tomik83 08.05.07, 07:22 Jeśli zarobię dla przykładu 3000 (umowa o dzieło), to jakie skladki musze zaplacic, a jakie moge. Prosze o wyliczenia. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ela Re: umowa o dzieło IP: *.ec.kalisz.pl 08.05.07, 07:49 Tylko podatek pod warunkiem, że umowa o dzieło nie jest zawarta z własnym pracodawcą. Musisz także wiedzieć jakie przysługuja Ci koszty uzyskania (20 czy 50%). Po odjęciu tych kosztów od 3000 zł będzie to podstawa do naliczenia 19% podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ole Re: umowa o dzieło IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.07, 14:30 Tak jak już zostało napisane, to zależy jakie będziesz miał koszty uzyskania przychodu (oczywiście korzystniejsza jest stawka 50% - co teoretycznie powinno charakterzować umowę o dzieło, 20 % stawka jest raczej stawką da umowy zlecenia ; tutaj jednak pracodawcy często spisują umowę o dzieło z 20% stawką kosztów uzyskania przychodów - jak i dlaczego? Nie mam pojęcia). Oczywiście możesz (ale nie musisz) odprowadzić podatek ZUS i składkę chorobową. Wszystko dokładnie możesz wyliczyć na kalkulatorze wynagrodzeń. Ja korzystam z takiego na Pracuj.pl. Podsyłam link www.pracuj.pl/Kalkulatory/kalkulator_podatki.aspx Musisz tylko pozmieniać co trzeba i wprowadzić kwotę, która CIę interesuje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: umowa o dzieło 08.05.07, 18:52 Gość portalu: Ole napisał(a): > Oczywiście możesz (ale nie musisz) odprowadzić podatek ZUS A cóż to jest takiego "podatek ZUS" ??????? > i składkę chorobową. Przy umowie o dzieło zleceniobiorca nie ma prawa do ubezpieczeń emerytalnych, chorobowych, rentowych, wypadkowych ani zdrowotnych !!! Płaci się JEDYNIE zaliczkę na podatek dochodowy. S. Odpowiedz Link Zgłoś
tomik83 Re: umowa o dzieło 08.05.07, 19:51 a jak wygląda sprawa z Zusem? ile muszę i co mogę zapłacic? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: umowa o dzieło 08.05.07, 20:41 tomik83 napisał: > a jak wygląda sprawa z Zusem? ile muszę i co mogę zapłacic? Nic nie musisz. Nic nie możesz. "Zleceniobiorca nie ma prawa do ubezpieczeń emerytalnych, chorobowych, rentowych, wypadkowych ani zdrowotnych. Nie ma również prawa do urlopu wypoczynkowego, macierzyńskiego czy wychowawczego." Możesz co najwyżej przystąpić do dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego: www.nfz-krakow.pl/index.php?plik=inform.php&katnr=7&kat=72&file=dobrowolne S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: umowa o dzieło 09.05.07, 00:34 tomik83 napisał: > mozna Nie można. Osoba nieubezpieczona może: 1. KONTYNUOWAĆ dotychczasowe ubezpieczenie emerytalne i rentowe jeśli w ciągu 30 dni od ustania ubezpieczenia zgłosi swą chęć do ZUS. lub 2. UBEZPIECZYĆ się dobrowolnie, jeśli - jest małżonkiem dyplomaty - jest alumnem seminarium duchownego - itd www.zus.pl/default.asp?p=3&id=113 Oba te przypadki nie mają żadnego związku z umową o dzieło. Umowa o dzieło nie uprawnia do zawarcia ani ubezpieczenia emerytalnego, ani rentowego. S. Odpowiedz Link Zgłoś