Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

POMOCY!!!!

IP: 80.54.200.* 03.04.07, 12:53
    Dwa lata jestem bez pracy. Skończyłam liceum ekonomiczne, przez pół roku
    pracowałam w biurze rachunkowym. Pracowałam też rok jako opiekunka do
    dziecka, tak dorywczo bardziej, ale teraz to odpada z powodów osobistych. Nie
    wiem, co mogłabym robić. Doradźcie coś, bo na razie siedzę tylko w domu i
    oglądam seriale albo gram w jakieś głupie gry.
    Obserwuj wątek
      • iselle Re: POMOCY!!!! 03.04.07, 15:28
        Skończ jeszcze jakieś studium albo kurs. Ja tak zrobiłam też po 2 latach
        szukania i mam pracę. Co innego że beznadziejną, ale przynajmniej inaczej teraz
        wygląda szukanie nowej ;)
        • Gość: Kasia K. Re: POMOCY!!!! IP: 80.54.200.* 03.04.07, 15:33
          Kursy niczego nie uczą, a na studia nie pójdę, poza tym i tak nawet nie
          wiedziałabym, na jakie, a jeden beznadziejny zawód już mam ;/
          • iselle Re: POMOCY!!!! 03.04.07, 15:37
            Ja pisałam o studium, nie o studiach. Teraz jest dużo takich szkół ;)
            • Gość: Kasia K. Re: POMOCY!!!! IP: 80.54.200.* 03.04.07, 15:40
              Na studium też potrzeba kasy, a u nas tylko mąż pracuje ;/
          • Gość: magda Re: POMOCY!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 15:41
            z takim nastawieniem to nic nie wyjdzie dobrego, no przeciez trzeba sie uczyć i
            robić coś ze sobą ja wiem że brak pracy jest dołujący bo sama szukałam długo,
            ale wziełam to co było a wiem że musze zrobić jeszcze jakiś kurs angielskiego i
            prawko bo to podstawa no sorry jak bym stała w miejscu to dalej bym nie miała
            pracy. warto sie gdzieś ruszyć nawet żeby sie dowartościować i podnieść
            kwalifikacje .
            • iselle Re: POMOCY!!!! 03.04.07, 15:42
              Można iść do państwowego studium.
            • Gość: Kasia K. Re: POMOCY!!!! IP: 80.54.200.* 03.04.07, 16:03
              Cieżo jest się rozwijać i inwestować w siebie, jak się nie ma kasy ;/ Poza tym
              nie czekam na jaką super propozycje za niewiadomo jaką pensję, tylko czytam
              wszystkie ogłoszenia.
      • Gość: magda Re: POMOCY!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 15:30
        hmm ja bez doświadczenia i po liceum ekonomicznym( studia zupełnie inne
        humanistyczne) próbowałam do banków millenium i eurobank jest tu na forum sporo
        o nich, nie wymagają doświadczenia, ale czasem trzeba sie sporo uczyć, no i
        kasa na początek ponoć słaba jeżeli chodzi o obsług klienta ale może warto
        spróbowac jeżeli nie masz nic. polecam serwisy pracuj.pl , infopraca.pl,
        jobpilot.pl oczywiście gazeta.pl może też www.pracadlaksięgowych.pl .
        • Gość: Kasia K. Re: POMOCY!!!! IP: 80.54.200.* 03.04.07, 15:39
          Dzięki, Magda, ale nie chce mieć już nic wspólnego z ekonomią! Byłam na tych
          stronach, wydałam majątek na gazety z ogłoszeniami i ciągle nic :(
          • Gość: fasolka Do Kasi IP: *.adsl.inetia.pl 11.04.07, 11:23
            Katarzyno zmień przede wszystkim stosunek do samej siebie i świata. To nie jest
            tak, że wszystko jest przeciw Tobie. Wystarczy wziąć naprawdę sprawy w swoje
            ręce a nie użalać się ciągle nad sobą. Na gazety nie musisz wydawać majątku, bo
            jak masz internet to nie potrzeba nic więcej, by mieć mnóstwo ofert pracy. Nie
            będę już wymieniać dobrych portali, bo zrobił to ktoś już wcześniej.
            Potraktuj szukanie pracy, jako rzetelną pracę. Wstawaj codziennie wcześnie i
            zaczynaj od przeglądania ogłoszeń, a przede wszystkim na początku naucz się
            tego jak dobrze i skótecznie szukać pracy, napisać CV i LM, co zroić, by dobrze
            się zaprezentować swojemu rekruterowi, rób różne testy. Jest tego mnóstwo,
            choćby na wymienionym już wcześniej pracuj.pl
            pracuj.pl/poradnik-szukajacego-pracy.htm
            Przestudjuj uważnie każdą zakładkę, naucz się wręcz tego o czym mówią eksperci.
            Jeśli chcesz mieć dodatkowy punkt w CV, a na razie nie uda Ci się znaleźć
            pracy, mozesz iść na praktyki, tych też nie brakuje
            www.pracuj.pl/student-rynek-pracy-praktyki.htm
            Nie neguj wszystkiego, tylko weź się w garść i zacznij naprawdę działać!!!
            Powodzenia
      • Gość: SA Re: POMOCY!!!! IP: 194.146.250.* 03.04.07, 15:44
        "Skończ jeszcze jakieś studium albo kurs"
        NONSENS W POLSCE SPRAWIA STUDIOW ETC JEST WSZYSTKIM ZNANA NIC TO NIE DAJE A
        PRZEDE WSZYSTKIM NIE DAJE PRACY
        JEDYNE WYJSCIE TO WYJAZD ZA GRANICE NP Z GRUPA ROWIESNIKOW
        TAKICH JAK TY W POLSCE JEST DZIESIATKI JAK NIE SETKI TYSIECY OSOB
        PAMIETAJ TYLKO O JEDNYM ZE TO NIE JEST TWOJA WINA
        W ZADNYM WYPADKU NIE OBWINIAJ SIE O TO ZE CIAGLE NIE MA TU DLA CIEBIE PRACY
        UCZ SIE ANGIELSKIEGO TO JEDYNA PEWNA INWESTYCJA ZAWSZE SIE OPŁACI
        BEZ WZGLEDU NA WIEK DOSWIADCZENIE ETC
        POZDRAWIAM
        JA SKONCZYLEM UNIWERSYTET -ROBIE DOKLADNIE TO SAMO CO TY TEZ OD LAT Z PRZERWAMI
        NA AKWIZYCJE
        ALE MAM SZANSE NA ETAT W WALII JESZCZE 2 MNIECHY TU SIE POKRECE
        • Gość: Kasia K. Re: POMOCY!!!! IP: 80.54.200.* 03.04.07, 15:50
          Issele, nie ma ograniczeń wiekowych? Poza tym nigdy jakoś nie byłam dobra w
          szkole... ;/

SA, nie wyjade bez męża, a on nie chce, gadaliśmy juz o tym. Angielskiego
          kiedyś się uczyłam, ale sama, więc też raczej nie bardzo, a za kursy w jakiś
          szkołach językowych trzeba płacić ;/
          • iselle Re: POMOCY!!!! 03.04.07, 16:05
            Ja w drugim studium uczyłam się z osobami które miały po 30 lat (studium
            dzienne).
            Za granicą też nie jest tak różowo jak się wydaje. Znajoma wróciła niedawno z
            Irlandii i mówi że już więcej tam nie poleci bo jest ciężko, poza tym mają
            zalew Rumunów itp którzy godzą się pracować za połowę tego co Polacy. Moja
            kuzynka pracuje w Szkocji i jest w stanie utrzymać się sama jako tako, ale nie
            zazdroszczę jej pracy od 8 do 23 w hotelowej restauracji non stop w pełnej
            formie.
            A znam osoby które nie mając jeszcze studiów znalazły pracę gdzie nie jest
            wymagane wykształcenie kierunkowe a płaca jest dobra. Po prostu mieli
            szczęście. Ja sama postanowiłam spróbować robić coś innego bo może w innej
            branży lepiej sobie poradzę, tylko jeszcze o tym nie wiem ;)
      • Gość: Kasia K. Re: POMOCY!!!! IP: 80.54.200.* 03.04.07, 16:09
        Ja szczęścia nie mam :(
        • iselle Re: POMOCY!!!! 03.04.07, 16:12
          Ja też nie ale to nie znaczy że trzeba się temu poddać! Może prv? ;) Jeśli jest
          więcej osób z problemem jak mój albo Twój to privujcie a może gdzieś się
          zbierzemy wirtualnie i pogadamy sobie.
          • Gość: Kasia K. Re: POMOCY!!!! IP: 80.54.200.* 03.04.07, 16:15
            Masz pracę, a ja nie i nawet nie wiem, co mogłabym robić, więc nie mów, że nie
            masz szczęścia. Jak nie byłaś nigdy w takiej sytuacji to nie wiesz, jak to
            jest ;/
            • iselle Re: POMOCY!!!! 03.04.07, 16:17
              Właśnie że byłam w takiej samej sytuacji! i to też 2 lata i niczym już tej
              dziury nie załatam w CV. A takiej pracy jaką mam to nie życzę nikomu i chcę ją
              zmienić.
              • Gość: Kasia K. Re: POMOCY!!!! IP: 80.54.200.* 03.04.07, 16:20
                Ty sie martwisz dziura w cv, a ja nie zapłaconym rachunkiem - różnica, nie?
                Zmiana pracy to też co inego niż szukanie od nowa, i tak ci zazdroszcze, nawet
                beznadziejnej.
                • iselle Re: POMOCY!!!! 03.04.07, 16:25
                  Masz tyle energii żeby się rzucać na tych co chcą pomóc, ale żeby coś zrobić z
                  tym to już nie? Ciebie utrzymuje mąż, a są osoby które mają tylko dzieci na
                  utrzymaniu (albo i nawet rodziców) i nie mogą liczyć na ŻADNĄ pomoc.
                  • Gość: Kasia Re: POMOCY!!!! IP: 80.54.200.* 03.04.07, 16:30
                    Jak chcesz mi pomóc, to daj mi pracę ;(
                    • iselle Re: POMOCY!!!! 03.04.07, 16:32
                      Nie jestem pracodawcą. Załóż działalność gospodarczą i sama się zatrudnij, jak
                      już tak piszesz.
                      • Gość: do Kasia Re: POMOCY!!!! IP: 83.141.66.* 03.04.07, 16:49
                        Masz pretensje do innych, ze maja prace, ktorej Ty nie masz, bo sama nie wiesz,
                        co chcesz w zyciu robic? Ludzie staraja Ci sie pomoc, ale ty odrzucasz kazda
                        mozliwosc: z ekonomia nie chcesz miec nic wspolnego, na studia nie pojdziesz,
                        na kurs tez nie, i w ogole to nic Cie nie interesuje. Umiesz chociaz Office'a?
                        A jakichs innych programow komputerowych? Mozesz sciagnac sobie jakis program z
                        netu i nauczyc sie jego obslugi. Mozesz pisac wypracowania na zamowienie.
                        Sorry, bo nie znam Twojej sytuacji, ale wydaje mi sie, ze potrzeba ci po prostu
                        kopa w tylek, zeby Cie wyrwac z tej beznadziejnosci. Moze popros kogos, zeby
                        przeczytal twoje CV i LM i pomogl Ci je ewentualnie poprawic? Co odpowiesz jak
                        przyszly pracodawca zapyta Cie, co zrobilas na bezrobociu? "siedzialam i
                        ogladalam TV" brzmi troche inaczej niz np. "uczylam sie obslugi programow
                        biurowych, zeby poprawic swoja sytuacje na rynku pracy", "zainteresowalam sie
                        zagadnieniami obslugi klienta, poniewaz uwazalam, ze moge wiazzac z tym
                        nadzieje na znalezienie pracy". Czyz nie?
                        • Gość: magda Re: POMOCY!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 15:19
                          dobrze powiedziane
      • Gość: ana Re: POMOCY!!!! IP: *.chello.pl 03.04.07, 19:45
        Ja tez jestem po liceum ekonomicznym. Ale w zawodzie nigdy nie pracowałam.
        Byłam 5 lat na utrzymaniu meża. Dziecko poszło do przedszkola a ja na kurs
        florystyczny. Teraz pracuje w kwiaciarni moze nie zarabiam kokosów mam 1200 zł.
        Ale lubie swoją prace. Pomysl co lubisz robic. Kursy zawodowe nie sa drogie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka