rybkazlota01 03.08.10, 11:59 Witajcie! zamierzam budować dom i potrzebuję dobrego architekta, który naniesie kilka poprawek do mojego projektu. kogo polecacie? z góry dziękuję za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rozalkag Re: Architekci w Mielcu 04.08.10, 20:47 Leszek Pazdro - z czystym sumieniem moge polecić Odpowiedz Link Zgłoś
jul.s Re: Architekci w Mielcu 14.08.10, 19:56 Do naniesienia poprawek na projekcie możesz spokojnie zaangażowań np. mechanika samochodowego - architekt tutaj niepotrzebny . - życzliwy julek - nie musisz mi dziękować za radę Odpowiedz Link Zgłoś
sheepor Re: Architekci w Mielcu 14.08.10, 23:15 Obawiam się że mechanik samochodowy może nie mieć odpowiednich pieczątek żeby przybić na poprawionym projektem. A to z kolei przysporzy naszej złotej rybce sporo problemów :) Odpowiedz Link Zgłoś
rybkazlota01 Re: Architekci w Mielcu 15.08.10, 08:45 Przyznacie, że jul.s nie zabłysnął inteligencją. myslę, że mechanik na pewno podkręci mu/jej parę śrubek w jego/jej małej główce. Odpowiedz Link Zgłoś
jul.s Re: Architekci w Mielcu 15.08.10, 10:13 Nasza Droga Rybko Oczywiście moja podpowiedź była przewrotna , a miała dać wyraz dezaprobaty dla ludzi którzy stosują projekty katalogowe dla realizacji swoich życiowych zamierzeń jaką jest budowa domu.Chcę Ci dać do zrozumienia że ; 1.Nieszczęściem dla polskiej architektury ,czy inaczej mówiąc kształtowania przestrzeni nas otaczającej jest stosowanie projektów typowych . 2.W zasadzie dom buduje się "raz na życie" i posiłkowanie się typówką projektowaną bez analizy otoczenia , warunków dostawy mediów , komunikacji itd,itd jest poważnym "życiowym" błędem. 3.Architekt to ktoś kto potrafi połączyć potrzeby rodziny , warunki otoczenia /urbanistyka/ ,gusta estetyczne inwestora i tendencje obowiązujące aktualnie w europejskim projektowaniu i stworzyć we współpracy z inwestorem dzieło którego nie trzeba poprawiać i bedzie ono funkcjonowało z powodzeniem przez 50 lat . Takich możliwości nie stwarza projekt typowy. Mógłbym tak jeszcze Rybko opowiadać długo , ale nie chcę Cię zanudzać. Sądzę że te moje proste słowa wyjaśniły Ci jakie zadania stają przed architektem i inwestorem . Pozdrawiam i życzę byś przed podjęciem decyzji o budowie domu poczytała i spotkała się z architektem z prawdziwego zdarzenia który może być dla Ciebie mentorem i stanie w realizacji swojej misji na poziomie kultury europejskiej a nie galicyjckiej. życzliwy julek Odpowiedz Link Zgłoś
gladysek Re: Architekci w Mielcu 15.08.10, 16:52 Rzecz w tym ze to wlasnie polscy w tym i mieleccy architekci tworza te koszmary budowlane z ogromnymi dachami, balkonikami i luczkami, slabiutkimi izolacjami i brakiem wentylacji poddaszy. W polskich realiach, projekt typowy niczym sie nie rozni od tego na zamowienie, bo projektanci wykorzystuja projekty typowe i modyfikuja je tylko. Inna sprawa to to ze z mnogosci projektow typowych mozna wybrac to co sie podoba a o tym przeciez decyduje przyszly wlasciciel. Nie bez znaczenia sa koszty. Projekty na zamowienie sa drogie . Zmiany w projekcie typowym sa tanie. Kazde spotkanie z architektem to spore pieniadze do zaplacenia a oni juz wiedza jak inwestora wyssac z pieniedzy a poprawianie wizerunku architektonicznego regionu za pieniadze prywatnego inwestora to troche przesada. Jesli kogos stac, bardzo prosze niech stosuje standardy europejsakie a jesli ktos ma okreslona kwote na realizacje swojego projektu, niech wspiera galicyjski trend urbanistyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
jul.s Re: Architekci w Mielcu 15.08.10, 18:13 Drogi Gładysku Jedynym argumentem przeciw twojej wątpliwości dotyczacej kosztów indywidualnego projektu jest relacja - koszt projektu do kosztu budowy . Jeżeli obiekt 200 m2 kosztuje min.500 tyś - to 2 % 10tyś. Jeżeli uważacie że nie warto popracować nad projektem by mieć "coś" niepowtarzalnego , "coś" z czym możecie się sami identyfikować to kupujcie projekty typowe . Inną sprawą jest rzetelność architekta i oczywiście gusty inwestora które rzadko wybiegają poza katalogi dostępne w "kiosku ruchu" , i tak dochodzimy do sedna sprawy - "..pokaż mi swój dom o powiem Ci kim jesteś.." Pozdrawiam i zachęcam do zainteresowania się nowoczesną architekturą . - julek Odpowiedz Link Zgłoś
giggitygoo Re: Architekci w Mielcu 22.08.10, 16:46 Co co drogi Julku proponujesz na początek? Mam zamiar zakupić gotowy projekt. Jak zabrać się za stworzenie własnego? Ołówkiem na kartce rozrysować układ pomieszczeń i z tym do architekta maszerować? Bo większych niż to umiejętności rysunku nie posiadam:) Odpowiedz Link Zgłoś