Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

L4 mam mały problem

IP: *.tsi.tychy.pl 01.05.08, 15:42
    otóż 15go kwietnia nie przedłużyłem umowy z moim pracodawcą (robiłem na stacji orlenu) ze wzgl. na wypłate która była po prostu żenująca... od pierwszego maja miałem zacząć pracę w komisie samochodowym wszystko pięknie ładnie ale 25 zadzwonili z kliniki w żorach że mam operejszyn na noge 8go maja... teraz mam ogromniasty problem bo nie wiem co zrobić żeby dostać L4, chyba mi się nie należy skoro nie mam umowy? a może jednak jest jakiś sposób np. zatrudnienie się gdzieś byle umowe o prace dostać? powiedzcie mi jak to jest bo ciężko sobie wyobrazić życie bez kasy jak się człowiek do dobrego przyzwyczai (piwo) :]
    Obserwuj wątek
      • annajustyna Re: L4 mam mały problem 01.05.08, 15:46
        Rozpoczynasz prace 1. maja, czyli dzis (troche pozno juz - masz na druga
        zmiane?), a jak zglosisz sie w terminie na operacje do szpitala, to dostaniesz
        zwolnienie. Gdzie problem?
        • Gość: jan.kobiela Re: L4 mam mały problem IP: *.tsi.tychy.pl 01.05.08, 16:03
          wiesz, nie chce zamykać sobie drogi u tego kolesia i powiedziałem mu że narazie nie moge do niego przyjść przez operacje, teraz szukam wyjścia z całej tej sytuacji, zastanawiam się czy nie ma jakiegoś okresu po zakończeniu umowy kiedy należy mi się L4... ew. czy iść do pracy bo mam oferte od 5go, czy jeśli pójde gdzieś indziej, podpisze umowe a 7go ktoś odemnie przywiezie L4 czy będzie mi się ono należało czy też pracodawca może mi go w jakiś sposób nie wypłacić gdyż go nie poinformowałem o operacji?
          • snajper55 Re: L4 mam mały problem 01.05.08, 18:22
            Niestety, gdybyś poszedł na zwolnienie w ciągu 14 dni po ustaniu zatrudnienia,
            to zasiłek chorobowy wypłacałby Ci ZUS. Teraz zasiłku nie dostaniesz.
            Ubezpieczenie trwa jeszcze 30 dni po zwolnieniu się z pracy. Jeśli termin
            operacji się przesunie (co nie jest niczym dziwnym), możesz nie być już
            ubezpieczony, a wtedy będziesz musiał płacić za operację. Może jednak zatrudnij
            się w tej nowej pacy ?

S.
            • Gość: kuku Re: L4 mam mały problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 17:18
              > Jeśli termin operacji się przesunie (co nie jest niczym dziwnym),
              > możesz nie być już ubezpieczony, a wtedy będziesz musiał płacić za operację.

W takiej sytuacji możesz się zarejestrować w Urzędzie Pracy i operacja będzie za
              darmo.
              • annajustyna Re: L4 mam mały problem 03.05.08, 18:32
                A 3 miesiace oczekiwania?
                • snajper55 Re: L4 mam mały problem 03.05.08, 18:50
                  annajustyna napisała:

> A 3 miesiace oczekiwania?

Jakie 3 miesiące oczekiwania ???

S.
                  • annajustyna Re: L4 mam mały problem 03.05.08, 19:11
                    Jezeli nie zarejestrowal sie od razu, to przeciez trzeba czekac 3 miesiace na
                    ubezpieczenie z urzedu?
                    • Gość: abc Re: L4 mam mały problem IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.08, 19:33
                      > Jezeli nie zarejestrowal sie od razu, to przeciez trzeba czekac 3 miesiace na
                      > ubezpieczenie z urzedu?
                      NIE.
                      "Ubezpieczenie zdrowotne osoby bezrobotnej nie zależy od tego, czy ma ona prawo do zasiłku czy też nie. Obowiązek ubezpieczenia powstaje bowiem z dniem uzyskania statusu bezrobotnego, a wygasa z dniem jego utraty. Jednak w sytuacji gdy osoba bezrobotna spełnia jednocześnie warunki do podlegania ubezpieczeniu zdrowotnemu jako członek rodziny, jest z tego tytułu zgłaszana do ubezpieczenia."
                      www.infor.pl/ubezpieczenia/aktualnosci/51614,Bezrobotnego-ubezpiecza-rodzina-lub-urzad-pracy.html
                      • annajustyna Re: L4 mam mały problem 03.05.08, 19:38
                        Ok. Czyli polskie przepisy sa znow najlagodniejsze w Europie;)
                        • snajper55 Re: L4 mam mały problem 04.05.08, 00:49
                          annajustyna napisała:

> Ok. Czyli polskie przepisy sa znow najlagodniejsze w Europie;)

To może doradzaj w tym państwie, którego przepisy znasz ?

S.
                          • annajustyna Re: L4 mam mały problem 04.05.08, 08:34
                            Snajper, informacja o tym, ze istnieje cos takiego jak 3-miesieczna blokada
                            pochodzi m.in. od Ciebie. Sam pare postow powyzej zabredziles cos o wygasaniu
                            prawa do ubezpieczenia po 2 miesiacach od zakonczenia stosunku pracy (a szukanie
                            definicji pojec prawnych w slowniku jezyka polskiego powinno przejsc do
                            forumowych legend). Pytanie: dlaczego gosc jeszcze sie nie zarejestrowal w
                            PUP-ie? Czyzby tylko z leku przed utrata ewentualnego wyimaginowanego zasilku,
                            ktory ma zamiar przeznaczyc na piwo?!
                            • snajper55 Re: L4 mam mały problem 04.05.08, 16:25
                              annajustyna napisała:

> Snajper, informacja o tym, ze istnieje cos takiego jak 3-miesieczna blokada
                              > pochodzi m.in. od Ciebie.

Może zacytujesz ?

> Sam pare postow powyzej zabredziles cos o wygasaniu prawa do ubezpieczenia
                              > po 2 miesiacach od zakonczenia stosunku pracy

Po 1 miesiącu. Co to ma wspólnego z ubezpieczeniem zdrowotnym zarejestrowanego
                              bezrobotnego ???

> Pytanie: dlaczego gosc jeszcze sie nie zarejestrowal w PUP-ie? Czyzby
                              > tylko z leku przed utrata ewentualnego wyimaginowanego zasilku, ktory ma
                              > zamiar przeznaczyc na piwo?!

O jakim zasiłku piszesz ????? Jaki zasiłek się traci po zarejestrowaniu się UP ?????

Ja mam do Ciebie prośbę. Nie udzielaj ludziom rad na podstawie jakichś
                              nieistniejących w Polsce przepisów. Bo możesz po prostu kogoś skrzywdzić.

S.
                              • annajustyna Re: L4 mam mały problem 04.05.08, 17:54
                                Zupelnie nie zrozumiales. To autor watku cos pisze, ze boi sie, ze mu nie
                                wyplaca chorobowego, a potruebuije pieniedzy na piwo;). Trzy miesiace - tyle
                                czasu pozostaje sie bez ubezpieczenia, jesli zostanie sie skreslonym z listy
                                bezrobotnych, prawda? A autor watku pisze tak, jakby nie byl zarejestrowany.
                                Wiec pytanie - skoro mozna miec ubezp od reki, to dlazcego tego nie zrobi? Moze
                                wlasnie zostal skreslony, bo sie nie stawil na wezwanie?
                                • snajper55 Re: L4 mam mały problem 04.05.08, 21:04
                                  Napisałaś: "Jezeli nie zarejestrowal sie od razu, to przeciez trzeba czekac 3
                                  miesiace na ubezpieczenie z urzedu?"

Jest to nieprawda. Po co dalej ten wątek ciągniesz i usiłujesz wykazać, że nie
                                  napisałaś prawdę ? Tego nie wykażesz.

S.
                                  • annajustyna Re: L4 mam mały problem 04.05.08, 21:08
                                    3-miesieczne zawieszenie ubezp. zdrowotnego przeciez istnieje i dotyka chcoby
                                    osoby odmawiajace podjecia (nedznej) pracy, do ktorej skierowano ich w urzedzie.
                                    • snajper55 Re: L4 mam mały problem 05.05.08, 15:05
                                      annajustyna napisała:

> 3-miesieczne zawieszenie ubezp. zdrowotnego przeciez istnieje i dotyka chcoby
                                      > osoby odmawiajace podjecia (nedznej) pracy, do ktorej skierowano ich w urzedzie.

No i co z tego ? Nie o tym pisałaś.

Napisałaś zaskoczona: "Jezeli nie zarejestrowal sie od razu, to przeciez trzeba
                                      czekac 3 miesiace na ubezpieczenie z urzedu?"

Nie, nie trzeba czekać 3 miesięcy. Przestań dezinformować ludzi.

S.
      • Gość: jan.kobiela Re: L4 mam mały problem IP: *.tsi.tychy.pl 05.05.08, 12:27
        czyli wystarczy że zapiszę się w Urzędzie jako bezrobotny i dostanę L4?
        • snajper55 Re: L4 mam mały problem 05.05.08, 15:10
          Gość portalu: jan.kobiela napisał(a):

> czyli wystarczy że zapiszę się w Urzędzie jako bezrobotny i dostanę L4?

Zwolnienie wystawia lekarz, nie UP. Zarejestrowanie się w UP pomoże Ci o tyle,
          że nie będziesz płacił za operację, bo będziesz ubezpieczony. Jeśli masz prawo
          do zasiłku dla bezrobotnych, to go dostaniesz. Dopóki nie pracujesz, zasiłek
          zdrowotny Ci nie przysługuje.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
    Wersja mobilna