viper164 02.05.04, 13:33 Czy ktoś wie jaka jest aktualna stopa berobocia w Mielcu. Dużo firm z SEE przyjmuje do pracy, ciekawe jak to wpłynęło na stopę bezrobocia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maaaniek1 Re: bezrobocie w Mielcu 07.05.04, 09:17 czy ktoś wie gdzie na strefie mozna popytać o prace? Odpowiedz Link Zgłoś
jul.s Re: bezrobocie w Mielcu 07.05.04, 09:37 ........zakład "franschacht" - produkcja worków papierowych - obok "sanglasu" .."BRW" też Odpowiedz Link Zgłoś
viper164 Re: bezrobocie w Mielcu 07.05.04, 17:24 Kirchoff, Lear, BRW, Kamax, melnox, Odpowiedz Link Zgłoś
danimen Re: bezROBOCIE w Mielcu 02.08.04, 21:47 Oj Madziara? to chyba jakaś tania prowokacja:( Oczywiste jest to co napisał ''viper164'' bezrobocie w Mielcu wynosi około 14,5%,a nie jakieś astronomiczne ponad 20%. Co do wypowiedzi combo ma 100%racje i powinno być tak jak pisz:) W N.Dębie czy Tarnbrzegu na tamtym obszarze mają swój ''WISŁOSAN'',a jednak dzień w dzień kika autobusów robi kurs na strefę,podobnie z Kolbuszowej(autobusy).A co do wiosek teszch racja,jednak to byłoby zbyt piękne ,aby w Mielcu bezrobocie wynosiło kilka procent(I BYŁO NAJNIŻSZE W WOJEWÓDZTWIE)Spoglądając jednak ogólnie stopa bezrobocia w powiecie jest również niska co cieszy.Ja jednak popieram combo!!!!!!!!!!!! YO :) Odpowiedz Link Zgłoś
madziarka_s Re: bezrobocie w Mielcu 12.07.04, 21:58 własnie pisze prace magisterską na temat bezrobocia w Mielcu. W 1997 roku, kiedy to ludzie narzekali, ze są zwolnienia na WSK, stopa wynosiła 16%, w tej chwili wynosi 23%. Czy ludzie nie widza tego, ze w niektórych firmach i zakładach stołków i miejsc pracy "trzymają" się ludzie, którzy wiek emerytalny osiągnęli parę ładnych lat temu? Przecież są młodzi ludzie, zdrowi i chętni do pracy. Kiedy oni sobie w takich warunkach zapracują na swoje emerytury??? Potrzeba tu kogoś mądrego i troche myślącego o tych młodych bezrobotnych, bo to zakrawa na złośliwy żart! Odpowiedz Link Zgłoś
jul.s Re: bezrobocie w Mielcu 14.07.04, 10:41 do madziarki...-piszesz- ??? > Potrzeba tu kogoś mądrego i troche myślącego o tych młodych bezrobotnych, bo to zakrawa na złośliwy żart! .........właśnie ......skończyły sie czasy że ktoś dawał Ci pracę .- prace sama sobie musisz dać ........jeżeli studiujesz i piszesz pracę to powinni Ci byli o tym powiedzieć , chyba że studiujesz w "Bajce" - tam mogli o tym zapomnieć bo to WSGnG - ........info dla bezrobotnego ..... .........1-język ......musisz nauczyć angielskiego to podstawowy warunek sukcesu .........2.- musisz być profesjonalistą ...absolutnie znać swój zawód ,nie masz gdzie ćwiczyć ..ucz się za darmo ,- dobry profesjonalista zawsze cię przyjmie na nauki .........3. Zadnego zarozumialstwa i dużo dobrego wychowania ...........sukcesów .......... Odpowiedz Link Zgłoś
madziarka_s Re: bezrobocie w Mielcu 05.08.04, 23:09 Wiesz, nie ucze sie w WSGiZ w Mielcu, bo to nie studia, tylko przedszkole. A co do pracy, to ja nie jestem bezrobotna. pracuje i to z całkiem niezłym efektem od około 2 lat, wiec wiem co to znaczy szukac pracy i nikt mnie tego nie musiał uczyc. nie wiesz ze jest cos takiego jak system samozachowawczy??? Idąc na rozmowe o prace powinienes zdawac sobie sprawe jakich pytań mozesz oczekiwac, chyba ze idziesz na rozmowe do Kamax-u. Tam takie zadają nienormalne pytania, że porównywalna moze być tylko inna duza firma na Strefie - Malnox. Ale to zalezy na jakie stanowisko sie starasz... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
combo1978 Re: bezrobocie w Mielcu 14.07.04, 18:54 Czy nie sadzicie, ze firmy ze Strefy powinny przyjmowac do pracy mieszkancow miasta Mielca a nie ludzi z okolicznych wiosek. Osoby mieszkajace na wsi traktuja prace w SSE jako dodatkowe zrodlo utrzymania bo podstawa ich egzystencji jest praca na roli i hodowla zwierzat. Z moich skromnych obserwacji wynika, ze mniej wiecej polowa zatrudnionych na Strefie pochodzi ze wsi i okolicznych miasteczek. Przynajmniej sprawdza sie to w "mojej" firmie LEAR. Niektorzy dojezdzaja nawet z Tarnowa, Rzeszowa, Tarnobrzega i Nowej Deby. Pracodawcy preferuja zatrudnianie "niemiastowych" gdyz wykazuja oni typowe wiejskie tendencje jak chociazby: - dziobanie, - wchodzenie w tylek przelozonym, - masowe przekraczanie norm produkcjyjnych ( co skutkuje nieustannym ich podnoszeniem), - zgoda na niska stawke godzinowa (przeciez i tak jedzenie im chodzi po zagrodzie); Wiem,ze czesc z was zapewne mnie zbeszta ale musicie przyznac, ze cos w tym jest. pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
viper164 Re: bezrobocie w Mielcu 13.07.04, 09:09 na stronie GUS znalazłem dane że stopa bezrobocia w Mielu na rok 2003 wynosi 14,3% Odpowiedz Link Zgłoś