Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    IP: *.crowley.pl 07.06.07, 16:43
    czy jezeli pracuje na umowe o prace (pierwsza praca)i jestem po okresie
    probnym jezeli zostane zwolniona z powodu likwidacji dzialu to czy nalezy mi
    sie odprawa z tego tytulu?inne osoby z tego dzialu dostana, ale to tylko ja
    pracuje po raz pierwszy
    Obserwuj wątek
      • Gość: aldonka Re: odprawa IP: *.crowley.pl 07.06.07, 17:04
        up
      • Gość: xx Re: odprawa IP: 213.25.195.* 07.06.07, 17:09
        Prawdopodobnie nie zostanie z tobą zawarta nowa umowa, a "stara" ulegnie rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, czyli nie licz na odprawę !
        • Gość: aldonka Re: odprawa IP: *.crowley.pl 07.06.07, 17:26
          ale ja mam juz nowa, tzn bede miala nowa umowe o prace do marca nastepnego roku
          tak samo jak inni pracownicy tego dzialu
          w poniedzialek ja dostane
          chodzi mi tylko czy pracujac po raz pierwszy ma sie prawo do odprawy
          • Gość: aldonka Re: odprawa IP: *.crowley.pl 07.06.07, 20:51
            tzn w marcu nastapi likwidacja dzialu, niektorzy pracownicy maja umowy na czas
            nieokreslony, inni na okreslony (ja taka umowe bede miec)
      • Gość: queenanne Re: odprawa IP: *.stella.net.pl 07.06.07, 21:35
        Podaję za www.pip.gov.pl: przepisy ustawy z dnia 13 marca 2003 r. o
        szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn
        niedotyczących pracowników (Dz. U. z 2003 r. Nr 90, poz. 844 ze zm.) mają
        zastosowanie do wszystkich rodzajów umów o pracę, w tym także do umów zawartych
        na czas określony. Należy jednak pamiętać, że - zgodnie z art. 1 ust. 1 i art.
        10 ust. 1 - ustawę stosuje się w przypadku rozwiązywania stosunków pracy z
        przyczyn w niej określonych w drodze wypowiedzenia lub na mocy porozumienia
        stron. Nie ma ona zatem zastosowania w razie rozwiązywania umów zawartych na
        czas określony z powodu upływu czasu na jaki zostały zawarte. Istotne jest
        więc, aby rozwiązanie takiej umowy nastąpiło przed upływem okresu, na który
        była zawarta, a przyczyny jej rozwiązania nie dotyczyły pracownika. Należy w
        związku z tym zaznaczyć, że mimo iż przepisy prawa pracy nie przewidują
        obowiązku uzasadniania wypowiedzenia umowy zawartej na czas określony, z
        prawnego punktu widzenia określenie tych przyczyn jest w tym wypadku niezbędne.

Jeżeli zatem rozwiązanie umowy o pracę zawartej na czas określony następuje z
        przyczyn nieleżących po stronie pracownika (np. likwidacja firmy), a pracodawca
        zatrudnia co najmniej 20 pracowników, to zwalnianemu pracownikowi przysługuje
        prawo do odprawy pieniężnej.

• Gość: aldonka Re: odprawa IP: *.crowley.pl 08.06.07, 09:48
        dziekuje za wszystkie odpowiedzi:))))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka