Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Nie zapłacili wypłaty

IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.08.08, 17:48
    Witam,
    Czy jeśli pracowałam na um. zlecenie niecały miesiąc, i rzuciłam tą prace, to
    czy zakład pracy może mieć jakieś podstawy do niewypłacenia mi wypłaty?
    Ostatniego dnia powiedziano mi, ze pieniadze wplyna do 10 sirepnia, tak jak
    wszystkie wyplaty. Dzis jest 13 a pieniedzy nie ma. Na razie nie udalo mi sie
    skontaktowac z pracodawca, ale zastanawia mnie czy mogliby mi ich nie wyplacic
    i jakie mogą byc tego podstawy. Dodam ze od sierpnia mialam podpisac normalna
    umowe i przeszlam juz wczesniej potrzebne badania lekarskie oraz szkolenie
    BHP. Czy moga mi nie zaplacic motywujac to tym, ze niepotrzebnie wykonalam te
    badania i szkolenie? Albo tym, ze porzucilam miejsce pracy? A jesli juz sie
    dowiem, ze nie chca mi wyplacici pieniedzy, to co mi pozostaje? Sąd pracy?
    Jest sens pozywac ich o kilka stow?
    Obserwuj wątek
      • mijo81 Re: Nie zapłacili wypłaty 13.08.08, 20:13
        Jest sens pozywać, bo nic nie płacisz a tylko możesz zyskać
        • Gość: gienek Re: Nie zapłacili wypłaty IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.08, 22:05
          mijo81 napisał:
          > Jest sens pozywać, bo nic nie płacisz a tylko możesz zyskać

O ile się orientuję to umowa-zlecenie nie podlega Sądowi Pracy, bo dotyczy prawa
          cywilnego a nie prawa pracy.
          Zlecenie nie zostało wykonane, więc zleceniodawca ma podstawy by nie wypłacić
          wynagrodzenia - tak na logikę.
          • Gość: wypłata Re: Nie zapłacili wypłaty IP: *.aster.pl 14.08.08, 01:05
            Zadzwoń do pracodawcy , pracowalas wiec kasa sie nalezy.
            Gienek przestań pitolić
            • Gość: ka Re: Nie zapłacili wypłaty IP: *.lubin.dialog.net.pl 14.08.08, 11:58
              Dzwoniłam, i podobno kasa ma być do końca sierpnia, tak wyjątkowo im jakoś
              wyszło...zobaczymy czy będzie... ;)
              • Gość: NDL Re: Nie zapłacili wypłaty IP: *.globalconnect.pl 15.08.08, 11:05
                Jeśli do poniedziałku nie przeslą Ci pieniędzy, to znaczy, że już wogóle ich nie
                wyslą. Zadzwoń do nich że zgłaszasz sprawę do Państwowej Inspekcji Pracy i idż
                zgłosic skargę, że nie otrzymałaś wynagrodzenia za wykonaną pracę. Niewolnictwa
                już nie ma.
                • Gość: ania Re: Nie zapłacili wypłaty IP: 77.79.216.* 15.08.08, 23:45
                  Niewolnictwa nie ma ale jakieś zasady obowiązują obydwie
                  strony .Dokończyłaś swoją pracę , dałaś pracodawcy sygnał że
                  odchodzisz z pracy ,czy po prostu sobie poszłaś i tyle Cię widzieli
                  • agulha Re: Nie zapłacili wypłaty 16.08.08, 10:42
                    Dziewczyna pisze, że obiecują zapłatę, to pewnie i zapłacą. Ale ciekawa sprawa:
                    jeżeli ktoś np. zleci funkcję recepcjonistki na miesiąc jakiejś osobie i ta
                    osoba po 3 tygodniach bez uprzedzenia i bez żadnego obiektywnego powodu (jak np.
                    choroba) przestanie przychodzić, to czy ma obowiązek zapłacenia za te 3
                    tygodnie? Moim zdaniem sprawa mocno dyskusyjna, na pozew (nie do sądu pracy,
                    tylko do cywilnego) mógłby być kontrpozew (narażenie na koszty - np. zapłacenia
                    nadgodzin lub odwołanie z urlopu stałego pracownika czy wynajęcia za większe
                    pieniądze zastępstwa na tydzień+związany z tym kłopot).
                    Niektórym dyskutantom to to poczucie krzywdy jako pracownika odbiera zdolność
                    logicznego myślenia.
        • Gość: abc Re: Nie zapłacili wypłaty IP: *.chello.pl 16.08.08, 17:31
          Pozwac to moga osobe ktora nie wywiazala sie z umowy zlecenia;
          jezeli usluga opisana w owej umowie nie zostala wykonana, to niby na
          jakiej podstawie firma ma za nia placic?

To tak jak gdyby firma telekomunikacyjna wlaczala Ci nr telefonu na
          2 minuty w przeciagu calego dnia i zadala abonamentu za caly miesiac.

Cheers,
          • mijo81 Re: Nie zapłacili wypłaty 17.08.08, 19:55
            Wiesz co, znając poslkie realia to ta umowa zlecenie była miała
            zapewne charakter umowy o pracę, więc najpierw do sądu o uznanie jej
            za umowy o pracę a potem za niewypłaconą kasę
          • annajustyna Re: Nie zapłacili wypłaty 17.08.08, 22:59
            Zaraz, zaraz, a od kiedy zlecenie jest umowa skutku?
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka