Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Umowa o dzieło

IP: 195.245.226.* 02.09.03, 13:11
    mam mieć od 10.09 kontrakt na sześć miesięcy, mam do wyboru albo
    zarejestrować działalność gosp. albo umowa o dzieło, co wybrać? Czy bede
    ubezpieczony czy mam to zrobić sam ale gdzie i jakie są koszty? czy mam sie
    wyrejestrować z bezrobocia? Proszę o radę. (chodzie o stanowisko
    przedstawiciela handlowego)
    Obserwuj wątek
      • Gość: Asia Re: Umowa o dzieło IP: 80.51.236.* 02.09.03, 22:17
        w przypdaku um o dzieło ubezpieczonym nie będziesz, w przypadku działalności
        musisz poświęcic co miesiąc ponad 600 zł na ZUS i jeżeli nie znasz się na
        podatkach ( a widać że nie) musisz mieć księgową - np biuro rachunkowe - tu
        cena może być różna, dochodzą koszty założenia działalności i inne, możesz co
        prawda dużo wpisac w koszty działaności ale....

Gdyby chodziło tylko o pół roku wybrałabym umowę o dzieło.
      • Gość: Darek Re: Umowa o dzieło IP: *.tpi.pl 03.09.03, 12:57
        Gość portalu: Bartek napisał(a):

> mam mieć od 10.09 kontrakt na sześć miesięcy, mam do wyboru albo
        > zarejestrować działalność gosp. albo umowa o dzieło, co wybrać? Czy bede
        > ubezpieczony czy mam to zrobić sam ale gdzie i jakie są koszty? czy mam sie
        > wyrejestrować z bezrobocia? Proszę o radę. (chodzie o stanowisko
        > przedstawiciela handlowego)

Ja bym proponował umowę o dzieło, nie płacisz ZUSu, podatek to 16% albo 10%
        A przy działalności to ZUS zeżre połowę kasy. Jeśli jeszcze chciałbyś być
        płatnikiem VATu to dochodzi rachunkowość.
        Ja mam na siebie działalność, ale mnie to praktycznie nic nie kosztuje, jestem
        rolnikiem i nie płacę ZUSu a poza tym wybrałem ryczałt jako formę opodatkowania.

Przy działalności koszty na początek niewielkie (ok. 150 PLN), ale później
        duuuuużo czasu a przede wszystkim pieniędzy trzeba odddać do firmy ZUS i US.
        Firma Cię oleje (tak jak mnie jedna z firm z Sopotu) i masz sobie działaność,
        tylko nie wiem w jakim celu. Jeśli masz pewność że robota będzie stabilna to
        możesz założyć, ale na początek odradzam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka