Gość: luke Re: Przygotuj się na starcie z łowcą głów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.08, 19:13 haha 3go stycznia zadzwonił do mnie tzw. łówca głów (ja bym go nazwał "łowca głupoty"). Z zawodu jestem inżynierem - informatykiem, od 18lat w branży. Powiedziałem że bardzo chętnie się spotkam tyle że: - muszą przysłać po mnie taksówkę (już po tym kroku zweryfikowałem że gdy firma na wstępie oszczędza i wymiguje się z tego typu obowiązków to raczej jest to firma trzeciej lub czwartej kategorii) - następna sprawa dotyczyła wynagrodzenia - czas to nic innego jak pieniądz więc moja stawka za spotkanie wyniosła w tym dniu 25zł/h (i tak będe stratny) - to Oni szukają pracownika więc są stroną potencjalnie zainteresowaną - Gdy rozmowa/spotkanie będzie trwała/o dłużej niż 3h to ciepły posiłek mi się należy Szybko zrezygnował potencjalny "łowca niewolników"...a ja z przykrością dyskretnie mu dałem do zrozumienia że nigdy nie będe pracował w firmie gdzie na ludziach się oszczędza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Re: Przygotuj się na starcie z łowcą głów IP: *.chello.pl 07.01.08, 20:08 18 lat w branży i 20 zł na godzinę?? Biedaku gdzie Ty pracujesz, w Łomży? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luke Re: Przygotuj się na starcie z łowcą głów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.08, 20:26 cytuje: "...następna sprawa dotyczyła wynagrodzenia - czas to nic innego jak pieniądz więc moja STAWKA ZA SPOTKANIE wyniosła w tym dniu 25zł/h (i tak będe stratny) - to Oni szukają pracownika więc są stroną potencjalnie zainteresowaną..." Stawka za spotkanie Stawka za spotkanie Stawka za spotkanie Stawka za spotkanie Stawka za spotkanie przeczytaj te słowa kilkadziesiąt razy następnie odpocznij i za godzinkę znowu powtórz później się przespij z tym rano powtórka i może zrozumiesz 20zł to mało - fakt, ale płacą mi tylko za czas a nie za cenne informacje lub wkład własny W firmie I mam 87,55zł/h (tyle wyszło)-średnia z ostatnich 3 m-cy W firmie II mam 117,32zł/h (tyle wyszło)-średnia z ostatnich 3 m-cy Oczywiście kwota netto mnie interesuje (niestety nie mam wpływu na to ile Państwo mi legalnie ukradnie, więc nie biore tego pod uwage a w związku z czym nie obchodzi mnie to). Pozdrawiam P.S. Pracuje pod Łomżą a nie w Łomży - wieś nazywa się Chreszczewniki Dolne - dlaczego tutaj? jest tu strefa ekonomiczna. Jeśli nie wiesz co to jest wpisz w google "strefa ekonomiczna" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojciech Przygotuj się na starcie z łowcą głów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.08, 21:08 Ja pracuję od 7 lat na stanowiskach kierowniczych. Regularnie dostaję telefony od HH. Różnica w profesjonaliźmie jest ogromna, jak w każdej branży. Za te profesjonalne i godne polecenia uznaję Spengler Fox i CTER. W miarę niezłe są R&B oraz Astroman. Co do innych, typu Hays czy Hrk to sporo jeszcze przed nimi nauki. PS - pozdrawiam tych, którzy mimo że są tacy fajni i zapracowani mają czas, aby w poniedziałek w godzinach pracy wchodzić na fora i przechwalać się, ile to oni dostają ofert i jak je olewają. Ciekawe co będą mówić, jak nasza gospodarka dostanie zadyszki a dobra oferta będzie na wagę złota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny Przygotuj się na starcie z łowcą głów IP: *.centertel.pl 07.01.08, 23:02 pracuję w takiej firmie właśnie, której pracownicy do Was dzwonią, szanowni rozmówcy, przykro jest czytać większość komentarzy ... zdaję sobie sprawę z poziomu zawodowego, który reprezentują Ci z którymi rozmawiacie ale ... wydaje mi się, że tak jest (było i będzie) w każdej branży ... sądzę, że ważnym jest by to rozumieć ... kto do Was dzwoni, co może powiedzieć a czego nie etc. ... retoryka i podejście prezentowane przez część (ale nie wszyscy) osób wypowiadających się na tym forum przypomina podejście części pracodawców sprzed kilku lat (ale nie wszystkich)... tak to prawda obecnie relacje i "układ sił" jest inny niż 2-3 lata wstecz, lecz pamiętajcie proszę, że firmy, które traktowały pracowników w sposób urągający jakimkolwiek normom mają teraz spory problem, który jednak nie będzie trwał wiecznie i zgodnie z prawami ekonomii i wolnego rynku (cokolwiek miałby on znaczyć) sytuacja kolejny raz ulegnie zmianie ... a wówczas telefon z ofertą pracy może być marzeniem, tak jak marzeniem kilka lat temu była dla części firm "25 letnia asystenka, z wyższym wykształceniem po studiach dziennych, ze znajomością 2-ch języków obcych i 5-cio letnim stażem zawodowym" ... coraz więcej firm (pracodawców) zwraca uwagę na to jakim potencjalny kandydat jest człowiekiem (co sobą reprezentuje poza wykształceniem i doświadczeniem) ... ... i to by było na tyle ... życzę wszystkim spełnienia marzeń :) pamiętajcie tylko o pewnym starym chińskim powiedzeniu: "uważaj o czym marzysz bo Ci się spełni" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ON=) Re: Przygotuj się na starcie z łowcą głów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.08, 20:22 "konsultant ds. rekrutacji (personnel/HR consultant) działający samodzielnie bądź zatrudniony w agencji doradztwa personalnego fachowiec, wyspecjalizowany w zakresie rekrutacji. Jeśli decydujemy się właśnie jemu, a nie własnemu pracownikowi powierzyć odpowiedzialne zadanie znalezienia nowej osoby na wakujące stanowisko, możemy się spodziewać (oprócz niebagatelnych kosztów) szybszego i szerszego dostępu do puli kandydatów, lepszej znajomości najnowszych i najbardziej wyspecjalizowanych technik i procedur, ale zdecydowanie gorszej znajomości specyficznych potrzeb naszego przedsiębiorstwa. Stąd konieczność ścisłej współpracy np. w sporządzeniu perfekcyjnego opisu stanowiska i profilu stanowiska. Czasem sam fakt dokonania (nareszcie!) analizy i specyfikacji pracy, spojrzenia na własną firmę "świeżym okiem" jest już wystarczającą korzyścią, jaką odnosimy z nawiązania współpracy z zewnętrznym konsultantem." FIX FEE - PłACA Odpowiedz Link Zgłoś