Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Świadectwo pracy

IP: *.160.unknown.vectranet.pl 25.05.07, 19:42
    Za 2 tygodnie zaczynam nową prace. Obecnie jestem zatrudniona na umowę
    zlecenie. Mój nowy pracodawca poprosił o dostarczenie świadectwa pracy, ale
    niestety chyba takiego nie otrzymam. Czy pracując na umowę zlecenie można
    otrzymać jakieś świadectwo, że wogóle sie pracowało ??
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: Świadectwo pracy 25.05.07, 20:24
        Gość portalu: India napisał(a):

> Czy pracując na umowę zlecenie można otrzymać jakieś świadectwo, że wogóle sie
        > pracowało ??

Zależy to tylko od dobrej woli zleceniodawcy. Masz zresztą umowę zlecenia, w
        której Twoje obowiązki, daty wykonywania zlecenia, wynagrodzenie są zapisane.

S.
        • Gość: India Re: Świadectwo pracy IP: *.160.unknown.vectranet.pl 26.05.07, 10:44
          Niestety nie za bardzo mam ochotę pokazywać swoja umowę, ponieważ w umowie mam
          bardzo ogólnie napisane swoje obowiązki - "usługi marketingowe", czyli to
          mogłoby byc nawet roznoszenie ulotek czy stanie na promocjach w hipermarketach a
          w rzeczywistości miałam dość odpowiedzialne stanowisko. Poza tym kwota w umowie
          była 2 krotnie niższa niż to co faktycznie dostawałam.
          zastanawiam sie, czy zamiast świadectwa pracy mój nowy pracodawca nie
          zaakceptowałby referencji, które mam nadzieje zostaną mi wypisane
          • snajper55 Re: Świadectwo pracy 26.05.07, 10:51
            Gość portalu: India napisał(a):

> Niestety nie za bardzo mam ochotę pokazywać swoja umowę, ponieważ w umowie mam
            > bardzo ogólnie napisane swoje obowiązki - "usługi marketingowe", czyli to
            > mogłoby byc nawet roznoszenie ulotek czy stanie na promocjach w hipermarketach
            > a w rzeczywistości miałam dość odpowiedzialne stanowisko.

Umowa zlecenia powinna dokładnie opisywać obowiązki do wykonania. To nie umowa o
            pracę. ;)

> Poza tym kwota w umowie była 2 krotnie niższa niż to co faktycznie dostawałam.

To są skutki fikcyjnych umów. Zwykle za fikcję trzeba później płacić.

> zastanawiam sie, czy zamiast świadectwa pracy mój nowy pracodawca nie
            > zaakceptowałby referencji, które mam nadzieje zostaną mi wypisane

To już zależy od jego dobrej woli. Ale nie sądzę, aby chciał napisać cokolwiek,
            co byłoby sprzeczne z umową (zarobki). Niech lepiej temat zarobków w
            referencjach pominie, a opisze Twoje obowiązki dodając odpowiednią dawkę pochwał. ;)

S.
          • Gość: t Re: Świadectwo pracy IP: 217.96.34.* 26.05.07, 12:09
            popros go referencje i szczegolowy zakres obowiazkow. do stazu pracy i tak
            zlecenie ci se nie bedzie liczylo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka