Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

CV ze zdjęciem ..

01.04.08, 23:53
    Przegladam oferty i praktycznie wszędzie "przesłanie CV ze zdjeciem". Do czego te zdjecia? Dlaczego wymagane? Czy moje CV może zostać odrzucone ze wzgledu na zdjęcie? Zdjęcie mam powiedzmy w porządku (dobry fotograf;), ale mimo wszystko, gdy widze "CV ze zdjęciem" irytuje mnie to. Ktoś mi wyjaśni konieczność zdjęcia w CV? :)
    Obserwuj wątek
      • Gość: & Re: CV ze zdjęciem .. IP: *.gprs.plus.pl 02.04.08, 00:00
        Z doswiadczenia wiem, ze na cv wysylane bez zdjecia odzew byl
        wlasciwie zaden. Natomiast ze zdjeciem jakis tam jest, wiec jesli
        masz ok fotke do zalaczaj do cv.
        • Gość: Marek Re: CV ze zdjęciem .. IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.08, 00:17
          Witaj,

Przeprowadziłem ostatnio kilka rekrutacji. Wierz mi, że zdjęcie
          jest bardzo ważne. Nie chodzi o to, czy ktoś jest atrakcyjny, wysoki,
          gruby czy w okularach. Zdjęcie po prostu sprawia, że Twój dokument
          aplikacyjny staje się mniej anonimowy. To już nie są tylko linijki
          CV ale konkretna osoba, która patrzy na czytającego.
          Dlatego załączaj zdjęcie jako zeskanowaną fotografię
          (a nie odbitkę) w prawej górnej części CV.

Powodzenia i uszy do góry :)
          Marek

• Gość: chyba cie pogielo! Re: CV ze zdjęciem .. IP: *.icpnet.pl 02.04.08, 00:22
        bo a)pracodawcy czesto chca nie robic zwyklej rekrutacji tylko casting ;) i po
        to to zdjecie(wiadomo ze nie wybiora jak to oni zgrabnie okreslaja'osoby nie
        reprezentatywnej bez prezencji' ;) )
        b)czesto jest tak ze szefowie nie zycza sobie!! w swojej firmie w ich mniemaniu
        brzydkich osob i dlatego tak czesto moja kolezanka przy kosci(nie jest gruba ale
        niestety tez nie ma filigranowej figury) idac do 'profesjonalnego' hr widzi
        adnotacje na cv 'tylko rozmowa, brzydka jak noc'...
        c)szef ma nadzieje na cos wiecej niz tylko praca ;) rozne sa zboczenia ;)
        mam nadzieje ze wytlumaczylam pozdro
        • Gość: auroris Re: CV ze zdjęciem ..casting? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.08, 19:12
          Jeżeli będzie tak,że pracodawcy zabawiać się będą w castingi to
          zatrudniać będą ludzi bez szkoły prosto z kryminału czy przytułku.
          Chociaż bezdomni do pracy się nie parają.Pamiętajmy: rynek pracy
          należy do pracobiorcy!
      • Gość: Ten Re: CV ze zdjęciem .. IP: 89.77.133.* 02.04.08, 10:17
        Mnie też to wkurza. Pracodawca jest nieprofesjonalny :/ Każda próba uzasadnienia
        otrze się o praktyki dyskryminacyjne jak dla mnie. Ale odpuszczam ostatnio i nie
        ignoruję takich ogłoszeń ;) Choć raz chciałam napisać do pracodawcy komentarz,
        czemu wysyłam CV bez fotki ;) W każdym razie potencjalny pracodawca traci w
        moich oczach na starcie, jeśli ma takie zdjęciowe potrzeby. Złe pierwsze wrażenie.
      • Gość: Lena Re: CV ze zdjęciem .. IP: *.multimo.gtsenergis.pl 02.04.08, 10:29
        Ojej, tak łatwo się domyslić!!!
        W zeszłym roku rekrutowano pracownika do mojego działu. Osoby z HR
        sprawdzały kompetencje miękie a ja - twarde.
        Jeśli w ciągu dwóch tygodni masz spotkania z 2-3 obcymi osobami
        dzinnie, każda rozmowa trwa z godzinę to mimo notatek po zdjęciach
        lepiej pamiętam który jest który.

Panie z HR wybrały przystojnego i komunikatywnego ale on dla mnie
        zupełnie się nie nadawał. Moim zdaniem nie powinni mi głowy zawracać
        osobami które nie spełniają zawodowych kryteriów. Ponieważ
        ostateczna decyzja należała do mnie wybrałąm najbardziej
        kompetentnego (choć ani ładny ani przystojny :)) ale miał to "coś"
        co moim zdaniem potrzebne pracownikowi mojego działu!. Po 4
        miesiącach jego pracy uważam,ze wybrałam super!!!
        • Gość: chyba cie pogielo! Re: CV ze zdjęciem .. IP: *.icpnet.pl 02.04.08, 10:53
          i tak trzymac lena :) mimo iz nie uwazaja mnie za brzydka to nienawidze
          dyskryminacji pod takimi prymitywnymi sposobami :) dziekuje za profesjonalne
          podejscie do pracy pozdrawiam :)
      • iberia.pl Re: CV ze zdjęciem .. 02.04.08, 10:52
        latwiej taka osobe skojarzyc, jak sie czyta x aplikacji.
        • Gość: alojz Re: CV ze zdjęciem ..pachnie dyskrymnacją IP: 213.184.17.* 02.04.08, 12:28
          No wlaśnie rozumiem że np zdjęcie jest ważne przy przyjęciu
          redaktora telewizyjnego -ale do pracy jak najdalszej od mediów ???
          Uważam że pracodwca powinien uzasadnić ptrzebę zamieszczania
          zdjęcia -a jak jest np . w USA ??? tam mają hopla na punkcie
          dyskryminacji -i czy w związku z tym zdjęcia są tam wymagane ????.
          Coś mi się wydaję że u nas czasem poszukuje się nie pracownika a
          ponętnej panny dla szefa ... .
          • Gość: tirex Re: CV ze zdjęciem ..pachnie dyskrymnacją IP: *.gprs.plus.pl 05.04.08, 18:51
            Tak, zdjec w USA nie wymagaja ale juz np. w formularzu aplikacyjnym
            trzeba okreslic swoja rase (white, white non hispanic, afroamerican,
            hispanic etc.)
            • Gość: katie Re: CV ze zdjęciem ..pachnie dyskrymnacją IP: 206.218.208.* 22.04.08, 21:52
              Nieprawda, nie trzeba a mozna okreslic swoja rase. Nie moga do tego
              zmusic. We wszystkich tych formularzach rasa jest "optional"
              • Gość: o Re: CV ze zdjęciem ..pachnie dyskrymnacją IP: *.gprs.plus.pl 23.04.08, 15:04
                kati, wyobraz sobie, ze nie we wszystkich jest 'optional', jakos aby
                pracowac na lotnisku O'Hare nie bylo opcjonalnosci w tej kwestii. Z
                reszta, nawet jesli mialabys racje to w praktyce wyglada to tak jak
                w PL, gdzie nie umiejszczajac zdjecia masz mniejsze szanse na
                zaproszenie na rozmowe :/
            • Gość: katie Re: CV ze zdjęciem ..pachnie dyskrymnacją IP: 206.218.208.* 22.04.08, 21:55
              W USA takze nie podaje sie daty urodzenia ani stanu cywilnego.
              Takze na rozmowie nikt o to nie zapyta, jak rowniez nikt nie zapyta
              o posiadanie lub plany co do dzieci.
        • mijo81 Re: CV ze zdjęciem .. 04.04.08, 22:54
          iberia.pl napisała:

> latwiej taka osobe skojarzyc, jak sie czyta x aplikacji.
          A ja myślałem że po przeczytaniu stosu aplikacji kojarzy się osobę
          po jej kwalifikacjach
          • iberia.pl Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 19:57
            mijo81 napisał:

> iberia.pl napisała:
            >
            > > latwiej taka osobe skojarzyc, jak sie czyta x aplikacji.

> A ja myślałem że po przeczytaniu stosu aplikacji kojarzy się osobę
            > po jej kwalifikacjach

pytanie nr1:czy kiedykolwiek czytales chocby 10 aplikacji?Watpie.
            punkt nr 2:Poza tym jestem wzrokowcem-latwiej mi sie zapamietuje.
            punkt nr 3:po rozmowach z kandydatami, jak zerkam w ich cv i widze
            zdjecie to przynajmniej kojarze.
            punkt4:NIC ci do tego.
            • mijo81 Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 20:21
              No właśnie im więcej takich żałosnych rekruterów jak ty tym dalej
              będzie nam do standardów "zachodnich"
              • Gość: o Re: CV ze zdjęciem .. IP: *.gprs.plus.pl 05.04.08, 20:39
                ostry jestes mijo81 ;)) pzdr
                • mijo81 Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 21:02
                  Jetem łagodny, tylko jak widzę farmazony iberii to mi się słabo
                  robi...zresztą nie tylko mi :)
                  • Gość: o Re: CV ze zdjęciem .. IP: *.gprs.plus.pl 05.04.08, 21:05
                    Juz Cie lubie ;))
                  • iberia.pl Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 21:40
                    mijo81 napisał:

> Jetem łagodny, tylko jak widzę farmazony iberii to mi się słabo
                    > robi...zresztą nie tylko mi :)

mnie tez sie robi slabo jak czytam twoje megadyrdymaly i osobiste
                    wycieczki.Ale tak to jest jak sie nie ma argumentow w dyskusji albo
                    nie ma sie ziloengo pojecia o czyms.
                    • mijo81 Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 21:42
                      Dla ciebie więszkośc forumowiczów to osły...a szczególnie jeśli
                      chodzi o zagadnienia rekrutacyjne
                      • iberia.pl Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 21:47
                        mijo81 napisał:

> Dla ciebie więszkośc forumowiczów to osły...a szczególnie jeśli
                        > chodzi o zagadnienia rekrutacyjne

??? badz laskaw nie przypisywac mi swoich chorych, wydumanych
                        wnioskow!!!!!
                        Ale szlag mnie trafia jak tacy jak ty maja forme roszczeniowa w
                        stosunku do pracodawcy-im sie nalezy i ma same przywileje, natomiast
                        firma ma same obowiazki wobec pracownikow-nie widzisz, ze to chore?
                        Staram sie byc obiektywna i na pewne kwestie patrzec z obu stron, a
                        ty jeste subiektywny i oceniasz wszystko tylko z pozycji pracownika.
                        • mijo81 Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 21:49
                          Mądrzysz się jak cholera więc to nie jest wydumany wniosek
                          • iberia.pl Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 22:20
                            mijo81 napisał:

> Mądrzysz się jak cholera więc to nie jest wydumany wniosek

slonce, to jest twoje SUBIEKTYWNE odczucie :-), dobrej nocki ci
                            zycze :-DDD
                            • mijo81 Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 22:30
                              eee tam subiektywne
                              PS. To gdzie pracujesz w tym brzydkim mieście na S.?
                              • iberia.pl Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 22:33
                                mijo81 napisał:

> eee tam subiektywne
                                > PS. To gdzie pracujesz w tym brzydkim mieście na S.?

no pracuje w tym sredniej urody miescie na S. :-P, ci co maja
                                wiedziec to wiedza na jakiej ulicy i pod ktorym numerem :-P.
                                A swoja droga to zaczyna mnie zastanawiac ta Twoja ciekawosc?Czy to
                                aby nie jakas obsesja?? :-DDDD
                                • mijo81 Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 22:35
                                  Wystarczy mi nazwa firmy
                                  • iberia.pl Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 22:37
                                    mijo81 napisał:

> Wystarczy mi nazwa firmy

w grudniu po poludniu ;-P
                                    • mijo81 Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 22:39
                                      Nie wygłupiaj się....chcę zostać twoim podwałdnym
              • iberia.pl Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 20:52
                mijo81 napisał:

> No właśnie im więcej takich żałosnych rekruterów jak ty tym dalej
                > będzie nam do standardów "zachodnich"

zalosne to sa twoje teksty laiczku.
                • mijo81 Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 21:05
                  Zapomniałem żeś ekspertką od rekrutacji i nikt ci podskoczyć nie może
                  • iberia.pl Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 21:35
                    mijo81 napisał:

> Zapomniałem żeś ekspertką od rekrutacji i nikt ci podskoczyć nie
                    może

piszesz bzdury, nie po raz pierwszy i ostatni.Daruj sobie te
                    wycieczki osobiste bo poki co piszesz nie na temat.
                    • mijo81 Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 21:40
                      Chcę tylko zwrócić uwagę na fakt, że jeśli zaczynamy pisać o
                      rekrutacją to robisz z siebie wielką mądralińską
                      • iberia.pl Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 21:45
                        mijo81 napisał:

> Chcę tylko zwrócić uwagę na fakt, że jeśli zaczynamy pisać o
                        > rekrutacją to robisz z siebie wielką mądralińską

nie robie z siebie madralinskiej, co najwyzej zabieram glos.A to, ze
                        mamy odmienne zdania-no coz tak bywa.Ty sie wypowiadasz z punktu
                        widzenia kandydata a ja z punktu widzenia osoby, ktora czasem
                        rekrutuje.Czasem bo nie jestem zawodowym HRowcem, a taka jest
                        polityka firmy, ze mam sobie sama dobierac wspolpracownikow.
                        I zapewniam cie, ze na moich rozmowach nie zadaje wydumanych pytan o
                        ulubiony kolor czy tez co kto bedzie robil za 5 lat.Staram sie tak
                        przeprowadzac rozmowy jak sama bym chciala zeby mnie ktos na
                        rozmowie potraktowal.Na razie nie chwalac sie 3 rekrutacje udane.
                        Jeszcze jakies pytania?
                        • mijo81 Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 22:28
                          Jak to nie, traktujesz ludzi z góry i często kwitujesz swoja gadkę
                          tekstem że się na niczym nie znamy, jesteśmy laikami itd
                          • iberia.pl Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 22:31
                            mijo81 napisał:

> Jak to nie, traktujesz ludzi z góry i często kwitujesz swoja gadkę
                            > tekstem że się na niczym nie znamy, jesteśmy laikami itd

jak wyzej:to sa twoje SUBIEKTYWNE odczucia.
                            Nie czuje sie lepsza bo ostatnio bylam rekrutujacym a nie kandydatem-
                            traktuej to po partnersku:ja Mu cos oferuje i On mi cos oferuje.

Zrozum, ze skoro to forum odbierasz tylko jako pracownik to nic
                            dziwnego, ze masz zdnaie inne ode mnie:bo ja znam sytuacje niejako z
                            dwoch stron-i tym sie roznimy.Potrafie sie postawic w sytuacji
                            kandydata jak i osoby,rekrutujacej-potrafisz to zrozumiec?
                            • mijo81 Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 22:33
                              Jakoś nie potrafię zrozumieć tego że uważasz się za mądrzejszą od
                              innych
                              • iberia.pl Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 22:34
                                mijo81 napisał:

> Jakoś nie potrafię zrozumieć tego że uważasz się za mądrzejszą od
                                > innych

to dobrze, ze tego nie rozumiesz, bo ciezko rozumiec cos czego nie
                                ma :-DDD
                                • mijo81 Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 22:41
                                  To nie jestem głupszy od ciebie w kwestiach rekrutacji?
                                  • iberia.pl Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 22:48
                                    mijo81 napisał:

> To nie jestem głupszy od ciebie w kwestiach rekrutacji?

Twoj punkt widzenia procesu rekrutacyjnego jest inny od mojego,Ty
                                    odbierasz to tylko z puntku pracownika a ja z obu stron.
                                    • mijo81 Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 23:04
                                      Czyli jesteś mądrzejsza?
                                      • Gość: magi Re: CV ze zdjęciem .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 21:45
                                        Tak mijo..kobiety są mądrzejsze od mężczyzn.Jeszcze tego nie
                                        zauważyłeś?
                                        • mijo81 Re: CV ze zdjęciem .. 27.04.08, 22:06
                                          Iberia udowadnia że masz rację :)
                        • Gość: emi2008 Re: CV ze zdjęciem .. IP: *.gorzow.mm.pl 09.04.08, 20:30
                          iberia i mijo : czytam te wasze wymianki i zdaje mi się że jest w
                          tym nitka flirtu. Umówcie się na kawkę czy coś bo już przeciągacie
                          temat bardzo. pozdrawiam
                          • mijo81 Re: CV ze zdjęciem .. 09.04.08, 20:41
                            Niestety, nic z tego nie będzie, nie lubię kawy......
                            • iberia.pl Re: CV ze zdjęciem .. 09.04.08, 21:29
                              mijo81 napisał:

> Niestety, nic z tego nie będzie, nie lubię kawy......

musisz malpowac? Ja kawy w ogole nie pije:-DDDDD
                              • mijo81 Re: CV ze zdjęciem .. 09.04.08, 21:33
                                No to tym bardziej nic z tego....na szczęście
        • Gość: o Re: CV ze zdjęciem .. IP: *.gprs.plus.pl 05.04.08, 21:19
          Tak sobie mysle, ze skoro w zamieszczaniu zdjec chodzi glownie o to
          aby rekruter mogl latwiej 'skojarzyc' to rownie dobrze moznaby
          zamieszczac jakies rysunki przedmiotow lub zwierzat. Nie byloby
          problemu ze skojarzeniem cv np. pana zajaca czy dzika ;)
          Jak juz wspomniano wyzej, w sporej liczbie cywilizowanych krajow
          odchodzi sie od zwyczaju zamieszczania zdjec wlasnie po to aby
          uniknac jakichkolwiek konotacji dotyczacych wygladu, a mogacych
          wplynac na postrzeganie kandydata. Maja sie liczyc tylko
          kwalifikacje, a to ze rekruter 'nie kojarzy' to juz problem
          rekrutera (zawsze moze sobie sporzadzic notatke z jakims
          charakterystycznym spostrzezeniem ad kandydata).
      • Gość: Taki tam Re: CV ze zdjęciem .. IP: 57.66.53.* 02.04.08, 13:30
        Nigdy jeszcze nie wyslalem CV ze zdjeciem i nikt tego nie wymagal. Moze dlatego
        ze nie szukalem pracy w Polsce. A co do argumentu ze latwiej zapamietac osobe
        rekruterom: swiadczy to tylko o slabosci polskich rekruterow. Jakos tutaj sobie
        radza z tym bez zdjec w CV.

Pozdro
        • mijo81 Re: CV ze zdjęciem .. 04.04.08, 22:52
          Radzą sobie również bez daty urodzenia, bez stanu cywilnego itp. W
          Polsce sobie bez tego niestety nie radzą :)
          • Gość: tirex Re: CV ze zdjęciem .. IP: *.gprs.plus.pl 05.04.08, 18:56
            Moze dlatego tak jest, bo wciaz funkcjonuje u nas cos na ksztalt
            dzikiego kapitalizmu :/
      • lukasz2983 Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 19:24
        Po to aby siksy lub ryczace czterdziechy z HR mogly wybrac sobie kandydata na meza lub kochanka albo zwyczajnie mogly pomazyc jaki ten sliczny a tamten meski.
      • garraretka Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 20:12
        W Anglii nikt nie ma prawa wymagać od ciebie zamieszczenia zdjęcia. I jeszcze
        ani razu nie spotkałam się z ogłoszeniem, gdzie by było napisane "CV ze zdjęciem
        prosimy wysłać na adres recruitment@sweetkiss.co.uk" albo coś w ten deseń.
        Poza tym nie ma obowiązku zamieszczać daty urodzenia czy informacji o płci -
        chociaż zdarza się, że gdy na przykład przychodzą aplikacje od osób z Indii to
        płeć ciężko odgadnąć ;)
        ktoś napisał, że wypełniając wszelakie formularze pytają o kolor skóry czy
        pochodzenie etniczne - owszem są takie pytania - i jedną z możliwości odpowiedzi
        jest "brak odpowiedzi". Te dane podaje się dobrowolnie.
        Dbają tutaj aby się nie narazić na podejrzenie o dyskryminację.
        • mijo81 Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 20:26
          Masz rację, nawet płci nie trzeba podawać :) Ja im trochę ułatwiałem
          sprawę i pisałem sobie przed imieniem i nazwiskiem Mr.
          • iberia.pl Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 20:52
            imienia i nazwiska mogles nie podawac-jest ustawa o ochronie danych
            osobowych....
            • mijo81 Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 21:08
              Jesteś niemiłosiernie głupia...skoro nie wiesz o co tu chodzi
              • iberia.pl chamstwa twojego nie skomentuje, n/t 05.04.08, 21:38

• mijo81 Re: chamstwa twojego nie skomentuje, n/t 05.04.08, 21:44
                  Przykro mi jak cholera!
            • garraretka Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 21:26
              iberia.pl napisała:

> imienia i nazwiska mogles nie podawac-jest ustawa o ochronie danych
              > osobowych....

Polska ustawa w Anglii? Niezwykłe.
              • iberia.pl Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 21:38
                garraretka napisała:

> iberia.pl napisała:
                >
                > > imienia i nazwiska mogles nie podawac-jest ustawa o ochronie
                danych > osobowych....
                >
                >
                > Polska ustawa w Anglii? Niezwykłe.

no niezwykla to jest ta paranoja poufnosci i pseudodyskryminacji
                poki co.
                Bo wedle Was tu na forum to :potencjalny pracodawca powinien w
                ogloszeniu sie ujawnic wlaczenie z podaniem zarobkow oraz warunkow
                pracy natomiast potencjalny kandytat chce pozostac jak najbardziej
                anonimowy....
                • mijo81 Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 21:47

> no niezwykla to jest ta paranoja poufnosci i pseudodyskryminacji
                  > poki co.
                  > Bo wedle Was tu na forum to :potencjalny pracodawca powinien w
                  > ogloszeniu sie ujawnic wlaczenie z podaniem zarobkow oraz warunkow
                  > pracy natomiast potencjalny kandytat chce pozostac jak najbardziej
                  > anonimowy....
                  >
                  >
                  I kto to mówi????? Osoba która swoje dane osobowe chroni jak żelazna
                  dziewica swojej cnoty!
                  • iberia.pl Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 22:19
                    mijo81 napisał:

>> I kto to mówi????? Osoba która swoje dane osobowe chroni jak
                    żelazna dziewica swojej cnoty!

nie ma to jak czytanie ze zrozumieniem, ja o kozie a ty o wozie.W
                    takim razie przedstaw nam sie z imienia i nazwiska, podaj adres
                    domowy wlacznie z kodem pocztowym itd.
                    • mijo81 Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 22:44
                      Mówimy o tobie, o twoim zdziczeniu w kwestiach danych osobowych
                      • iberia.pl Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 22:47
                        mijo81 napisał:

> Mówimy o tobie, o twoim zdziczeniu w kwestiach danych osobowych

??? czy to, nie widze nic zlego w tym, iz w ogloszeniach pracodawcy
                        oczekuja cv ze zdjeciem jest zdziczeniem????No coz skoro tak to
                        widzisz to nie bede Cie wyprowadzac z bledu.
                        • mijo81 Re: CV ze zdjęciem .. 06.04.08, 18:23
                          To jest po prostu podłe
                • Gość: o Re: CV ze zdjęciem .. IP: *.gprs.plus.pl 05.04.08, 21:47
                  iberio, pracodawca swojego zdjecia nie musi zamieszczac, zarobkow i
                  tak w 99% przypadkow nie podaje wiec o co chodzi? A warunkow pracy
                  moze nie podawac, tyle ze niech nie biadoli potem na maly odzew
                  potencjalnych pracownikow. Czy Ty odpowiedzialabys na ogloszenie o
                  wolnym wakacie gdyby podany byl np. wylacznie nr tel i lakoniczny
                  frazes o 'dobrych warunkach pracy'???
                  • iberia.pl Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 22:29
                    Gość portalu: o napisał(a):

> iberio, pracodawca swojego zdjecia nie musi zamieszczac, zarobkow
                    i tak w 99% przypadkow nie podaje wiec o co chodzi?

jesli jest podana nazwa firmy to mozna spradzic co to za firma tak?
                    wiec nie rozumiem tego swietego oburzenia o nieszczesne zdjecie.

>A warunkow pracy moze nie podawac, tyle ze niech nie biadoli potem
                    na maly odzew potencjalnych pracownikow.

aha, czyli pracodawca ma sie spowiadac a pracownik w najlepszym
                    wypadku przysle mu aplikacje niekompletna? Wiesz, rownie dobrze
                    mozna by wprowadzic zakaz pytania o to jaka uczelnie ukonczyl
                    kandydat, bo w sumie uczelnie sa rozne:panstwowe, prywatne-czmeu
                    ktos ma to ujawniac?

> Czy Ty odpowiedzialabys na ogloszenie o wolnym wakacie gdyby
                    podany byl np. wylacznie nr tel i lakoniczny
                    > frazes o 'dobrych warunkach pracy'???

odpowiedzialabym na takie ogloszenie jakie zamiescila moja firma:z
                    pelna nazwa, adresem, www, mailem i faxem;gdzie bylo opisane kogo
                    poszukuja i co oferuja.
                    Na ogloszenia firmy krzak nie odpowiedzialabym.
                    • Gość: Taki tam Re: CV ze zdjęciem .. IP: *.b-ras1.srl.dublin.eircom.net 10.04.08, 02:07
                      Mijo moglbyc cos z nia zrobic plizzz...
                      Thanks from the mountain
                      • mijo81 Re: CV ze zdjęciem .. 13.04.08, 17:06
                        No chyba nic nie poradzę, jest niereformowalna, nawet klaps w dupę
                        nie pomoże :)
                • garraretka Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 21:48
                  iberia.pl napisała:
                  >
                  > no niezwykla to jest ta paranoja poufnosci i pseudodyskryminacji
                  > poki co.
                  > Bo wedle Was tu na forum to :potencjalny pracodawca powinien w
                  > ogloszeniu sie ujawnic wlaczenie z podaniem zarobkow oraz warunkow
                  > pracy natomiast potencjalny kandytat chce pozostac jak najbardziej
                  > anonimowy....

Paranoja poufności i pseudodyskryminacji? Co jest paranoidalnego w tym, że pracodawca powinien wymagać tylko tych danych, które są NIEZBĘDNE do procesu rekrutacji? Czyli wykształcenie, doświadczenie, posiadanie umięjętności, kwalifikacje kandydata? I co jest paranoidalnego w tym, że potencjalny pracownik oczekuje podstawowych informacji - czyli dla kogo miałby pracować i za ile?

To takie dziwne? Trudne do zrozumienia?

I radzę poczytać trochę orzecznictwa europejskiego na temat definicji "dyskryminacji w zatrudnieniu". Ciekawa lektura. A na pewno poszerzająca horyzonty.
                  • iberia.pl Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 22:25
                    garraretka napisała:
                    >
                    > Paranoja poufności i pseudodyskryminacji? Co jest paranoidalnego w
                    tym, że pracodawca powinien wymagać tylko tych danych, które są
                    NIEZBĘDNE do procesu rekrutacji? Czyli wykształcenie, doświadczenie,
                    posiadanie umięjętności, kwalifikacje kandydata?

to po co podajecie:imie i nazwisko, adres, nr telefonu?

>I co jest paranoidalnego w tym, że potencjalny pracownik oczekuje
                    podstawowych informacji - czyli dla kogo miałby pracować i za ile?

Chwila, skoro pracownik oczekuje podstawowych informacji to takich
                    saamych oczekuje pracodawca.

> To takie dziwne? Trudne do zrozumienia?

nie, dziwne jest dla mnie to o czym pisalam wyzej:pracownik ma tylko
                    przywileje i oczekiwania a pracodawca tylko obowiazki i musi uwazac,
                    zeby nie daj Bog pracownika czyms nieopatrznie nie urazic.

Pomijam fakt, ze nie bardzo rozumiem dlaczego na tym forum istnieje
                    cos takiego jak podzial:pracodawca-be a proacownik/kandydat cacy.Co
                    to wojna jakas czy co? Nie da sie tak w symbiozie egzystowac?

>
                    > I radzę poczytać trochę orzecznictwa europejskiego na temat
                    definicji "dyskryminacji w zatrudnieniu". Ciekawa lektura. A na
                    pewno poszerzająca horyzonty.

nie kwestionuje ciekawosci lektury, lektura niniejszego forum jest
                    baaardzo ciekawa, skoro pracodawca na dzien dobry jest postrzegany
                    jako ten zly.
                    • Gość: sprzedawca Re: CV ze zdjęciem .. IP: 212.76.37.* 05.04.08, 22:31
                      Przeróbcie zdjęcie w Photoshopie i dołączcie do CV.
                      Na każdą rozmowę mnie zapraszają. Trzeba umieć się sprzedać !
                      • iberia.pl Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 22:34
                        Gość portalu: sprzedawca napisał(a):

> Przeróbcie zdjęcie w Photoshopie i dołączcie do CV.
                        > Na każdą rozmowę mnie zapraszają. Trzeba umieć się sprzedać !

zapraszaja a potem co ? Zdziwienie, ze na rozmowe przyszla inna
                        osoba? :-DDDD
                    • garraretka Re: CV ze zdjęciem .. 05.04.08, 22:40
                      iberia.pl napisała:

> to po co podajecie:imie i nazwisko, adres, nr telefonu?

To jasne po co - więc potraktuję to jako pytanie retoryczne.

> Chwila, skoro pracownik oczekuje podstawowych informacji to takich
                      > saamych oczekuje pracodawca.

Pracodawca żądając wysłania CV ze zdjęciem i podania stanu cywilnego wychodzi
                      daleko poza "podstawowe informacje". I właśnie w tym tkwi problem - pracodawca
                      ciągle stawia się w pozycji "silniejszego" - czyli "żąda", "wymaga", "CV bez
                      zdjęcia nie będą brane pod uwagę" itp. PRacownik - a raczej kandydat - niestety
                      albo może wejść w tę nierówną grę albo zbojkotować ogłoszenie i prawdopodobnie
                      pracy szukać do wieku emerytalnego.

> nie, dziwne jest dla mnie to o czym pisalam wyzej:pracownik ma tylko
                      > przywileje i oczekiwania a pracodawca tylko obowiazki i musi uwazac,
                      > zeby nie daj Bog pracownika czyms nieopatrznie nie urazic.

Nawet kodeks pracy określa pracodawcę jako tego "o silniejszej pozycji" - stąd
                      te dodatkowe obowiązki.

> Pomijam fakt, ze nie bardzo rozumiem dlaczego na tym forum istnieje
                      > cos takiego jak podzial:pracodawca-be a proacownik/kandydat cacy.Co
                      > to wojna jakas czy co? Nie da sie tak w symbiozie egzystowac?
                      >

dlatego, że na forum często przychodzą osoby, które trafiają na matołów a nie
                      pracodawców. I po spotkaniu po raz enty z takim osobnikiem wyrabiają sobie
                      zdanie na temat każdego pracodawcy. Czyli każdy jest zły, be, wyzyskiwacz. Nie
                      ma się co dziwić - pracodawcy sami sobie zapracowali na taką opinię. I wiele
                      wody w Wiśle upłynie zanim zdanie o polskich pracodawcach się zmieni.
                      To nie wojna - to zwykła obserwacja życia. Oby się to zmieniło. Życzę tego
                      wszystkim szukającym pracy.
            • Gość: AdamO Re: CV ze zdjęciem .. IP: *.drkw.com 23.04.08, 17:01

Jeśli chciałaś być zabawna, to Ci nie wyszło.
      • Gość: Manieck Re: CV ze zdjęciem .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.08, 00:37
        Renomowane firmy nigdy nie wymagaja zdjecia w CV, bo to po prostu jest
        nieeleganckie. Sam nie potraktowalbym takiego ogloszenia powaznie. Oczywiste
        jest, ze przy wyborze kandydatow powinno sie kierowac tylko i wylacznie
        kwalifikacjami. Niestety czesto bywa tak, ze majac kilkadziesiat bardzo
        podobnych aplikacji ostatecznym kryterium zaproszenia osoby na rozmowe jest
        ladne, zachecajace zdjecie (bo kandydat "wydaje sie mily i sympatyczny").
        Osobiscie zawsze wysylam CV ze zdjeciem, bo wydaje mi sie ze takie CV jest
        bardziej "ludzkie" i swiadczy o wiekszej otwartosci kandydata.

P.S. Przy wyborze partnera tez powinnismy sie kierowac tylko "kwalifikacjami" :)
        ale jak wiadomo wyglad odgrywa szalenie duza role :) Teoria swoje a zycie swoje.
        • Gość: Gość Re: CV ze zdjęciem .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.08, 18:12
          Cała ta dyskusja to o kant ... potłuc. Pani niby profesjonalistka od HR-u daje
          sie podpuszczać jak nastolatka na dysko. Tylko współczuć jej pracownikom. Z
          pewnością nigdy nie dała ani nie da w przyszłości sobie nic wytłumaczyć, bo
          wszystko wie lepiej. A Panu, który podpuszcza Panią od HR-u życzę ciekawszych
          rozrywek.
          • iberia.pl Re: CV ze zdjęciem .. 08.04.08, 18:35
            Gość portalu: Gość napisał(a):

> Cała ta dyskusja to o kant ... potłuc. Pani niby profesjonalistka
            od HR-u daje sie podpuszczać jak nastolatka na dysko.

no widzisz anonimiku gdybys czytal ze ZROZUMIENIEM to wiedzialbys,
            ze jestem specjalistka w zupelnie innej dziedzinie niz HR.....

>Tylko współczuć jej pracownikom. Z pewnością nigdy nie dała ani
            nie da w przyszłości sobie nic wytłumaczyć, bo wszystko wie lepiej.

na razie sie nie skarza....poza tym GUZIK o mnie wiesz wiec moze
            zamilcz i pisz na temat?

>A Panu, który podpuszcza Panią od HR-u życzę ciekawszych
            > rozrywek.

a tu sie zgodze.
            • mijo81 Re: CV ze zdjęciem .. 09.04.08, 20:26
              Ty to jesteś specjalistką od wszystkiego a szczególnie od zrażania
              do siebie ludzi
        • iberia.pl Re: CV ze zdjęciem .. 08.04.08, 18:38
          Gość portalu: Manieck napisał(a):

> Renomowane firmy nigdy nie wymagaja zdjecia w CV, bo to po prostu
          jest nieeleganckie.

to poczytaj jakie agencje doradztwa tego oczekuja....

>Sam nie potraktowalbym takiego ogloszenia powaznie.

a tu :
          >Osobiscie zawsze wysylam CV ze zdjeciem, bo wydaje mi sie ze takie
          CV jest bardziej "ludzkie" i swiadczy o wiekszej otwartosci
          kandydata.

jak dla mnie SAM sobie przeczysz....

> P.S. Przy wyborze partnera tez powinnismy sie kierowac
          tylko "kwalifikacjami" : )
          > ale jak wiadomo wyglad odgrywa szalenie duza role :) Teoria swoje
          a zycie swoje .

partnera jakiego? zyciowego ? no nic na to nie poradze, ze jestem
          wzrokowcem i facet musi mi sie podobac, co wcale nie jest
          rownoznaczne z tym, ze musi podobac sie calej reszcie swiata.Liczy
          sie caloksztalt:-P
          • mijo81 Re: CV ze zdjęciem .. 13.04.08, 17:10
            Nie wszystkie agencje wymagają zdjęć, te które wymagają to prywitywi.
            • Gość: g Re: CV ze zdjęciem .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.08, 13:47
              sorry mijo, ale przeczytałam wszystkie posty i naprawde ilosc twoich osobistych
              wycieczek, ataków i epitetow w rodzaju "glupia" swiadczy na twoja niekorzysc,
              nawet jesli w temacie masz sporo racji...

a co do zdjecia. to nie da sie ukryc ze wiele mowi o zalaczajacym je. ja uwazam,
              ze zamieszczone zdjecie moze sprawic ze cv bedzie moim atutem. Nie jestem ładna,
              ale zdjecie wybralam starannie. i pomimo nadwagi, wieku itp jestem zapraszana na
              rozmowy. czesto wlasnie dlatego ze ze zdjecia zrobilam swoja reklamowke, ktora
              ma komunikowac, ze mam doswiadczenie i jestem kompetentna.
              dlaczego wiec nie wykorzystac swojego zdjecia?
              i nie oszukujmy sie wyglad jest istotny. Nie chodzi o wybranie ladnych ludzi,
              ale takich ktorzy beda reprezentowac firme.

poza tym sa pewne zawody w ktorych taki wymaganie nie dziwi.

i do mnie przemawia argument ze latwiej taka osobe skojarzyc, zapamietac i
              powiazac z cv. chociaz jak juz napisalam. zgadzam sie z mijo, ze stawianie
              takiego warunku jako obligatoryjnego jest naduzyciem.

a danych w rodzaju stanu cywilnego nie podaje nigdy, nic firmie do tego czy w
              domu mam meza, konkubenta czy tylko kota.
              • mijo81 Re: CV ze zdjęciem .. 27.04.08, 22:09
                Ja się tylko bronię przed napastującą mnie Iberią

"czesto wlasnie dlatego ze ze zdjecia zrobilam swoja reklamowke,
                ktora ma komunikowac, ze mam doswiadczenie i jestem kompetentna"
                Głupie to
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka