Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy ktoś słyszał o OUTSOURCINGU?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.03, 16:18
    Na czym polega outsourcing pracowników?
    Czy ktoś z Was może pracuje w ten sposób?
    Obserwuj wątek
      • Gość: foka Re: Czy ktoś słyszał o OUTSOURCINGU? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.03, 16:20
        Może chodzi o własną działalność gospodarczą.
        • Gość: joanna.niedzwiedzk Re: Czy ktoś słyszał o OUTSOURCINGU? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.03, 16:35
          nie, chyba nie o to mi chodziło. Zresztą - nie wiem, może się jeszcze ktoś
          wypowie...
      • Gość: Tmp Re: Czy ktoś słyszał o OUTSOURCINGU? IP: 195.117.30.* 08.08.03, 16:38
        Gość portalu: joanna.niedzwiedzk napisał(a):

> Na czym polega outsourcing pracowników?

Firma nie zatrudnia pracownika tylko go sobie "wypożycza" od innej firmy
        wyspecjalizowanej w takim pośrednictwie. Osoba jest zatrudniona u tegoż
        pośrednika i pensję bierze od niego. Taka jest teoria i wszystko byłoby ok.
        jeżeli ten pośrednik jest w porządku. Czasem też terminem "outsourcing" określa
        się "samozatrudnienie" tzn. każe się pracownikowi założyć działalność
        gospodarczą i korzysta z jego usług. W obu przypadkach chodzi o to, żeby nie
        ponosić odpowiedzialności z kodeksu pracy, móc sobie wywalić człowieka kiedy
        się chce, płacić mu ile się chce, nie płacić za choroby czy nie daj boże ciążę,
        nie zawracać sobie głowy urlopami. To ma sens w przypadku prac sezonowych,
        krótkotrwałych czy jednorazowych zadań, ale przy takim bezrobociu wiadomo że
        ludzie zgodzą się na niekorzystne warunki żeby w ogóle mieć pracę.

> Czy ktoś z Was może pracuje w ten sposób?
        Na samozatrudnieniu ja. I poszukuję normalnej pracy, ze względu na powyższe
        właśnie, i nie znajduję.... :(
        • Gość: era Re: Czy ktoś słyszał o OUTSOURCINGU? IP: *.mzes.uni-mannheim.de 08.08.03, 19:44
          to co kolega napisal powyzej nazywa sie fachowo leasing pracownikow.

outsorcing wiaze sie z tym, ze pewne zadania w firmie wykonywane sa przez osoby
          (firmy) z zewnatrz. tym sposobem cale dzialy moga byc outsourcowane . podstawa
          ku temu jest rachunek kosztow prozesow w firmie (w jez. niem.
          prozesskostenrechnung).
          czyli posczczegolne koszty sa przyporzadkowywane posczegolnym dzialom. jesli
          okazuje sie ze wyspecjalizowane firmy z zewnatrz sa tansze, to zamyka sie taki
          dzial w firmie i powierza zadania tym firmom. dobrym przykladem moze byc np.
          rachunkowosc, ale na dobra sprawe outsorsowac mozna wszystko (nawet dzial
          personalny). od czasu do czasu pojawialo sie to pojecie w trakcie moich studiow
          i wyglada na to ze wraz z lean management jest to kolejna tendencja w
          zarzadzaniu.
      • lobellia Re: Czy ktoś słyszał o OUTSOURCINGU? 08.08.03, 22:05
        Vitay!
        Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat, mogę przesłać artykuły.
        Podaj e-mail.
        Pozdrawiam.
        • barbaraanna3 do Lobelii 09.08.03, 12:23
          A mi moglabyśje przesłać?
          Właśnie myślę o czymś takim, będę bardzo wdzięczna za informacje.

Pozdrawiam
          Basia
          • Gość: joanna.niedzwiedzk Re: do Lobelii IP: 80.50.116.* 11.08.03, 12:07
            ja też poproszę:
            joanna.niedzwiedzka@gazeta.pl
            • lobellia Re:do Joanny 12.08.03, 23:04
              Vitay!
              Czy dysponujesz innym e-mailem, bo mam problem z wysłaniem na ten wskazany
              przez Ciebie?
              Pozdrawiam
              lobellia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka