Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Staż z Urzędu Pracy.

16.03.08, 14:42
    Czy taki staż musi trwać 12 miesięcy czy może krócej np. tylko 4? Kto może go
    otrzymać? Ile dostaje się na rękę? Co się podczas niego robi?
    Proszę odpowiedzcie i dziękuję.
    Obserwuj wątek
      • lukasz2983 Re: Staż z Urzędu Pracy. 16.03.08, 16:05
        zielonomi9 napisała:

> Czy taki staż musi trwać 12 miesięcy czy może krócej np. tylko 4? Kto może go
        > otrzymać? Ile dostaje się na rękę?

Google w kilka sekund.
        "Powiatowy Urząd Pracy może na wniosek lub za zgodą bezrobotnego skierować go do odbycia u pracodawcy stażu na okres od 3 do 12 miesięcy. W czasie odbywania stażu bezrobotny do 25 roku życia, lub absolwent szkoły wyższej do 27 roku życia nabywa umiejętności praktycznych do wykonywania pracy poprzez wykonywanie zadań w miejscu pracy bez nawiązania stosunku pracy z pracodawcą. Bezrobotnemu w okresie odbywania stażu przysługuje stypendium w wysokości 140% zasiłku wypłacane przez Powiatowy Urząd Pracy. Urząd opłaca składkę na ubezpieczenie emerytalne, rentowe i wypadkowe od wypłacanych stypendiów. Pracodawca nie ponosi z tytułu umożliwienia absolwentowi odbywania stażu żadnych kosztów. Okres odbywania stażu wlicza się do okresu pracy wymaganego do nabycia lub zachowania uprawnień pracowniczych oraz okresów składkowych w rozumieniu przepisów o zaopatrzeniu emerytalnym pracowników i ich rodzin. Okresów pobierania stypendiów nie wlicza się jednak do okresów wymaganych do nabycia prawa i długości okresu pobierania zasiłku oraz do okresu zatrudnienia, od którego zależy nabycie prawa do urlopu wypoczynkowego."

Co się podczas niego robi?

To pytanie mnie rozwalilo. A jak ci sie wydaje ? Odpowiedz jest m.in. w tekscie powyzej.

140 % zasilku to jakies 753 zl.

> Proszę odpowiedzcie i dziękuję.

Prosze bardzo.
      • Gość: Kilo Re: Staż z Urzędu Pracy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.08, 16:23
        Kompletna ciemnota z ciebie. A wiesz co się robi z komputerem???
        • zielonomi9 Re: Staż z Urzędu Pracy. 17.03.08, 10:32
          Znam osoby, które jedynie robiły kawę i herbatę albo latały z dokumentami. Nie
          musicie mnie obrażać. Właśnie specjalnie spytałam o staż z urzędu, bo nie wiem
          jak wygląda bo w firmach, które organizują staże wiem. Skoro nie umiecie ładnie
          odpowiadać to wcale tego nie róbcie!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: /// Re: Staż z Urzędu Pracy. IP: 83.238.168.* 17.03.08, 10:45
            to chyba logiczne, że nie ma reguły jak będzie wyglądał staż... więc jak Ci to
            mamy niby zdefiniować? Ty musisz się rozeznać i dowiedzieć, jak w danej firmie
            wygląda staż i tylko Ty musisz walczyć o to, żeby coś z niego wynieść.
      • Gość: ??? Re: Staż z Urzędu Pracy. IP: 83.238.168.* 16.03.08, 16:33
        Dłubie się w nosie.

• zielonomi9 Re: Staż z Urzędu Pracy. 17.03.08, 10:34
        I jeszcze coś obecnie zniesiono minimalny okres stażu, czyli 3 miesiące. stąd
        też pytałam czy musi trwać 12 miesięcy. Jeśli wiec nie macie aktualnych
        informacji to się nie mądrujcie.
      • iw78 Re: Staż z Urzędu Pracy. 17.03.08, 10:50
        Staż nie musi trwać 12 m-cy. Co się robi? Pracuje. Wszystko zależy
        do jakiej firmy i do jakiego działu dostaniesz skierowanie z UP.
        Sporo prawdy w tym, ze stażysta parzy kawe, albo lata z papierami.
        Ale trudno tutaj mówić o jakiejś konkretnej pracy, jeśli Twoje
        powiedzmy doswiadczenie zawodowe jest "liche". Wszystko zalezy juz
        potem od Twojej inicjatywy. Jesli będzie Ci odpowiadać parzenie kawy
        to bedziesz ja parzyć przez cały okres stażu.

Znam dziewczynę, która była na stażu w firmie transportowej. Opinia,
        którą wystawił jej pracodawca była bardzo pozytywna, poza tym było
        wyszczególnione czego nauczyła sie w trakcie stażu. Wiedzą zdobytą
        również wykazała sie u nastepnego pracodawcy.
        Stażystki w Sądzie i innych instytucjach również z czasem zajmują
        się czymś bardziej konkretnym. Ale, jak wspomniałam, dużo też zależy
        od samego zaintererowanego, w tym przypadku Ciebie.

Pozdrawiam.

.......................................
        Zanurz się głębiej– tam, gdzie nie zrani Cię pustka złudzeń...
        • Gość: urz. Re: Staż z Urzędu Pracy. IP: *.multimo.gtsenergis.pl 17.03.08, 12:49
          Jeszcze dorzucę, że jest minimalny okres stażu. Nie wynika on z ustawy (o ile
          kojarzę dawno nie czytałem), ale z tego, że stażysta może dostać zaświadczenie
          po 3 miesiącach odbywania stażu. Czyli krótszy jest bez sensu dla pup, ponieważ
          zaświadczenie jest jednym z rezultatów.
          Pozdrawiam
          • Gość: Fly Re: Staż z Urzędu Pracy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.08, 19:38
            hej, a co do maksymalnego okresu stażu słyszałem już 3 wersje, w UP powiedzieli
            że staż na nowych ( 659 netto) może trwać 6 m-cy, koleżanka na stażu powiedziała
            że nawet do 12 m-cy a pracodawca ( Sąd), że 9 m-cy.... no to jak to w końcu jest
            teraz ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka