Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

inżynier informatyk

22.09.07, 20:44
    Inżynier informatyk, obecnie bezrobotny, 8 lat doświadczenie ale nie
    w zawodzie wyuczonym. Szukam pracy w Krakowie jako informatyk,
    wysłałem już kilka CV i bez oddzewu ( a mówią,że na jednego
    informatyka przypada pięć mijsc pracy???!!!! )Od października studia
    uzupełniające mgr. na AGH - może bedzie łatwiej o pracę jako mgr.inż

Obserwuj wątek
      • knap.radoslaw Re: inżynier informatyk 24.09.07, 16:17
        Ważna jest zarówno Pana oferta (umiejętności jako informatyk) oraz strategia
        szukania pracy. W CV polecam zawrzec wszystkie projekty informatyczne, które Pan
        wykonywał (może dodatkowe zlecenia, zainteresowania itp).

Kilka wysłanych CV to zdecydowanie za mało, nawet jak na obecny rynek i
        zwłaszcza, że doświadczenie mówi na ogół więcej niż sam kierunek wykształcenia
        (znam dobrego informatyka po KULu :)
        Sugeruję wysyłanie min. kilkunastu/kilkudziesieciu aplikacji dziennie i
        robienie sobie zestawienie w Excelu "data wysłania, pracodawca, stanowisko,
        kontakt" aby monitorować odpowiedzi pracodawców i systematyzować swoją pracę
        (czyli szukanie pracy).

Czu studia uzupełeniające są z informatyki ? w takim razie warto to podkreślić w
        listach motywacyjnych i CV, jako chęć powrotu do zawodu i możliwość kontaktu z
        najnowszą wiedzą. Same studia jednak Panu pracy nie znajdą - trzeba jej aktywnie
        poszukać w Pana sytuacji.

Zycze powodzenia !
      • panna_tt Re: inżynier informatyk 28.09.07, 12:22
        Jestem inżynierem informatyki z Warszawy. Pierwszą pracę znalazłam w dwa dni,
        drugą w tydzień, trzecią w 3 dni. Nie wiem w jakiej dziedzinie informatyki się
        specjalizujesz, ja jestem programistą Java. W trakcie poszukiwania 3ciej pracy
        miałam duży wybór ofert, a pracodawcy tak zależało żeby mnie zatrudnić, że
        zgodził się na moje wszystkie warunki. Również zamierzam rozpocząć studia
        uzupełniające, ale dla pracodawcy była to raczej wada, nie będę mogła pracować
        na pełen etat.
        • strasbourg Re: inżynier informatyk 28.09.07, 13:34
          No cóż, mój problem polega chyba na braku doświadczenia w zawodzie informatyka, (to tej pory branża motoryzacyjna).
          Procodawcy widocznie nie zwracają uwagi w moim CV na specjalność
          Sieci komputerowe i Bazy Danych oraz programowanie w MVS w C# czy biegłą znajomość języka francuskiego, angielski komunikatywnie (czy tak wielu jest na rynku informatyków ze znajomością francuskiego ?)...

• kami.kadze Re: inżynier informatyk 01.10.07, 15:03
            A czy tak ważna jest dla informatyka znajomość francuskiego (z punktu widzenia
            pracodawcy)?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka