Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    12.06.03, 11:51
    zoabserwowałem ciekawą sprawę firma ta szuka dla swojego klienta "kierownika
    finansowego" najlepsze jest to że od ponad roku to samo ogłoszenie jest
    publikowane na www.jobpilot.pl średnio co miesiąc. Albo wyszukująkandydatów
    takich że co miesiąc są wywalani i w ramach odszkodowania muszą szukać
    nowych , ale wątpie w to , lub też mająbrak zleceń i wraz z jobpilotem
    sztucznie kreują się na firmę z wieloma ofertami!
    Obserwuj wątek
      • Gość: sisi Re: firma NAJ IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.03, 22:00
        Myślę, że to nie jedyny przypadek. Takich firm jest zdecydowanie więcej. Np.
        wysłałam aplikację na podobne stanowisko i tradycyjnie nikt się do mnie nie
        odezwał (dodam tylko, że kwalifikacje mam więcej niż odpowiednie, doświadczenie
        8 lat w firmach gigantach, języki, certyfikaty itp.)Po dwóch tygodniach
        zadzwoniłam grzecznie się zapytać na jakim etapie stanęło, czy może już po
        rektutacji i dowiedziałam się, że już po emocjach, rekrutacja została
        zakończona i pewnie nikt się do mnie nie odezwał bo nie spełniałam wymagań.
        Mówi się trudno.....
        I pomiesiącu ukazuje się to samo ogłoszenie z datą publikacji o miesiąc
        późniejszą niż poprzednie. Więc dzwonię i grzecznie mówię co mi powiedziano i
        pytam o co chodzi. I co słyszę? że owszem już dawno sobie znaleźli kogo chcieli
        i teraz to ich już nie interesuje co tam w tym internecie się ukazuje bo każde
        ogłoszenie jest automatycznie wielokrotnie ponawiane bezwzględu nato czy
        istnieje taka potrzeba czy nie.....
        I dlatego ogłoszeń jest w sumie sporo ale pracy nie ma zadnej bo jak się już
        zdarzy, że ogłoszenie jest aktualne to się okazuje, że w gruncie rzeczy
        fikcyjne bo i tak już wiedomo kto będzie tam pracował a cała szopka z
        rekrutacją jest dla checy brrrr
        Pozdrawiam takie wspaniałe firmy jak Naj, Link Consulting, HRK itp, itd

ufff musiałam sie wyżalić

czy też macie podobne doświadczenia?
        • Gość: past Re: firma NAJ IP: 217.8.190.* 25.06.03, 07:39
          zdecydowanie podobne i zdecydowanie te same firmy a łączy je publokowanie się w
          jobpilocie cóż tania baza danych i tania reklama
      • karolcia27 Re: firma NAJ 25.06.03, 08:12
        też mam podobne doświadczenia,
        z tym, że po drugim ukazaniu się ogłoszenia (po 3 miesiącach od poprzedniego)
        dostałam się na rozmowę kwalifikacyjną...
        na moje pytanie co się stało, z poprzednim kandydatem z poprzedniej
        rekrutacji,
        odpowiedziano mi wymijająco, że niby nikogo nie znaleźli itp.
        • Gość: ol4 Re: firma NAJ IP: *.bwl.uni-mannheim.de 25.06.03, 11:16
          ludzie, jak tak Was czytam to dochodze do wniosku ze chyba nie wracam do
          Polski. kopara opada po takich historiach...
          • Gość: sisi Re: firma NAJ IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.06.03, 22:07
            czy jest ktoś,kto w sposób jak najbardziej normalny - tzn - odpowiedź na
            opublikowane ogłoszenie, konkretna rozmowa (może dwie), testy jakieś,
            przedstawienie warunków,uzgodnienie warunków, podpisanie umowy - znalazł pracę
            przez pośrednika?
            Zastanawia mnie też niechęć tzw. konsultantów do przedstawienia realnej prawdy
            (przynajmniej ja się z czymś takim spotkałam). Po co mówić, że jest pani
            świetna i firma jest bardzo zainteresowana jak i tak nic z tego nie wychodzi?

kiedyś był taki wątek, że gość opisywał fantastyczną i tragiczną historię jak
            to już podpisywał prawie umowę i nieopatrznie zwolnił się z pracy a tu nici.....
            (ku przestrodze) Czy to jest norma? a może jednak pojawią się jakieś
            optymistyczne głosy.....

I jeszcze jedno - nie jestem wojującą feministką ale jednak wydaje mi się, że
            kobietom jest jeszcze trudniej niż facetom. Co o tym sądzicie?
            • Gość: shoto Re: firma NAJ IP: 213.199.225.* 05.07.03, 10:32
              Myślę, że nie tylko my mamy talie doświadczenia. Rozumiem układy i układziki,
              ale nie rozumiem i mam nadzieję,że będę tępił chamstwo i brak kultury.Przy
              większości ofert które wysłałem prosiłem o odpowiedż. Myślałem, że (jak
              poprzednik)to miejse pracy jest dla mnie, że jestem idealnym kandydatem...Nie
              chciałem nigdy jednak robić sobe złudnych nadzieji- wystarczy wstępna
              kwalifikacja i kadrowiec mógłby hurtem odpowiedzieć. Przecież mamy komputery,
              XXI wiek- a tu nic. Może internet działa tylko w jedną stronę? Przecież ludzie
              powinni sobie pomagać? To przecież nie są herezje! A jednak, na moje 100
              aplikacji wysłanych , otrzymałem całą jedną odpowiedź negatywną. Nie liczę
              kilku zaproszeń na rozmowę. Ale te odmowy są równi ważne. Wiesz na czym
              stoisz... To jest chamstwo i brak kultury, a słoma z ich lakierek wygląda
              jeszcze bardziej......
              • Gość: grygi Re: firma NAJ IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.03, 15:39
                Witam,

wyslalem chyba 10 podan do HRK w przeciagu jakiegos czasu i wszystkie zostaly
                bez odpowiedzi. Przestalem wierzyc w te firme. Natomiast Grafton czy Bigram
                wedlug mnie sa dosc wiarygodne.

W kazdym razie przez 5 miesiecy bylo ogloszenie "Mlodszy Konsultant Hurtowni
                Danych" na Pracuj.pl, Wyslalem dosc szybko ale odpowiedzi zero. A potem przez 5
                miesiecy prawie codziennie bylo odświeżane na Pracuj.pl!

No i Accenture, raz na dwa tygodnie to samo ogloszenie. Ciekawe ile tysiecy
                ogloszen juz maja. Co wiecej na Wirtualnych Targach Pracy w marcu na Pracuj.pl
                rozmawialem z przedstawicielem tej firmy. Gwarantowal ze do kazdego kto
                aplikuje wysylaja odpowiedz. Aplikacje wyslalem 3 marca i do dzis zero
                odpowiedzi.

Mam pewne porównanie z niemieckim rynkiem pracy, bo tam aktualnie jest moja
                dziewczyna. Na kazde jej wyslane podanie o praktyke [nie prace] dostaje
                odpowiedz z HR. Odpowiedz najczesciej mailem z logo firmy i paroma slowami
                podziekowania.
                Ja na wyslanych 150 podan o prace doczekalem sie odpowiedzi od Comarch S.A. i
                Atlantic z Warszawy.

Sugeruję aby duza wiekszosc HR z Polski wyjechala na letnie praktyki za
                granice - to moze nabeda wiecej praktycznej wiedzy niz przez te 5 lat studiow.

Niestety przykro, ze trzeba tak pisac ale jest to moja opinia wypracowana przez
                ostatnie pare miesiecy szukania pracy [bez skutku]

Pozdrawiam Wszystkich

gg: 959862
      • ptaszyca Re: firma NAJ 07.07.03, 15:29
        miałam możliwość zetknąć się z kilkoma firmami tego rodzaju i muszę stwierdzić,
        że w znakomitej większości firmy te do końca zachowywały się bardzo
        profesjonalnie. Ale uważam, że ten profesjonalizm jest charakterystyczny przede
        wszystkim dla tych największych, zagranicznych firm, które wchodząc do Polski
        zachowują swoje międzynarodowe standardy.
        Ale miałam też "przyjemność" dwukrotnie zetknąć się z firmą Grafton
        Recruitment, która to firma swoim profesjonalizmem rzuciła mnie na kolana.
        Rozmowa wyłącznie telefoniczna, niewiele wiedzieli o samym stanowisku, nie
        umieli nic powiedzieć dodatkowo o pracodawcy (poza tym co w Internecie). Samo
        spotkanie już pracodawcy było potwierdzeniem poziomu. Wyznaczone 20 minut na
        spotkanie (??? kuriozum), opóźnienie ponad godzinne, kandydaci siedzą razem
        (!!!!), jednym słowem szok. I brak odpowiedzi co już kompletnie nie dziwi wobec
        powyższego. Jest to podwójnie szokujące, ponieważ była to rekrutacja na jedno z
        najwyższych stanowisk w firmie. I wiem jak takie rekrutacje wyglądają.
        Tak więc Grafton został przeze mnie wykreślony z listy profesjonalnych head
        hunterów. I firmy, które Graftona zatrudniają do poszukiwań. Jaki konsultant -
        taka firma.
        pozdrawiam
        ptaszyca

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka