Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca za granica a CV ?

IP: *.all.ptd.net 08.02.07, 02:23
    Witam
    Skonczylem studia i od pol roku jestem w USA. Mam zamiar popracowac tutaj
    jeszcze kilka miesiecy i powrocic do kraju. Pracuje tu niestety nielegalnie i
    nie w swoim wyuczonym zawodzie ale mam mozliwosc dostania referencji od
    swoich pracodawcow i zastanawiam sie czy pozniej piszac CV powinienem wpisac
    co robilem przez ostatni rok i poprzec to tymi referencjami.
    Jak myslicie bedzie to brane pod uwage czy nie powinieniem tym nawet zawracac
    glowy? W Polsce w trakcie studiowania tez pracowalem ale "na czarno" (ok. 2
    lat) przy sieciach komputerowych
    Obserwuj wątek
      • matt.cobosca Re: Praca za granica a CV ? 08.02.07, 09:16
        Ja na Twoim miejscu nie wpisywalbym tego co robisz w USA do CV. Na rozmowie
        kwalifikacyjnej zaczna sie pytania typu: a co Pan robil zagranica?, po co Pan
        tam pojechal?, a co tak zle tam bylo, ze wraca Pan do Polski? itp. Poza tym
        beda na Ciebie patrzec na osobe, ktora bedzie znowu szukala okazji do wyjazdu i
        przy pierwszej lepszej okazji ucieknie zagranice. Szczerosc nie zawsze poplaca.
        • Gość: Tomasz Re: Praca za granica a CV ? IP: *.all.ptd.net 09.02.07, 00:57
          Dzieki za odp.
          Jednak jak dostane pytanie co robilem przez ostatni rok po studiach, dlaczego
          nie pracowalem to i tak bede zmuszony powiedziec o zagranicy i uslyszec te
          pytania. Przeciez to jest chyba lesze niz bym powiedzial ze przesiedzialem w
          domu nie szukajac nawet pracy.
          Moze ktos mial taka sytuacje i wyszedl jednak na szczerosci dobrze?
          Wiedze ze ciezko bedzie z ze znalezieniem pracy.
          Pozdrawiam
          • anula36 Re: Praca za granica a CV ? 09.02.07, 13:13
            tak naprawde zalezy to od tego czy po powrocie do kraju bedziesz chcial
            pracowac w zawodzie wyuczonym czy kontynuowac to co robiles w Stanach.
            W pierwszym przypadku te referencje nei beda mialy wiekszego znaczenia, w
            drugim czemu nie- mozna je wpisac.
      • Gość: cor Re: Praca za granica a CV ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 13:33
        Nic nie robi tak zlego wrazenia jak "dziura w cv" czyli okres kiedy nic sie nie
        robilo. Lepiej wpisz do cv ta prace za granica.
      • Gość: TOMASZ Re: Praca za granica a CV ? IP: *.all.ptd.net 10.02.07, 21:29
        Mama nadzieje ze nie bede musial pracowac w Polsce tak jak tu czyli na
        wykonczaniu apartamentow ;( i moze nie koniecznie w wyuczonym zawodzie - ale
        zeby mi sie przynajmniej przydalo to moje wyzsze wyksztalecenie.
        A dziura w CV - tez mysle ze nie robi wrazenia ale praca taka jaka teraz
        wykonuje tez zapewne z nog nie powali ;) (w sumie chyba lesze to niz nic)
        Dzieki
      • annajustyna Re: Praca za granica a CV ? 10.02.07, 21:57
        Tomek, podawaj te 2 lata pracy w Pl (niewazne, ze na czarno) i te amerykanska
        tez. Co, powiesz, ze pare lat na kanapie przed TV lezales???
        • Gość: TOMASZ Re: Praca za granica a CV ? IP: *.all.ptd.net 13.02.07, 00:27
          Nawet jak tego nie powiem to sobie zapewne to o mnie pomysla ;-)
          Za pare miesiecy jak wroce to sie bede musial zdecydowac i wpisac co robilem
          a na wszelki wypadek poprosze o jakies papierki od pracodwacow (nawet od tego
          na czarno - powiem zeby wstawil mi bezplatny staz - jezeli pojdzie na to)
          Pozdrawiam
      • Gość: bianna Re: Praca za granica a CV ? IP: *.tdi.tktelekom.pl 13.02.07, 08:20
        przez 3 lata byłam w UK i też większość czasu pracowałam na czarno. W Polsce w
        czasie studiów za to na umowę zlecenie. Mimo to wszystko skrupulatnie wpisałam
        w CV. Jakoś nikt nie żądał ode mnie udowadniania prawdy. Jest jak jest i
        dobrze , że próbowałam pracować w jakikolwiek sposób niz siedzieć w tym czasie
        bezczynnie na kanapie. Poza tym zawsze staralam się przerobić to na atut: że
        jestem obrotna, zaradna, samodzielna, opanowałam dobrze język, itp...
      • Gość: alo. Re: Praca za granica a CV ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 09:44
        Krótko, zwięźle i na temat :)
        www.pracuj.pl/kariera-cv_7612.htm#top
        • Gość: TOMASZ Re: Praca za granica a CV ? IP: *.all.ptd.net 14.02.07, 00:58
          Hehe faktycznie krotko i na temat.
          Ale doswiadczenie pracownika wykonczeniowki mam nadzieje nie bede musial
          wykorzystywac w praktyce w Polsce (oby nie ;-) ) i pracodawca zadowoli sie tym
          jaki to zaradny i obrotny jestem/bylem i nie siedzialem w domku.
          Dzieki za wszystki posty.
      • Gość: Tomek Re: Praca za granica a CV ? IP: *.c3-0.tlg-ubr2.atw-tlg.pa.cable.rcn.com 08.06.07, 05:31
        Witam
        Juz za 2 tygodnie wracam do kraju. Kiedy z kims o tym rozmawiam to mam
        watpliwości czy dobrze robie bo mowią: po co, stad wszyscy wyjezdzaja a ty
        wracasz ;-). Mimo wszystko wracam, wpisuje w CV co robiłem i zaczynam szukac
        pracy. Troche się boje bo widzę dwa przeciwstawne zagadnienia: w gazetach piszą
        brak pracowników i wciąż rosnące zarobki, a na forum ludzie pisza ze brak pracy
        a jak jest to za marne grosze. I gdzie tu prawda? ;-)
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka