Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak zmienic prace?

IP: *.as.kn.pl 03.09.08, 20:12
    Witam

Od jakiegos czasu zastanawiam sie mocno nad zmiana pracy. Powiedzmy, ze ta nie
    daje mi satysfakcji, pracuje w obszarze, ktory nie daje wiele mozliwosci.
    Mysle nad tym, w jaki sposob to zrobic. Czy najpierw znalezc ogloszenie, pujsc
    na rozmowe i ugadac sie z przyszlym pracodawca co do terminu rozpoczecia mojej
    pracy, a potem w swojej obecnej pracy zlozyc wypowiedzenie? Czy moze
    ponformowac obecnego pracodawce o sowich planach iszukac pracy wtedy?

Zastanawia mnie to, bo pierwszy raz zamierzam zminc prace i nie wiem jak to
    zrobic, zeby wyszlo "dobrze" i odejsc nie palac mostow.

Napiszcie prosze, w jaki sposob to u was przebiglo (jezeli zmienialiscie
    prace). Od czego zaczeliscie, jak sie dogadaliscie z pracodawca tym obecnym ak
    i przyszlym. Wszelkie wskazowki beda mi naprawde cenne.

Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: bianna Re: Jak zmienic prace? IP: *.chello.pl 03.09.08, 20:36
        Wszystko zależy od tego w jakiej pracujesz dziedzinie i jaką wartość
        reprezentujesz dla przyszłoego pracodawcy. Ja próbowałam zrobić tak jak piszesz:
        najpierw się "ugadać" a potem złożyć wypowiedzenie. Ale każdego zniechęcał mój
        miesięczny okres wypowiedzenia. Bo w zasadzie, nawet jak się ugadasz, to obecny
        pracodawca moze się nie zgodzić na porozumienie stron, a przyszły może nie
        chcieć czekać. Tak było w moim prypadku. Mój M natomiast, inżynier mechanik,
        ugadał się i przyszły pracodawca poczekal prawie 4 miesiące na niego. Cóż,
        inżynierów mechaników jak na lekarstwo, a ekonomistów masa.
        Ja w ostateczności złożyłam wypowiedzenie i zaczęłam szukać pracy w ciągu tego
        miesięcznego okresu. Traf chciał, że znalazłam po 3 dniach i to od razu 3 oferty
        jednego dnia :)
        Na szczęście mój pracodawca ostatecznie zgodził się puścić mnie szybciej, pod
        warunkiem, że jeszcze do końca miesiąca będę na tzw. telefon, w razie nagłej
        sytuacji.
        • Gość: kapitan_statku Re: Jak zmienic prace? IP: 195.20.110.* 04.09.08, 12:24
          Ma ktos jeszcze jakies propozycje, albo sytuacje, ktore moglby
          opisac? Zmiana tej pracy jest dla mnie o tyle rudna, ze pracuja tam
          naprawde wybitni ludzi, szefostwo tez do rany przyloz i dlatego
          trochen ie wie mjak do tego podejsc. Czuje jednak, ze sie nie
          realizuje w tej pracy i stad moje zmieszanie.
      • Gość: blogPi.pl Re: Jak zmienic prace? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.08, 23:16
        Zmień pracę na swoją firmę

Przecież pracując na etacie stajesz się niewolnikiem, Twój szef mówi Ci co, jak,
        i kiedy masz robić. Wstajesz każdego dnia do pracy, by przywitać swojego szefa
        słowami w stylu: Dzień Dobry Szefie, co mógłbym dziś dla Ciebie zrobić? :) a
        zanim w ogóle pójdziesz do pracy to musisz się o nią prosić, wysyłać jakieś CV,
        łazić na rozmowy z jakimś pajacem w krawacie.. to jest upokarzające, że ktoś
        decyduje o Twoim życiu, o tym gdzie pracujesz, ile zarabiasz, w jakich godzinach
        pracujesz, z kim pracujesz.. Musisz się prosić o pozwolenie pójścia na urlop, itd..

Poczytajcie sobie fragmenty książek Roberta Kiyosaki z serii „Bogaty Ojciec” -
        np.: www.bogatyojciec.info lub nagrania audio Roberta Kiyosaki
        www.bogatyojciec.info/audio to zrozumiecie kim są ludzie którzy pracują
        dla kogoś. Ci ludzie to takie nieporadne hipki, które same nie potrafią zadbać o
        siebie, więc idą do pracy, po to żeby pracować na przyszłość i bezpieczeństwo
        swojego szefa i jego rodziny..

jeszcze raz powtarzam NIE SZUKAJCIE PRACY – bo będziecie całe swoje życie
        pracowali na czyjąś przyszłość sami dostając tylko jakieś ochłapy z tego co
        wypracujecie.. no chyba że pasuje Wam bycie czyimś sługą za pieniądze (nie ważne
        czy duże czy małe...). Zmieńcie swoje życie – Pracujcie tylko dla siebie i
        swojej rodziny.

• Gość: hello Re: Jak zmienic prace? IP: *.eranet.pl 10.09.08, 10:10
          hello

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka