Gość: ann Dietetyk IP: *.centertel.pl 05.10.08, 22:14 jestem po dietetyce i po pierwsze są to trudne studia kto nie lubi chemii nie da rady.dużo fizjologii i medycznych przedmiotów. może na akademiach rolniczych jest inaczej ja skończyłam na medycznej to tam jest ciężko.z pracą potem jest ciężko ale jak ktoś jest dobry to da radę i nie ma co się od razu spodziewać kokosów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mielego ;p Re: Dietetyk IP: *.157.c72.petrotel.pl 10.10.08, 16:30 Dietetyk to bardzo przyszlosciowy zawód! Normy UE wymagaja obecnosci dietetykow w wielu instytutach ! Jest duzo moliwosci pracy i krztałcenia sie dodatkowo ! praca w prywatnych firmach jako dietetyk (2 tys do reki) w publicznych to max 1200. Jezelis ie jest dobrym fachowcem mozna zaloozyc swoja prywatn działalnosc... jest wiele ludzi po ciezkich operacjach ktorzy nie bawia sie w szukanie diet po internecie tylko potrzebuja konkretnego fachowca... ;] jak ze wszystkim im jesteslepszy tym wiecej zarabiasz... ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aireen Re: Dietetyk IP: 150.254.121.* 06.11.08, 14:09 W tym roku kończę studia magisterskie na kierunku biologia eksperymentalna, ale chciałabym założyć firmę zajmującą się doradztwem dietetycznym lub pracować w takiej firmie. Możecie mi poradzić jak najlepiej zdobyć kwalifikacje do takiej pracy. Czy muszę zaczynać edukację "od nowa", czy wystarczą studia podyplomowe i różne kursy. Może wiecie jakie kwalifikacje dają studia podyplomowe na kierunku dietetyka i planowanie żywienia? Nie mogę znaleźć informacji na ten temat. Będę bardzo wdzięczna za rady. Dietetyka jest moją pasją od wielu lat, ale życie skierowało mnie troszkę w innym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gabi Dietetyk IP: *.171.21.23.edial.pl 07.11.08, 21:15 ja chce isc na dietetyke . koncze dopiero gimnazjum ale juz zaplanowana mam przyszlosc ;). chce isc do technikum a potem akademia we wroclawiu. jaka jest nauka na tym kierunku . moze czego ma sie obawaic ? .;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jols Re: Dietetyk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.12.08, 19:12 Nie ma dietetyki we Wrocławiu (przynajmniej na razie). Jest we Warszawie, Poznaniu, Bydgoszczy, Nysie. Jest bardzo ciężko ale warto. Najlepiej zrobisz jak pójdziesz do liceum z rozszerzeniem biologi i chemii. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała Dietetyk IP: *.adsl.inetia.pl 14.11.08, 12:11 To prawda. nie ma na rynku pracy zapotrzebowania na dietetyka. :-( a jak jus sporadycznie znajdzie sie taka praca to za grosze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dragan Dietetyk IP: *.eranet.pl 10.12.08, 18:24 Tak na akademii medycznej w gdańsku też jest ja chodzę do gimnazjum i zastanawiam się czy studiować dietetykę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Dietetyk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.09, 23:44 Witam, poszukuję maniarów na kursy organizowane w przez miedzynarodowe organizacje, a dotyczące dietetyki. Wiem, że takowe są organizowane, ale poszukuję więcej szczegółów. Pozdrawiam, eM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzag Re: Dietetyk IP: *.bema.one.pl 16.02.09, 16:32 Tak, jest takikierunek tez na Akademii Medycznej w Gdansku. Wymagaja rozszerzonej chemii i biologii. W poznaniu na UM chca rozszerzonej chemii i biolki na podstawie. Mi niestety w zeszlym roku zabraklo punktu zeby sie dostac, ale w tym roku poprawiam mature z chemii i probuje znowu. Na razie jestem na biologii i zastanawiam sie czy warto ja ciagnac. Czy perspektywy pracy byly by lepsze dla absolwenta tych dwoch kierunkow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulina 17 lat Dietetyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 16:17 ja chciała bym zostać dietetykiem ale nie wiem czy to dobry pomysł... co o tym myslicie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozczarowana Dietetyk IP: *.ryb.airbites.pl 12.03.09, 15:31 WITAM Ja pracuje w tym zawodzie od 13 lat, wiele sie nauczyłam, jednak My dietetyczki jesteśmy traktowane jak zło konieczne na oddziałach no bo co tak naprawdę robimy?Tylko dzielimy posiłki i karmimy pacjentów-taka jest obiegowa opinia na temat tego zawodu.Zawód super, ale niewdzięczny na te czasy,zatem głęboko sie zastanów zanim podejmniesz decyzję o studiach w tym kierunku, żebys nie rozczarowała sie okrutnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Dietetyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.09, 17:05 Witaj rozczarowana,moze mogla bys mi pomoc lub znasz kogoś takiego. Ja jestem po całkowitej resekcji żoładka i mam niedobór vit B12,podaja mi ja w zastrzykach, zalecaja mi specjalna diete, problem w tym ze nikt nie moze mi pomuc w ustaleniu diety,mieszkam w małym miasteczku nie ma dietetyka a i lekarze podchodza olewajaco (starzy o miernych kwalifikacjach ,czekaja emerytury).Prosze o wiadomość na moj adres christian71@tlen.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dietetyk Re: Dietetyk IP: *.dynamic.chello.pl 25.10.11, 13:30 To czym chcesz trawic jak nie masz żołądka? Do żyły sobie aplikuj jedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pa Dietetyk IP: 82.160.93.* 17.03.09, 13:03 Chciałabym się dowiedzieć jakie są progi punktowe w Poznaniu i w Gdańsku lub w innych miastach na dietetyke, niestety nigdzie nie mogę znaleźć takich informacji. zdaję rozszerzoną bio i chemie, ale nie wiem jaki minimalny wynik mi wystarczy, aby dostac sie na dietetykę i czy w ogóle mam szanse. Proszę o informacje. Z góry dziękuję i pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Z Dietetyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 12:37 Hej, pisze do Was z prosba. Moze ktos moglby mi pomoc albo zna dietetyka, ktory za malutkie pieniadze bylby w stanie mi pomoc? Oto moj problem: Moja dziewczyna jest chora na anoreksje od kilku lat. Wiele razy byla w szpitalu na przymusowe dozywianie, bo byla juz o krok od smierci. Po wyjsciu zawsze chudla spowrotem. Miesiac temu wyszla ze szpitala po raz kolejny i jest zmiana - zgodzila sie spozywac 1700 kcal dziennie. To swietnie ale problem polega na tym, ze nie jest ona narazie w stanie spozywac nic co jest stalym pokarmem. Jedyne na co sie zgodzila do drinki NUTRIDRINK albo ENSURE w proszku do rozrobienia. 5 takich drinkow lub jedna puszka Ensure ma około 1500- 1700 kcal. No i rzeczywiscie wcina je juz od miesiaca. Sa to drinki dla osob chorych na jadłowstret - mozna zywic sie nimi przez dlugi czas, moze nawet cale zycie - maja sklad zawierajacy wszystko co potrzba ludzkiemu organizmowi. Niestety sa one drogie. Wychodzi jakies 600 zl miesiecznie. Postanowilismy z dziewczyna znalesc cos, co moznaby spozywac zamiast tych drinkow. Chcemy kupowac o polowe mniej drinkow i w to miejsce wlozyc cos tanszego od drinkow. Chodzi jednak o to, aby to co bedzie zastepowac drinki posiadalo rowniez wszystkie potrzebne czlowiekowi skladniki. Obliczajac proporcje weglowodanow, tluszczy i bialka zobaczylem, ze ta sama proporcja, co w drinkach jest także w takiej oto mieszance: polaczenie ze soba mleka sojowego w proszku z odzywka dla sportowcow (35% bialka) w proporcji 1:1. Problem polega na tym, ze jesli chodzi o pozostale potrzebne organizmowi skladniki (witaminy, mineraly itd) to chyba nie jest ich wystarczajaca ilosc w tej mieszance. I tutaj moja prosba - czy moglibyscie prosze zyrknac okiem na te dane, ktore podaje pod spodem i dac mi znac, czy macie moze jakis pomysł jak mogłbym te mieszanke urozmaicic, aby zawierała wszystko, co organizm potrzebuje? (Moja dziewczyna jest ewentualnie w stanie zaakceptowac dodatkowo jakis jogurt naturalny, moze jakis owoc) Byłbym Wam bardzo wdzieczny za pomoc. Pod spodem podaje zawartosc 100g proszku ENSURE (dzienie nalezy spozyc 380g - to jest 1 puszka) oraz zawartosc 100g mojego "wynalazku" - czyli mieszanki mleka sojowego w proszku z odżywką dla sportowcow(podaje zawartosc 50g mleka sojowego i 50g odżywki dla sporowcow) Z gory bardzo dzieki !! za pomoc! Pozdrawiam, Bartek (moj adres to bartzmuda@wp.pl) WARTOŚCI ODŻYWCZE ENSURE® Nie zawiera laktozy i glutenu. Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Kompletna, zbilansowana dieta do podawania doustnego. Skład: maltodekstryna, sacharoza, olej kukurydziany, kazeinian wapnia (białko mleka), SKŁADNIKI MINERALNE (cytrynian potasu, siarczan magnezu, chlorek sodu, wodorofosforan potasu, chlorek potasu, wodorofosforan sodu, cytrynian sodu, fosforan wapnia, siarczan żelaza, siarczan cynku, siarczan manganu, siarczan miedzi, chlorek chromu, molibdenian sodu, jodek potasu, selenin sodu), izolowane białko sojowe, substancja smakowo-zapachowa, WITAMINY (chlorek choliny, askorbinian sodu, witamina E, palmitynian askorbylu, mieszanina tokoferoli (soja), octan witaminy A, niacynamid, pantotenian wapnia, chlorowodorek pirydoksyny, witamina D3, chlorowodorek tiaminy, ryboflawina, β-karoten, kwas foliowy, witamina K1, biotyna, witamina B12). Średnia zawartość w 100 g proszku Wartość energetyczna kcal (kJ) 462 (1944) Białko (14 % energii) g 16,17 Tłuszcze (30,9 % energii) g 15,84 Węglowodany (55,1 % energii) g 63,68 Woda g 2,4 Składniki mineralne (popiół) g 1,91 Sód mg 309 Potas mg 610 Chlorki mg 471 Wapń mg 231 Fosfor mg 217 Magnez mg 62,4 Żelazo mg 4,16 Cynk mg 4,06 Miedź μg 540 Mangan mg 1,02 Jod μg 38,3 Selen μg 20,8 Chrom μg 20,8 Molibden μg 39,3 WARTOŚCI ODŻYWCZE MLEKA SOJOWEGO WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 50 g produktu wartość energetyczna 264 kcal białka 1,36 g węglowodany 32,85 g tłuszcze (w tym): 13,55 g · nasycone 3,41 g · jednonienasycone 10,77 g · wielonienasycone < 0,02 g błonnik 0,91 g Nie zawiera glutenu. WARTOCI ODŻYWCZE ODZYWKI DLA SPORTOWCOW KAZEIN ULTRA MASS w 50g Wartość energetyczna 195kcal/1630kJ Białko 17,8 g Węglowodany 28 g Tłuszcz 1,3 g Potas 26 mg Sód 16 mg Cholesterol 5 mg Wapń 3 mg Składniki: UltraCarb3™ [specjalna mieszanka węglowodanowa zawierająca złożone oraz proste polimery glukozy (maltodekstryny) pozyskiwane z mieszaniny zbóż], czystą krystaliczną fruktozę [pozyskiwaną z mieszaniny zbóż], czystą krystaliczną fruktozę [pozyskiwaną z kukurydzy], glukoza. UltraPro5™ [zastrzeżoną przez KAIZEN mieszanka białek o zróżnicowanym czasie wchłaniania: specjalistycznie filtrowany i pozyskiwany w procesie wymiany jonowej hydrolizat koncentratu białka serwatki, kazeinian wapnia, izolat białek mleka, białko jaja, izolat białek serwatkowych], peptydy glutaminowe, lecytyna, naturalne oraz sztuczne substancje smakowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Dietetyk IP: 212.244.80.* 26.08.09, 10:35 Czy można zdobyć zawód dietetyka n studiach podyplomowych po studiach z zarządzania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktośtam Dietetyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.09, 10:05 ja mam 13 lat ale okropnie mi się podoba ten zawód i mam nadzieję że w przyszłości zostanę dietetykiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Dietetyk IP: 195.116.133.* 30.10.09, 21:28 Witam!W tym roku ukończyłam Uniwersytet Śląski (studia licencjackie) kierunek dietetyka. Dalej kształcę się w tym kierunku.Jeśli ktoś byłby chętny służę poradą i ustaleniem diety mój mail m_a_l_w_i38@wp.pl pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dietetyk Re: Dietetyk IP: *.toya.net.pl 01.11.09, 21:55 Witam, ukończyłam licencjat na Uniwersytecie Medycznym, teraz kontynuuję studia magisterskie. Chętnie służę pomocą, fachową radą w zaplanowaniu jadłospisu, diety odchudzającej jak i pomocy dietetycznej przy wielu schorzeniach. Zainteresowanym podaję mój mail mx5mx5@wp.pl Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Dietetyk IP: *.warszawa.mm.pl 21.11.09, 16:45 Nie wiem dlaczego tak narzekacie, wystarczy przecież załozyć swój własny gabinet i wtedy zarabia się kokosy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka Re: Dietetyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.09, 20:19 A co powiecie na to? www.polishnews.com/index.php?option=com_content&view=article&id=320:polak-profesorem-dietetyki-na-uniwersytecie-w-ponocnej-karolinie&catid=85:ciekawostki&Itemid=265 Ten pan się dorobił, a Wy gadacie że dietetycy mają ciężko z pracą, jeśli chcecie coś osiągnąć trzeba szukać wszędzie pomocy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka Re: Dietetyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.09, 20:21 Pan Roman jest nawet na n-k nasza-klasa.pl/profile/4570058/gallery/album/2/2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Dietetyk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.10, 19:33 Hej. Mam pytanie. Do jakiego liceum/technikum mam się wybrać, aby później studiować dietetykę ? Z czego pisać maturę ? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jamilka Re: Dietetyk IP: *.xdsl.centertel.pl 08.07.10, 01:51 Jestem po biol-chem-fizie, zdawałam mature z biol i chem rozszerzonych i ide na dietetyke na UJ :P wiec w tym masz cała odpowiedz ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Dietetyk IP: 89.231.216.* 08.07.10, 12:10 Niestety muszę was zmartwić.. Brat jest dietetykiem z ponad 15 letnim doświadczeniem. Po zmianie miejsca zamieszkania do drugiego pod względem wielkości miasta w Polsce nie mógł znaleźć pracy. Na jedno stanowisko aplikowało z nim po 50-400 osób (sic!). Szukał wszędzie z finałem w jednym z większych hipermarketów w mieście gdzie zarabia 1600 netto. To nawet na ratę kredytu mieszkaniowego nie starcza.. Dodatkowo ludzie mądrzeją i szukają w sieci darmowych jadłospisów dietetycznych. Zaczyna docierać że wystarczy dobra dieta żywieniowa i trochę ruchu. Chyba że w grę wchodzi choroba, ale to mały odsetek społeczeństwa z którego dietetycy nie mają szans utrzymać się na rynku jeśli będzie ich przybywać tyle co teraz. Takie moje skromne zdanie poparte obserwacjami z pierwszej ręki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszly dietetyk Re: Dietetyk IP: *.centertel.pl 20.07.10, 17:01 Czy ktos sie orientuje czy po skonczonych studiach na up w Poznaniu kierunek dietetyka będę mogła rozpoczac prace w niemieckim szpitalu lub rozpoczac tam wlasna dzialalność? Czy aby pracowac w NIemczech bede potrzebowac dodatkowych kwalifikacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Dietetyk IP: *.elk.mm.pl 04.09.10, 13:13 ja uważam, że dietetyk to będzie bardzo opłacalny zawód, sama chcę się wybrać na ten kierunek. Przecież to jest XXI wiek, nasza żywność jest faszerowana chemią, coraz bardziej za 3-4 lata to będą same związki chemiczne, a nie jedzenie, poza tym nasi lekarze po pierwsze będą odsyłali nas do dietetyków, żeby zmieniać dietę.. Fakt, znalezienie pracy w tym kierunku jest ciężkie , a na to wpływa miejsce gdzie zmieszkujemy. Każdy chce być zdrowy, bo to od diety zależy czy tacy będziemy czy nie. Także dietetyk to bardzo opłacalny zawód, według mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Dietetyk IP: *.xdsl.centertel.pl 30.10.10, 20:15 Moja koleżanka skończyła dietetykę na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie otworzyła własną poradnię dietetyczną. Miesięcznie jej zarobki sięgają ok. 6 tysięcy.. Ma wielu klientów, na wizytę trzeba niekiedy czekać miesiąc. Także myślę, że już teraz jest to dobrze płatny zawód, a do tego bardzo ciekawy. W przyszłości może być tylko lepiej. I nie nie nazywajcie dietetykami osób po technologii żywności i potraw, bo to zupełnie inna bajka i inna wiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: technoloszka Re: Dietetyk IP: 46.113.196.* 26.12.10, 19:08 Ja jestem po kierunku "technologia żywności i żywienie człowieka" AR (jeszcze wtedy) Wrocław i jestem dietetykiem...dlaczego wg Ciebie się nie nadaję?...bo skończyłam uczelnię rolniczą a nie medyczną?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doradca Re: Dietetyk IP: 46.112.232.* 04.01.11, 10:30 Nie ma znaczenia jaka uczelnia, wazne jest kto jakie ma pasje i chęć na nauki, niestety po tym kierunku pracy ze świeczka szukać ,w małych miasteczkach nie ma szans, bo ludziom szkoda kasy (50% warszawskiej ceny) wydac na dietetyka, nawet jak maja otyłe dziecko, to przykre, bo koszty leczenia powikłań np. otyłości czy cukrzycy typ 2 przewyższają te kwotę kilkadziesiąt razy. Z własnej działalności cięzko opłacić ZUS, na oplate na wynajem mieszkania nie starczy, bida Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Re: Dietetyk IP: *.adsl.inetia.pl 06.08.11, 00:37 mylisz się moja droga, jestem studentką technologii żywności i ŻYWIENIA CZŁOWIEKA na SGGW, na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, na tym samym, na którym jest kierunek dietetyka; trzy czwarte przedmiotów, jak i egzaminów mamy wspólnych, nam jako inżynierom dochodzą w każdym semestrze dodatkowo przedmioty techniczne takie jak maszynoznawstwo, inżynieria procesowa, ale mamy również żywienie człowieka, dietetykę, dietoterapię, dietoprofilaktykę, fizjologię i anatomię człowieka... dietetyka jest bardziej skupiona na odżywianie, my na żywienie i żywność, wystarczy wybrać specjalność: dietetyka, by pogłębić swą wiedzę na ten temat, koleżanki ze starszych roczników pracują w renomowanych przychodniach z tytułem "specjalista dietetyk" więc i po technologii możesz być dietetykiem; na naszym wydziale możemy wybrać specjalność: ocena jakości żywności ale możemy również: dietetyka, czy też analiza rynkowa - czy wtedy nie jesteśmy analitykami rynku w tej dziedzinie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Dietetyk IP: *.play-internet.pl 25.12.11, 01:32 Muszę Cię rozczarować niestety. Absolwent technologii żyw. to technolog żywienia. dietetyki - dietetyk. Rozumiem, że się uczysz przedmiotu 'dietetyka' ale to niestety za mało.... to tak jakby student dietetyki chciał powiedzieć że jest jednocześnie lekarzem bo ma diagnostykę laboratoryjną, farmakologię i patofizjologię chorób :D A to, że kogoś do pracy przyjęli jako dietetyka po technologii to akurat nic dziwnego, bo w Polsce nawet po studium policealnym zatrudniają "specjalistów" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka dietetyk Dietetyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.11, 12:22 Nie wiem, kto pisał ten artykuł, ale ma trochę mylne pojęcie o dietetyce. Pierwszy rok wcale nie jest "łatwy lekki i przyjemny" :/ 3 egzaminy?? Marzenie.. Na pierwszym roku miałam po 3 egzaminy w każdej sesji, a poza tym 8 zaliczeń na ocenę. A zakres materiału jest bardzo obszerny. Na drugim roku też nie jest łatwiej. A kierunek jest na Akademiach Medycznych w Poznaniu, Łodzi, Gdańsku i Bydgoszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: her Dietetyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.11, 14:58 Według nowej ustawy o innych zawodach medycznych, dietetykiem jest absolwent kierunku dietetyka, nie technologia żywności. Co prawda nie weszła jeszcze w życie, ale to tylko kwestia czasu Odpowiedz Link Zgłoś
iza-tio Re: Dietetyk 04.01.13, 13:52 Witam Was, chciałabym zostać dietetykiem w przedszkolu, jak się do tego zabrać? Odpowiedz Link Zgłoś