Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

DOT. EKWIWALENTU ZA URLOP

IP: 195.117.159.* 18.12.03, 12:33
    z DNIEM 31 GRUDNIA ZŁOŻYŁEM WYPOWIEDZENIE ZA POROZUMIENIEM STRON. oD JUTRA
    MAM URLOP wypoczynkowy do końca roku jeszcze za 2002r. - za resztę urlopu
    2002r. i za cały mijający 2003r. urlop - mają mi wypłacić ekwiwalent. Ale coś
    słyszałem , ze moze być taka sytuacja że nie wypłacą mi ekwiwalentu po
    terminie wypowiedzenia czyli w styczniu.
    Obserwuj wątek
      • Gość: krzysztofsf Re: DOT. EKWIWALENTU ZA URLOP IP: 62.233.223.* 18.12.03, 13:08
        Za 2004 przysluguja ci 2 dni za kazdy miesiac w czasie gdy jestes jeszcze
        pracownikiem + urlop za dni na poszukiwanie pracy (napisz teraz podanie o urlop
        na poszukiwanie pracy, poniewaz jak nie wykorzystasz to nie dazdza ekwiwalentu).
        • beata_ Re: DOT. EKWIWALENTU ZA URLOP 18.12.03, 13:18
          Gość portalu: krzysztofsf napisał(a):

> Za 2004 przysluguja ci 2 dni za kazdy miesiac w czasie gdy jestes jeszcze
          > pracownikiem + urlop za dni na poszukiwanie pracy (napisz teraz podanie o
          > urlopna poszukiwanie pracy, poniewaz jak nie wykorzystasz to nie dazdza
          > ekwiwalentu).

O ile zrozumiałam, w 2004 nie będzie już pracownikiem...
          • Gość: krzysztofsf Re: DOT. EKWIWALENTU ZA URLOP IP: 62.233.223.* 18.12.03, 13:28
            >
            > O ile zrozumiałam, w 2004 nie będzie już pracownikiem...

masz racje.
            Nie chcieli miec go juz w statystykach na nowy rok lub zaoszczedzic na tych
            dniach za styczen?
            • beata_ Re: DOT. EKWIWALENTU ZA URLOP 18.12.03, 13:36
              Gość portalu: krzysztofsf napisał(a):

> >
              > > O ile zrozumiałam, w 2004 nie będzie już pracownikiem...
              >
              > masz racje.
              > Nie chcieli miec go juz w statystykach na nowy rok lub zaoszczedzic na tych
              > dniach za styczen?

Trudno powiedzieć - z postu nie wynika, czyim pomysłem było złożenie
              wypowiedzenia za porozumieniem stron z dniem 31 grudnia...
      • beata_ Re: DOT. EKWIWALENTU ZA URLOP 18.12.03, 13:13
        Możesz jaśniej powiedzieć, co słyszałeś? Co to znaczy "nie wypłacą ekwiwalentu
        po terminie wypowiedzenia"?

Pracodawca ma ci na koniec miesiąca wypłacić wynagrodzenie za ostatni miesiąc
        (w dwóch "częściach" jakby - tzn. za część miesiąca przepracowaną i za tę
        część, podczas której byłeś na urlopie) + ekwiwalent za niewykorzystany urlop
        za 2002 i 2003 rok - i to wszystko.
      • Gość: gosc Re: DOT. EKWIWALENTU ZA URLOP IP: *.la-mark.com.pl 18.12.03, 17:24
        jesli sam złożyłęs wypowiedzenie, to nie przysługuje zaden urlop na
        poszukiwanie pracy, jedynie kiedy pracodawca daje wypowiedzenie - wtedy
        pacownikowi należy się pewna liczba dni ( w zalezności od stażu) na
        poszukiwanie pracy, ale nigdy nie więcej niż 2 dni. (z tego co pamiętam)
      • depardieu Re: DOT. EKWIWALENTU ZA URLOP 18.12.03, 19:02
        Gość portalu: kecaj40 napisał(a):
        > z DNIEM 31 GRUDNIA ZŁOŻYŁEM WYPOWIEDZENIE ZA POROZUMIENIEM STRON. oD JUTRA
        > MAM URLOP wypoczynkowy do końca roku jeszcze za 2002r. - za resztę urlopu
        > 2002r. i za cały mijający 2003r. urlop - mają mi wypłacić ekwiwalent. Ale coś
        > słyszałem , ze moze być taka sytuacja że nie wypłacą mi ekwiwalentu po
        > terminie wypowiedzenia czyli w styczniu.

po mojemu to powinienes urlop za 2002 wykorzytac do 31 marca 2003. jesli tego nie zrobiles przepada ci ekwiwalent. a ekwiwalent za 2003 powinienes otrzymac do dnia 31 grudnia 2003. jesli w styczniu nie zobaczysz siana to wal do sadu pracy jak w dym. pozdro
        • alaska31 Re: DOT. EKWIWALENTU ZA URLOP 18.12.03, 19:57
          Urlop przepada po 3 larach tak jak wszystkie roszczenia ze stosunku pracy.
          Ekwiwalent za niewykorzystany urlop powinni ci wypłacić wraz z ostatnim
          wynagrodzeniem, najpóźniej do 10 stycznia 2004r. Jeśli nie wypłacą; sąd pracy,
          wyrok z klauzulą wykonalności do komornika.
        • Gość: Ania Re: DOT. EKWIWALENTU ZA URLOP IP: *.crowley.pl 18.12.03, 20:00
          po mojemu to powinienes urlop za 2002 wykorzytac do 31 marca 2003. jesli tego n
          > ie zrobiles przepada ci ekwiwalent. a ekwiwalent za 2003 powinienes otrzymac
          do
          > dnia 31 grudnia 2003. jesli w styczniu nie zobaczysz siana to wal do sadu prac
          > y jak w dym. pozdro

BZDURA!!!!!!!!! To że urlop powinno się wykorzystać do 31 marca następnego roku
          nie oznacza automatycznie, że przepada on po tym terminie!!!

Na koniec grudnia lub na początku stycznia (zalezy jaki jest system wypłat u
          Twojego pracodawcy) powinieneś dostać:
          - wynagdodzenie za czas ptracy za m-c grudzień 2003 r.
          - wynagrodzenie za czas urlopu za m-c grudzień 2003
          - ekwiwalent za niewykorzystany urlop z 2002 r.
          - ekwiwalent za cały urlop z 2003 r.

Jeżeli pracodawaca nie będzie chciał ci tego wypłacić idź do Inspekcji Pracy, a
          nie od razu do sadu pracy. Inspekcja działa bardzo szybko i sprawnie i bardzo
          lubi się interesować nieuczciwymi pracodawacami. To łatwiejsze i prostsze niż
          wyprawa od razu do sądu pracy.

Pozdrawaim :-)))
      • Gość: roma Re: DOT. EKWIWALENTU ZA URLOP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 21:08
        ekwiwalent muszą ci wypłacić. Ale dwa dni na szukanie pracy Ci się nie należy.
        Od roku te dni przysługują tylko wtedy gdy pracodawca Cię zwalnia. Kiedy kończy
        się wypowiedzenie?
      • Gość: roma Re: DOT. EKWIWALENTU ZA URLOP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 21:13
        jaki masz wymiar urlopu? Albo ile masz lat pracy i jaką szkołę kończyłeś
        (technikum, studia ?)
        • Gość: kecaj40 Dzięuję wszystkim za podpowiedzi IP: 195.117.159.* 22.12.03, 13:58
          okazało się , ze wszyscy macie rację. Czekam teraz na wypłate kasy za urlop.
          Wesołych Świąt!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka