Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zwolnienia w 3M Poland

• menti81 Re: Zwolnienia w 3M Poland 14.04.11, 21:07
        Wszystkim, którzy chcą zmienić pracę na lepszą, polecam ciekawą stronkę WWW.CORSON.PL to firma która pisze profesjonalne i skuteczne dokumenty: CV i LM. Wierzcie mi to się sprawdza, pracodawcy na prawdę dzwonią! Polecam!
        • Gość: AwF Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: 178.73.48.* 16.04.11, 15:35
          A ile to kosztuje?
          • Gość: zenon Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.11, 22:59
            No cóż, jesli ktos z bylych lub obecnych pracowników firmy nie potrafi napisac dobrego cv i lm, i musi korzystać z fimr specjalizujacych się w tym, to moim zdaniem reprezentuje dość niski poziom.
            No comments
            • Gość: d Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: 195.47.227.* 22.04.11, 10:48
              Wiemy miszczu
            • Gość: Zebek Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: 31.60.243.* 23.04.11, 10:38
              Zenek,

CV i ML zawsze jakoś się napisze, ale co zrobić ze zdjęciem żeby się lepiej pokazać.....czy można użyć photoshopa
              • Gość: Gość Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: 217.153.234.* 07.06.11, 18:57
                :D
              • Gość: Garść porad Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.adsl.inetia.pl 08.06.11, 08:48
                Temat ostatnio przysiadł więc trochę go rozruszamy dobrymi poradami. Czy wiecie np. że pracodawcy tworzą specjalny fundusz w celu finansowania działalności socjalnej. Zgodnie z art. 3 ust. 1 ustawy o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych fundusz muszą utworzyć pracodawcy zatrudniający według stanu na dzień 1 stycznia danego roku co najmniej 20 pracowników w przeliczeniu na pełne etaty. Z funduszu mogą korzystać pracownicy i ich rodziny, byli pracownicy - emeryci, renciści i ich rodziny oraz inne osoby, którym pracodawca przyznał w regulaminie prawo do korzystania z funduszu. Każdy pracodawca tworzący fundusz jest zobowiązany do wydania regulaminu, w którym określi zasady przeznaczania jego środków na poszczególne cele i rodzaje działalności socjalnej, zasady i warunki korzystania z usług i świadczeń finansowanych z funduszu. Zgodnie z przepisami ustawy z 4 marca 1994 r. o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych (Dz.U. z 1996 r. nr 118, poz. 561 ze zm.), pracodawca który utworzył zakładowy fundusz świadczeń socjalnych, może dofinansowywać wypoczynek pracowników. Warunki i zasady przyznawania dofinansowania powinny wynikać z regulaminu zakładowego funduszu świadczeń socjalnych. Pracodawca może dofinansowywać zarówno wypoczynek w formie zorganizowanej (wczasy, obozy itp.), jak i tzw. „wczasy pod gruszą” czyli wypoczynek we własnym zakresie, nie potwierdzony żadnymi rachunkami. Jeśli pracodawca nie tworzy funduszu, wówczas wypłaca świadczenie urlopowe. Świadczenie to pracodawca wypłaca raz w roku każdemu pracownikowi korzystającemu w danym roku kalendarzowym z urlopu wypoczynkowego w wymiarze co najmniej 14 kolejnych dni kalendarzowych. Określone w powyższy sposób prawo do świadczenia urlopowego jest powiązane z art. 162 k.p., zgodnie z którym urlop wypoczynkowy może być na wniosek pracownika podzielony na części, przy czym co najmniej jedna część powinna obejmować nie mniej niż 14 kolejnych dni kalendarzowych. Podmiotami uprawnionymi do uzyskania świadczeń urlopowych są jedynie pracownicy, a nie np. emeryci czy renciści.

Nie bójcie się pytać, macie swoje prawa. Jesteście do cholery przede wszystkim ludźmi!!! I uważajcie co podpisujecie!!!
                • Gość: Garść porad Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.adsl.inetia.pl 08.06.11, 08:55
                  Tutaj natomiast link do zbioru aktów prawnych określających obowiązki pracodawcy. W spisie zawarte są obowiązujące ustawy, których nieprzestrzeganie stanowi poważne naruszenie porządku prawnego, co jest podstawą do rozpoczęcia postępowania przeciwko pracodawcy.

Poznaj obowiązki swojego pracodawcy

• Gość: d Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.warszawa.mm.pl 08.06.11, 09:10
        aa
        • Gość: d2 Co nowego przy Al. Katowickiej IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.06.11, 21:29
          hej, co słychać w Kajetanach? Jakieś zmiany (w) mocy? Jak realizacja planów? Nowi CBL-owie sprawdzają się? Jakieś wschodzące gwiazdy na firmamencie, może jakaś gwiazda będzie spadać?
          • Gość: Ku Re: Co nowego przy Al. Katowickiej IP: 178.73.48.* 12.06.11, 21:56
            Wszystko na najlepszej dzrodze. Zwolnien juz nie bedzie.
            • Gość: dr Re: Co nowego przy Al. Katowickiej IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.11, 23:08
              Zwolnień nigdy nie było. Kilka osób odeszło na własne życzenie i kilka stanowisk zostało zmienionych w celu optymalizacji efektywności.
              • Gość: mimi Re: Co nowego przy Al. Katowickiej IP: 178.73.48.* 15.06.11, 19:53
                Zwolnień nigdy nie było?! A to dobre! A może się założymy?
                - jedna z osób zwolnionych
              • Gość: Gość Re: Co nowego przy Al. Katowickiej IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.11, 22:52
                Łódź to jest wioska,wioska typowo żydowska ty stary h...u. I na każdym kroku powtarzam kiedy mogę i komu mogę co to za pseudomarka ten 2m.
                • Gość: dr Re: Co nowego przy Al. Katowickiej IP: *.dynamic.chello.pl 18.06.11, 11:38
                  Sprawdźcie lepiej, co macie napisane na świadectwach pracy, zamiast przyłączać się do medialnej nagonki inspirowanej przez konkurencję. 3M to firma o najwyższych standardach etycznych.
                  • Gość: Ironia Re: Co nowego przy Al. Katowickiej IP: *.cdma.centertel.pl 18.06.11, 22:43
                    Drogi dr., czy w tej bajce są także smoki? Firma może i jest etyczna, ale z ludźmi bywa różnie, jak to na forum pisano. W 3M w Polsce szczególnie cenię etyczne, zgodne z zasadami korporacyjnymi zachowanie pijaków i morale plotkarzy. Szanuję także swoich kolegów managerów, którzy pracowicie i etycznie wspinali się po plecach swoich współpracowników, aby osiągnąć wymarzony sukces w amerykańskim stylu - od pucybuta do Wielkiego Szefa. Podziwiam pracowite mrówki, które od świtu do zmierzchu pracowały nad przejęciem projektów i sukcesów kolegów, a także tych, którzy po cichu donosili swoim szefom i spiskowali. I tylko żałuję, że nie po drodze mi było z tym etycznym podejściem i męczyłem się w tym bagnie przez wiele lat licząc, że może coś się zmieni.
                    Pozdrawiam serdecznie i życzę, żebyś nadal nosił te różowe okulary... Bo jak je przypadkiem zdejmiesz, może okazać się, że dookoła jest ciemno i brzydko pachnie. A może tak lubisz?
                    • Gość: kandydat Re: Co nowego przy Al. Katowickiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 12:01
                      Kolezanki i koledzy podpowiedzcie prosze jakie warunki pracy ma przedstawiciel ds rynku nowoczesnego - na ile mozna liczyc podstawy, jaki samochod gps itp. To bardzo wazne bo rozmowy sa w przyszlym tygodniu.
                    • Gość: gość Re: Co nowego przy Al. Katowickiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 23:41
                      Cyba Doktorek zapomniał już jak zakładał GPS' y w samochodach i jak zaprzepaścił rozwój jednego z najbardziej prosperujących działów w 3M - tj. C&O . Strata 5mln obrotu w Kapsiplast to jego największa porażka, ale były tez inne jak same straty w biznesie Home Care i Office.
      • Gość: rolek Re: Co nowego przy Al. Katowickiej IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.11, 18:07
        sorry, ja obmacuję tylko od asystentek wzwyż
        • Gość: ibiz Re: Co nowego przy Al. Katowickiej IP: *.centertel.pl 23.06.11, 00:34
          czy kadrową też ? widać, że ogólnie jest fajnie i nie ma co narzekać tylko personel jakiś mało
          ogarnięty i daleko odsunięty od tradycyjnego standardu firmy......, ale jaka foremka takie ciasteczko.....szkoda.....może doradcy firmy od PR coś z tym zrobią bo z zewnątrz wygląda to marnie, oj marnie.
          • Gość: Helga Re: Co nowego przy Al. Katowickiej IP: 178.73.48.* 23.06.11, 20:09
            A co U mistrza pasjansa ? Kolejny tytuł na mistrzostwach ?
            • Gość: qooxi Re: Co nowego przy Al. Katowickiej IP: *.centertel.pl 23.06.11, 23:33
              Mistrz pasjansa jest pod wrażeniem własnego geniuszu, który mu z tych pasjansów wychodzi i chodzi dumny jak paw oczekując podziwu u innych.
              • Gość: Helga Re: Co nowego przy Al. Katowickiej IP: 178.73.48.* 26.06.11, 06:44
                Tak, SZMOC jest z nim.
      • Gość: zwykly Polak Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: 83.12.170.* 29.06.11, 13:42
        - od ognia , wody i korporacji chron nas Panie Boze;

www.youtube.com/watch?v=KSRi3EXfj-s&a%20mp;amp%20;feature=player_embedded#at=79
        • Gość: Born to be wild Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.11, 09:21
          Dawno mnie tu nie było, ale widzę, że sporo przez ten czas napisano :) Nawet kilka znajomych nazwisk padło w niezbyt przyjemnym kontekście :P Dobrze wiedzieć choćby po czasie, sporo to tłumaczy :D No i brawo za poprzedniego linka, może wreszcie ktoś otworzy oczy i zrozumie dla kogo tak naprawdę zapier....la. Dla pozostałych tyrających ze strachu mam pewne rozwiązanie, potrzeba tylko 10 osób i nieco odwagi, ale korzyści gwarantowane:

Ustawa o związkach zawodowych
          • Gość: Johnny Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.11, 13:07
            masz rację - w sumie - dlaczego w 3M we Wrocławiu są związki, a w Kajetanach nie ma?... w końcu to ta sama firma... może gnidy w stylu np.giermka Zibiego miałyby mniej do powiedzenia?
            • Gość: Gosc Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.11, 01:12
              Odpowiedz jest banalna, 3M przejelo Viscoplast wraz ze bedacymi tam juz Zwiazkami Zawodowymi. Niektorzy moze pamietaja jeszcze spotkania, jeszcze PF ze zwiazkami w Viscoplascie i "trudne" pytania z sali. Trudne, ale nie dla Szefa :)

Dawno mnie tu nie bylo, ale widze ze forum nadal zyle.

Moze powinnismy otworzyc strone na Facebooku... np. Bylem pracownikiem 3M, albo Wylany z 3M... z wdziekiem :)

Pozdrawiam Wszystkich w to deszczowe lato, zyczac mimo to, slonecznych wakacji.

• Gość: bert Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.aster.pl 07.07.11, 13:24
                A co ciekawego "ha, ha, ha erze"? Jakieś nowe programy motywacyjne i rozwojowe dla pracowników?
                • Gość: Gosc Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.11, 22:21
                  O, z pewnoscia, development plany byly zawsze pisane, przykladnie dla kazdego pracownika, a potem znikaly w wlasnie w tym smiesznym dziale LOL
                  • Gość: Johnny Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.11, 08:48
                    ...development plany (w tym szkolenia dla pracowników jako efekt ocen rocznych ECDP), ścieżki kariery, zastępstwa na kluczowych stanowiskach (substitutions) itp. - to wszystko, co HR normalnie robi, a w 3M - normalnie.... nie robi!
                    • Gość: koko flanel Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.11, 23:25
                      jest development plan:
                      dla pracowników z naboru: zap..dalaj albo wyp..dalaj
                      dla kumotrów i podkumotrów zibiego: nikt cie nie op..doli nawet jak wszystko rozp..dolisz
                      • Gość: "przyjaciel"zibieg Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: 178.73.48.* 09.07.11, 18:59
                        Mam nadzieje ze jeszcze sie z zibim spotkam kiedys - swiat jest mały wbrew pozorom
                        • Gość: Marek fan Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.centertel.pl 09.07.11, 21:21
                          proponuję założyć ogólnopolski klub fanów Zibiego pod nazwą "Sympatyczny Kolega"
                          • Gość: gosc Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.11, 17:22
                            Naprawde za nim tesknicie...ja jakos wprst przeciwnie, mam nadzieje, ze go nigdy nie spotkam, jak i paru innych osob, ktorzy wydawali sie dobrymi i szanowanymi ludzmi na pewnym poziomie, a okazali miernotami bez charakteru i kregoslupa.
                            Ale czego sie spodziewac, maja przeciez wlasne rodziny i wlasna kariere, samo zycie. Nasze rodziny nie mialy tu zadnego znaczenia...i nadchodzace wowczas Swieta Bozego Narodzenia.
                            Mam nadzieje, ze kiedys zapomne o tej kartce swiatecznej, jedynej w swoim rodzaju, w ktorej bez zenady MD zyczyl nam radosnych i spokojnych Swiat Bozego Narodzenia.
                            Jak zawsze PR stanal na wysokosci zadania.
                            • Gość: Fre Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: 85.219.156.* 11.07.11, 17:28
                              A wlasciwie to teraz co robi Fred?
                              • Gość: piksi Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.aster.pl 13.07.11, 09:32
                                to co normalnie robi tchórzofredka
                              • Gość: Born to be wild Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.11, 17:57
                                Pewnie się teraz marszczy :D
                                • Gość: Johnny Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.11, 13:01
                                  Fredek? ...podobno dochodzi do siebie po bolesnej operacji usunięcia obcego ciała z odbytu (dla zatroskanych - obce ciało o wdzięcznej ksywie Zibi przeżyło zabieg i jest widywane na korytarzach biurowca 3M w Kajetanach)
                                  • Gość: lolek Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.centertel.pl 19.07.11, 22:14
                                    jestem pod wrażeniem żywotności "obcego ciała" - cóż za determinacja i chęć istnienia
                                    • Gość: aaaaaaaaaaaa Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: 195.47.227.* 22.07.11, 15:43
                                      Ale on dalej pracuje w 3M?
                                      • Gość: xax Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.centertel.pl 23.07.11, 21:16
                                        Fredek jest tam gdzie wcześniej wysyłał innych ......czyli odpoczywa i ma czas na przemyślenia
                                        • Gość: aaaaaaaaaaaa Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: 178.73.48.* 24.07.11, 20:07
                                          Pamietam te jego sniadanka co organizował nawet byłem na jednym - moze teraz tez go zaprosze na sniadanko i moze frytki do tego ?
                                          • Gość: marko Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.centertel.pl 25.07.11, 20:17
                                            możesz go oraz kolegę Jose`go DS zaprosić na pasztet który upiekli i zostawili innym.....
                                            • Gość: Megal Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.dynamic.chello.pl 29.07.11, 19:52
                                              Jaki pasztet? Firma się rozwija. Osiągnęła sprzedaż 1,3 mld złotych. Może to raczej tort?
                                              • Gość: Gosc Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.11, 01:38
                                                To brzmi troche, jakby HR lub PR...sie wypowiadal.

W kazdym razie, mimo ze 2,5 roku temu zniszczono pewne wartosci, w ktore w swej naiwnosci wierzylam, mimo krzywdy i upokorzenia, doznanej od kierownictwa 3M i od osob, ktore darzylam szczerym zaufaniem, nikomu zle nie zycze.
                                                Jesli firma rozwija sie nadal, to dobrze, jest tam wciaz pare porzadnych osob i zycze im jak najlepiej. Mam tez nadzieje, ze te przykre i bolesne wspomnienia, dadza sie kiedys wymazac z pamieci na tyle, by juz nie bolaly....
                                                • Gość: Jarek z ASD Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.centertel.pl 01.08.11, 10:17
                                                  - witam wszystkich , nie zagladałem tutaj chyba z rok , widze , ze nadal temat zyje, nie pisze tutaj postow a jednynie czytam poniewaz mnie nikt nie zwolnil z 3M , sam odszedłem ,prace w 3M wspominam dobrze , no moze poza tym , ze panowala tam straszna biurokracja i ze zawyzano mi plany no ale to normalka w duzych korporacjach , osoby zatrudnione w 3M wspominam milo, z "gora" mialem malo do czynienia wiec sie nie wypowiadam , co do zwolnien no to faktycznie dla niektorych byl to szok i zaskoczenie , z mojego dzialu zwolniono kilka osob , z ktorymi mam kontakt do dzisiaj , pozdrawiam wszystkich i zycze sukcesow zawodowych .
                                                  • Gość: Gosc [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.11, 00:21
                                                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                                                    • Gość: xyz Szybko mija czas IP: *.adsl.inetia.pl 14.08.11, 22:24
                                                      witam wszystkich normalnych gości forum,

wczoraj robiłem porządki w mojej pakamerze i znalazłem książkę, która była wydana chyba w 2000 roku i którą otrzymała każda osoba pracująca wtedy w 3M.
                                                      Fajnie było popatrzeć na nas pracujących wtedy w 3M: przedstawicieli, CS, księgowość, HR, kadrę menadżerską i wszystkich innych.
                                                      Było to takie normalne i przyjemne, bo patrząc w oczy tych ludzi na zdjęciach wiadomo było, że można być pewnym kolejnych dni w tej firmie.
                                                      Szkoda, że wielu już nie ma w Firmie, a inni zmienili swój system wartości.
                                                      Najważniejsze, że ci 'normalni' ze starej kadry nadal są w firmie bo nadal mają pewien choć minimalny wpływ na działalność całości, mimo wpływu grupy GJM. moze aktualne wpływy francuskie tez cos pomagają i nastepuje zmaina na lepsze.

pozdrawiam
                                                    • Gość: siedzący byk Re: Szybko mija czas IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.11, 09:30
                                                      G - to jeszcze zgaduję, ale JM? Może jakaś podpowiedź? Natomiast ci ze starej kadry to raczej siedzą cicho, nie tworzą już całości, każdy grabi pod siebie i jeden po drugim ich zdmuchnie wiatr historii, hough
                                              • Gość: kelner Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.aster.pl 01.08.11, 13:21
                                                Nie wiem czy Megal to skrót od od megaloman, ale to nie jest istotne.
                                                Co do tortu to każdy widzi to co chce zobaczyć. Jest perspektywa garmażera, ale jest i cukiernika,
                                                który zazwyczaj wszystko słodzi, a często przesładza choć cukier nadal drogi.
                                                Może wypowie się jakiś ekspert od zdrowej żywności.
                                              • Gość: Born to be wild Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.11, 19:15
                                                Czyli sowita dywidenda amerykańskim akcjonariuszom wypłacona? Buechecheche. A może pieniądze zostały zainwestowane na lokalnym rynku, chociażby przez proporcjonalne podwyżki dla wszystkich pracowników?
                                                • Gość: Born to be wild Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.11, 19:27
                                                  Hahaha, widze, ze post z nazwiskami niektorych "ciekawych" pracownikow zostal skasowany :D Cenzura wsrod korporacji dziala, czyli jednak ktos czegos sie boi. Czyzby naprawde ciekawa, aczkolwiek moze i niezbyt przyzwoita wiadomosc, sklecona przez anonimowego uczestnika dyskusji byla oparta na faktach skoro wzbudzila taki poploch wsrod tak nieskazitelnych osob jak wszyscy pracownicy firmy? Przeciez to niemozliwe, ze ktos codziennie karmiony regulkami o etycznym postepowaniu nadstawia tylek za stanowisko jakiemus grubemu kołczowi, a ktos inny, z niedawno urodzonym dzieckiem posuwa kogos ze stadkiem dzieci :D Moze pora spojrzec prawdzie w oczy i zamiast kasowania postow odkurzyc papiery firmy i sprawdzic kto nie spelnia norm etycznych zdradzajac zone czy dajac tylka innym za awans? W koncu ktos te polityki po cos ustalal, nieprawdaz?
                                                  • Gość: Gosc Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.11, 20:23
                                                    Tak nie do konca rozumiem, co masz na mysli, moze innym bedzie latwiej.
                                                    Ale czyzby gruby coach stracil stanowisko, byloby to dziwne...
                                                    • Gość: Gość Niedzielny Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: 31.61.14.* 21.08.11, 21:36
                                                      A ogólnie to co słychać przed nową falą kryzysu....jakaś akcja planowana?
                                                    • Gość: antykorporacyjny Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: 79.162.92.* 21.10.11, 10:12
                                                      W skrócie, Rezerwę Federalną kontrolują 4 wielkie firmy prywatne: BlackRock, State Street, Vanguard i Fidelity. Firmy te kontrolują politykę monetarną USA (i świata), bez żadnej kontroli czy demokratycznego wyboru. Te firmy rozpoczęły i brały udział w obecnym światowym kryzysie ekonomicznym, oraz udało im się nawet bardziej wzbogacić.

Na koniec, spójrzmy na niektóre firmy kontrolowane przez grupę wielkiej czwórki:

Alcoa Inc.

Altria Group Inc.

American International Group Inc.

AT&T Inc.

Boeing Co.

Caterpillar Inc.

Coca-Cola Co.

DuPont & Co.

Exxon Mobil Corp.

General Electric Co.

General Motors Corporation

Hewlett-Packard Co.

Home Depot Inc.

Honeywell International Inc.

Intel Corp.

International Business Machines Corp

Johnson & Johnson

JP Morgan Chase & Co.

McDonalds Corp.

Merck & Co. Inc.

Microsoft Corp.

3M Co.

Pfizer Inc.

Procter & Gamble Co.
                                                    • Gość: Born to be wild Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.adsl.inetia.pl 21.10.11, 17:53
                                                      Jeśli ktoś chciałby poszerzyć swoją wiedzę w tym tema/cie (wątpię w to, biorąc pod uwagę mentalność kretyna dominującą w 3M) powinien obejrzeć kilka filmów dokumentalnych, których nie uświadczysz pomiędzy tańcem z gwiazdami i krokiem szpaka. Polecam "Money Masters", wszystkie trzy części "Zeitgeist", "Terror konsumpcji", "9/11 niewygodne fakty".
                                                    • Gość: Borntobesupersonic Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: 178.73.48.* 25.10.11, 20:57
                                                      No to masz winnego.
                                                    • Gość: Born to be wild Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.adsl.inetia.pl 28.10.11, 18:26
                                                      Odpowiedzialnych za tzw. kryzys jest więcej. Ale co taka biedna owieczka, potrafiąca tylko pędzić przed siebie może o tym wiedzieć? Grunt to się nażreć i wykasztanić, bo pieniądz określa byt. I pewnie jeszcze przyklaśniesz gdy będą Ci mówili, jakim dobrodziejstwem dla Ciebie jest powołanie europejskiego rządu gospodarczego. Wiem, że stado zapewne daje poczucie złudnego bezpieczeństwa, na pewno do najbliższych zwolnień, ale może już pora spojrzeć prawdzie w oczy?
                                                    • Gość: patriota Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: 79.162.77.* 13.11.11, 20:41
                                                      nie cierpie korporacyjnych dystrybutorow, sprzedajac korporacyjne produkty odbieraja nam Polakom prace przyczyniajac sie do wysylki zarobionych pieniedzy do zydowskich bankow w USA !!!!!!!!!!!
                                                  • Gość: Anna Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.internetia.net.pl 05.12.11, 18:26
                                                    Witam,

Nie jestem, nie byłam, a po przeczytaniu tego wątku - raczej nie będę pracownikiem 3M. Jako osoba m.in. związana zawodowo z HR z lekkim przerażeniem czytałam niektóre wpisy. Na wątek trafiłam, ponieważ poszukiwałam informacji nt potencjalnych pracodawców.
                                                    I tutaj moje pytanie - czy cały HR był/jest? taki niekompetentny? Rozważałam pracę w jednej z firm (Hamilton), w której dyr.HR został człowiek z 3M właśnie i zastanawiałam się, czy jest szansa na powtórkę z rozrywki, czy jednak jest jednym z tych nielicznych rozumiejących HR i jego funkcję???

Na koniec - mimo wszystko dziękuję za tą dyskusję - jest to jedno z lepszych case study, jakie czytałam, a wiedza (praktyczna), jaką się z niego wynosi, nie zastąpi większość dostępnych szkoleń dla HR (i nie tylko)
                                                    • Gość: HR fikcja Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: 195.47.227.* 08.12.11, 16:12
                                                      A co HR ma do gadania ? Zapadla decyzja i było : wykonać ! Frimami rządzą MD nie HR-owcy.
                                                      I dobrze.
                                                    • Gość: COX Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.11, 22:26
                                                      to po co jest HR, nie wystarczyliby ochroniarze?
                                                    • Gość: Gosc Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.12, 01:27
                                                      Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
                                                      Co slychac w 3M, sa jakies wiadomosci, jak wykonanie planu, cos podobno nie za bardzo wypadl ostatni rok?
                                                    • Gość: Polak Korporacyjnym produktom mówie NIE - Polak IP: *.centertel.pl 24.02.12, 09:53
                                                    • Gość: Gość Re: Korporacyjnym produktom mówie NIE - Polak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.12, 19:52
                                                      A czy Piotr Skaldawski pracuje nadal w 3M?
                                                    • Gość: gość Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.12, 19:54
                                                      A czy Piotr Skaldawski pracuje nadal w 3M?
                                                    • Gość: Gość Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.12, 19:46
                                                      Nadal jest, ale czy pracuje, czy udaje że pracuje to tylko on wie.
                                                    • Gość: Gosc Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.12, 18:58
                                                      Ale Daniel Steel raczej nie czyta. Zawsze to jakas poprawa :)
                                                    • Gość: Raport_2011 Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.aster.pl 02.03.12, 20:17
                                                      Misja 3M jest jasna i czytelna: bezwzględne wyduszenie za wszelką cenę jak najwięcej kasy co zaowocowało w 2011 zyskiem 3,2 mld US$ (4,12$ na akcję). Poza tym nic się nie liczy. Wyrzucanie pracowników jest jednym ze środków do osiągnięcia celu usankcjonowanym przez najwyższego prezesa zza oceanu.
                                                    • Gość: Łysy trenażer Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.12, 00:07
                                                      Niemożliwe, przecież tyle osób zwolnili... nie pomogło? Może zwolnili nie tych co trzeba? Albo nowa sala telekonferencyjna pochłonęła cały zysk z niewypłacanych pensji zwolnionych?
                                                    • Gość: gość 3M Poland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.12, 13:05
                                                      Ale przecież 3M to taka duża korporacja

3M Company prowadzi zdywersyfikowaną działalność przemysłową i operacyjną w ponad 60 krajach. Jest uznana za jedną z najbardziej innowacyjnych firm na świecie. Od ponad 100 lat zapewnia zrównoważony wzrost i stałe wyniki. Atutem firmy jest silna baza technologiczna. Nowatorskie rozwiązania wpływają na zwiększenie wydajności oraz poprawę jakości wyrobów firmy.
      • Gość: ludzik Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.12, 13:05
        Witam, szukam pracy w 3M,

jak sie pracuje w dziale Automotive?, czy kierownik tego dzialu jest w miare fajny?

Kto to jest CBL i czy jest taki ktos w Automotive?
        • Gość: Gość Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.12, 19:52
          A co w 3M rekrutują? Podobno wszystko zamrożone i kryzys, likwidacje biur regionalnych, mimo przekraczanych co miesiąc planów.
          Ktoś chyba ludziom w 3M robi wodę z mózgu, albo chce się wykazać przed inwestorami i nowym CEO zza wielkiej wody.
          • Gość: ludzik Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.12, 12:36
            nie wiem czy zatrudniaja chcialem w ciemno CV podeslac, licze na dzial HR
            • Gość: Gość Re: Zwolnienia w 3M Poland/będą zatrudniać IP: *.adsl.inetia.pl 18.04.12, 20:04
              No i znowu zwolnili dziś dwie osoby w ramach czyszczenia pola.
              Zaraz będą zatrudniać na wyższe stanowiska, już nawet jest jedno ogłoszenie w intranecie bo łatwo uzasadnić replacement, tylko czemu to ma słuzyć skoro w tym dziale nie ma już nikogo kto zna rynek.

Oj jakich to czasów dożyliśmy,
              • Gość: gość Re: Zwolnienia w 3M Poland/nie będą zatrudniać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.12, 20:11
                z tego co wiem zlikwidowali również dział Office.
      • Gość: gość 3M Poland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.12, 13:06
        3M Company prowadzi zdywersyfikowaną działalność przemysłową i operacyjną w ponad 60 krajach. Jest uznana za jedną z najbardziej innowacyjnych firm na świecie. Od ponad 100 lat zapewnia zrównoważony wzrost i stałe wyniki. Atutem firmy jest silna baza technologiczna. Nowatorskie rozwiązania wpływają na zwiększenie wydajności oraz poprawę jakości wyrobów firmy.
        • Gość: Zuza Re: 3M Poland IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.12, 15:21
          No i co z tego, że zdywersyfikowana?

Przecież każda dywizja/dział to osobna firma i inne plany do osiągnięcia.
          Marketing i działy techniczne niepowiązane ze sprzedażą, więc ich cele i działania są inne.

Cele są krótkoterminowe, bez wizji na przyszłość, max. jeden kwartał.

Najważniejsze aby się wykazać przed amerykańskimi inwestorami.
          Lada chwila zakończenie roku fiskalnego w USA więc znów trzeba będzie nakręcić wynik lokalnie, a potem opjat od nowa bo to co było miesiąc temu już się nie liczy.

Życzę wszystkim wytrwałości w realizacji celów dla zaspokojenia oczekiwań amerykańskich inwestorów.

BTW, podobno MD ma już nową propozycję i niedługo będzie się alokował.
          • Gość: gość Re: 3M Poland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.12, 22:06
            Ale przecież to podobno najlepsza firma na rynku polskim .....
            • Gość: Zbuniek Re: 3M Poland IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.12, 21:08
              Popatrz na wspaniałą korporację
              Na firmę o najwyższych standardach etycznych
              Rosną nowe plany i nie ma wątpliwości
              W ich wykonanie w świetlanej przyszłości
              Mamy extra zarząd i super prezesa
              Ci wszyscy ludzie to wspaniali fachowcy
              Ufam im i wiem, że wybrałem swoją przyszłość
              Za rękę poprowadzą mnie moją ścieżką kariery

Jest super
              Jest super
              Więc o co Ci chodzi

Mamy tolerancję wobec innych upodobań
              HR wytrwale dba o rozwój pracowników
              Dyrektorzy są fajni i w miarę uczciwi
              Audytor zapobiega kreatywnej księgowości

Jest super
              Jest super
              Więc o co Ci chodzi
              • Gość: Jared Re: 3M Poland IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.12, 14:36
                poyebbało Cię?? no, chyba, że wpis jest od Zbuńka Giermka_Grabosia...
                • Gość: Z Re: 3M Poland IP: *.play-internet.pl 25.05.12, 17:24
                  "z" robi dużą różnicę
                  • Gość: No właśnie Re: 3M Poland IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.12, 19:12
                    No bo przez dziwną konotację ktoś mógłby niewłaściwie skojarzyć.

Ale to co zostało napisane to prawda:
                    jest świetnie, więc o ci co chodzi?

tylko jakie są wyniki ankiety pracowniczej
                    i jaki będzie wynik na koniec maja bo zostały tylko cztery dni fakturowe
                    a co w czerwcu, gdy wszyscy będą się zajmować piłką nożną a nie zakupami/sprzedażą
                    a potem wakacje
                    a w lipcu może Grecja zbankrutować
                    ale jest światełko bo w grudniu ma być koniec świata

a potem będzie cytując wielkiego niskiego człowieka: "co się stało? to się stało, że się po...ło"

I to by było na tyle! /cyt. oto szadoki/
                    • Gość: mszaniak nie rozumiem pewnych inwestycji 3M w Polsce; IP: *.centertel.pl 06.06.12, 16:31
                      Cztery lata temu 3M zakupilo zaklad produkcji materialow sciernych UNIFAM ( bez nieruchomosci) , rok temu firma Rywal RHC zakupila po sasiedzku zaklad produkcyjny INCO ; i tutaj pytanie ? jak to sie stalo ze zaklad INCO zostal zakupiony za polowe ceny za ktora kupiono UNIFAM , zaklad INCO zostal zakupiony w calosci , byl lepiej wyposazony od INCO ( labolatorium , park maszynowy , wiekszy teren , magazyn , hale , lepszy dojazd itp .
                      I na koniec chcialem dodac tylko tyle ze zaklad UNIFAM do momentu zakupienia go przez firme 3M mial roczny przyrost sprzedazy ok 20% , za ostani rok sprzedaz na Polske spadla o ok 20% a przeciez teraz sprzedaza zajmuje sie sztab ludzi a kiedys 2-3 osoby ?
                      • Gość: Gizela [...] IP: *.cdma.centertel.pl 11.07.12, 20:23
                        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                        • Gość: czytacz Korporacje mają coraz większy problem z bojkotami IP: *.centertel.pl 23.07.12, 20:07
                          www.biztok.pl/Korporacje-i-biznesmeni-maja-coraz-wiekszy-problem-z-bojkotami-i-protestami-konsumentow-a4916
                      • Gość: Lysy trenazer Re: nie rozumiem pewnych inwestycji 3M w Polsce; IP: *.bb.sky.com 06.08.14, 13:05
                        Bo pewnie Pawlak albo Misztal opracowywali plan sprzedazy hahaha!!!
            • Gość: Bon Re: 3M Poland IP: *.185.48.27.available.above.net 04.05.14, 15:12
              Od dawna zastanawiałam się czy nie skrobnąć parę zdań na temat traktowania pracowników w 3M w Nadarzynie. Bo przecież firma z bardzo dobrymi produktami z ciekawą technologią z teoretycznie zdrowymi zasadami HR. I najprawdopodobniej w USA i w innych rozwiniętych krajach wspomniane cechy współgrają ze sobą i tworzą w związku z tym, przejrzyste zasady pracy i poruszania się dla pracowników. W Nadarzynie jednak jest inaczej.
              Na menedżerskie stanowiska rekrutowani są ludzie z tzw. łapanki, często nie mający pojęcia za jaki obszar rynku są odpowiedzialni. Dodatkowo ryzyko to cedują na pracowników podwładnych, sugerując wybór - albo będziecie nieść nas na własnych barkach albo zrobimy wszystko żeby was uwikłać we wszystkie możliwe kłopoty, łącznie z problemami zdrowotnymi.
              W każdym razie my, jako wasi liderzy nie mamy pojęcia za co tak naprawdę odpowiadamy, ryzyko ponosicie wy. Naszą rolą jest jedynie dbanie o nasz odpowiedni wizerunek przed MD, nawet jeżeli czasami publicznie trzęsiemy nogami.
              Nie wiem jak inni, ale ja dałam sobie spokój z takim modelem zarządzania i odeszłam. Uznałam, że właścicielom 3M na pewno nie zależy na tym, żeby podwładni, którzy z racji zajmowanego stanowiska, przejmowali pracę i odpowiedzialność swoich przełożonych i przy tym mniej zarabiali. To model zarządzania rodem z innego systemu ekonomicznego.
              Inni, którzy podzielali moją opinię mieli mniej szczęścia i zostali pozwalniani, czasami w brutalny sposób.
              W każdym razie moje wyobrażenie o pracy w amerykańskiej firmie, tzn. wystarczy bardzo dobrze pracować i skupiać się wyłącznie na pracy, pracować ciężko, pracować ponad ustawowe godziny, identyfikować się z firmą...itp., legło w gruzach.
              Dlaczego w St. Paul pozwalają na to ?
              • tropiciel22 Re: 3M Poland 15.08.15, 13:28
                Napisałaś to bardzo delikatnie. Rzeczywistość jest dużo gorsza . Grupa ludzi którym nie zależy wcale na firmie tylko na własnej karierze rządzi a o etyce w HR przemilczę bo musiałabym użyć bardzo brzydkich wyrazów.
        • Gość: Lysy trenazer Re: 3M Poland IP: *.bb.sky.com 06.08.14, 13:01
          Zajebiste, uśmiałem się po pachy! No to się nazywa poczucie humoru! Wypiję Twoje zdrowie dziś wieczorem :)
      • Gość: Johnny cuś dużo ostatnio ogłoszeń w sieci o łapankach... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.12, 15:48
        ...na Sales Managerów - chętnych do pracy w tak świetnej firmie brakuje, cy jak? Czy może świadomość wzrosła i ludzie nie wierzą w ciemnotę wciskaną przez kajetański management a managerowie wolą to bagno omijać szerokim łukiem?
      • Gość: obserwator Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.centertel.pl 12.11.12, 10:04
        zbliza sie grudzien ! czy bedzie sprzatanie? a moze wreszcie ktos z USA sprzatnie wierchuszke? moze wreszcie ktos tam sie obudzi ?
        • Gość: 12221 Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.acn.waw.pl 24.11.12, 19:08
          Wierchuszka sie zmieniła wiec nie wiem o co ci chodzi?
          • Gość: Gosc Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.12, 19:22
            Chyba raczej trudno nazawac to zmiana, raczej przesuniecie na stolkach, z wyjatkiem moze MD.
            • Gość: Gordon Shumway Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.adsl.inetia.pl 26.11.12, 21:35
              Nic się przecież przez te lata nie zmieniło.
              Kadra tylko pozmieniała miejsca siedzenia, ale przyszło paru nowych, którzy szybko przejęli "najlepsze praktyki" od mocy.
      • Gość: Cs-Deagle Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.12.12, 17:14
        Cs - Deagle

Call Of Duty Mod

√ Nazwa serwera: Cs - Deagle
        √ IP serwera: 31.186.84.46:27266
        √ Tryb rozgrywki: Call Of Duty
        √ Platforma: Steam/NonSteam
        √ Ilość slotów: 10
        √ Czas trwania mapy: 25 min.
        √ Friendly Fire: Wyłączone
        √ Fast Download: Tak
        • Gość: Bombel z ropą Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.ip.netia.com.pl 12.02.13, 16:13
          Witam,
          Piękne słowa są zawarte w tym filmie, ale czy ludzie na nim mówią prawde czy tylko kazali im to mówić. Napiszcie co jest prawdą a co nie? To będzie krótki komentarz całego forum.
          www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cz-HcUVcibY
          • Gość: Doktor Berna Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.dynamic.chello.pl 12.02.13, 21:02
            Niniejszym pragnę oświadczyć, rzeczywiście obu samców wydobyto i odhibernowano. Dalsze jakiekolwiek niebezpieczeństwo zostało zażegnane, gdyż dziś rano w specjalistycznej klinice Archeo dokonano zabiegu naturalizacji, pomagając tym stworzeniom odnaleźć się w naszym społeczeństwie. Oto oni po zabiegu.
            • Gość: sam sie zwolnil Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.centertel.pl 24.04.13, 13:39
              co tam slychac w 3M , dalej zamiast sprzedaza zajmujecie sie papierologia; sieblami , wykresami , slupkami itp?
              • Gość: Master Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 02.05.13, 11:47
                Nie, teraz już wszystko działa jak nalezy
                • Gość: Marek Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.centertel.pl 09.10.13, 10:23
                  szukalem informacji o produkcie a znalazlem o pracy w 3M ??!! no ale skoro juz tutaj wszedlem to powiem , ze mam meiszane uczucia co do kompetencji przedstawicieli handlowych tej firmy ; poza znajomoscia jez. angielskiego , ktora moga sie wykazac jedynie na targach w kontaktach z Chninczykami nie zauwazam innych umiejetnosci handlowych dla tego wole sam zalatwiac tematy sprzedazowe i nie korzystac z tzw " wsparcia" handlowca . Pozdrawiam.
                • Gość: MakNerka Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.13, 09:35
                  a jak tam wyniki programu Six Sigma? Takie jak w przypadku Dreamlinerów? Zdaje się, że Mistrz, który toto u was wprowadził poszedł potem do Boeinga.
                  • Gość: kolo yang Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.centertel.pl 08.04.14, 09:54
                    Wyganiają McDonald's i Pepsi z Rosji. Będzie wojna? Nastepny 3M !
                    • Gość: obserwator Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.centertel.pl 09.04.14, 11:36
                      Zatrudnijcie w firmie 3M ludzi po zawodowkach z motywacja do pracy a postawia wam firme na nogi w przeciagu roku!
                      • Gość: de la vega Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.14, 22:40
                        dobry pomysł, tylko medialnie słabo to będzie wyglądało jak prezes i cały management będą po zawodówkach, a może od tego właśnie należałoby zacząć:)
                        • Gość: spamer Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.centertel.pl 17.06.14, 07:45
                          he he ; zawod prezesa - malarz pokojowy
                          • Gość: Aaa co tam Re: Zwolnienia w 3M Poland IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.14, 18:51
                            A czy ktoś wie jaka jest lista osób do przejścia do nowego tworu korpo BS ? Ciekawe czy ludzie przejdą czy będzie kolejne wyczyszczenie po piętrach ?
      • tropiciel22 Re: Zwolnienia w 3M Poland 17.09.15, 08:19
        chyba znowu zaczęła się likwidacja stanowisk
        • tropiciel22 Re: Zwolnienia w 3M Poland 17.09.15, 08:19
          chyba znowu zaczęła się likwidacja stanowisk
          • tropiciel22 Re: Zwolnienia w 3M Poland 29.09.15, 07:53
            Natępna osoba out.
      • tropiciel22 Re: Zwolnienia w 3M Poland 08.11.15, 07:16
        Kolejne dwie osoby na bruk. Po co firmie starzy ,dobrzy pracownicy. Oni za dużo kosztują. Nie ma to jak etyczne działanie.
      • t.kubidowski Re: Zwolnienia w 3M Poland 25.03.20, 20:01
        Czy to prawda, że w kwietniu to forum odżyje na nowo?
        • snajper55 Re: Zwolnienia w 3M Poland 26.03.20, 04:23
          t.kubidowski napisał:

> Czy to prawda, że w kwietniu to forum odżyje na nowo?

Tak. Koronawirusy będą rozmawiać o swojej pracy.

S.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka