Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Komu tu dobrze i nie zamierza wyjeżdżać?

IP: *.acn.waw.pl 03.05.07, 16:16
    Podczas mojej kilkudniowej nieobecności na forum namnożyło się wątków
    pozakładanych przez sfrustrowanych forumowiczów, biadolących, jak to źle się
    dzieje w kraju (ja też nie twierdzę, że jest dobrze) i nakłaniających do
    wypięcia się na ojczyznę. Niektóre wypowiedzi są naprawdę ostre (jak można
    gardzić krajem, w którym się urodziło?).

A ja jestem ciekaw, ile znajdzie się na forum osób, którym dobrze wiedzie się
    w kraju i nie zamierzają z niego wyjeżdżać (w celach zarobkowych).

Wiadomo, jaka "moda" obecnie panuje. Rzucić kiepsko płatną pracę biurową w
    kraju i wyjechać za granicę robić jako fizol (na zmywaku, przy sprzątaniu,
    rozkładaniu towaru itp.) za większe pieniądze, niż dostawało się w kraju.
    Oczywiście nie wszyscy wyjeżdżający za chlebem podejmują tego typu pracę -
    niektórzy wyjeżdżają do prestiżowej pracy (zgodnie z ich
    wykształceniem/kwalifikacjami), o wiele lepiej płatnej niż zmywanie czy
    sprzątanie. I to ma sens: w krajach Europy Zachodniej za tę samą pracę często
    (aczkolwiek nie zawsze) dostaje się większe pieniądze (a na pewno nie
    mniejsze; do tego dochodzi możliwość większego rozwoju, szlifowania języka
    itp.). Natomiast jak ktoś ma tu w Polsce dobrze płatną pracę, to raczej nie
    myśli o wyjeździe do Anglii czy Irlandii na zmywak. Mi by się na pewno nie
    opłacało, tu jestem w stanie wyciągnąć miesięcznie więcej, niż tam bym
    dostawał za proste prace fizyczne (czy nawet takie trochę bardziej ambitne).

Zdaję sobie sprawę, że to forum jest niemiarodajne (pisałem kiedyś dlaczego),
    ale myślę, że znajdzie się trochę osób, którym udało się w kraju i nie myślą o
    emigracji zarobkowej (nie chodzi mi o osoby, które nie mają tu dobrej pracy,
    ale z jakichś powodów nie mogą wyjechać i starają się innych przekonać, że im
    1500 zł miesięcznie wystarcza).
    Obserwuj wątek
      • Gość: . Re: Komu tu dobrze i nie zamierza wyjeżdżać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 16:23
        >myślę, że znajdzie się trochę osób, którym udało się w kraju i nie myślą o
        > emigracji zarobkowej

Noooo...
        Znajdzie sie na pewno kilka takich osob.
        I co w związku z tym?
        Czego niby ma dowodzic ten post?
        • Gość: szan Re: Komu tu dobrze i nie zamierza wyjeżdżać? IP: *.acn.waw.pl 03.05.07, 17:18
          Gość portalu: . napisał(a):

> Czego niby ma dowodzic ten post?

Że w kraju nie jest aż tak źle, jak sugerują co poniektórzy forumowicze i że jak
          się chce (i ma odpowiednie warunki), to tutaj można naprawdę wiele osiągnąć.
          • Gość: . Re: Komu tu dobrze i nie zamierza wyjeżdżać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 17:37
            Aha, czyli tak, jak myslalam.
            Bzdura do kwadratu.
            Kilka wypoowiedzi zadowolonych Polakow ma byc dowodem na to, ze setki tysiecy
            kłamie?
            Uhm...
            A slyszales, ze wyjątek potwierdza regułę?

W kraju JEST zle i kilka wypowiedzi pojedynczych zadowolonych tego nie zmieni.
            • Gość: szan Re: Komu tu dobrze i nie zamierza wyjeżdżać? IP: *.acn.waw.pl 03.05.07, 17:49
              Gość portalu: . napisał(a):

> Aha, czyli tak, jak myslalam.
              > Bzdura do kwadratu.
              > Kilka wypoowiedzi zadowolonych Polakow ma byc dowodem na to, ze setki tysiecy
              > kłamie?
              > Uhm...
              > A slyszales, ze wyjątek potwierdza regułę?
              >
              > W kraju JEST zle i kilka wypowiedzi pojedynczych zadowolonych tego nie zmieni.

Równie dobrze można by wyjść z założenia, że w kraju jest dobrze, a kilka
              wypowiedzi sfrustrowanych forumowiczów na forum Praca się nie liczy. :)
              • Gość: . Re: Komu tu dobrze i nie zamierza wyjeżdżać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 18:05
                Tyle, ze jak sam zauwazyles-zalozyles ten watek w zwiazku z duza iloscia
                negatywnych, nieoptymistycznych wypowiedzi.
                Dodaj do tego te 2 miliony ktore wyjechaly i kolejnych, ktorzy juz sie pakuja i
                odpwiedz sobie na pytanie, dlaczego nie zostaja w Polsce.

Tych zadowolonych jest zdecydowanie mniej, zreszta.... znana Ci jest teoria
                80/20?
                Na calym swiecie beneficjentami jest 20% ludzi, reszta moze juz sie pakowac i
                leciec na ksiezyc.
      • taki_i_owaki Re: Komu tu dobrze i nie zamierza wyjeżdżać? 03.05.07, 16:25
        count me in.

Moze za pare lat, jak sobie zrobie uprawnienia budowlane i o ile bedzie mi sie
        chcialo, bo z jezykiem ang problemow nie mam wcale i techniczny tez juz nie jest
        problemem (a dalej sie go ucze) - ale o tym wcale praktycznie nei mysle, zobacze
        co bedzie za te pare lat (moze wygram w totka)
      • iberia.pl Komu tu dobrze i nie zamierza wyjeżdżać?JA, n/t 03.05.07, 18:16

• Gość: . Re: Komu tu dobrze i nie zamierza wyjeżdżać?JA, n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 12:36
          Chyba MNIE kretynko.

Jakby pytanie brzmialo: kto twierdzi, ze mu tu dobrze i nie chce wyjezdzac -
          wtedy moglabys napisac JA.

Na pytanie: Komu tu dobrze i nie zamierza wyjeżdżać? powinnas odpowiedziec MNIE.
      • agulha Re: Komu tu dobrze i nie zamierza wyjeżdżać? 03.05.07, 19:03
        Możesz zaliczyć mnie. W moim zawodzie pensje tutaj są zdaje się takie same, jak
        na Zachodzie, a koszty życia przecież niższe. Jedyny ból - brak realnej
        możliwości awansu TUTAJ.
        • sigurimix Re: Komu tu dobrze i nie zamierza wyjeżdżać? 04.05.07, 10:21
          POLSKA BYŁA JEST I BĘDZIE PIEKŁEM NA ZIEMI I DLATEGO NIE MA CO SIĘ ZASTANAWIAĆ
          NAD WYJAZDEM. TU NIGDY NIE BĘDZIE DOBRZE, TO PRZEKLĘTY KRAJ!!!!
      • sigurimix polska jest piekłem 04.05.07, 10:21
        POLSKA BYŁA JEST I BĘDZIE PIEKŁEM NA ZIEMI I DLATEGO NIE MA CO SIĘ ZASTANAWIAĆ
        NAD WYJAZDEM. TU NIGDY NIE BĘDZIE DOBRZE, TO PRZEKLĘTY KRAJ!!!!
        • Gość: michał Re: polska jest piekłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 11:28
          Mi jest dobrze, ale jak spojzalem w portale pracy w Irlandi to wyszlo mi ze za
          moja prace moge dostac miedzy 2 a 3 tys. euro netto.
          Taka sama praca (bardzo zblizony zakres obowiazkow). Znajomosc jezyka u mnie
          caly czas postepuje, wiec moze wyjade.
          Ciagnie mnie normalosc.
          Bardzo mnie zdziwilo jak przeczytalem wiadomosc, ze irlandzki urzad skarbowy
          szykuje kampanie reklamowa o mozliwych ulgach z jakich moga korzystac
          mieszkancy!!!!!!!!!!!
          A przeciez Irlandia zostala wybrana na najlepsze miejsce do zycia - the
          economist.

• Gość: szan Re: polska jest piekłem IP: *.acn.waw.pl 04.05.07, 13:52
          Sigurimix, nie myślałeś, żeby zgłosić się do poradni zdrowia psychicznego?
      • Gość: A Re: Komu tu dobrze i nie zamierza wyjeżdżać? IP: 205.223.239.* 04.05.07, 16:13
        > A ja jestem ciekaw, ile znajdzie się na forum osób, którym dobrze wiedzie się
        > w kraju i nie zamierzają z niego wyjeżdżać (w celach zarobkowych).

Wiodlo mi sie dobrze w kraju. Wyjechalam, aby urozmaicic swoje zycie zawodowe.
        • Gość: A Re: Komu tu dobrze i nie zamierza wyjeżdżać? IP: 205.223.239.* 04.05.07, 16:15
          Nigdy przed wyjazdem, ani po wyjezdzie nie narzekalam na Polske.
          • Gość: mariusz_robert Re: Komu tu dobrze i nie zamierza wyjeżdżać? IP: *.chello.pl 04.05.07, 21:13
            na ten moment nie zamierzam wyjeżdżać z kraju, powodem jest dobra praca,
            zresztą praca w Polsce umożliwia mi wyjazdy zagraniczne - tam np. deleguje mnie
            firma
      • Gość: starycynik Re: Komu tu dobrze i nie zamierza wyjeżdżać? IP: *.dhcp.uno.edu 04.05.07, 21:40
        Nie knuj. Chodzi tobie tylko o to aby wszyscy wyjechali, aby oni poniesli
        koszty emigracji, a dla ciebie zostal polpusty kraj ktory sobie obejmiesz w
        posiadanie, sam z braku konkurencji, zyjac za dotacje z Unii, na tych ktorzy i
        tak dawno mieszkaja za granica. Ale mysmy cie przejrzeli zawczasu.
      • Gość: spec Re: Komu tu dobrze i nie zamierza wyjeżdżać? IP: 212.2.100.* 05.05.07, 01:50
        Powiem tak; nie wyjadę. Powód prozaiczny mam pracę, w której się realizuję. Nie
        ma dla mnie znaczenia czy tu czy tam. Właściwie zakładając że bym pracował tam w
        swoim zawodzie to i tak za podobne pieniądze. Więc co za różnica?
        Jednak moje zdanie na temat tego co się dzieje w tym kraju jest takie że
        faktycznie na granicach powinny stać kasy sprzedające bilety do cyrku. BIEDA na
        każdym kroku. Przerażające ale prawdziwe. Do tych co dobrze zarabiają:
        sprawdźcie listy płac w waszych firmach. Zobaczcie ile zarabiają zwykli
        szeregowi pracownicy. Mnie to zaskoczyło. Nigdy bym nie sądził, że można za
        takie pieniądze przychodzić do pracy, zostawać po godzinach. Wygodniej jest tego
        nie wiedzieć, bo prawda jest bolesna. W moim zawodzie bezrobocie mi nie grozi,
        ale straszne jest to co się dzieje w innych. jak to jest możliwe że zupełnie nie
        widać żeby ktoś na górze zaczął myśleć o tych na dole. Może czas się obudzić?
        • sztuka_konwersacji Re: Komu tu dobrze i nie zamierza wyjeżdżać? 05.05.07, 18:28
          Gość portalu: spec napisał(a):

> Powiem tak; nie wyjadę. Powód prozaiczny mam pracę, w której się realizuję.
          Nie
          > ma dla mnie znaczenia czy tu czy tam. Właściwie zakładając że bym pracował
          tam
          > w
          > swoim zawodzie to i tak za podobne pieniądze. Więc co za różnica?
          > Jednak moje zdanie na temat tego co się dzieje w tym kraju jest takie że
          > faktycznie na granicach powinny stać kasy sprzedające bilety do cyrku. BIEDA
          na
          > każdym kroku. Przerażające ale prawdziwe. Do tych co dobrze zarabiają:
          > sprawdźcie listy płac w waszych firmach. Zobaczcie ile zarabiają zwykli
          > szeregowi pracownicy. Mnie to zaskoczyło. Nigdy bym nie sądził, że można za
          > takie pieniądze przychodzić do pracy, zostawać po godzinach. Wygodniej jest
          teg
          > o
          > nie wiedzieć, bo prawda jest bolesna. W moim zawodzie bezrobocie mi nie grozi,
          > ale straszne jest to co się dzieje w innych. jak to jest możliwe że zupełnie
          ni
          > e
          > widać żeby ktoś na górze zaczął myśleć o tych na dole. Może czas się obudzić?

W koncu rozsądny glos osoby, ktore nie rozpatruje problemu w zaleznosci od
          punktu siedzenia. Brawo!
          Zgadzam sie ze stwierdzeniem, ze wygodniej jest udawac, ze sie tego nie widzi,
          nie wie. I Szan jest chyba taką wlasnie osobą-udaje, ze nie widzi. Bo jemu jest
          dobrze. I to wystarczy.

A propozycja rozstawienia kas jak do cyrku bardzo trafna - nietstety :]
      • Gość: nachwile Re: Komu tu dobrze i nie zamierza wyjeżdżać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 09:49
        szan zapomina (jak zwykle) o realiach
        w polsce 2 próg podatkowy czyli 37 000 rocznie brutto przekroczyło około (chyba
        poniżej) 10% podatników
        w tej grupie podatników znajdują się też osoby na emeryturach mundurowych, dawni
        sbecy, posłowie, wysocy urzędnicy rządu i samorządu, troche osób które fiskus
        dorwał po pracy za granicą
        należy zadać pytanie, ilu pracujących ludzi zarabia powyżej 2000 netto w tym
        kraju, jaki stanowią % społeczeństwa (pomijając ponad milion za granicą)
        wówczas można odpowiedzieć na pytanie szana, komu tu dobrze

dla mnie szan to osoba, która widzi świat inaczej, jeżeli na jego ulicy by stało
        10 maluchów, 10 polonezów, nawet 3 golfy, 1 passat nowy i 1 mercedes, to on
        powie, że ludzie są bogaci i że stoją same passaty i mercedesy
        to dobrze, że jest osobą patrzącą z radością na świat, co nie oznacza jednak,że
        jego wizja jest realna

średnia płaca w polsce to koło 2600 czyli powiedzmy 1650 na rękę
        w warszawie to kasa za którą ledwo się da utrzymać pod warunkiem, że mieszka się
        w bloku z małym czynszem
        skoro średnia krajowa jest średnią arytmetyczną zliczaną z milionów ludzi
        pracujących za grosze i paru prezesów zarabiających niewiarygodne fortuny rzędu
        kilkadziesiąt/pareset tysięcy miesięcznie i wąskiej klasy "średniej" to ile
        wynosi "prawdziwa" średnia krajowa (po odjęciu osób super bogatych, prezesów
        spółek, banków) ?
        jeżeli szan odpowie ile wynosi taka średnia prawdziwa to odpowie sam sobie na
        pytanie komu jest dobrze :D

pod warunkiem, że szan umie na te dwie kwestie (% osób zarabiających przyzwoicie
        i prawdziwa pensja średnia) odpowiedzieć rzetelnie, to będzie sam sobie
        odpowiedzieć na swoje pytanie

po za tym ludzie którzy wyjeżdżają nie robia tego tylko ze względu na kasę, ale
        np. ze względu na inne okoliczności przyrody

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka