Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ILE ZARABIAJĄ APLIKANCI RADCOWSCY??

IP: *.radiotel.com.pl / 10.200.0.* 11.05.03, 22:23
    Jestem aplikantką radcowską w dużym mieście (nie w Warszawie) i pracuję w małej Kancelarii racowskiej. Od pewnego czasu coraz bardziej frustruje mnie wysokość moich zarobków, zwłaszcza w stosunku do wynagrodzeń wypłacanych na rzecz moich pracodawców przez Klientów za pracę, którą wykonałam samodzielnie. Prawdę powiedziawszy przez pewien czas nosiłam się z zamiarem zrezygnowania z pracy, jednak docierają do mnie bardzo sprzeczne informacje. Już sama nie wiem czy rzeczywiście jeszcze jest praca, a jeśli tak - to jakie są przeciętne zarobki?
    Ostatnio słyszałam nawet, że kancelarie zatrudniają wyłącznie na wolontariat.

Stoję przed koniecznością podjęcia ważnej decyzji, proszę o pomoc.
    pozdrawiam
    mary
    Obserwuj wątek
      • Gość: def Re: ILE ZARABIAJĄ APLIKANCI RADCOWSCY?? IP: *.acn.pl 12.05.03, 22:01
        no właśnie, może ktoś kto tam pracuje się odezwie, bo ja też mam problem z
        tymi zarobkami.
      • Gość: mikrus przypadek skrajny (?) IP: *.crowley.pl 13.05.03, 07:11

Pewna moja znajoma w Białymstoku jest aplikantką radcowską, pracuje na całym
        etacie i nie zarabia nic. Wysłuchuje natomiast codziennie, że w zasadzie to za
        naukę powinna płacić.

Gość portalu: mary napisał(a):

> Jestem aplikantką radcowską w dużym mieście (nie w Warszawie) i pracuję w
        małej
        > Kancelarii racowskiej. Od pewnego czasu coraz bardziej frustruje mnie
        wysokość
        > moich zarobków, zwłaszcza w stosunku do wynagrodzeń wypłacanych na rzecz
        moich
        > pracodawców przez Klientów za pracę, którą wykonałam samodzielnie. Prawdę
        powi
        > edziawszy przez pewien czas nosiłam się z zamiarem zrezygnowania z pracy,
        jedna
        > k docierają do mnie bardzo sprzeczne informacje. Już sama nie wiem czy
        rzeczywi
        > ście jeszcze jest praca, a jeśli tak - to jakie są przeciętne zarobki?
        > Ostatnio słyszałam nawet, że kancelarie zatrudniają wyłącznie na wolontariat.
        >
        > Stoję przed koniecznością podjęcia ważnej decyzji, proszę o pomoc.
        > pozdrawiam
        > mary
        • Gość: mary Re: przypadek skrajny (?) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.03, 12:43
          no, nie mogę powiedzieć, że mnie pocieszyłeś.... To skandal. Jak można
          wykorzystwać czyjąś pracę nie oferując w zamian wynagrodzenia. Jeśli chodzi o
          koncepcję, że powinniśmy płacić za naukę - to przecież płacimy! Aplikacja
          kosztuje mnie prawie 9.000 zł rocznie, na co oczywiście nie jestem w stanie
          samodzielnie zarobić...
          Z drugiej strony słyszałam, że w niektórych kancelariach aplikanci zarabiają po
          2-3 tysiące, a Ci z III i IV roku - nawet 5.000. Sama nie wiem czy jest to
          tylko bajanie czy może płaci się tyle jedynie "swoim".
          ehhhh....
          pozdrawiam
          mary
          • Gość: mikrus Re: przypadek skrajny (?) IP: *.crowley.pl 13.05.03, 15:32

> no, nie mogę powiedzieć, że mnie pocieszyłeś.... To skandal. Jak można
            > wykorzystwać czyjąś pracę nie oferując w zamian wynagrodzenia. Jeśli chodzi o
            > koncepcję, że powinniśmy płacić za naukę - to przecież płacimy! Aplikacja
            > kosztuje mnie prawie 9.000 zł rocznie, na co oczywiście nie jestem w stanie
            > samodzielnie zarobić...

Płacisz jedynie za szkolenia organizowane przez OIRP. Natomiast ja pisałem o
            kwestii zapłaty dla radcy u którego jesteś w terminie :o).

> Z drugiej strony słyszałam, że w niektórych kancelariach aplikanci zarabiają
            po
            >
            > 2-3 tysiące, a Ci z III i IV roku - nawet 5.000. Sama nie wiem czy jest to
            > tylko bajanie czy może płaci się tyle jedynie "swoim".
            > ehhhh....
            > pozdrawiam
            > mary
      • 3telnick Re: ILE ZARABIAJĄ APLIKANCI RADCOWSCY?? 13.05.03, 15:09
        No jeżeli radcy (czy też aplikanci) nie potrafią zadbać o własne interesy
        pracownicze to co dopiero mają powiedzieć ci bez wykształcenia prawniczego?
        • Gość: mary Re: ILE ZARABIAJĄ APLIKANCI RADCOWSCY?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.03, 09:55
          drogi 3telnicku,
          Nie chodzi tutaj o zadbanie o swoje interesy pracownicze czy też walkę o
          przestrzeganie zasad prawa pracy, lecz o problem korporacjonizmu panującego w
          tym zawodzie. Niestety - każdy prawnik wie, o czym mówię. Jeżeli zaczniesz
          walczyć o to, co słusznie Ci się należy - z pewnością kariery w zawdodzie nie
          zrobisz. Rynek zostal juz podzielony i jeżeli nie przystaniesz na panujące na
          nim warunki - trudno będzie uzyskać uprawnienia, a następnie pozyskać Klientów.
          • 3telnick Re: ILE ZARABIAJĄ APLIKANCI RADCOWSCY?? 16.05.03, 10:29
            wniosek?
            albo się przystosować (czyli pracować za darmo czy pół darmo, zrobić
            aplikanturę, czy jak to się tam nazywa, wejść do środowiska, zrobić kasę,
            odgryźć się za poniesione uprzednio krzywdy, okopać się, no i oczywiście
            traktować w przyszłości narybek prawniczy w taki sam sposób - skoro rynek już
            został podzielony...)
            albo nie kształcić prawników (aż nie wymrą obecne klany...)
            albo próbowac coś (tu Wasza głowa prawnicza w tym) zrobić :)
            • Gość: matrek Re: ILE ZARABIAJĄ APLIKANCI RADCOWSCY?? IP: *.crowley.pl 16.05.03, 11:08
              Ja jestem aplikantem radcowskim na 2 roku. Pracuje w sredniej wielkosci (ale
              dosc drogiej) kancelarii w Warszawie i zarabiam 3500 zl brutto + telefon i
              jakies tam karnety. Z tego co widze to moje zarobki plasuja sie mniej wiecej w
              srodku stawki, z tym ze te widelki nie sa az tak rozpiete - wsrod moich
              znajomych wiekszosc zarabia jakies 2000 zl na reke a "najbogatsi" ok. 3000 zl
              netto. Aha - nie wiem czy to ma jakies znaczenie - kancelaria zajmuje sie
              sprawa mi gospodarczymi a ja specjalizuje sie w podatkach.
      • xena2 Re: ILE ZARABIAJĄ APLIKANCI RADCOWSCY?? 22.05.03, 16:50
        pracuję w zagranicznej kancelarii prawniczej i tu aplikant na pierwszym roku
        ale pracujący w kancelarii od 3 lat zarabia miesięcznie 6.500 zł netto. w
        kancelarii nie wypłaca się żadnych premii ani nadgodzin, jest to więc czysta
        pesja. ale pensje sekretarek są od 4.000 zł brutto wzwyż, to wiec co sie
        dziwic. moja znajoma pracuje na stanowisku sekretarki w innej zagranicznej
        kancelarii od lat 4 i zarabia 8.500 zł brutto.
        • Gość: mary Re: ILE ZARABIAJĄ APLIKANCI RADCOWSCY?? IP: *.radiotel.com.pl / 10.200.0.* 22.05.03, 17:08
          Chyba nie robisz sobie ze mnie żartów? O takiej pensji mogę jedynie pomarzyć - ba - nawet o jej połowie...
          Mam jedynie nadzieję, że jak skończę aplikację to sprawa ta ulegnie zmianie.
          Ale miło chociaż słyszeć, że są osoby, którym nie wiedzie się tak źle jak mnie.
          pozdrawiam
          mary
          • xena2 Re: ILE ZARABIAJĄ APLIKANCI RADCOWSCY?? 23.05.03, 20:58

> Chyba nie robisz sobie ze mnie żartów?

naprawdę! i jeszcze kancelaria opłaca aplikację. ale coś za coś - trzeba
            podpisać cyrograf, że przez 5 lat po zdaniu egzaminu radcowskiego nie odejdzie
            się z pracy, a w przypadku odejścia należy zwrócić pieniądze, które kancelaria
            płaciła za aplikację.
            zarobki są dobre ale też wymagania duże - 2 języki obce biegle, bo 80% klientów
            to spółki zagraniczne, tzn. menadżment jest zagraniczny i sobie wszystko życzy
            w językach zagranicznych. no i praca po 10-12 godz. dziennie.
            • Gość: mary Re: ILE ZARABIAJĄ APLIKANCI RADCOWSCY?? IP: *.radiotel.com.pl / 10.200.0.* 24.05.03, 12:55
              Taki cyrograf to niezła sprawa, masz gwarancje zatrudnienia przez 5 lat, za całkiem niezłe pieniądze. Czytałam o takich dużych kancelariach w Rzeczpospolitej, ale wydaje mi się, że mieszczą się one tylko w Warszawie. U nas takie zarobki to pobożne życzenia... Wiem, że nawet duże kancelarie, które finansują aplikację proponują wynagrodzenie około 1200-1400 zł netto + bonusy w rodzaju komórka, obiady i dojazdy. W małych kancelariach zarobki są około 1000 zł na rękę i nie masz co liczyć na finansowanie kosztów aplikacji (nie mówiąc o tym, żeby samemu na nie zarobić jednocześnie się utrzymując, ha ha, ha.... wisielczy humor.)
              Kiedy byłam studentką wydawało mi się, że jak skończę studia to otworzą się przede mną jakieś możliwości. Po obronie pracy magisterskiej, kiedy otworzyły mi sie oczy na panującą na rynku sytuację - miałam nadzieję, że jak dostanę się na aplikację to wtedy zarobki będą większe. Jednak obecnie - mimo że jestem już w trakcie aplikacji - wcale nie jest dużo leipiej...
              Wszyscy moi znajomi są sfrustrowani tym, że są wykorzystywani w pracy za marne pieniądze, ze świadomością zysków jakie generują swoją pracą. Nie jest wesoło...
              pozdrawiam
              mary
      • Gość: pik Re: ILE ZARABIAJĄ APLIKANCI RADCOWSCY?? IP: 148.81.8.* 23.05.03, 16:26
        Martwicie sie, żę zarabiacie od 2 do 6 tyś.zł. , a co mają powiedzieć ludzie
        zarabiający 760zł. brutto? W takiej sytuacji jest większość Polaków, może nie
        pracujących w firmach prawniczych ale także mających swoją godność!
        • Gość: Funnel Re: ILE ZARABIAJĄ APLIKANCI RADCOW ??? IP: 142.173.84.* 24.05.03, 13:56
          Panie Pik w ten sposob na calym Swiecie mozna udupic wszystko,przyklad
          globalisci.
          PS .Odwyklem czy co ? Razace jest dla mnie - aplikanci "RADCOWSCY" wrecz
          wstretnie brzmi.I to w sytuacji gdzie rzad polski nie dosc ze nie przyjmuje do
          wiadomosci obywatelstwa moich dzieci urodzonych nie w Polsce a W SWOJEJ
          OJCZYZNIE to pod pretekstem ustawy "zachowujace jezyk polski" narzuca moim
          dzieciom wylacznie polskie imiona ignorujac ich LEGALNE, RZECZYWISTE.
          No jak myslicie szanowni aplikanci,jak bedzie po polsku corki mojej imie Kim ?
          Pozdrawiam z Kanady.
          • Gość: mary Re: ILE ZARABIAJĄ APLIKANCI RADCOW ??? IP: *.radiotel.com.pl / 10.200.0.* 24.05.03, 16:40
            Przykro mi, ale niestety Cię nie rozumiem....
        • Gość: przemek_przemek_pr Re: ILE ZARABIAJĄ APLIKANCI RADCOWSCY?? IP: *.acn.pl / 10.68.2.* 24.05.03, 16:51
          Wiesz powiem Ci tak -
          Jestem dopiero na 4 roku prawa - miałem kiedyś najlepszego kumpla
          - niestety (?) nasze drogi się rozeszły.
          ON imprezował i miał wesołą młodość
          - słyszałem Jego imprezy, bo mieszkał nade mną.
          W tym samym czasie, ja uczyłem się do 4 rano (pochłaniając tysiące(!) stron
          materiału i pracowałem potem w dwóch firmach. (sam utrzymywałem się i płaciłem
          za książki studiując dziennie prawo)

I myślisz, że powinno mnie to wzruszać, że ON teraz zarabia owe 760 zł. ?

P.s. Bez względu na wszystko będę go kiedyś utrzymywał swoimi podatkami.

Współczuję ludziom, którzy naprawdę się starają i nie mogą dostać pracy,
          ale to nie jest problem w Warszawie - tylko w reszcie Polski
          (tych ludzi podziwiam, że potrafią sobie radzić).

Ciekawostka: Moja dziewczyna prowadziła rekrutację do dosyć dużej firmy
          w Wawie - młodzi ludzie nie chcieli pracować w biurze za 1000 zł netto...

Pozdrawiam,

Przemek

• Gość: Andrzej ILE ZARABIAJĄ APLIKANCI RADCOWSCY?? IP: *.acn.waw.pl 26.05.03, 23:14
        Nie tylko małe zarobki, ale i reputacja zawodu(myśle o radcach prawnych i
        adwokatach) powoduje, że z punktu widzienia aplikanta dno jawi się niemal
        jak sufit wysoko!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka