budowlance ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.12, 19:13 Co powiecie o zarobkach przedstawicieli handlowych w budownictwie ? Ile można zarobić sprzedając np. chemię budowlaną, półprodukty, izolację, stolarkę itp. Tu przecież robi się MILIONOWE obroty, a pracodawcy udają, że tego nie widzą. Co sadzicie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy w budowla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.12, 00:12 Ale zysk jest z marży, a nie z obrotu. A na takiej drobnicy marża jest równie drobna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cudzozemiec Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.2072960432.ddns-lan.pl.ekk.bg 09.06.12, 19:51 Dzen dobry Mam 32 lata i nie jestem polakiem, do niedawna (uplynelo rok) mialem dobra prace ale nie w mojei branzy (skoncylem wysha shkola ekonomycna) po szkole pracowalem jako handlowiec „FAST MOVING CONSUMER GOODS” (zarobki netto 400-500 zl). Hcalbym Was spytac jakie mam szansy zaconc prace w polsce jako handlowiec, jak sie odnosoa polacy (w pracy, koledzy a tak ze pracodawcy) do takich jak ja, a czy mam wogule szanse poruwnywalna z inymi polakami pchy interview. (pseprasham za muj polski ale tak jest kiedy sze go uczy z telewizii i casopismach) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hadżi Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.12, 13:59 Cesc ja tez ne polak i tes we handlu robic, ocywiscie sansy mamy duzi, bo znac duzo jenzyki obcy, i spokone da sie zarabic duzio money. Ja spokojne mam na mesacu dobra kasa, teraz mi boss dal podwyzshka i mam neto podstawki 500 zloty plas premie razem jakies 700 wychode a to juz dobre money w Poland. A tez na ten pzyklad dzis we nedziela mie boss puscil o 13 pm do home takze sa spoko. ale ci powem ne zanizaj kasy na rozmowy o praca i najmiej mow 500 zlote te pewne money bo teraz konkurenty z ukraine i bialarus tez chcec praca w sales in Poland. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Ile zarabia przedstawiciel - branża budowlana? IP: *.tktelekom.pl 17.06.12, 17:47 Witajcie, Od 3,5 do chwili obecnej pracuje jako PH - branża budowlana. W swoim asortymencie mam raptem 4 produkty - mega trudno sprzedawalne, niszowe itp. Nazw tych produktów nie wymienię, ponieważ po ich nazewnictwie każdy znajdzie mojego pracodawcę ;) Ale do rzeczy... jeśli chodzi o zarobki, to na rękę mam 2,5 tys podstawy + premia od obrotu. Czasami nad jedną transakcją pracuje się 3 lub 4 miesiące. Maksymalna kasa jaką dostałem do ręki = 6tys. Samochód 2 osobowy, ale bez limitu. Tel bez limitu. Laptop z netem do dyspozycji. Do obsługi mam połowę kraju. Limit na hotel = 120zł. Ciągle w trasie i w delegacji. Od dawna zastanawiam się nad zmianą pracy, najchętniej w budowlane jako PH, ale za pieniądze adykwatne do mojej pracy. Posiadam listę potencjalnych kontrahentów = ponad 1000 pozycji. Jak uważacie, czy mam szanse zarobić więcej i dostać lepsze narzędzia pracy? Najbardziej w tych narzędzi zależy mi oczywiście na samochodzie, ponieważ miesięcznie robię bardzo duże przebiegi i powoli mi plecy wysiadają. Pozdrawiam wszystkich PH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Władi Re: Ile zarabia przedstawiciel - branża budowlana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.12, 18:57 Oczywiście ,że masz szansę zarobić więcej, musisz tylko znalezć takiego pracodawcę, co nie jest łatwe w obecnym czasie, trzeba badać rynek wysyłać aplikację i chodzić na rozmowy o pracę jak się nie ma znajomości innej opcji nie ma. Każdy pracodawca płaci inaczej, czasem jest wyższa podstawa, auta też różne mam znajomych bujających się 10 lat Pandą w jednej firmie inny od strzała dostał nową Insignię. Szansa na lepiej jest zawsze tylko czasami te lepiej trwa 3 miesiące i warto przekalkulować czy dla lepszej fury i pięciu stów więcej podstawy warto ryzykować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budow1aniec Re: Ile zarabia przedstawiciel - branża budowlana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.12, 20:59 O czym Panowie dyskutujecie? W budowlance teraz to PASSAT B6 i "szóstka" z przodu! Na inne warunki nie wolno się zgodzić, bo popsujecie rynek pracy. Ja tak mam. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: , Re: Ile zarabia przedstawiciel - branża budowlana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.12, 02:51 Passat B6 został wycofany ze sprzedaży w 2010 roku, głupcze leśny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Ile zarabia przedstawiciel - branża budowlana IP: *.tktelekom.pl 18.06.12, 07:19 Nie rozumiem po co osoby, nie wnoszące nic sensownego do tematu zabierają głos?? Jeśli masz "szóstkę" z przodu i B6 to tylko trzymaj się takiej pracy. Ja głównie chciałbym uderzyć do dużych firm, lub średnich, najchętniej do firm produkcyjnych, bo z tego co się słyszy w hurtowniach jest najgorzej. Dawniej jak wstawałem do pracy to nie mogłem się doczekać budzika, nie wyobrażałem sobie życia bez tej pracy, a teraz wszystko się popieprzyło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Ile zarabia przedstawiciel - branża budowlana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.12, 08:52 Cześć, mógłbyś zdradzić w jakiej branży było aż tak fajnie? Ja sprzedaję maszyny dla przemysłu i jest bardzo ciekawie - mało spotkań, brak spinki i spora kasa. Od 3 lat w zasadzie brak powodu do narzekań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccc Re: Ile zarabia przedstawiciel - branża budowlana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.12, 18:59 Kolega pracuje w znanej firmie, sprzedaje chemię budowlaną, podstawę ma 4,000,00 brutto, realnie z premią na miesiąc wyciąga 6,000,00 brutto, auto w firmie to Astry i Focusy. Teren jedno województwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budow1aniec Re: Ile zarabia przedstawiciel - branża budowlana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.12, 22:02 Jak o 3 w nocy piszesz na forum takie pierdoły, to domyślam się, że jesteś sfrustrowanym i zapijaczonym dupkiem, co nie odróżni B6 od C3 i w ogóle po co ja z tobą gadam baranie. Idź się douczyć wieczorowo, to może chociaż Seicento ci dadzą. Pozdrawiam. Leśny głupek - dyrektor handlowy w Spółce Akcyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wwa Re: Ile zarabia przedstawiciel - branża budowlana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.12, 18:20 Koledzy 6 koła netto w podstawie to było dawno temu teraz wszystko podrożało i zarobki wzrosły, spokojnie 8 koła na łapke podstawa + prowizja, autko no limit, zdarza się Passat ale raczej w tej branży dają auta wyższej klasy mówię tu o Warszawie bo w Pcimiu Dolnym to pewnie dwa koła płacą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budow1aniec Popieram Wwa - przedstawiciel - branża budowlana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.12, 22:08 Nic dodać, nic ująć. Pozdrawiam zdrowo myślących i wymagających. Za miskę "ryżu" pracować nie będziemy. A robiąc 600 km w ciągu jednego dnia to też trzeba mieć sprzęt do pracy. Jazda na trasie Częstochowa - Warszawa - Łódź - Częstochowa to "bite" 14 godzin pracy - do tego spotkania handlowe, gdzie trzeba mieć ŁEB na KARKU i jeszcze przy tym myśleć i kalkulować. To nie jest siedzenie w wygodnym fotelu i trzymanie się za drążek ( jakkolwiek to zabrzmiało ) Szanujmy się, a będą Nas szanować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Handlowiec od lat Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.12, 22:15 Ważne zapewne są zarobki, ważne są "narzędzia pracy", ale powiem Wam z doświadczenia, że najważniejsze są dobre kontakty z przełożonym. Przeżyłem MOBBING raz i drugi i nigdy więcej sobie na to nie pozwolę. Wiem, że uśmiech szefa nie zastąpi wypłaty, ale trzeba zrównoważyć te czynniki i wtedy będzie SUPER. TERAZ TAK WŁAŚNIE MAM i niech tak zostanie jak najdłużej. AMEN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.183.197.15.dsl.dynamic.t-mobile.pl 10.07.12, 00:41 w budowlance coraz ciężej, konkurencja, presja. Dobre czasy odeszły...ale netto od 2,5 tys i w górę, pamiętajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sprzedam cię Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: 87.207.77.* 10.07.12, 01:12 wszytko nic nie warte jak nie masz szczęscia w tej pracy - najbardziej banalna prawda o tym zawodzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary handlarz Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.12, 03:21 Bzdury. Tutaj, jak wszędzie indziej, liczy się ciężka praca i zaangażowanie. Sumienne, systematyczne odbywanie spotkań, pilnowanie i nie zawalanie tematów. Wiadomo, raz rynek lepiej ssie, raz gorzej, ale wielkich różnic nie ma i jak kierownictwo rozsądne, to pracowity będzie miał dobrze. Musi mieć. Jak góra chora psychicznie, to w każdym dziale i na każdym stanowisku może być ch...nia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.12, 18:21 wątplwie zeby ktoś w dłuższym okresie czasu sumiennie odbywał spotkania ani jak tam dalej piszesz zapitalał zapamiętale bo to nie leży w naturze człowieka co wczytując się w większość postów w tym temacie gdzieś tam jest widoczne za nimi - i to jest raczej specyfika tej pracy, która wieloma czynnikami po jakimś czasie tak własnie kształtuje człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budow1aniec Do Przedstawicieli Handlowych i piszących na forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.12, 21:13 Mam wrażenie, że mógłbym Cię sprzedać i nawet byś o tym nie wiedział. Jak możesz takie bzdury wypisywać na forum. Takich co liczyli na szczęście, że wpadnie im jakaś umowa albo "trafi" się klient to ja już miałem "na pęczki". I co? Wyszło jak zwykle, a miało być tak pięknie. Fachowość i zaangażowanie, wiedza i konkrety - to tylko połowa sukcesu. Poza tym ciężka i żmudna praca nad zleceniem, projektem itp. Zależy od branży i produktów, którymi handlujesz. SZCZĘŚCIE ??? To potrzebne jest w życiu, żeby być zadowolonym z tego, jak odpoczywamy po pracy, jak wygląda Nasze życie rodzinne, jak mamy czas dla dzieci, kiedy dorastają. Czy mam wymieniać dalej...........??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ataxia Re: Do Przedstawicieli Handlowych i piszących na IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.12, 13:54 Ja właśnie kończę okres próbny,szefostwo bardzo zadowolone,także nie muszę się martwić o umowę na dłużej. Pracuję w branży budowlanej, dostałam auto i tel. Auto ma gps więc jestem kontrolowana z czym nie mam problemu. Na rękę mam 1,5 brutto + 2 do 3% prowizji od obrotu. Nie wiem czy to dobre warunki,czy trzymać się tego czy szukać lepszych. Praca sprawia mi wielką radość,lubię to co robię. Odpowiedz Link Zgłoś
budow1aniec Zawsze warto sięgać wyżej i dalej i porównywać się 15.07.12, 19:30 Zawsze porównywałem się z lepszymi i bogatszymi. Nigdy nie nie mówiłem, że inni mają gorzej, więc mnie wystarczy i nie muszę się starać. W budowlance mamy przyszłość, tylko nie możemy się poddać. Potencjał jest jak nigdy dotąd, tylko trzeba pracować jak nigdy dotąd. Szukaj dalej, bo za 1500 to wyzysk jak mało gdzie. U mnie dziewczyny na konstrukcjach mają dużo więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matt Re: Zawsze warto sięgać wyżej i dalej i porównywa IP: *.ip.euro.net.pl 17.07.12, 18:03 Wydawało mi się że znalazłem pracę idealną! PH w firmie konsultingowej, pracuje "na siebie" kiedy chce i ile chce, płacone mam za wyniki pracy i tu zaczynają się schody! Pracuje od stycznia a podpisałem dopiero jedną umowę, zarobiłem 9tyś zł. 9tyś/7mcy = 1200/miesiąc. Na kolana nie rzuca. Kolega który mnie wprowadził pracuje od września, do tej pory prowizje dostał dwie, ale opiewały one łącznie na przeszło 60tyś zł co daje 60tyś/10miesiecy = 6000/miesiąc... Produkty w ofercie są dwa... dla firm, na pierwszy rzut oka IDEALNE! ale bardzo trudno sprzedawalne, pewnie dlatego prowizje zacne. Wiem że jest dwóch przedstawicieli w centralnej Polsce którzy pracują na wspólny rachunek, to zarobili już ponoć bardzo duże pieniądze... Staram się iść ich śladami, dałem sobie czas do września. Jak nic się nie zmieni i nie zacznę zarabiać regularnie to idę na etat gdzieś jako PH. Chociaż z tego co przeczytałem na tym forum, nigdzie nie jest łatwo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Budow1aniec Re: Zawsze warto sięgać wyżej i dalej i porównywa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.12, 19:40 Pomyśl tylko: gdyby zaproponowali Ci 1200 + premia uznaniowa od sprzedaży pewnie byś się zniechęcił, a tak to mają co chcieli za taką samą kasę, jaką mogą przeznaczyć na to stanowisko. Oni wiedzą co się sprzedaje i w jakich ilościach. Gdyby tego dało się sprzedać "na pęczki" prowizje zostawialiby dla siebie. Takie są realia i trzeba je poznać. Sam nie wiem co lepsze. Dadzą stałą pensję, to będą zgrzyty, że nic nie sprzedałeś. I tak wkoło Macieju. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezes z dupy Re: Zawsze warto sięgać wyżej i dalej i porównywa IP: *.dynamic.chello.pl 17.07.12, 20:39 Można cechować się nadprzyrodzoną wręcz fachowośćią i zaangażowaniem, wiedzą i konkrety - dodatkowo szaleńczo ciężka i żmudna praca nad zleceniem, projektem itp. jednakże pomimo wszytko nie ma wyników, nie sprzedaje się, idzie jak po grudzie zupełnie nie ma szczęscia a obok jakieś swieża wpadł bez doswiadczenia i zaraz umowa na 10 mln i dalej jazda juz z gorki . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Budow1aniec Re: Zawsze warto sięgać wyżej i dalej i porównywa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.12, 19:43 Dokładnei tak bywa. Na szczęście to nie jest regułą. Pozdrawienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: handlowiec Re: Zawsze warto sięgać wyżej i dalej i porównywa IP: *.wejherowo.vectranet.pl 18.07.12, 20:41 Ale jednak klientów jest mnóstwo i tematów sporo i sama statystyka sprawia, że część z tego "wejdzie", więc w większości przypadków obrót przy stałym nakładzie pracy jest w miarę równomierny. Czysta statystyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Budow1aniec Re: Zawsze warto sięgać wyżej i dalej i porównywa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.12, 20:53 To dokładnie chciałem powiedzieć. Dziękuję. Szczęście nie zastąpi obowiązku wykonywania codziennych obowiązków i nie zastąpi braku talentu i zaangażowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matt Re: Zawsze warto sięgać wyżej i dalej i porównywa IP: *.ip.euro.net.pl 23.07.12, 13:37 gdyby dali 1200 to bym nad tą pracą nie myślał nawet. Wiadomo że się opłaca to robić, bo jak masz znajomości, pracowałeś w paru firmach wcześniej to możesz bardzo dobrze zarobić. Rozmawiałem właśnie ostatnio z tym gościem co robi największe boom w firmie, to powiedział że cała rzecz opiera się na rozsianiu ziarna, trzeba rozsiać masę ofert, tylko po to żeby ze 100 rozsianych, 20 firm się odezwało i zainteresowało, a z tych 20 np. 4-5 skorzystało z oferty. Dzięki temu ich zarobki opiewają na 15-20 tyś miesięcznie na jednego! Praca dla cierpliwych, jak chcesz zarobić już, jutro czy w tym tygodniu to nie ma szans... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budow1aniec Re: Zawsze warto sięgać wyżej i dalej i porównywa IP: *.centertel.pl 23.07.12, 21:19 Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości. Dokładnie tak jest w tej branży. Myślę tylko, że jesteś "marzycielem". Ja mam skuteczność w granicach 2, w porywie do 3 procent. I jestem zadowolony. Najbardziej w@rwia to zasiewanie ziarna, bo człowiek myśli, że już jest - a za moment znajdzie się desperat, który przebije cenę, bo akurat nie ma zleceń, bierze poniżej kosztów byleby ludziom dać zajęcie i KICHA - szukaj następnego "Łosia" Przerąbane jest to P.H. ( ale nie można narzekać - sześć z przodu zawsze jest - i to najważniejsze ) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 26latek Jak masz sześć tysi netto to nie narzekaj :) IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.12, 18:10 Zobacz ile osób w Polsce z Tobą by się zamieniło i chciało tyle mieć co miesiąc na koncie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktośtam Re: Zawsze warto sięgać wyżej i dalej i porównywa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.12, 14:06 No i jak tam kolego prosperita w Budowlance nadal taka wielka , Bo co mi ssie widzi co bryndza się na rynku robi może ktoś oświeci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budow1aniec Re: Zawsze warto sięgać wyżej i dalej i porównywa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.12, 14:43 Powiem Ci, że tak - masz rację. Właśnie zastanawiam się, jak długo pociągnie moja firma. Żeby się nie okazało, że byłem sobie ....... i fajnie było, ale się skończyło. Sytuacja na rynku jest coraz gorsza i tylko cwaniaczki przetrwają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Zawsze warto sięgać wyżej i dalej i porównywa IP: *.dynamic.chello.pl 24.09.12, 22:20 Kolego, a pisałeś że w budowlance to zawsze będzie gitowo. Zobacz kilka postów wstecz. Odpowiedz Link Zgłoś
budow1aniec Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? 26.07.12, 20:54 Cokolwiek byście nie napisali, to wynagrodzenie PH jest niewspółmierne do zaangażowania i wkładu pracy własnej w pracę nad zleceniem. Nie mam na myśli vansellerów, bo to inny sposób wciskania kitu. Mało kto potrafi docenić wieczorne rozmyślania o tym, jak podejść klienta na jutrzejszym spotkaniu, aby było dobrze. Nawet jak żona pyta: "o czym myślisz kochanie?" to trudno się przyznać. To czasami jest obsesja, szczególnie kiedy chodzi o duży kontrakt. Nie da się zostawić "pracy" za drzwiami, czasami to 24/7. Czy jest ktoś, kto to doceni ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MyślicielCzęstoch. Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.centertel.pl 05.08.12, 11:07 Zapominacie o tym, że to pracownik ma wypracować zysk dla firmy, żeby Właściciel miał na wypłatę dla pracowników i na waciki dla żony. Ot i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekovip Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.static.sitel.net.pl 01.09.12, 17:22 witam a czy kogoś interesuje praca jako PH w hurtowni jaj i makaronu w Chorzowie ? okolice 20ego pazdziernika otwieram drugą hurtownie i poszukuję PH umowa o prace + premia od sprzedazy jeśli jest osoba ze smykałką umi nieżle obracać klientów w kółko palca to robota do niego , wypłata z premia jest niezła okolice 4/5tys mc ale trzeba znajść dużo odbiorców typu sklepy piekarnie szkoły bary itd osoba zainteresowana prosze kontakt dostawa_mix@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja1024 Chyba robisz sobie jaja z Nas wszystkich.......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.12, 20:09 Pytanie za 100 punktów - ile tych jaj trzeba sprzedać, żeby tyle zarobić. Człowieku - robiłem też w makaronach i wiem jakie są zyski. Co Ty kolejną AMBER GOLD otwierasz, czy pralnię brudnych pieniędzy ??? Za taką kasę to ja owinę wokół palca nawet stado zakonnic, żeby mi laskę robiły. W branży jajecznej to sprzedaż jaj i nawet masy jajecznej, to żadna sztuka, tylko trzeba mieć "jaja". Pozdrowienia. ja1024@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phx Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.12, 21:21 Witam. Jestem przedstawicielem nie wiele ponad miesiąc czasu. Zająłem owe stanowisko po pracy w magazynie. Powiedzmy, że awansowałem. Branża, w której się obracam jest dość szeroka pod względem asortymentu, co nie zawsze może okazać się dużym plusem. Sprzedaję artykuły spożywcze (prowiant suchy), napoje i piwo, chemię oraz papierosy. Całe szczęście dostałem już gotową trasę i mam stałych klientów. Pierwsze dwa tygodnie to totalny chaos, tym bardziej, że nie miałem wcześniej styczności z handlem. Powoli wszystko się układa, ale godziny pracy potrafią człowieka zniechęcić. W tym zawodzie jestem laikiem, ale wiem, że nie mogę się poddawać i chcę się rozwijać. Pensja: 1200zł brutto podstawy + premie od sprzedaży + akcje (najczęściej papierosowe). Wynagrodzenie wynosi średnio ok. 2500zł brutto, ale wszystko zależy od tego czy dobrze sprzedaż. Dużym plusem jest samochód firmowy i telefon. Przyznam, że w poniedziałki pracuję nawet 16h. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
xazez123 Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? 26.09.12, 08:28 vNiestety w dzisiejszych czasach ciężko o dobre fora. Jednej prostej zasady nie ma. Zapraszam na 10 praktycznych porad, które są w stanie pomóc osiągnąć niezłe rezultaty. 10porad.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ogrodnik Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.12, 19:40 Witam, Ile mogę wyciągnąć na miesiąc jako przedstawiciel handlowy - branża rolnictwo, nie mam doświadczenia handlowego ale bdb. znam branże i produkty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Ile zarabia przedstawiciel handlowy? IP: *.dynamic.chello.pl 07.07.14, 14:51 tyle ile sprzeda :) to tak w skrócie, wiadomo, ze zalezy jaka firma, czy masz podstawy, czy raczej tylko prowizja, ja pracuje w polskim prądzie i to jest praca dla najlepszych ;) dużo sprzedajesz, dużo zarabiasz, mi to odpowiada Odpowiedz Link Zgłoś