takalbonie 05.06.03, 12:45 Pracuję na cały etat od nowego miesiąca przechodzę na 1/2. Z jakimi korzyściami bedę musiał się pożegnać po przejściu, chodzi mi o urlop i różne świadczenia płacowe i poza płacowe. Dzięki z góry za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mary Re: 1/2 etatu - same straty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.03, 14:47 Prawo pracy tak samo traktuje osoby pracujace na pełny etat i te, które mają tylko wymiar częściowy. W żaden sposób nie rzutuje to na wymiar urlopu. Uwaga na godziny nadliczbowe: liczą sie dopiero od dziewiatej godziny. Tzn., że masz wymiar czasu pracy 4 godziny dziennie (tak zakładam), ale godziny od piątej do ósmej nie są godzinami nadliczbowymi. Na tym możesz stracić. Poza tym masz mniejszy ZUS, ale to ma znaczenie tylko, jesli chodzi o ewentualny przyszły wymiar emerytury. pozdrawiam mary Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: 1/2 etatu - same straty? 05.06.03, 14:51 Gość portalu: mary napisał(a): > ...masz mniejszy ZUS, ale to ma znaczenie tylko, jesli chodzi o > ewentualny przyszły wymiar emerytury. > pozdrawiam > mary ...i renty (nie daj Boże) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tete Re: 1/2 etatu - same straty? IP: *.echostar.pl 05.06.03, 23:06 Mary, gdzie mozna dokladnie sprawdzic ta czesc o nadgodzinach? Do tej pory zastanawialam sie, dlaczego u mnie w firmie wszyscy sa zatrudnieni na nie wiecej niz 3/4 etatu. Teraz to wyjasnilo sie. Oczywiscie wszyscy robimy nadgodziny. Ja pracuje na 1/2 etatu i bardzo czesto siedze 6-7 godzin. Okazuje sie ze za darmo!!! Okropnosc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mary Re: 1/2 etatu - same straty? IP: *.radiotel.com.pl / 192.168.171.* 06.06.03, 08:23 Wynika to z przepisu art. 129 kodeksu pracy. Pracą w godzinach nadliczbowych jest praca wykonywana ponad normy czasu pracy, ustalone zgodnie z przepisami kodeksu pracy. Nie można natomiast uznać za pracę w godzinach nadliczbowych pracy wykonywanej ponad wymiar czasu pracy ustalony w umowie o pracę, jeżeli ten czas został określony poniżej "zwykłego" dla danej grupy pracowników czasu pracy. Dlatego też nie jest pracą w godzinach nadliczbowych praca ponad niepełny wymiar czasu pracy, jeżeli nie przekracza ona pełnego wymiaru czasu pracy, odpowiadającego normom określonym w art. 129 kp. Bardzo mi przykro, że udzielam tak przygnębiającej infomacji. Osobiście uważam, że jest to skandal, jak wiele zresztą przpisów polskiego kp. pozdrawiam mary Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bETINKA Re: 1/2 etatu - same straty? IP: *.mragowo.sdi.tpnet.pl 06.06.03, 13:18 NIEZUPEŁNIE ZA DARMO... po prostu bez dodatków..50%-płacona jest stawka godzinowa do 8 godzin.(czyli zarabiasz jak na cały etat) i też od tego są płacone składki ZUS(a więc nie są mniejsze). Schody zaczynają się jak idziesz na urlop czy na zwolnienie---bo zarabiasz rzeczywiste pół etatu. Ja mam podobnie...zatrudnienie na 1/2 etatu a pracuje 8 godzin...i wszystko jest pieknie,zarobki w normie, ZUS tez ale idę na urlop i płakać mi sie chce ile dostane kasy.. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: 1/2 etatu - same straty? IP: 62.233.180.* 05.06.03, 15:23 W razie zwolnienie Twoje wynagrodzenie może być niewystarczające do prawa do zasiłku. Mam jednak nadzieję, że nie będzie to Ciebie dotyczyło. Ja niestety tego doświadczyłam! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś