Gość: tru gowno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.sta.vectranet.pl 08.07.08, 11:44 Należą do najmłodszych emerytów w europie co ? jesteście bandą idiotów to dla czego niektórzy muszą pracować do 70 roku życia pewnie 80 % nie dożyje emerytury o to wam chodzi złodzieje nie widzem jakoś żeby w szkole uczyła 70 letnia stara nauczycielka czy 70 lekarz i pielęgniarka co sie dzieje z tym krajem czerwoni na brudzili i tak zostało Jaruzelski 6000 zł emerytury a człowiek który za komuny walczył z tymi śmieciami dostaje dodatek do emerytury 1.5zł kto tym rządzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Drugie życie wczesnego emeryta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 11:53 40 % mojego meża to 1040,00 PLN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bytrew Zauważyliście, że najbardziej wulgarne wypowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 11:54 na tym forum piszą policjanci? Oni nawet nie umieją w konstruktywny sposób zareagować na krytykę. Prezentują poziom mięśniaków z siłowni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Drugie życie wczesnego emeryta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.08, 11:58 I dziwić się ze wielu ludzi jest za zniesieniem przywilejów emeretyalnych dla wielu osob..sam jestem za...ja rozumiem gdy ktoś faktycznie "czynnie" naraza wlasne zdrowie..strazacy biorący udział w kacjach, policjanci z grup antyterorystycznych...ok..zgadzam sie..ale taki sobie zwykly kraweznik..co przepeka te 15 lat gdzies w zaciszu nie wychylajac sie..i jest ustawiony..wrecz slyszy sie opowiesci gdzie ludzie planuja cos takiego..pojdzie do policji..cos tam bedzie robil ale tak by sie nie wychylac..i piekna emeryturka gotowa..nie mowie ze nalezy wszystkim odebrac, bo wielu funkcjonariuszom słuzb mundurowych jak najbardziej sie nalezy..ale powinno to byc scislej okreslone i bardziej restrykcyjne..jesli ktos po spokojnej sluzbie przez 15 lat jak tylko moze idzie na emeryture to chyba jest cos nie tak...i jak kogos takiego porownywac do policjanta czy strazaka pracujacego z 20 lat ktory bardzo aktywnie i czynnie dzialal narazajac swoje wlasne zdrowie i zycie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F-Secure Mają rację IP: *.c201.msk.pl 08.07.08, 11:58 Rzeczywiście, jest czego i komu pozazdrościć. Ale to, że należymy do najmłodszych emerytów w Europie mówi jedno:jesteśmy leserami i leniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MNP Drugie życie wczesnego emeryta IP: 62.148.70.* 08.07.08, 12:00 Masz wybor, zostac CZLOWIEKIEM lub pala!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Drugie życie wczesnego emeryta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 12:01 Takie kłótnie, jak na tym forum, będą się toczyć dotąd, dopóki w Polsce nie zostanie wprowadzony ZDROWY system emerytalny. To znaczy: ile sobie odłożysz, tyle będziesz miał. Uskładasz kilka milionów w ciagu kilku lat, to możesz sobie iść na emeryturę nawet w wieku lat 30 i nikomu nic do tego. Wysokość emerytury musi zależeć WYŁĄCZNIE od odłożonej kwoty i oczekwianej długości życia. Te kłótnie przypominają mi dyskusje o przydziale mieszkań w czasach PRL-u. Wtedy państwo "gwarantowało" obywatelom mieszkania, tak jak dziś "gwarantuje" emerytury. A ponieważ mieszkań było za mało, tak jak dziś kasy na emerytury, to głównym tematem dyskusji było "komu się należy": czy panu X, który ma czwórkę dzieci i mieszka u teściów, czy pani Y, bo pracuje w firmie ważnej dla budowy socjalizmu. W końcu przyszła normalność i mieszkanie "należy się" temu, kto ma pieniądze na jego zakup. Masz więcej, kupujesz apartament, masz mniej - klitkę na peryferiach. Wszystko jest jasne i przejrzyste. Z emeryturami też tak będzie. Im szybciej, tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Drugie życie wczesnego emeryta IP: *.0.fullrate.dk 08.07.08, 14:42 w calosci popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kejaM Drugie życie wczesnego emeryta IP: 80.48.34.* 08.07.08, 12:05 po 17-tu latach mam 1200 zł netto (odszedłem w stopniu kpt.) gdzie te "przywileje" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żak Drugie życie wczesnego emeryta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.08, 12:13 ogólnie bzdury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tito Drugie życie wczesnego emeryta IP: 82.177.1.* 08.07.08, 12:14 skoro autor tekstu tak zazdrosci mundurowym to czemu sam nie zechce wstapic do np. policji? niech zobaczy na czym polega praca, niech pozna wszystkie jej "uroki". ciekawe czy wtedy tez bedzie tak zazdroscil... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KomuniściNadalŻyją Tekst propagandowy IP: *.dpr2.com 08.07.08, 12:20 Brakuje frajerów do pracy w Policji więc produkują takie bzdury na czyjeś zlecenie . Po pierwsze jesteś pionkiem w nadal komunistycznych przepisach Ty łapiesz złodzieji , sąd ich wypuszcza. Syzyfowa praca. Łapiesz płotki bo grube ryby mają układy z urzędnikami i politykami. Wynagrodzenie takie jak kieszonkowe dla ucznia mającego bogatych rodziców. Lepiej do McDonalds idz pracować więcej będziesz miał pieniędzy i nie trafisz do psychologa. Przygotuj się na strajki w policji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julinka A panie za biurkiem?np księgowe które służą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 12:23 które robią to samo co inna księgowa polskim prawem są również uprzywilejowane.Oto Polska własnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/ Re:Drugie życie wczesnego emeryta IP: 91.200.238.* 08.07.08, 12:30 Połowa albo więcej chyba nie ma pojęcia o czym piszę!! Niech któreś przepracuję te 15 lat w policji! ba nawet 5 . Psychiatra ?wypalenie ? ,a co gorsza zdarzają się i samobójstwa(jeśli jakiś psychol nie dopadnie nas wcześniej). Konsekwencję są różne,wiele zależy od człowieka .Nie wspomnę już o tym ,że to jeden z najbardziej stresujących zawodów(jeśli nie najbardziej) i aż tak Was dotyka ,że na emeryturze policjant dostaję 2000 zł? Rzeczywiście bagatela. Kocham ten kraj :|. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/ Re:PS. A jeszcze żeby to było chociaż 2000zl IP: 91.200.238.* 08.07.08, 12:32 yhy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia Chłopy jak dęby na emeryturze! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.08, 12:27 Podczas, gdy słabe kobiety pracują do 60-tki, to takie "byki krase" się op.......ją po 15 latach niby pracy. Pojeździ sobie taki przez te lata policyjną suką i czeka na emeryture! To jest oburzające do najwyższego stopnia! Albo pasibrzuchy - wojskowi! Kto to w ogóle widział, żeby kobiety, które miesiączkują, rodzą dzieci, fizycznie są słabsze z reguły od mężczyzn, przechodzą menopauzę, mają zespół napięcia przedmiesiączkowego itp, pracowały do 60-tego roku życia, a taki mundurowy leń w wieku ok. 40-tego roku życia szedł się obijać! A najczęściej tacy zajmują miejsca pracy młodszym. Mając emeryturkę bez trudu znajdują zatrudnienie. Pracodawcom opłaca się zatrudnić takiego byłego mundurowego, bo nie musi za niego odprowadzać już żadnych skladek. A takie wyżarte osiłki nie będą przecież marnotrawić czasu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bhol Drugie życie wczesnego emeryta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 12:27 to oburzajace , ze oni tak wczesnie ida na emeryture ,Bo niby z jakiej racji ???????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxcbn, Drugie życie wczesnego emeryta IP: *.gugik.gov.pl 08.07.08, 12:31 po 15 latach pracy w policji z tego co wiem to jest marna emerytura Odpowiedz Link Zgłoś
tetlee Re: Drugie życie wczesnego emeryta 08.07.08, 12:32 mówisz tak bo widocznie dom ci się nie spalił albo nie byłes zakleszczony w wypadku!!!!!! pracuję w straży 9 lat ( ze szkołą pożarniczą) jeste w stopniu asp. i mam stanowisko Dyżurnego operacyjnego rejonu i na rękę mam 2600zł jako kierujący całym powiatem nieśpię po nocy a nawetjak uda mi się zdrzemnac to i tak następnego dnia muszę swoje odespać!!!! po 24 godzinach służby siedzeniu przy stanowisku kierowania tak mnie plecy napier... , że nie umię sie schylić!!!!!! a teraz powiedz mi co maja powiedzieć chłopaki co są w podziale bojowym !!!!! ?????? do południa szkolenia i ćwiczenia ze sprzętem nastepnie konserwacja sprzetu i jednostki bo komendanta nie stać na facvhową firmę więc sami wszystko muszą robić!!!!! do tego dolicz sobie wyjazdy!!!! dla wyobrażni pobiegaj sobie w zimowym kombinezonie po lesie w 30 stopniowy dzień !!!! i teraz zastanów sie co może czuć facet 40-sto letni !!!!! i ty karzesz mu robić w PSP do 50 tki????? ja powiem ci że nie chciałbym widocznie dom ci się I PRZEMYŚLCIE!!!!!!!!! POZATYM KAŻDY MÓGL WSTĄPIC DO MUNDURÓWKI !!!!! NIKT NIKOMU NIE KAZAŁ IŚĆ DO FABRYKI !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: butterfly Drugie życie wczesnego emeryta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 12:39 Pani Dominiko, Czytając Pani artykuł stwierdzam, że o realiach życia emerytowanych mundurowych wie Pani bardzo mało. Wg mnie artykuł pokazuje co najwyżej brak wiedzy dotyczącej podjętego tematu. Zupełnie przypadkiem mam w rodzinie emerytowanego policjanta i może mi Pani wierzyć że emerytura którą otrzymuje jest śmieszna w porównaniu do wysiłku i poświęcenia związanego z tą pracą. Tekst który przeczytałam wydaje mi się dość jednostronny. Nie przedstawia Pani całego obrazu, ale wybrane jego fragmenty. W efekcie zniekształca Pani rzeczywisty obraz. Wiele osób, niezwiazanych z tematem, a czytających Pani artykuł odniesie błędne wrażenie dotyczące sielskiego życia emerytowanych mundurowych, nad czym głęboko ubolewam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Man Mam dość dyskusji kto czyim kosztem żyje! IP: 213.146.104.* 08.07.08, 12:42 Wprowadzić konsekwentnie jedną zasadę - każdy żyje na emeryturze z tego, co sam zarobi / zaoszczędzi. Zlikwidować haracze na ZUS KRUS! A co, policjanci porzuciliby służbę? No to na litość Boską niech zarabiają tyle, by im się OPŁACAŁO nadstawiać karku za nasze bezpieczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ostry Drugie życie wczesnego emeryta <w straży> IP: 195.187.79.* 08.07.08, 12:52 Tekst naprawdę napisany po łebkach, nie wgłębiono się w podstawy tego zagadnienia, czyli dlaczego istnieją wcześniejsze emerytury. Ja mogę coś powiedzieć na ten temat na przykładzie straży pożarnej. Praca, która tylko pozornie jest łatwa i przyjemna- wielu ludzi nie wie i nie chce wiedzieć czym zajmują się dzisiejsi strażacy, trzeba pamiętać, że nie tylko gaszeniem śmietników i zdejmowaniem kotków z drzew, to również wpływające na psychikę wypadki samochodowe, które są codziennością dziś, wszelakie katastrofy i klęski żywiołowe- wszędzie oddziałują silne bodźce w postaci cierpienia i śmierci ludzi. Strażak po 15 latach służby ma 40% emeryturę (od jego ostatniej pensji odejmuje się dodatki-mundurówkę, motywacyjny itd.) czyli wychodzi dla przeciętnego strażaka 700 zł. www.flamis.pl/video/80b9a6a17bef029331c Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: butterfly Re: Drugie życie wczesnego emeryta <w straży& IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 12:59 Dokładnie. Zgadzam się w 100% z przedmówcą. Cieszę się, że nie tylko ja zauważam niepełność i fragmentaryczność artykułu.. Odpowiedz Link Zgłoś
kajtek_06 Drugie życie wczesnego emeryta 08.07.08, 12:58 Dyskusja "komentatorów" na żenującym poziomie. Takie jest dzisiejsze prawo. Jak sie nie podoba, to zwróćcie się do swoich posłów i senatorów o ustawowe zmiany prawa Odpowiedz Link Zgłoś
hugow Drugie życie wczesnego emeryta 08.07.08, 13:00 Czas zlikwidowac ten durny system - policjant powinien pracowac jak inni - za to obecne place beda mogly byc zdecydowanie wyzsze - nawet powinny byc wyzsze 3 razy w stosunku do obecnych stawek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FeliksEdmundowicz Oficer rezerwy WP - ja też chcę ciepłą emeryturkę IP: *.publikator.com.pl 08.07.08, 13:12 Jestem osobą wykonująca wolny zawód – corocznie dostarczam do budżetu grube tysiące PLN w formie różnych podatków i danin. Jednocześnie jestem oficerem rezerwy – dowódca plutonu zmechanizowanego. W przypadku wojny idę pierwszego dnia mobilizacji ramię w ramię z obecnymi zawodowymi na wojnę – tak samo jestem rozliczany z rozkazów- tak samo zginę tak gdzie w polu biały krzyż. Dlatego domagam się szybszej emeryturki, ew. dużych odpisów od podatku z racji pozostawania w stanie gotowości obrony ojczyzny – w Europie zachodniej tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
stachu44 45 lat pracy, 20 wojsko, 25 cywilnej = 1580 zl 08.07.08, 13:17 Spora sumka pani redaktor, baba chce sklucic spoleczenstwo, ale GW to fachowcy od tych spraw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też emeryt Re: 45 lat pracy, 20 wojsko, 25 cywilnej = 1580 z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 13:23 Wszystko można pisać na forum i tym bardziej czytać.Ale jeśli uważający się za poważnego człowieka osobnik pisze,że dostał śmieszne pieniądze bo 2000zł netto emerytury- to nie wiem jak to czytać i pozostawiam temat do komentarza dla innych osób.Cos niebywałego???????????????????????. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: astr2 2000zl to smieszne pieniadze?? IP: 150.254.66.* 08.07.08, 13:20 Po zaledwie 15-stu latach pracy to jest po prostu zdzierstwo! Co maja powiedziec ci, ktorzy po 45 latach pracy dostaja 800zl? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: związkowiec Drugie życie wczesnego emeryta IP: *.toya.net.pl 08.07.08, 13:22 Nie piszcie bzdur! Żadnych pomostówek nie będzie! To pobożne zyczenie róznych nieudaczników typu Mordasewicz (którego wywalili z zawodu nauczycielskiego i teraz udaje byznesmena) i Fedak (od przerzucania gnoju w gospodarstwie tatusia do polityki - typowa droga w PSL). Wcześniejsze emerytury przetrwają w niezmienionym kstałcie jeszcze wiele lat i bogu dzięki. Sam się na taką wybieram za kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś