Gość: asz IP: *.toya.net.pl 05.03.09, 10:37 Witam 16lutego podpisalam wypowiedzenie za porozumieniem stron do dnia dzisiejszego nie otrzymałam świadectwa pracy co mam zrobic?? prosze o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: 2pass Świadectwo pracy IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.09, 16:57 Czy w świad.pracy pracodawca może zamieścić inf. np. o braku kwalifikacji wg jego oceny - jako jeden z powodów rozw. umowy za wypow.? Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: Świadectwo pracy 07.05.09, 19:08 Kwalifikację to podstawa do zatrudnienia. Śmieszne trochę. Ja bym poszedł do sądu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Świadectwo pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.09, 19:34 Nie, pracodawca nie ma prawa umieszczać takich informacji. Świadectwo pracy jest dokumentem informującym o m.in. tym: jak długo osoba była zatrudniona, na jakim stanowisku, wymiar czasu pracy (np. pełny etat, pół etatu itp.), sposób ustania stosunku pracy, ile urlopu pracownik wykorzystał, czy korzystał z bezpłanego, czy wynagrodzenie pracownika podlega zajęciu przez komornika itp. Ważnym elementem świadectwa pracy jest pouczenie o 7-dniowym terminie na żądanie sprostowania treści świadectwa oraz jaki sąd pracy jest właściwy do rozstrzygania sporów w tej kwestii. Brak kwalifikacji NIE jest elementem świadectwa pracy. To może być powód zwolnienia pracownika, ale wtedy znajdzie się w uzasadnieniu rozwiązania stosunku pracy. Pracodawca MA OBOWIAZEK wystawić świadectwo niezwłocznie i nie może uzależniać wydania go od rozliczenia się z nim np. zwrotu słuzbowego telefonu, laptopa itp. To jest odrębne roszczenie pracodawcy względem byłego już pracownika i nie może być wiązane ze świadectwem. Jeżeli pracodawca uchyla się od wystawienia świadectwa, wystąp do niego z pisemnymżądaniam i dopilnuj, aby potwierdził odbiór. Jeżeli będzie odmawiał, wyślij listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru - w ten sposób udowodnisz przed sądem złą wolę pracodawcy. Pozdrawiam i powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Rozporządzenie +zmiany IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.09, 22:43 www.abc.com.pl/serwis/du/1996/0282.htm www.abc.com.pl/serwis/du/2003/2289.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marbeli Re: Świadectwo pracy IP: 93.159.0.* 09.02.10, 08:29 Nie, pracodawca nie może wyrażać opinii na temat pracownika w świadectwie pracy, nie może też bez wcześniejszej zgody pracownika zamieszczać informacji na temat kwalifikacji, szkoleniach itp. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: Świadectwo pracy 07.05.09, 19:05 Upomnieć się u pracodawcy a jak nie da to do sądu pracy. To była umowa o pracę? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Świadectwo pracy 12.09.09, 00:14 Co to znaczy "za porozumieniem stron" ? Kto dal wypowiedzenie - pracodawca czy ty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moika Świadectwo pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.09, 13:21 jeśli umowa ze mną została rozwiązana 3.11 a okres wypowiedzenia mam do 21.11 to od którego momentu mam czekać te 7 dni?? Odpowiedz Link Zgłoś
zolzatoja Re: Świadectwo pracy 25.11.09, 13:42 Chyba coś mylisz; zapewne otrzymałaś w dniu 3.11.09 wypowiedzenie umowy o pracę z zachowaniem dwutygodniowego okresu wypowiedzenia, który zakończył się w dniu 21.11.09 (prawidłowo). Zatem 21.11.09 był ostatnim dniem twojego zatrudnienia, świadectwo pracy powinnaś otrzymać w dniu rozwiązania umowy o pracę lub, jeśli zakład nie pracuje w soboty, to w poniedziałek 23.11.09. Pewnie wysłali pocztą listem poleconym. Termin 7-mio dniowy od 2.11.09. Odpowiedz Link Zgłoś
nothing.at.all Re: Świadectwo pracy 09.02.10, 09:59 Upomnij się, najlepiej abyś miał potwierdzenie od szefa, że tego świadectwa nie otrzymałeś jeszcze. A potem do sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mili Świadectwo pracy IP: *.przyrow2.gre.pl 12.04.10, 11:25 Miesiąc temu otrzymałam od pracodawcy wypowiedzenie miesięczne z powodu likwidacji etatu a teraz otrzymałam świadectwo na którym stosunek pracy ustał w wyniku art.30 par.1pkt.2 /oświadczenie jednej ze stron z zachowaniem okresu wypowiedzenia/. Chciałam zapytać czy na świadectwie tak może być napisane jeśli w wypowiedzeniu pisze likwidacja etatu? Odpowiedz Link Zgłoś