Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Analityk/Konsultant w Andersen, Accenture, BCG

IP: *.chello.pl 19.10.07, 19:26
    Może ktoś wie na czym tak naprawde polega praca osoby na takim
    stanowisku w ww. firmach konsultingowych w działach doradztwa
    gorpodarczego?
    Jak kształtują się tam zarobki osób posiadających 2-3 lata
    doświadczenia w dużych korporacjach?
    Dzięki za wszelkie info :)
    Obserwuj wątek
      • Gość: loco123 Re: Analityk/Konsultant w Andersen, Accenture, BC IP: 80.240.189.* 15.11.07, 13:56
        podbijam pytanie:
        Duzo jest opinii o firmach tzw. big 4, a consulting milczy...
        • Gość: Ave Re: Analityk/Konsultant w Andersen, Accenture, BC IP: *.eranet.pl 15.11.07, 20:35
          Przede wszystkim te firmy sa diametralnie rozne. Accenture to glownie doradztwo IT i outsourcin, Andersena dawno polknal Deloitte Consulting (chyba najszersze spektrum projektow), BCG to doradztwo strategiczne. Majac 2-3 lata doswiadczenia jesli dostaniesz sie na stanowisko wyzsze niz entry level w bcg dostaniesz kilkanascie tys zl(blizej 20). W deloitte i accenture mniej, troche ponizej 10tys miesiecznie. Kwoty brutto. Do BCG duzo trudniej sie dostac,ale jak masz glowe na karku to masz szanse. Pozdr
          • Gość: analityk Re: Analityk/Konsultant w Andersen, Accenture, BC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 21:18
            jakie w bcg sa warunki pracy, atmosfera?
            duzo wyjazdow?
            mozliwosc rozwoju, szkolen?
            wiesz moze czy zajmuja sie doradztwem technologicznym?
            • Gość: Ave Re: Analityk/Konsultant w Andersen, Accenture, BC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 22:59
              Wyjazdow duzo, bo na tym polega ta praca. Na ogol caly tydzien (pon-
              czw) jestes poza macierzystym biurem pracujac u klienta (inne
              miasto, nierzadko inny kraj). Do tego pracujesz intensywnie, srednio
              70-75 godzin tygodniowo. No ale cos za cos - taka praca daje Ci
              swietne warunki rozwoju zawodowego, mozesz jechac na studia MBA
              sponsorowane przez firme chocby na Harvard, bardzo duzo i szybko sie
              uczysz. Czy jest fajna atmosfera... to zalezy od
              Twojego "macierzystego" biura i od zespolow projektowych. Atmosfera
              w zespole w duzej mierze zalezy od osobowosci project leadera. Nie
              zawsze jest super przyjaznie, jak w kazdej firmie niektorzy nie maja
              totalnie rownowagi miedzy zyciem prywatnym i praca, ale czasami
              zdarza sie naprawde swietny zespol. Co do projektow
              technologicznych... musialbys sprecyzowac co przez to rozumiesz. BCG
              to glownie strategia, ale w roznych obszarach biznesowych.
              • Gość: analityk Re: Analityk/Konsultant w Andersen, Accenture, BC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.07, 20:17
                >BCG to glownie strategia, ale w roznych obszarach biznesowych.

no wlasnie o te obszary biznesowe mi chodzi. czy w tym budowaniu strategii duzo blizej jest do samego biznesu, czy zdarzaja sie projekty z pogranicza biznesu i technologii?
                • Gość: Neo Re: Analityk/Konsultant w Andersen, Accenture, BC IP: 193.0.116.* 17.11.07, 13:05
                  Duzo blizej do biznesu
                  • Gość: loco123 Re: Analityk/Konsultant w Andersen, Accenture, BC IP: 195.94.198.* 19.11.07, 20:36
                    Czy aby pracować w doradztwie IT, trzeba mieć wykształcenie techniczne, czy
                    bardziej sie liczy wyobraźnia i zdolność uczenia się?
                    Na ile potrzebne są umiejętności programowania czy budowy baz danych?
                    Zastanawiam sie mocno nad aplikowaniem do jednej z takich firm, ale skończyłam
                    finanse i boje sie, ze to mnie trochę ogranicza...

• Gość: Neo Re: Analityk/Konsultant w Andersen, Accenture, BC IP: *.sgh.waw.pl 20.11.07, 11:06
                      Wyobraznia i zdolnosc uczenia sie licza sie zawsze. Studia
                      techniczne bardzo sie przydaja, ale nie zawsze sa nieodzowne. Po
                      prostu niewiele wiedzac o programowaniu baz danych trafisz do nieco
                      innych projektow, albo spedzisz wiecej czasu uczac sie. Ja konczylem
                      uczelnie ekonomiczna, wielu moich kolegow pracuje obecnie w
                      Accenture i nie mieli problemow z brakiem technicznych umiejetnosci.
                      Fakt, mieli bardzo dobre "zdolnosci analityczne" i bardzo duzo i
                      szybko musieli sie nauczyc. Jak chcesz zostaw maila to pogadamy.
                      • Gość: jj Re: Analityk/Konsultant w Andersen, Accenture, BC IP: 195.124.18.* 20.11.07, 12:49
                        mnie tez interesuje taki typ pracy mogę także się popytać o kilka rzeczy Ciebie
                        jeżeli masz czas na to ?
                        • Gość: Neo Re: Analityk/Konsultant w Andersen, Accenture, BC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 21:14
                          tak
                      • Gość: the_bridge Re: Analityk/Konsultant w Andersen, Accenture, BC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 23:45
                        Również byłbym niezmiernie wdzięczny za odpowiedź na kilka nurtujących mnie
                        pytań. Zostawiam maila the_bridge@o2.pl

Pozdrawiam
                        • Gość: Neo Re: Analityk/Konsultant w Andersen, Accenture, BC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.07, 22:40
                          To zrobmy inaczej, ja Wam zostawie maila i jak macie jakies pytanie
                          to napiszcie, moze bede mogl w czyms pomoc. neo_consultant@o2.pl
                          • Gość: bullek Re: Analityk/Konsultant w Andersen, Accenture, BC IP: 212.180.158.* 28.11.07, 20:41
                            tak sie sklada ze pracuje w bcg... jezeli chcielibyscie cos
                            konkretnego o tej wlasnie firmie to smialo

aloha

ps hbs nie jest sponsorowany bo trwa 2 lata (w mck jest) - w bcg
                            macie do wyboru z tych lepszych kellog lub insead
                            • mijo81 Re: Analityk/Konsultant w Andersen, Accenture, BC 28.11.07, 20:44
                              Na czym dokładnie polega 'consulting'? Chodzi mi o taki gospodarczy
                              czy finansowy
                            • Gość: konsultant konkure Re: Analityk/Konsultant w Andersen, Accenture, BC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.07, 21:14
                              autor: konsultant konkurencji

bullek,

moglbys cos napisac o firmie, podstawowe info,
                              jak sie pracuje,
                              czy projekty ciekawe, roznorodne,
                              o wyjazdach troszeczke, krajowe / zagraniczne, na weekend wracasz,
                              menedzerowie projektow raczej normalni, czy raczej skrzywieni,
                              jak to jest z wyjazdem na mba,
                              duza rotacja pracownikow, duzo osob przyjmuja

pzdr
                              • Gość: bullek Re: Analityk/Konsultant w Andersen, Accenture, BC IP: 212.180.158.* 29.11.07, 18:50
                                praca 60-80h - czyli raczej standard, rowniez bardzo mocno zalezne
                                kogo masz za pl / menago (teraz nazywa sie principal) oraz jak sam
                                jestes zorganizowany

ja srednio 3-4 miesiace w roku siedze za granica (moj wybor - jak
                                sie uprzesz to mozesz pracowac w pl only ze sporadycznymi
                                wyjazdami), oczywiscie na kazdy weekend mozesz wracac do pl

dominujace projekty w pl to finanse (banki, ubezpieczyciele, itd)
                                natomiast tak naprawde mozesz pracowac wczesniej czy pozniej w czym
                                tylko chcesz ale np za granica (+ musisz miec silny self drive i to
                                pokazywac partnerom)

pl / menago calkiem ok - i naprawde idzie to w bardzo dobra strone
                                (model skandynawski a nie niemiecki) i caly konult staff + admin
                                rowniez super

na mba sponsorowanego jedziesz pomiedzy senior associate a
                                consultant ale musisz podpisac 2-letnia lojalke i miec super
                                performance (nie kazdy dostaje sponsoring)

rotacja jak wszedzie w tym sektorze (up or out), przyjmujemy
                                wszystkich dobrych kandydatow (nie ma zadnego ograniczenia w liczbie
                                osob)

jezeli cos jeszcze to smialo

aloha

• mijo81 Re: Analityk/Konsultant w Andersen, Accenture, BC 29.11.07, 23:19
                                  A na czym polega dokładnie ten 'consulting'? Co się robi na
                                  projektach? Jakieś przykłady?
                                  • Gość: bullek Re: Analityk/Konsultant w Andersen, Accenture, BC IP: *.centertel.pl 30.11.07, 09:31
                                    wejdz na strone bcg / mck i tam jest wszystko dokladnie opisane -
                                    lub przyjdz na event organizowany przez jedna z tych firm na uczelni

wlasna inicjatywa bardzo wskazana
                                    • mijo81 Re: Analityk/Konsultant w Andersen, Accenture, BC 30.11.07, 20:29
                                      He he, mi chodziło o informację 'z pierwszej ręki' :) A z netu to
                                      wiesz, wpiszę w wyszukiwarkę i mogę czytać :)
                                • Gość: loco123 Re: Analityk/Konsultant w Andersen, Accenture, BC IP: 87.105.182.* 13.12.07, 23:06
                                  ...przyjmujemy wszystkich dobrych kandydatow?

mhm, ciekawe

a jaki to jest dobry kandydat?

ten co ma piątki?

bo ja np wiem, ze jestem dobra, chociaz bez piatek.
                                  wiem ze na pewno bym sobie poradziła (jak ze wszystkim), co najwyzej
                                  z różnym stopniem entuzjazmu (nie lubie 2x tego samego i generalnie
                                  wszystkiego co polega na odtwórczym powtarzaniu schematów).

Ale, to ze ja mysle, ze jestem dobra, wcale nie przeklada sie na to,
                                  ze inni pomyslą to samo.

A zatem, czego Wy Ludzie szukacie :)))

A tak bardziej konkretnie, czy do bcg są jakies testy analityczne?

I chciałabym jeszcze zapytać o atmosferę w firmie/biurze? Czy
                                  bardzo "czuć" że to korporacja (tzn. procedury,polityka ponad
                                  elastycznosc i zdrowy rozsądek)?

Pozdrawiam

loco
                                  • Gość: loco123 Re: Analityk/Konsultant w Andersen, Accenture, BC IP: 87.105.182.* 13.12.07, 23:11
                                    Ta wypowiedź powyżej była skierowana głównie do bullka, ale mozna ją
                                    chyba tez potraktowac bardziej ogolnie, wiec inne refleksje mile
                                    czytane
                                  • mijo81 Re: Analityk/Konsultant w Andersen, Accenture, BC 13.12.07, 23:17
                                    W takich korporacjach musi śmierdzieć korporacją :)
                                  • Gość: Diana Re: Analityk/Konsultant w Andersen, Accenture, BC IP: 202.171.163.* 18.07.08, 03:06
                                    Witam,
                                    pozwole sobie zadac kilak pytan,staram sie zebrac jak najwiecej informacji, aby
                                    podjac racjonalna decyzje
                                    Jestem obecnie SAP FICO Consultant w firmie w Sydney, sredniej -celujacej w
                                    medium companies market, wiec projekty sa raczej male, oprocz kilku globalnych
                                    klientow.
                                    W Sydney mieszkam prawie rok, przyjechalam sciagnieta przes firme, a za mna maz
                                    w maju dojechal, lekarz swiezo po studiach.

Poniewaz proces nostryfikacji medycyny trwa dosc dlugo plus rezydentura
                                    medyczna, daje w sumie okolo 5 - 6 lat przed rozpoczeciem specilaizaji. W polsce
                                    zaczyna chirurgie w pazdzierniku i to za darmo (tzn nic nie placiza nia, ale i
                                    tez nic jemu), ale nie widzimy sensu tracic 5 lat.

Postanowilismy wrocic, i ja zastanawiam sie nad zmiana firmy. Dokladnie wiem
                                    czego szukam, lecz nie wiem w ktorej firmie to znajde.
                                    Chcialabym pracowac na globalnych wdrozeniach u duzych "klientow", trwajacych
                                    2,3 lata, wymagajacych podrozowania i powrotu do domu jedynie na weekendy (tak
                                    pracowalam wczesniej w Europie). Potrzebuje zdobyc jeszcze duzo doscwiadczenia i
                                    "on hand configuration".

Mam oferte z mniejszej polskiej firmy konsultingowej oraz z polskiego oddzialu
                                    mojej, ale poniewaz, sa to firmy male-"celuja" w malych klientow i nie oferuja
                                    mozliwosci pracy na wilkiech rolloutach. Obecnie z powodu przestoju na rynku IT,
                                    spedzam caly czas w biurze i juz "umarlam z nudow" plus "trace zawod" i
                                    zapominam to czego nauczylam sie wczesniej. Boje sie popelnic ten sam blad 2 raz
                                    i pojsc na latwizne przyjmujac prace w mniejszej polskiej firme, podejzewam ze
                                    wiekszasc ich klientow to firmy polskie.

Moje pytania jesli moge:
                                    -czy Accenute pozwala pracownika miec preferencje odnosnie projektow?
                                    -czy mozna "wybrac" prace wylacznie na projektach zagranicznych-nie pracowalam
                                    nigdy w SAP po polsku i chyba mi byloby ciezko:)
                                    - jakie sa mozliwosci awansu pionowego, wydaje mi sie ze latwiej w malej firmie-
                                    mniejsza konkurencja :) ?
                                    -ile moze zarobic konsultant SAP FICO z 3 letnim doswiadczeniem?
                                    dziekuje za pomoc
                                    pozdraiwam :)
                                    • Gość: bubu Re: Analityk/Konsultant w Andersen, Accenture, BC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 12:42
                                      sprobuj moze w accenture, hp, albo deloitte.
                            • Gość: Tomek Re: Analityk/Konsultant w Andersen, Accenture, BC IP: *.chello.pl 16.02.08, 12:40
                              na stronie BCG jest napisane, że jednym z etapów rekrutacji jest 'case study'.
                              Jakiego typu są te case'y ?na czym mniej więcej polegają?
                              • mijo81 Re: Analityk/Konsultant w Andersen, Accenture, BC 16.02.08, 12:50
                                To pewnie jakieś problem do rozwiązania na podstawie konkretnej
                                sytuacji
      • Gość: loco123 Co to znaczy dobry kandydat do konsultingu? IP: *.krakow.bphpbk.pl 17.12.07, 15:51
        Watek gdzies zaginał w głuszy, wiec go podbijam
        :)
        • mijo81 Re: Co to znaczy dobry kandydat do konsultingu? 22.12.07, 02:26
          Ale nikt tu nie chce już pisać
          • Gość: loco123 Re: Co to znaczy dobry kandydat do konsultingu? IP: *.krakow.bphpbk.pl 02.01.08, 15:32
            a ja wierze w to, ze dawni bywalcy tego wątku powrócą....
            chyba ze powstał w miedzyczasie inny watek o podobnej tematyce i ja
            go przeoczyłam.
            Dla tych co są tutaj po raz pierwszy, albo sie pogubili o co chodzi,
            informuje, ze ostatnio było o idealnym kandydacie do pracy w Boston
            Consulting Group itp....:)
            • mijo81 Re: Co to znaczy dobry kandydat do konsultingu? 06.01.08, 18:06
              Pewnie ostro tyrają i nie mają czasu się tutaj pojawiać :)
              • Gość: ddf Re: Co to znaczy dobry kandydat do konsultingu? IP: *.jmdi.pl 26.01.08, 18:00
                Dobry kandydat do konsultingu to taki, który pozytywnie wyróżnia się spośród setek innych.
                • 1stanczyk nie zadajac ........ pytan na forum GW 26.01.08, 18:29
                  Re: Co to znaczy dobry kandydat do konsultingu?
                  • Gość: apirujacy partner Re: nie zadajac ........ pytan na forum GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.08, 20:53
                    no skoro sam nie wiesz, to juz nie musisz sobie zawrac glowy calym tym
                    konsultingiem.

• mijo81 Re: nie zadajac ........ pytan na forum GW 16.02.08, 12:46
                      Dobry kandydat to taki który ma wszystko w dupie poza konsultingem :)
                      • Gość: Magda Re: nie zadajac ........ pytan na forum GW IP: *.centertel.pl 21.05.08, 20:55
                        Mam jeszcze kilka pytań co do pracy w BCG:)

Jeśli jest to moja pierwsza praca, to od czego, w aplikacji, najbardziej zależy
                        to, czy zostanę zaproszona na testy?
                        Wyciąg ocen, uczelnia, charakterystyka psychologiczna, doświadczenie w
                        organizowaniu projektów, intensywna działalność w organizacji studenckiej i
                        motywacja? Co z tego jest najważniejsze? Jaki procent aplikantów przechodzi do
                        następnego etapu?

Ilu praktykantów przyjmowanych jest każdego roku i jakie są szanse na podpisanie
                        potem prawdziwej umowy?

pozdrawiam:)i z góry dziękuję za odpowiedzi:)
                        Magda
                        • Gość: highly motivated Re: nie zadajac ........ pytan na forum GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 21:52
                          Czy Ty aby na pewno piszesz o BCG?
                          Test jest w McK. W BCG sa case'y,w McK na dalszym etapie rekrutacji.

• Gość: kamila BCG-rekrutacja IP: *.chello.pl 21.05.08, 22:14
                            hej !!

ja wlasnie tez aplikuje do BCG i jestem ciekawa na co szczegolnie zwracaja HRy
                            uwage u potencjalnego kandydata??

ile osob srednio przyjmujecie na program Visiting Associate?? i czy ostra jest
                            selekcja kandydatow?? konkretnie chodzi mi o to czy aplikant,-swiezo upieczony
                            absolwenta ale bez doswiadczenia w konsultingu , np. big4 ma szanse przejsc do
                            2 etapu czyli na rozmowe??

z gory dzieki za odpowiedz :)

pozdrawiam,
                            Kamila
                            • Gość: highly motivated Re: BCG-rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 22:31
                              Raczej nie same HRy ogladaja aplikacje. Oczywiscie te kiepskie aplikacje to
                              tylko one ;)
                              Radze wysmazyc dobry list motywacyjny.
                              Z reszta na stronie McK masz napisane czarno na bialym, czego oczekuja top-tier
                              firmy consultingowe.
                            • Gość: bajek Re: BCG-rekrutacja IP: *.chello.pl 24.05.08, 18:10
                              Najwazniejsze sa dwie rzeczy: solidny list motywacyjny, w ktorym
                              dobrze wyjasnisz dlaczego do nich aplikujesz, no i bardzo dobre CV
                              (wazna jest dzialalnosc dodatkowa: jakies organizacje studenckie,
                              konkursy itepe). Na ich stonie internetowej pisza na jakie pytania
                              powinnas odpowiedziec w liscie.

Rozmawialem z nimi podczas MFK i dziewczyna z rekrutacji z BCG
                              mowila mi, ze w ciagu roku przyjmuja do siebie "kilkunastu"
                              praktykantow (ale nie powiedziala dokladnie ilu).
                              • Gość: highly motivated Re: BCG-rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 19:19
                                Tak list jest bardzo wazny, ale trzeba uwazac, zeby nie przecholowac z
                                autoreklama ;)

Do BCG to raczej rzeczywiscie moga przyjmowac ok. kilkunastu praktykantow. Ale
                                juz w takim McKinsey to nie dam sobie glowy uciac, ile w ogole biora
                                praktykantow. Cos mi sie wydaje, ze nie za wielu.
                                Moze to przez test ;)
                                • mijo81 Re: BCG-rekrutacja 18.07.08, 21:39
                                  To raczej zależy od zapotrzebowania...
                                • Gość: rrr Re: BCG-rekrutacja IP: 212.180.158.* 15.10.08, 08:48
                                  jest raczej chyba odwrotnie - BCG przyjmuje zwykle kilka osob mniej
                                  niz McK - bo jest troche mniejszym biurem (przynajmniej warszawa)

Ale zachecamy do aplikowania:)
                                  • Gość: qqq Re: BCG-rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 23:40
                                    > jest raczej chyba odwrotnie - BCG przyjmuje zwykle kilka osob mniej
                                    > niz McK - bo jest troche mniejszym biurem (przynajmniej warszawa)
                                    >
                                    > Ale zachecamy do aplikowania:)

A jestem ciekaw jak to jest z kontraktorami. W BCG to chyba dosc popularna forma wspolpracy?
                          • Gość: Magda Re: nie zadajac ........ pytan na forum GW IP: *.centertel.pl 28.05.08, 19:48
                            Masz rację, pomyliły mi się procesy:)

W takim razie jeszcze raz:)
                            Co się najbardziej liczy w aplikacji, wyciąg ocen,działalność studencka,
                            predyspozycje, czy referencje, jeśli chodzi o zaproszenie na pierwszy etap
                            rozmów i case'ow w BCG?

Pozdrawiam:)
                            Magda
                            • Gość: damian Re: nie zadajac ........ pytan na forum GW IP: *.203-62.cust.bluewin.ch 18.10.08, 17:35
                              ogolnie masz nalezec do najlepszych 5-10% twojego rocznika na uczelni, wiec
                              oceny zeby przejsc do rozmow a pozniej pozostale rzeczy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka