izaj1 19.07.03, 13:49 Czy mając umowę na rok (kończy się ona na koniec sierpnia) i będąc w trzecim miesiącu ciąży mam szansę przedłużyć umowę do czasu porodu (nie pracując w tym czasie) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: agulha Re: praca a ciąża IP: *.acn.pl / 10.67.0.* 19.07.03, 14:25 izaj1 napisała: > Czy mając umowę na rok (kończy się ona na koniec > sierpnia) i będąc w trzecim miesiącu ciąży mam szansę > przedłużyć umowę do czasu porodu (nie pracując w tym > czasie) O ile wiem, to taka umowa automatycznie przedłuża się do porodu. Ale dlaczego miałabyś w tym czasie nie pracować, to tego nie rozumiem. Jeśli nie chcesz pracować, to chyba nie _musisz_ być zatrudniona, nie ma przymusu dla kobiet ciężarnych, aby pozostawały związane umową o pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: praca a ciąża 19.07.03, 18:17 Nie chciałabym być niesprawiedliwa, ale ktoś tu chyba kombinuje... No cóż, ktosia sprawa... Odpowiedz Link Zgłoś
paulinapaulinapaulina Re: praca a ciąża 20.07.03, 00:37 izaj1 napisała: > Czy mając umowę na rok (kończy się ona na koniec > sierpnia) i będąc w trzecim miesiącu ciąży mam szansę > przedłużyć umowę do czasu porodu (nie pracując w tym > czasie) Aby rzetelnie odpowiedzieć na to pytanie, należałoby ustalić: 1. Czy jest to umowa o pracę? (przedłużanie umów cywilnoprawnych zalezy tylko i wyłącznie od dobrej woli, tego kto zleca) 2. Czy w oststnim dniu umowy o pracę będziesz w ciąży starszej niż trzy miesiące? 3. Co masz na myśli mówiąc "nie pracując w tym czasie" ? Czy fakt, że nie wykonywałaś pracy (bo np. przebywalaś na zwolnieniu lekarskim, w zakładzie był przestój itp.)? Czy też to oznacza, że nie pozostawałaś w stosunku pracy (bo np. umowa skończyła się przed upływem trzeciego miesiąca ciąży)? Jeżeli wyczerpująco przedstawisz stan faktyczny, odpowiem. Paulina Odpowiedz Link Zgłoś