Gość: M IP: *.elb.vectranet.pl 28.08.07, 14:56 Co myslicie o tym kierunku? Ktoś studiował? Jakie wrażenia? Chodzi mi głownie o UG. Czy łatwo znaleźć po nim dobra prace? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: TOMASZZZ Re: Statystyka i ekonometria IP: *.boleslawiec.sdi.tpnet.pl 28.08.07, 15:42 tak, statystyk w firmie ubezpieczeniowej zarabia po kilkanaście tys. zł / miesiąc , ekonometria to prawie to samo, a raczej wykorzystanie statystyki na modelach, ale nie widziałem ofert pracy co do ekoonometrii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Statystyka i ekonometria IP: *.elb.vectranet.pl 28.08.07, 17:03 No tak słyszałam o statystykach ubezpieczeniowych. Kierunek nad którym sie zastanawiam to statystyka i ekonometria, a specjalność badania statystyczne. Może orientujesz się gdzie jeszcze można dostać dobrą pracę i na jakim stanowisku? Z góry dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Statystyka i ekonometria IP: *.adsl.inetia.pl 28.08.07, 21:14 Banki Ubezpieczenia - tu jednak kurs aktuariusza by się przydał Consulting Badania rynku Działy finansowe - w szczególności controlingu - w dużych firmach. Ministerstwo Finansów Generalnie nie jest to łatwa dziedzina nauki, więc jak to skończysz, będziesz dobrze wykształconym człowiekiem. Rynek pracy jest w Polsce jednak ciągle chory, więc trudno mi powiedzieć czy będziesz zarabiał mniej niż np. mechanik samochodowy czy jednak kilka razy więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Statystyka i ekonometria IP: *.zab.nat.hnet.pl 30.08.07, 22:13 Witam, bardzo polecam ten kierunek studiow, gdyz sama go skonczylam i na brak ciekawych/dobrze platnych ofert pracy nie moge narzekac. Generalnie osoba po statystyce jest idealnym kandydatem na stanowisko na ktorym wymagane sa zdolności analityczne, praca z cyframi itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz1441810 Re: Statystyka i ekonometria IP: 37.131.131.* 15.06.13, 16:05 a ja po stacie i ekonometrii ue katowice z dobrym wynikiem moge dawac jedynie korepetycje bo po tymn ie ma nic kompletnie. Teraz jakis debilny staż w Urzędzie miejskim w Sosnowcu gdzie są sami humanisci po pseudostudiach. a potem to chyba jedynie praca na produkcji lub pakowacz na magazynie i ukrycie wykształćenia. i po co mi te studia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bombel Re: Statystyka i ekonometria IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.13, 16:37 Jak na studiach zamiast programowania uczyłeś się samych statystyczno-ekonometrycznych rzeczy "ręcznie" no to się nie dziwię. Program też jest tak skonstruowany, że za dużo tam statystyki a mało programowania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klara Re: Statystyka i ekonometria IP: *.pools.arcor-ip.net 15.06.13, 17:17 dobry kierunek, ale nalezy isc raczej w kierunku informatyki/programowania, nie ekonometrii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz1441810 Re: Statystyka i ekonometria IP: 37.131.131.* 15.06.13, 17:59 no programowanie vba znajomosc excel spss statistica, i vba moze sql ;) tego faktycznie nie uczyli ale zanim ja sie tego naucze :) to minie kolejne 5 lat ;) ale statystyka jest OK bo nie uczyli bzdur jak na zarządzaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 27latek Co z tego, że programista dobrze zarabia jak więks IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.13, 22:05 Co z tego, że programista dobrze zarabia jak większość to nerdów, którzy tak świata po za kompem nie mają. W przyszłości zarobioną kasę będą wydawać na leczenie oczów i kręgosłupa. Jednego programistę znam co po pracy zero kompa tylko sport ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 27latek Re: Co z tego, że programista dobrze zarabia jak IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.13, 22:20 To się rozpędziłem. Leczenie oczu, oczywiście ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obeznany Oświecę cię dyletancie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.13, 13:43 Na zarządzaniu ma się głównie przedmioty związane ze statystyką i ekonometrią, więc osoba po Statystyce i Ekonometrii wchodząca na rynek pracy konkuruje właśnie z absolwentami Zarządzania. Przy czym Zarządzanie jest bardziej uniwersalnym kierunkiem, bo uczą jeszcze ekonomii i prawa. Co z tego, że na Statystyce uczyłeś się skomplikowanych metod obliczeniowych skoro pamiętasz tylko podstawy? ...i pewnie dlatego możesz co najwyżej dawać korepetycje :] Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Oświecę cię dyletancie... 01.07.13, 05:31 Gość portalu: obeznany napisał(a): > Na zarządzaniu ma się głównie przedmioty związane ze statystyką i ekonometrią, > więc osoba po Statystyce i Ekonometrii wchodząca na rynek pracy konkuruje właśn > ie z absolwentami Zarządzania. Brednie. Dla mnie porównanie do absolwenta zarządzania to potwarz. > Przy czym Zarządzanie jest bardziej uniwersalnym > kierunkiem, bo uczą jeszcze ekonomii i prawa. Stek bzdur. Program informatyki i ekonometrii już za moich czasów (kilka lat temu) obejmował m.in. semestr prawa cywilnego i gospodarczego, a ekonomia była (obok analizy matematycznej i statystyki matematycznej) PODSTAWĄ dla tego kierunku, wałkowaną przez 2 lata (w podziale na mikro- i makroekonomię). Skąd twoim zdaniem wzięło się eko- w nazwie ekonometrii? > Co z tego, że na Statystyce uczy > łeś się skomplikowanych metod obliczeniowych skoro pamiętasz tylko podstawy? .. Jeśli masz problemy z pamięcią, zażywaj więcej lecytyny. Co z tego, że na informatyce uczyłeś się asemblera i programowania ZX (o wyższej matematyce nie wspominając), skoro na co dzień i tak tłuczesz klasy w wysokopoziomowym C++? S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CEO Re: Oświecę cię dyletancie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.13, 12:09 Możesz się dąsać ignorancie ile wlezie, a i tak nie zmieni to faktu, że przeciętny absolwent SiE jest tyle wart na rynku pracy co przeciętny absolwent Zarządzania. Jakieś 2/3 przedmiotów na tych kierunkach niczym się nie różni (zamiast się wymądrzać lepiej przejrzyj sobie program studiów). Oczywiście mowa o dobrych uczelniach, a nie wyższych szkółkach płacenia czesnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bereś Re: Oświecę cię dyletancie... IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.13, 12:53 a czym się różni "dobra uczelnia" od tego jak to ująłeś "wyższej szkółki płacenia"? Czyżby programem? Nie mam nic ani do prywatnych ani do państwowych, ale jak czytam takie bzdury mających o sobie wysokie mniemanie niektórych absolwencików, którzy i tak w pracy nie mają pojęcia o niczym. Nie ma uczelni, która nauczyłaby w pełni absolwenta - wszędzie jest za mało godzin.... Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz1441810 Re: Statystyka i ekonometria 07.12.14, 12:24 Ja jestem po zarządzaniu i marketingu niestety na ae katowice. Potem poszedłem na ekonometrię i statystykę. Nie powiem są to dużo ciekawsze studia. Jedyny problem to przerwanie studiów po 8 semestrze :) Wtedy chciałem żyć z FOREX ;) ALE CÓZ nie udało się. Generalnie sądze że mając 33 lata i tak nie ma szans na pracę zgodną z kwalifikacjami tj. działy raportowania, analiz. Obecnie pracują na produkcji (zawsze to jakas praca) (oferty dla osób niepełnosprawnych to w 99% lekka praca fizyczna )jednak psychicznie bardzo mnie to męczy, że muszę pracować w takim czymś. Obecnie będe szukał pracy stażu w administracji i biurze. Jednak nie pokładam w tym żadnych nadziei Ale i tak bym poszedł na studia z ekonometrii i statystyki bo chociaz 4 - 5 lat miałem do czynienia z mądrymi osobami o dużych planach ;) Edukuję się z Accessa Może jakiś kurs zaawanwoany z excela i accesa - niestety to kosztuje ;/ nie wspomne o podyplomowych z baz danych np agh - ceny kolosalne CV na analityka nie wysyłałem nigdy bo uważam ze moj wiek mnie dyskwalifikuje A prace chciałbym jako analityk kiedyś chociaż za 1500 zl netto A na dość złego Odpowiedz Link Zgłoś