Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca w IT w USA - tylko dla programistów

10.12.01, 01:36
    Obecnie wykonuję zawód który na zachodzie określa się jako "web designer".
    Za każdym razem gdy przeglądam Amerykańskie portale poświęcone pracy, znajduję
    kilkaset (ok 400 -500) do których moje kwalifikacje pasują lub je przekraczają.
    Szukałem sposobu by znaleźć pracę w USA, ale ze wszystkich firm HR. dostawałem
    odpowiedzi odmowne. Rozumiem że najbardziej poszukiwani są informatycy, ale
    przecież jest wiele pokrewnych specjalizacji w których poszukiwani są
    specjaliści. Mimo to agencje nie są tym zainteresowane, a przecież zarabiają
    na wyszukiwaniu dla firm fachowców, a nie tylko programistów, chodź rozumiem że
    ci są najbardziej poszukiwani. Żeby było śmieszniej, wiem z wiarygodnego źródła
    (konkretnie od Marka Hołyńskiego - osoby interesujące się informatyką mogą
    wiedzieć o kogo chodzi), że na amerykańskim rynku pracy IT obecnie najbardziej
    poszukiwani są projektanci stron internetowych.
    Obserwuj wątek
      • tomek_1970 Re: Praca w IT w USA - tylko dla programistów 11.12.01, 19:44
        ja-kub napisał(a):

> Obecnie wykonuję zawód który na zachodzie określa się jako "web designer".
        > Za każdym razem gdy przeglądam Amerykańskie portale poświęcone pracy, znajduję
        > kilkaset (ok 400 -500) do których moje kwalifikacje pasują lub je przekraczają.
        >
        > Szukałem sposobu by znaleźć pracę w USA, ale ze wszystkich firm HR. dostawałem
        > odpowiedzi odmowne. Rozumiem że najbardziej poszukiwani są informatycy, ale
        > przecież jest wiele pokrewnych specjalizacji w których poszukiwani są
        > specjaliści. Mimo to agencje nie są tym zainteresowane, a przecież zarabiają
        > na wyszukiwaniu dla firm fachowców, a nie tylko programistów, chodź rozumiem że
        >
        > ci są najbardziej poszukiwani. Żeby było śmieszniej, wiem z wiarygodnego źródła
        >
        > (konkretnie od Marka Hołyńskiego - osoby interesujące się informatyką mogą
        > wiedzieć o kogo chodzi), że na amerykańskim rynku pracy IT obecnie najbardziej
        > poszukiwani są projektanci stron internetowych.

Jakubie, Marek Holynski ma nieco inne spojrzenie na prace w Stanach, jako ze, po
        pierwsze, z racji doswiadczenia i stopnia naukowego, byl i jest cenionym fachowcem
        od algorytmow dotyczacych grafiki komputerowej (Silicon Inc.), a nastepnie sam
        zalozyl wlasne przedsiebiorstwo. Jest to wiec osoba, majaca z gruntu rozne
        podejscie do zagadnienia pracy (jako prof. i jako pracodawca) do Twojego. Po
        drugie, praca programisty wymaga sporego wysilku intelektualnego, podstaw
        teoretycznych, umiejetnosci bieglego poslugiwania sie np.: C++. Praca w Stanach,
        to dodatkowo, plynna (rozumiesz znaczenie slowa "plynna" ???) znajomosc jezyka
        angielskiego, a na sam deser stosowne zezwolenie do wykonywania zawodu (czyli
        wiza jakiejs tam kategorii).

Teraz, jezeli spelniasz, wszystkie te kryteria, i oni (Jankesi), nie chca Ciebie,
        to sa to jakies buraki, no chyba, ze jest nie do konca tak jak powiedziales.

pozdrawiam
      • tomek_1970 Re: Praca w IT w USA - tylko dla programistów 12.12.01, 09:38
        A tak na marginesie, to pracy w USA jest od za .... u, programisci,
        administratorzy, analitycy systemowi, projektanci systemow, konsultanci JDE,
        SAP, IFS, MAPICS, BIPICS, Oracle Financials ... Juz wiecej nie chce mi sie
        wymieniac ... Calosc sprowadza sie do tego, ze web designer'em, moze tam zostac
        kazdy kto przeczyta pare manuali of Front Page'a, no ale Microsoft jest tylko
        kropla w morzu zastosowan IT, uwierz mi chlopie, i wez sie lepiej za jakiegos
        UNIX'a, OS390, OS400 albo MVSa, a zobaczysz ile dostaniesz ofert pracy (na
        calym swiecie).

pozdro
        • Gość: MadDog Re: Praca w IT w USA - tylko dla programistów IP: *.mw.mediaone.net 24.12.01, 19:15
          Tomek dobrze mowi,z ekazdy kto zrobil web site dla cioci czy koscila jest juz
          web designer.

Do powyzszych trudnosci pracy w USA doliczylbm,z e zaszly zmiany emigracyjne po
          11 Wrzesnia. Ograniczenia dla wszystkich i ciasniejsz sito. W zasadzie jest
          niemozliwe zebys dostal pozmolenie na prace. Nie tyle co 'zapomnij" o tyme
          ale "delete it".

Pamietaj tez, ze USA przechodzi transformacje i wiele prac jest wykonywanych
          np. w Indiach lub Chinach, w tym programowanie. Meksyk ma w tej chwili stawke
          $3 za godzine, a Chiny 15 centow. Jest tzw. Silicon Valley w Delhi. Polska jest
          teraz juz za droga dla USA. Musialbys byc jakims unikalnym fachowcem w
          strategicznej dziedzinie. Polska byla pieszczochem 10, 15 lat temu. Teraz sie
          to skonczylo. Jezeli upierasz sie przy tym web design to najlepiej to robic dla
          firm operujacych w Polsce, no ale sam wiesz ze rynek zatkany...

Poza tym ogloszenia o prace nie maja nic wspolnego z sama praca. Wiele firm
          robi sobie jaja zeby skolowac konkurencje i inwestorow.
          • Gość: ja-kub Dzieki za komentarze. Pozdrawiam. IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.12.01, 23:21
            Dzieki za komentarze. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka