Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

1/2 etatu - same straty?

05.06.03, 12:45
    Pracuję na cały etat od nowego miesiąca przechodzę na 1/2. Z jakimi
    korzyściami bedę musiał się pożegnać po przejściu, chodzi mi o urlop i różne
    świadczenia płacowe i poza płacowe.
    Dzięki z góry za odpowiedź
    Obserwuj wątek
      • Gość: mary Re: 1/2 etatu - same straty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.03, 14:47
        Prawo pracy tak samo traktuje osoby pracujace na pełny etat i te, które mają
        tylko wymiar częściowy. W żaden sposób nie rzutuje to na wymiar urlopu.
        Uwaga na godziny nadliczbowe: liczą sie dopiero od dziewiatej godziny. Tzn., że
        masz wymiar czasu pracy 4 godziny dziennie (tak zakładam), ale godziny od
        piątej do ósmej nie są godzinami nadliczbowymi. Na tym możesz stracić.
        Poza tym masz mniejszy ZUS, ale to ma znaczenie tylko, jesli chodzi o
        ewentualny przyszły wymiar emerytury.
        pozdrawiam
        mary
        • beata_ Re: 1/2 etatu - same straty? 05.06.03, 14:51
          Gość portalu: mary napisał(a):

> ...masz mniejszy ZUS, ale to ma znaczenie tylko, jesli chodzi o
          > ewentualny przyszły wymiar emerytury.
          > pozdrawiam
          > mary

...i renty (nie daj Boże)
        • Gość: Tete Re: 1/2 etatu - same straty? IP: *.echostar.pl 05.06.03, 23:06
          Mary,

gdzie mozna dokladnie sprawdzic ta czesc o nadgodzinach? Do tej pory
          zastanawialam sie, dlaczego u mnie w firmie wszyscy sa zatrudnieni na nie
          wiecej niz 3/4 etatu. Teraz to wyjasnilo sie. Oczywiscie wszyscy robimy
          nadgodziny. Ja pracuje na 1/2 etatu i bardzo czesto siedze 6-7 godzin. Okazuje
          sie ze za darmo!!! Okropnosc!
          • Gość: mary Re: 1/2 etatu - same straty? IP: *.radiotel.com.pl / 192.168.171.* 06.06.03, 08:23
            Wynika to z przepisu art. 129 kodeksu pracy.
            Pracą w godzinach nadliczbowych jest praca wykonywana ponad normy czasu pracy,
            ustalone zgodnie z przepisami kodeksu pracy. Nie można natomiast uznać za pracę
            w godzinach nadliczbowych pracy wykonywanej ponad wymiar czasu pracy ustalony w
            umowie o pracę, jeżeli ten czas został określony poniżej "zwykłego" dla danej
            grupy pracowników czasu pracy. Dlatego też nie jest pracą w godzinach
            nadliczbowych praca ponad niepełny wymiar czasu pracy, jeżeli nie przekracza
            ona pełnego wymiaru czasu pracy, odpowiadającego normom określonym w art. 129
            kp.

Bardzo mi przykro, że udzielam tak przygnębiającej infomacji. Osobiście uważam,
            że jest to skandal, jak wiele zresztą przpisów polskiego kp.

pozdrawiam
            mary
          • Gość: bETINKA Re: 1/2 etatu - same straty? IP: *.mragowo.sdi.tpnet.pl 06.06.03, 13:18
            NIEZUPEŁNIE ZA DARMO... po prostu bez dodatków..50%-płacona jest stawka
            godzinowa do 8 godzin.(czyli zarabiasz jak na cały etat) i też od tego są
            płacone składki ZUS(a więc nie są mniejsze).
            Schody zaczynają się jak idziesz na urlop czy na zwolnienie---bo zarabiasz
            rzeczywiste pół etatu.
            Ja mam podobnie...zatrudnienie na 1/2 etatu a pracuje 8 godzin...i wszystko
            jest pieknie,zarobki w normie, ZUS tez ale idę na urlop i płakać mi sie chce
            ile dostane kasy..
            Pozdrawiam
      • Gość: ana Re: 1/2 etatu - same straty? IP: 62.233.180.* 05.06.03, 15:23
        W razie zwolnienie Twoje wynagrodzenie może być niewystarczające do prawa do
        zasiłku. Mam jednak nadzieję, że nie będzie to Ciebie dotyczyło. Ja niestety
        tego doświadczyłam! Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka