Gość: joanna.niedzwiedzk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.03, 16:18 Na czym polega outsourcing pracowników? Czy ktoś z Was może pracuje w ten sposób? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: foka Re: Czy ktoś słyszał o OUTSOURCINGU? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.03, 16:20 Może chodzi o własną działalność gospodarczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna.niedzwiedzk Re: Czy ktoś słyszał o OUTSOURCINGU? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.03, 16:35 nie, chyba nie o to mi chodziło. Zresztą - nie wiem, może się jeszcze ktoś wypowie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tmp Re: Czy ktoś słyszał o OUTSOURCINGU? IP: 195.117.30.* 08.08.03, 16:38 Gość portalu: joanna.niedzwiedzk napisał(a): > Na czym polega outsourcing pracowników? Firma nie zatrudnia pracownika tylko go sobie "wypożycza" od innej firmy wyspecjalizowanej w takim pośrednictwie. Osoba jest zatrudniona u tegoż pośrednika i pensję bierze od niego. Taka jest teoria i wszystko byłoby ok. jeżeli ten pośrednik jest w porządku. Czasem też terminem "outsourcing" określa się "samozatrudnienie" tzn. każe się pracownikowi założyć działalność gospodarczą i korzysta z jego usług. W obu przypadkach chodzi o to, żeby nie ponosić odpowiedzialności z kodeksu pracy, móc sobie wywalić człowieka kiedy się chce, płacić mu ile się chce, nie płacić za choroby czy nie daj boże ciążę, nie zawracać sobie głowy urlopami. To ma sens w przypadku prac sezonowych, krótkotrwałych czy jednorazowych zadań, ale przy takim bezrobociu wiadomo że ludzie zgodzą się na niekorzystne warunki żeby w ogóle mieć pracę. > Czy ktoś z Was może pracuje w ten sposób? Na samozatrudnieniu ja. I poszukuję normalnej pracy, ze względu na powyższe właśnie, i nie znajduję.... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: era Re: Czy ktoś słyszał o OUTSOURCINGU? IP: *.mzes.uni-mannheim.de 08.08.03, 19:44 to co kolega napisal powyzej nazywa sie fachowo leasing pracownikow. outsorcing wiaze sie z tym, ze pewne zadania w firmie wykonywane sa przez osoby (firmy) z zewnatrz. tym sposobem cale dzialy moga byc outsourcowane . podstawa ku temu jest rachunek kosztow prozesow w firmie (w jez. niem. prozesskostenrechnung). czyli posczczegolne koszty sa przyporzadkowywane posczegolnym dzialom. jesli okazuje sie ze wyspecjalizowane firmy z zewnatrz sa tansze, to zamyka sie taki dzial w firmie i powierza zadania tym firmom. dobrym przykladem moze byc np. rachunkowosc, ale na dobra sprawe outsorsowac mozna wszystko (nawet dzial personalny). od czasu do czasu pojawialo sie to pojecie w trakcie moich studiow i wyglada na to ze wraz z lean management jest to kolejna tendencja w zarzadzaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
lobellia Re: Czy ktoś słyszał o OUTSOURCINGU? 08.08.03, 22:05 Vitay! Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat, mogę przesłać artykuły. Podaj e-mail. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
barbaraanna3 do Lobelii 09.08.03, 12:23 A mi moglabyśje przesłać? Właśnie myślę o czymś takim, będę bardzo wdzięczna za informacje. Pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna.niedzwiedzk Re: do Lobelii IP: 80.50.116.* 11.08.03, 12:07 ja też poproszę: joanna.niedzwiedzka@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
lobellia Re:do Joanny 12.08.03, 23:04 Vitay! Czy dysponujesz innym e-mailem, bo mam problem z wysłaniem na ten wskazany przez Ciebie? Pozdrawiam lobellia Odpowiedz Link Zgłoś