Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Rzemieślnicy ugotowani

• Gość: moloch1410 To samo dla artystow IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.07, 09:45
        To ja poprosze jeszcze o zrobienie uprawnien dla artystow. Zeby jakis
        niedzielny artysta, czy to malarz czy to grafik nie zabieral miejsca pracy.
        Dziekuje.
      • Gość: libero72 Witamy w średniowieczu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 09:46
        Zaczyna to przypominać dobre tradycje z średniowiecza, nic tylko przywrócimy
        cechy, gildie, a i Hanza po drodze sie odrodzi... Dla równowagi zbudujemy mury
        obronne wokół miast, powróci myto, itp. Ciekawe kiedy dojdziemy do
        koncepcji "rozbicia dzielnicowego"???? :)))))
        • Gość: shaq-u Nieporawda, w średniowieczy było lepiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 10:34
          Dzisiaj oddajemy ok 80 % naszych dochodów! Za co? Za NIC! Średniowieczy to był
          rozkwit Polski w porównaniu do tego co mamy dzisiaj! No i Bitwa pod Grunwaldem:)
          • Gość: libero72 Re: Nieporawda, w średniowieczy było lepiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 13:22
            No to czekamy na powtórke bitwy.... tylko kto z kim??? :))))
      • Gość: Smakoszka Kokoszka Rzemieślnicy ugotowani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 09:58
        Przecież ten Makłowicz nawet z papierami nie nauczy się gotować. Toż to tylko
        zwykły medialny picer, a nie żaden kucharz. Jak ten facet cos przyrządza to
        mnie się od razu jeść odechciewa. Jest niezręczny, bałaganiarski i niechlujny,
        a gada jakby miał gluty w nosie.
        • Gość: _pimpek Re: Rzemieślnicy ugotowani IP: 193.164.157.* 16.05.07, 10:41
          "Medialny picer"??? Ho! Ho! Ho! Ze zacytuje sw. mikolaja od coca coli.
          Rozumiem, ze "smakoszka kokoszka" (sic!) znajduje sie kilka szczebli wyzej i w
          swojej wypowiedzi nie powtarza bezmyslenie tego, co mozna uslyszec od
          zmanierowanych frustratow spod znaku noza i widelca. Zakldam rowniez, ze
          jedynie przypadkiem odniesc mozna wrazenie, ze wyzej kokoszka ceni sobie
          sprawne palce kucharza nic efekt jego pracy. Niech tylko kokoszka uwaza, by te
          zreczne dlonie nie ukrecily jej lba.
      • Gość: KANE Rzemieślnicy ugotowani :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 10:02
        Doskonale! I oto kolejny bodziec do opuszczenia tego kraju przez resztki fachowców którzy nam pozostali! :-)
        Poza kursami, niech nałożą na nich dodatkowe podatki, restrykcyjne badania lekarskie, oraz dodatkowe obowiązki.
        Dzięki temu nie zjemy już kremówki w Krakowie ani nie znajdziemy fachowca do załatania cieknącego dachu, zaś nasz zepsuty samochód będzie się nadawał jedynie do oddania na złom zamiast do naprawy.
        Zaś szczelnymi dachami, sprawnymi samochodami i doskonałymi wyrobami cukierniczymi będą się cieszyć Niemcy, Francuzi i Anglicy :-)
        W koncu gdzieś ci fachowcy muszą wyjechać :)
      • Gość: asdd Ja będę/ mogę być ugotowany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 10:04
        Ja się często spotykam z moimi znajomymi i im gotuję (bo lubię, a im to
        smakuje), czy w związku z tym też mam przedstawiać im świadectwo czeladnika, a
        jak tego nie zrobię (a sprawa się ujawni) to mogę się spodziewać sprawy w sądzie??
        • Gość: Jonek Re: Ja będę/ mogę być ugotowany IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.05.07, 10:48
          Juz niedlugo zostaniesz uznzny za groznego przestepce skoro gotujesz bez
          uprawnien. No chyba ze wplacisz stosowna kwote na tace w pobliskiej polebani.
      • Gość: higienistka Rzemieślnicy ugotowani IP: *.uci.agh.edu.pl 16.05.07, 10:21
        I bardzo dobrze. Makłowicz tą samą łyżką, którą przed chwilą oblizywał daje
        skosztować innym albo miesza dalej w zupie. Ohyda!!!
        • Gość: gaga Ciesz się, że nie widzisz IP: *.kdpw.com.pl 16.05.07, 13:42
          co robią kucharze w kuchni retauracji...
        • xaliemorph Re: Rzemieślnicy ugotowani 16.05.07, 14:43
          To chyba nawet nie wiesz jak wygląda kuchnia i nigdy nie widziałeś podczas pracy. I byś się nie unosił swoją dumą że ja mówię o jakiś straganikach, to tak samo wygląda w luksusowych restauracjach hotelowych za granicą (na zachodzie jak byś się czepiał). Tak po prostu działa kuchnia.
      • Gość: _pimpek Pytanie do debili... IP: 193.164.157.* 16.05.07, 10:30
        Planuje w zorganizowanie imprezki (ok. 50 osob). Chcialbym dac im jedzenie
        przygotowane we wlasnym zakresie. Czy, a jesli tak to gdzie mam sie zglosic po
        odpowiednie dokumenty? A ile bedzie to kosztowalo "na lewo"? Debile - debile -
        debile. Zapewne nie koncesjonowane, ale debile!
      • Gość: shaq-u Dajcie ludzą święty spokój! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 10:32
        To jest głupota! Dobry kucharz może dobrze zarobić, bez jakiś głupich
        kwalifikacji. Obniżyć znacznie podatki, nie wtrącać się w kieszenie obywateli!
        Wtedy będzie "normalność" i "sprawiedliwość". Jeżeli ktoś więcej pracuje,
        lepiej, dokładnie, jest fachowcem to niech dobrze zarabia. Nie potrzeba tutaj
        wtrącalstwa "niby-opiekuńczego", "solidarnego" państwa. "Solidarność" fałszywie
        rozumiana powoduje myślenie u przeciętnego Polaka, że jest biedny i nic nie
        potrafi, że każdy "solidarnie" musi płacić podatki, składki, i inne haracze. Nie
        prawda nie musimy płacić haraczy, możemy dobrze zarabiać i dobrze pracować. Bez
        "solidarności" - fałszywie rozumianej!
      • Gość: Jonek Re: Rzemieślnicy ugotowani IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.05.07, 10:37
        Rozumiem że liczą się tylko dyplomy i certyfikate z KUL-u.
        • Gość: franek Jonek masz alergie na kościół - ty sie czyms lecz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 13:31
          Mam jednego znajomego któremu sie wszystko z d... kojarzy.
          On szuka towarzystwa. Jonek daj adres
          • Gość: Jonek Re: Jonek masz alergie na kościół - ty sie czyms IP: *.e-wro.net.pl 16.05.07, 16:48
            Dowiedziałem sie niedawno, że po podpisaniu konkordatu budżet naszego państwa co
            roku przekazuje na kościół katolicki 3 miliardy złotych z naszych podatków.
            • Gość: franek Re: Jonek masz alergie na kościół - ty sie czyms IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 17:57
              Jeżeli to prawda to niewiele tej forsy zważywszy, że 90% podatników deklaruje
              sie jako katolicy.
      • Gość: no i klawo Re: Rzemieślnicy ugotowani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 10:45
        fajnie:to tez inny rodzaj lustracji.Rzemieślnicy tego nie wymyslili ,tylko
        białe kołnierzyki,którzy za wszelka cenę chca udowodnic,ze sa potrzebni.Będa
        wymyslali kolejne absurdy byle zaistniec.a tyle jest jeszcze rzeczy do
        zarejestrowania,zakwalifikowania,ponumerowania.Proponuje znowu rejestrować
        maszyny do pisania,rowery,budziki,szafy wnękowe,maszyny domowe do szycia(bo tez
        partolimy rzemieslniczo wszywając np. zamek do rozporka sposoben domowym,a" nóż
        widelec" zamek pęknie np. na przyjeciu z małymi dziecmi(będzie sprawa o
        molestowanie)albo w restauracji gdzie kucharz z papierami gotował nam obiad,to
        będzie obraza moralności ... itd itp bzdury
      • Gość: hehehe Re: Rzemieślnicy ugotowani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 10:46
        Hehe, już sobie wyobrażam jak policja wpada na domowe imieniny u cioci, zgarnia
        ją za brak uprawnień kucharskich a jako dowód zabiera bigos :)
      • Gość: maciej Lobby emerytrów !!!!!! IP: 80.54.12.* 16.05.07, 10:56
        Spójrzmy na osoby działające w "Izbach Rzemieślniczych";to 50-60 letni emeryci
        którzy swoje uprawnienia zdobywali w latach 60-70 tych,i obecnie próbują
        utrzymać się na rynku eliminując konkurencję poprzez tego rodzaju
        ograniczenia.Jaka troska o klienta...? Urzedów pilnujących prawidłowe
        funkcjonowanie firm jes już przecież cała masa,ile pieczątek potrzebnych jest
        aby otworzyć jakikolwiek "interes" ???... Ludzie nie dajmy się zwariować!!! Nie
        możemy doprowadzić do tego ,że żarówkę na klatce schodowej będzie mógł wymienić
        tylko elektryk z odpowiednimi uprawnieniami.... PARANOJA!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: zenon77 Re: Lobby emerytrów !!!!!! IP: 213.193.148.* 16.05.07, 11:24
          Witam,
          Nie znam wprawdzie z autopsii działania organizacji rzemieślniczych, ale za to
          miałem sporo doczynienia z:
          - Polskim Związkiem Motorowym,
          - Wojewódzkimi ośrodkami Egzaminowania Kierowców,
          Sa to organizacje przeniesione żywcem z PRL-u. Szczególnie po wejściu do PZMot
          można się poczuć jak na oddziale geriatrycznym. Wszelkie stowarzyszenia jak:
          - samorządy prawnicze,
          - Naczelna Izba Lekarska,
          - Stowarzyszenie Kominiarzy,
          i inne powinny istnieć, ale muszą być dobrowolne i przynależność do nich nie
          może warunkować prawa do wykonywania zawodu. Człowiek ma wolną wolę i powinien
          dążyć do maksymalizacji własnych korzyści. Jeżeli zamiast do onkologa zgłoszę
          się do zielarza na Podlasiu to najprawdopodobniej umrę. Jeżeli zamiast w łóżku
          położę się spać na torach kolejowych to pewnie też umrę. Moje głupie geny zginą
          a ewolucja dokona reszty. Jedyne co jest niezbędne moim zdaniem to czytelne
          rozróżnienie i naprawdę drakońskie karanie za wprowadznie w błąd klienta. Mam
          tu na myśli, że jeżeli powstanie Cech Mechaników Samochodowych Rejonu Szmulki i
          zdobędzie dzięki swoim działaniom (marketing, szkolenia mechaników, negocjacje
          z dostawcami części i inne) znaczącą pozycję na rynku to wówczas strata dla
          członków tego cechu związana z bezprawnym posługiwaniem się tytułem
          przynależności do cechu jest wymierna i znaczna. Mamy wówczas doczynienia z
          nieuczciwą konkurencją i jest to moim zdaniem bardzo poważne przestępstwo
          gospodarcze. Natomist jeżeli ktoś chce otworzyć zakład samochodowy na Szmulkach
          a nie chce należeć do cechu bądź nie zdał egzaminu nie ma prawa używać znaków
          towarowych zastrzeżonych przez wspomniany cech. Jakież to proste. Tylko w
          takiej sytuacji dawanie łapówek nie ma sensu...
      • Gość: - Olej pislandię - jedź za granicę! IP: *.acn.waw.pl 16.05.07, 11:05
        Tak to się skończy, że jeszcze więcej osób wyjedzie. Bo tu rząd im odbierze
        pracę...
      • Gość: rademenes23 Rzemieślnicy ugotowani IP: 129.35.231.* 16.05.07, 11:20
        Kretyni - niefachowych rzemieślników weryfikuje rynek. Jeśli ktoś nie ma
        papierów a przez 20 lat np naprawia sprzęt RTV i cały czas ma klientów to musi
        być dobrym fachowcem. Chodzi tylko o jedną rzecz - wyciągnięcie kasy od ludzi
      • dibianka slepo podarzamy za Niemcami 16.05.07, 11:39
        bo cos takiego jest juz w Niemczech, jak jestes z zawodu A to nie mozesz
        pracowac jako B. Szkoda tylko, ze: W Niemczech jest nie do pomyslenia aby
        sekretarka miala skonczone studia i to najlepiej kilka fakultetow! I znowu
        bedziemy bili rekordy w bezrobociu! Brawo!!!
      • hera9 A co z politykami? Moze jakies szkolenie 16.05.07, 11:41
        z dyplomacji,kultury bycia,jezyka polskiego...przydaloby sie wielu,blizniakom tez.
        Swoja droga to Maklowiczowi nie zaszkodziloby jakies douczenie.Strasznie czesto
        opowiada bzdury.
      • Gość: r0b0l papiery rzemieślnicze tylko dla partyjnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 11:42
        lub z partyjnej rekomendacji

witaj komuno
      • Gość: M Rzemieślnicy ugotowani IP: *.smstv.pl 16.05.07, 11:42
        Czy jakikolwiek papier w ogóle jest gwarancją, że w kuchni będzie czysto?

Poprawność gotowania?
        Nich sypią najpierw sól potem leją wodę, czy odwrotnie byle było to czyste.

A jak wpłynąć na właścicieli kuchni, którzy zmuszają kucharzy do obchodzenia przepisów sanepidowskich? Zwolnić się? Przyjdzie taki, co obejdzie zasady bo będzie chciał pracować.
      • Gość: antoni61 Rzemieślnicy ugotowani IP: *.bluedot.pl 16.05.07, 11:44
        jest to prawidłowa decyzja, dyplomowany kucharz ważniejszy od właściciela np.
        restauracji. On odpowiada za nasze menu i zdrowie !!!!!
      • Gość: r0b0l obowiązkowe egzaminy z głupoty dla pisowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 11:45
        a kto mondrzejszy od edgara ten won

jak sie ciesze z powrotu PRL
      • Gość: wski Rzemieślnicy ugotowani IP: *.crowley.pl 16.05.07, 11:52
        To rzeczywiście bardzo ciekawa idea. Zastanawia mnie czy na przykład studenci
        dorabiający jako malarze pokojowi (ten zawód również znajduje się w wykazie),
        którzy pracują legalnie w spóldzielniach studenckich (jeśli takowe jeszcze
        istnieją, za moich czasów studenckich istniały), a więc nie są szarą strefą,
        będą musieli zdawać te egzaminy? A co ze wszystkimi tymi pracującymi we
        wszelakich MacDonaldach i innych fastfoodach, zdecydowana większość na pewno
        nie ma uprawnień do kucharzenia, a karmią tysiące ludzi, co z nimi będzie? :)))
        Pozdrawiam wszystkich.
      • Gość: camorra Re: Rzemieślnicy ugotowani IP: *.weil.com 16.05.07, 11:52
        a co z gospodyniami domowymi?
        gotuja przeciez dla wiekszej liczby osob?
        nie beda uprawnione do gotowania obiadow?
      • Gość: gabi Rzemieślnicy ugotowani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 11:58
        człowiek ,który pracuje przez 10 lat jako malarz czy glazurnik i nie ukończył
        50 lat jest zmuszany do robienia bzdurnego papieru /który kosztuje/ w praktyce
        jest o 1000 razy lepszy od glazurnika z papierami mistrza bez praktyki
      • liberty_mike Re: Rzemieślnicy ugotowani 16.05.07, 11:59
        wygląda to trochę jak powrót do średniowiecza z cechami, gildiami, zakazami dla
        postronnych, innych.
        z innej strony- czy jest jakiś sens ograniczenia wykonywania zawodu, jeśli jego
        wykonywanie i realizacja usług nie stanowi dla klientów większego zagrożenia,
        prócz ryzyka gospodarczego? a co z wolnością prowadzenia działalności
        gospodarczej, z jednej strony mocno się ją promuje, z a drugiej podcina
        skrzydła?
        czy promujący takie rozwiązania biorą pod uwagę możliwości przygotowania
        zawodowego takiej ilości osób, niby w jaki sposób, są odp. szkoły, które są w
        stanie temu podołać, chyba nie osławione złą sławą gastronomiczne, a jeśli nie
        te, to jakie?
        • Gość: Jacob Re: Rzemieślnicy ugotowani IP: *.ols.vectranet.pl 16.05.07, 12:20
          Na myśl mi przychodzi tylko jeden transparent (zdjęcie kiedyś było w GW) PiS
          Przeproście i Spie...cie.Wiele rzeczy mnie "trzyma" w tym kraju ale kolejne
          nitki się odrywają i ja chyba się zerwę.Jestem w wielu dziedzinach samoukiem i
          często-gęsto robię jakieś fuchy np.w weekendy dla znajomych czy
          przyjaciół.Jestem w szarej strefie a teraz będe chyba w czarnej.Zazwyczaj nie
          biorę za to pieniędzy bo lubię np. pogrzebać przy samochodzie.To moja pasja.Mam
          kolegę który prowadzić warsztat.CZas oczekiwania na przyjęcie auta nawet do 2
          tygodni.Papierów nie ma ale czas oczekiwania sam za siebie mówi że ma klientów
          a oni polecają następnych.Powtórzę po kimś.Dzisiejszy rynek eleminuje szybko
          partaczy.

P/S jeden z moich kolegów kiedyś kończył technikum samochodwe.Jako pracę
          dyplomową przygotowywał alternator kompaktowy.Ponieważ nie mógł dostać w
          rozsądnych pieniądzach kupił zwykły.Do tej pory wisi tablica z tymże
          alternatorem a kolejni sie z tej tablicy uczą że to alternator kompaktowy
          (różnica widoczna gołym okiem)Pozostawiam to bez komentarza.
      • Gość: karo Rzemieślnicy ugotowani IP: *.toya.net.pl 16.05.07, 12:14
        Wyłącznie chodzi o kasę,czyli mowiąc krótko utrudnienia w dojściu do
        zawodu.Komuna w postaci doradców w otoczeniu premiera.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka