Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zagwozdka z prawa pracy

IP: *.chello.pl 15.02.08, 17:38
    Pracuję w pewnej instytucji, która posiada kilka placówek na terenie jedengo miasta. Mam już drugą umowę na czas określony (na zastępstwo), która niebawem mi się kończy i nie będzie przedłużona na czas nieokreślony, bo osoba którą zastępuję wraca z urlopu wychowawczego.
    Równocześnie wiem, że w innym oddziale, kilka tygodni po moim 'odejściu', będzie wakat (również z powodów brzuszkowych).
    W związku z tym mam pytanie:
    Czy pracodawca mógłby mnie ew. ponownie przyjąć na czas określony, czy też jest to nie możliwe, bo musiałby przy trzeciej umowie, zawrzeć ją na czas nieokreślony ?
    Obserwuj wątek
      • skarpetka82 Re: Zagwozdka z prawa pracy 15.02.08, 18:10
        Pracodawca może zawierać nieograniczoną liczbę kolejnych umów na zastępstwo.
        Istotne jest, aby istniała faktyczna potrzeba zastępstwa nieobecnego pracownika.
        Jeśli jest to umowa na zastępstwo, a nie zwykła umowa na czas określony, to
        pracodawca może Cię przyjąć po raz trzeci, czwarty i dziesiąty itd
      • Gość: abc Re: Zagwozdka z prawa pracy IP: *.adsl.inetia.pl 15.02.08, 18:52
        > Czy pracodawca mógłby mnie ew. ponownie przyjąć na czas określony, czy też jest
        > to nie możliwe, bo musiałby przy trzeciej umowie, zawrzeć ją na czas nieokreśl
        > ony ?

Może (nawet jeśli była to umowa na czas określony, a przerwa przed kolejną umową będzie dłuższa niż miesiąc):

Art. 25.1.
        § 1. Zawarcie kolejnej umowy o pracę na czas określony jest równoznaczne w skutkach prawnych z zawarciem umowy o pracę na czas nieokreślony, jeżeli poprzednio strony dwukrotnie zawarły umowę o pracę na czas określony na następujące po sobie okresy, o ile przerwa między rozwiązaniem poprzedniej a nawiązaniem kolejnej umowy o pracę nie przekroczyła 1 miesiąca.

§ 2. Uzgodnienie między stronami w trakcie trwania umowy o pracę na czas określony dłuższego okresu wykonywania pracy na podstawie tej umowy uważa się za zawarcie, od dnia następującego po jej rozwiązaniu, kolejnej umowy o pracę na czas określony w rozumieniu § 1.

§ 3. Przepis § 1 nie dotyczy umów o pracę na czas określony zawartych:

1) w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy,
        • Gość: bebu Re: Zagwozdka z prawa pracy IP: *.chello.pl 16.02.08, 12:49
          hmmm... cały miesąc... coś cienko to widzę, w umowie nie mam napisane wprost, że to na zastępstwo, tylko na zwykła na czas określony. To, że 2-ga umowa się pojawiła, to był czysty przypadek, bo pierwotnie jej nie miało być.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka