Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zwolnienie z pracy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 22:52
    Chcę się zwolnić z pracy bez wypowiedzenia ( obowiązują mnie 2 tyg)
    szef niezgodzi się na rozwiązanie za porozumieniem stron.
    Pracuje tam od lipca i od tego czasu nie otrzymałem ubrania roboczego, jestem zatrudniony na jeden etat stawka 5,5 zł brutto + premia i często jest tak ze zostajemy od 0,5 do 1 godz nieodpłatnie jak twierdzi pracodawca jest to wliczone jako premia
    czy w takiej sytuacji mam prawo do rozwiązania umowy z winy pracodawcy i co jeśli po prostu odejde i dostane zwolnienie dyscyplinarne, jakie są tego dalsze konsekwencje ?
    Obserwuj wątek
      • mijo81 Re: zwolnienie z pracy 19.05.09, 23:05
        Pewnie że masz do tego prawo. Pracodawca jak jest burak to pewnie
        tego nie uzna i może zwolnić cię dyscyplinarnie. Wtedy ty idziesz do
        sądu pracy i udowadniasz że miałeś do prawo w ten sposób postąpić.
        Jak wygrasz to wychodzisz na swoje, jak nie to masz w siadectwie że
        odszedł z pracy na podstawie art. 52 (chyba), który mówi o
        zwolnieniu dyscyplinarnym.
        • Gość: miki Re: zwolnienie z pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.09, 09:30
          to są chyba za słabe argumenty by rozwiązać umowe z winy pracodawcy
          • mijo81 Re: zwolnienie z pracy 20.05.09, 10:02
            Niepłacenie za nadgodziny to bardzo dobry powód. Jak zwykle problem
            może być z udowodnieniem tego
            • snajper55 Re: zwolnienie z pracy 20.05.09, 11:11
              mijo81 napisał:

> Niepłacenie za nadgodziny to bardzo dobry powód. Jak zwykle problem
              > może być z udowodnieniem tego

"często jest tak ze zostajemy od 0,5 do 1 godz". Wcale nie jest oczywiste, ze to
              zostanie potraktowane jako nadgodziny. Zostają na polecenie kierownictwa, czy
              może z poczucia obowiązku ? A może sprzątają "stanowisko pracy" ? Odpracowują
              przerwę obiadową ? Jak często jest to często ? Trochę za mało wiemy.

S.
              • Gość: jacek Re: zwolnienie z pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.09, 11:20
                zostajemy dłużej zawsze gdy jesteśmy na rannej zmianie ( są 2 zmieny)
                i wnosimy towar do produkcji, szef zakazał robić tego w godzinach pracy bo dla niego to chyba już nie jest praca

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka