zielonomi9 16.03.08, 14:42 Czy taki staż musi trwać 12 miesięcy czy może krócej np. tylko 4? Kto może go otrzymać? Ile dostaje się na rękę? Co się podczas niego robi? Proszę odpowiedzcie i dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lukasz2983 Re: Staż z Urzędu Pracy. 16.03.08, 16:05 zielonomi9 napisała: > Czy taki staż musi trwać 12 miesięcy czy może krócej np. tylko 4? Kto może go > otrzymać? Ile dostaje się na rękę? Google w kilka sekund. "Powiatowy Urząd Pracy może na wniosek lub za zgodą bezrobotnego skierować go do odbycia u pracodawcy stażu na okres od 3 do 12 miesięcy. W czasie odbywania stażu bezrobotny do 25 roku życia, lub absolwent szkoły wyższej do 27 roku życia nabywa umiejętności praktycznych do wykonywania pracy poprzez wykonywanie zadań w miejscu pracy bez nawiązania stosunku pracy z pracodawcą. Bezrobotnemu w okresie odbywania stażu przysługuje stypendium w wysokości 140% zasiłku wypłacane przez Powiatowy Urząd Pracy. Urząd opłaca składkę na ubezpieczenie emerytalne, rentowe i wypadkowe od wypłacanych stypendiów. Pracodawca nie ponosi z tytułu umożliwienia absolwentowi odbywania stażu żadnych kosztów. Okres odbywania stażu wlicza się do okresu pracy wymaganego do nabycia lub zachowania uprawnień pracowniczych oraz okresów składkowych w rozumieniu przepisów o zaopatrzeniu emerytalnym pracowników i ich rodzin. Okresów pobierania stypendiów nie wlicza się jednak do okresów wymaganych do nabycia prawa i długości okresu pobierania zasiłku oraz do okresu zatrudnienia, od którego zależy nabycie prawa do urlopu wypoczynkowego." Co się podczas niego robi? To pytanie mnie rozwalilo. A jak ci sie wydaje ? Odpowiedz jest m.in. w tekscie powyzej. 140 % zasilku to jakies 753 zl. > Proszę odpowiedzcie i dziękuję. Prosze bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kilo Re: Staż z Urzędu Pracy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.08, 16:23 Kompletna ciemnota z ciebie. A wiesz co się robi z komputerem??? Odpowiedz Link Zgłoś
zielonomi9 Re: Staż z Urzędu Pracy. 17.03.08, 10:32 Znam osoby, które jedynie robiły kawę i herbatę albo latały z dokumentami. Nie musicie mnie obrażać. Właśnie specjalnie spytałam o staż z urzędu, bo nie wiem jak wygląda bo w firmach, które organizują staże wiem. Skoro nie umiecie ładnie odpowiadać to wcale tego nie róbcie!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: /// Re: Staż z Urzędu Pracy. IP: 83.238.168.* 17.03.08, 10:45 to chyba logiczne, że nie ma reguły jak będzie wyglądał staż... więc jak Ci to mamy niby zdefiniować? Ty musisz się rozeznać i dowiedzieć, jak w danej firmie wygląda staż i tylko Ty musisz walczyć o to, żeby coś z niego wynieść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Staż z Urzędu Pracy. IP: 83.238.168.* 16.03.08, 16:33 Dłubie się w nosie. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonomi9 Re: Staż z Urzędu Pracy. 17.03.08, 10:34 I jeszcze coś obecnie zniesiono minimalny okres stażu, czyli 3 miesiące. stąd też pytałam czy musi trwać 12 miesięcy. Jeśli wiec nie macie aktualnych informacji to się nie mądrujcie. Odpowiedz Link Zgłoś
iw78 Re: Staż z Urzędu Pracy. 17.03.08, 10:50 Staż nie musi trwać 12 m-cy. Co się robi? Pracuje. Wszystko zależy do jakiej firmy i do jakiego działu dostaniesz skierowanie z UP. Sporo prawdy w tym, ze stażysta parzy kawe, albo lata z papierami. Ale trudno tutaj mówić o jakiejś konkretnej pracy, jeśli Twoje powiedzmy doswiadczenie zawodowe jest "liche". Wszystko zalezy juz potem od Twojej inicjatywy. Jesli będzie Ci odpowiadać parzenie kawy to bedziesz ja parzyć przez cały okres stażu. Znam dziewczynę, która była na stażu w firmie transportowej. Opinia, którą wystawił jej pracodawca była bardzo pozytywna, poza tym było wyszczególnione czego nauczyła sie w trakcie stażu. Wiedzą zdobytą również wykazała sie u nastepnego pracodawcy. Stażystki w Sądzie i innych instytucjach również z czasem zajmują się czymś bardziej konkretnym. Ale, jak wspomniałam, dużo też zależy od samego zaintererowanego, w tym przypadku Ciebie. Pozdrawiam. ....................................... Zanurz się głębiej– tam, gdzie nie zrani Cię pustka złudzeń... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urz. Re: Staż z Urzędu Pracy. IP: *.multimo.gtsenergis.pl 17.03.08, 12:49 Jeszcze dorzucę, że jest minimalny okres stażu. Nie wynika on z ustawy (o ile kojarzę dawno nie czytałem), ale z tego, że stażysta może dostać zaświadczenie po 3 miesiącach odbywania stażu. Czyli krótszy jest bez sensu dla pup, ponieważ zaświadczenie jest jednym z rezultatów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fly Re: Staż z Urzędu Pracy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.08, 19:38 hej, a co do maksymalnego okresu stażu słyszałem już 3 wersje, w UP powiedzieli że staż na nowych ( 659 netto) może trwać 6 m-cy, koleżanka na stażu powiedziała że nawet do 12 m-cy a pracodawca ( Sąd), że 9 m-cy.... no to jak to w końcu jest teraz ? Odpowiedz Link Zgłoś