Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Statystyka i ekonometria

IP: *.elb.vectranet.pl 28.08.07, 14:56
    Co myslicie o tym kierunku? Ktoś studiował? Jakie wrażenia? Chodzi mi głownie
    o UG. Czy łatwo znaleźć po nim dobra prace?
    Obserwuj wątek
      • Gość: TOMASZZZ Re: Statystyka i ekonometria IP: *.boleslawiec.sdi.tpnet.pl 28.08.07, 15:42
        tak, statystyk w firmie ubezpieczeniowej zarabia po kilkanaście tys.
        zł / miesiąc , ekonometria to prawie to samo, a raczej wykorzystanie
        statystyki na modelach, ale nie widziałem ofert pracy co do
        ekoonometrii
        • Gość: M Re: Statystyka i ekonometria IP: *.elb.vectranet.pl 28.08.07, 17:03
          No tak słyszałam o statystykach ubezpieczeniowych. Kierunek nad którym sie
          zastanawiam to statystyka i ekonometria, a specjalność badania statystyczne.
          Może orientujesz się gdzie jeszcze można dostać dobrą pracę i na jakim stanowisku?
          Z góry dziękuje.
          • Gość: J.S. Re: Statystyka i ekonometria IP: *.adsl.inetia.pl 28.08.07, 21:14
            Banki
            Ubezpieczenia - tu jednak kurs aktuariusza by się przydał
            Consulting
            Badania rynku
            Działy finansowe - w szczególności controlingu - w dużych firmach.
            Ministerstwo Finansów
            Generalnie nie jest to łatwa dziedzina nauki, więc jak to skończysz,
            będziesz dobrze wykształconym człowiekiem. Rynek pracy jest w Polsce
            jednak ciągle chory, więc trudno mi powiedzieć czy będziesz zarabiał
            mniej niż np. mechanik samochodowy czy jednak kilka razy więcej.
            • Gość: ... Re: Statystyka i ekonometria IP: *.zab.nat.hnet.pl 30.08.07, 22:13
              Witam,

bardzo polecam ten kierunek studiow, gdyz sama go skonczylam i na
              brak ciekawych/dobrze platnych ofert pracy nie moge narzekac.
              Generalnie osoba po statystyce jest idealnym kandydatem na
              stanowisko na ktorym wymagane sa zdolności analityczne, praca z
              cyframi itp
              • Gość: tomasz1441810 Re: Statystyka i ekonometria IP: 37.131.131.* 15.06.13, 16:05
                a ja po stacie i ekonometrii ue katowice z dobrym wynikiem moge dawac jedynie korepetycje bo po tymn ie ma nic kompletnie. Teraz jakis debilny staż w Urzędzie miejskim w Sosnowcu gdzie są sami humanisci po pseudostudiach.
                a potem to chyba jedynie praca na produkcji lub pakowacz na magazynie i ukrycie wykształćenia.

i po co mi te studia ;)
                • Gość: Bombel Re: Statystyka i ekonometria IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.13, 16:37
                  Jak na studiach zamiast programowania uczyłeś się samych statystyczno-ekonometrycznych rzeczy "ręcznie" no to się nie dziwię. Program też jest tak skonstruowany, że za dużo tam statystyki a mało programowania...
                  • Gość: klara Re: Statystyka i ekonometria IP: *.pools.arcor-ip.net 15.06.13, 17:17
                    dobry kierunek, ale nalezy isc raczej w kierunku informatyki/programowania, nie ekonometrii.
                    • Gość: tomasz1441810 Re: Statystyka i ekonometria IP: 37.131.131.* 15.06.13, 17:59
                      no programowanie vba
                      znajomosc excel spss statistica, i vba moze sql ;)

tego faktycznie nie uczyli ale zanim ja sie tego naucze :) to minie kolejne 5 lat ;) ale statystyka jest OK bo nie uczyli bzdur jak na zarządzaniu
                      • Gość: 27latek Co z tego, że programista dobrze zarabia jak więks IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.13, 22:05
                        Co z tego, że programista dobrze zarabia jak większość to nerdów, którzy tak świata po za kompem nie mają. W przyszłości zarobioną kasę będą wydawać na leczenie oczów i kręgosłupa. Jednego programistę znam co po pracy zero kompa tylko sport ;)
                        • Gość: 27latek Re: Co z tego, że programista dobrze zarabia jak IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.13, 22:20
                          To się rozpędziłem. Leczenie oczu, oczywiście ;)
                      • Gość: obeznany Oświecę cię dyletancie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.13, 13:43
                        Na zarządzaniu ma się głównie przedmioty związane ze statystyką i ekonometrią, więc osoba po Statystyce i Ekonometrii wchodząca na rynek pracy konkuruje właśnie z absolwentami Zarządzania. Przy czym Zarządzanie jest bardziej uniwersalnym kierunkiem, bo uczą jeszcze ekonomii i prawa. Co z tego, że na Statystyce uczyłeś się skomplikowanych metod obliczeniowych skoro pamiętasz tylko podstawy? ...i pewnie dlatego możesz co najwyżej dawać korepetycje :]
                        • sammler Re: Oświecę cię dyletancie... 01.07.13, 05:31
                          Gość portalu: obeznany napisał(a):

> Na zarządzaniu ma się głównie przedmioty związane ze statystyką i ekonometrią,
                          > więc osoba po Statystyce i Ekonometrii wchodząca na rynek pracy konkuruje właśn
                          > ie z absolwentami Zarządzania.

Brednie. Dla mnie porównanie do absolwenta zarządzania to potwarz.

> Przy czym Zarządzanie jest bardziej uniwersalnym
                          > kierunkiem, bo uczą jeszcze ekonomii i prawa.

Stek bzdur. Program informatyki i ekonometrii już za moich czasów (kilka lat temu) obejmował m.in. semestr prawa cywilnego i gospodarczego, a ekonomia była (obok analizy matematycznej i statystyki matematycznej) PODSTAWĄ dla tego kierunku, wałkowaną przez 2 lata (w podziale na mikro- i makroekonomię). Skąd twoim zdaniem wzięło się eko- w nazwie ekonometrii?

> Co z tego, że na Statystyce uczy
                          > łeś się skomplikowanych metod obliczeniowych skoro pamiętasz tylko podstawy? ..

Jeśli masz problemy z pamięcią, zażywaj więcej lecytyny. Co z tego, że na informatyce uczyłeś się asemblera i programowania ZX (o wyższej matematyce nie wspominając), skoro na co dzień i tak tłuczesz klasy w wysokopoziomowym C++?

S.
                          • Gość: CEO Re: Oświecę cię dyletancie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.13, 12:09
                            Możesz się dąsać ignorancie ile wlezie, a i tak nie zmieni to faktu, że przeciętny absolwent SiE jest tyle wart na rynku pracy co przeciętny absolwent Zarządzania. Jakieś 2/3 przedmiotów na tych kierunkach niczym się nie różni (zamiast się wymądrzać lepiej przejrzyj sobie program studiów). Oczywiście mowa o dobrych uczelniach, a nie wyższych szkółkach płacenia czesnego.
                            • Gość: Bereś Re: Oświecę cię dyletancie... IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.13, 12:53
                              a czym się różni "dobra uczelnia" od tego jak to ująłeś "wyższej szkółki płacenia"? Czyżby programem?

Nie mam nic ani do prywatnych ani do państwowych, ale jak czytam takie bzdury mających o sobie wysokie mniemanie niektórych absolwencików, którzy i tak w pracy nie mają pojęcia o niczym. Nie ma uczelni, która nauczyłaby w pełni absolwenta - wszędzie jest za mało godzin....
      • tomasz1441810 Re: Statystyka i ekonometria 07.12.14, 12:24
        Ja jestem po zarządzaniu i marketingu niestety na ae katowice. Potem poszedłem na ekonometrię i statystykę. Nie powiem są to dużo ciekawsze studia. Jedyny problem to przerwanie studiów po 8 semestrze :)
        Wtedy chciałem żyć z FOREX ;) ALE CÓZ nie udało się. Generalnie sądze że mając 33 lata i tak nie ma szans na pracę zgodną z kwalifikacjami tj. działy raportowania, analiz.
        Obecnie pracują na produkcji (zawsze to jakas praca) (oferty dla osób niepełnosprawnych to w 99% lekka praca fizyczna )jednak psychicznie bardzo mnie to męczy, że muszę pracować w takim czymś.
        Obecnie będe szukał pracy stażu w administracji i biurze. Jednak nie pokładam w tym żadnych nadziei
        Ale i tak bym poszedł na studia z ekonometrii i statystyki bo chociaz 4 - 5 lat miałem do czynienia z mądrymi osobami o dużych planach ;)
        Edukuję się z Accessa Może jakiś kurs zaawanwoany z excela i accesa - niestety to kosztuje ;/
        nie wspomne o podyplomowych z baz danych np agh - ceny kolosalne
        CV na analityka nie wysyłałem nigdy bo uważam ze moj wiek mnie dyskwalifikuje
        A prace chciałbym jako analityk kiedyś chociaż za 1500 zl netto
        A na dość złego
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka