Dodaj do ulubionych

Ziobro kontra notariusze.

23.08.06, 16:05

Dla mnie wiadomością ostatnich dni jest zapowiedz min Ziobry obcięcia stawek
notaiuszom. Jak to potraktować ?

1.Czy stawki notariuszy sa egulowane rynkowo - czy jest konkurencja na tym
rynku.
2.Czy nie należy obciać stawek np.stomatologom , architektom ,adwokatom- kto
wie ? jak to jest regulowane - gdzie rynek ,a gdzie stawki podawane przez
państwo , przez związki profesjonalistów .
3.Zawód zaufnia społecznego ?? - jak "to" funkcjonuje
4.Czy Ziobro ma prawo ?
5.Jakie się Wasze doświadczenia z notariuszami ?

Czy to nie ciekawy temat ?- zaciekawiony julek.
Obserwuj wątek
    • kolor Zawistny i zazdrosny golodupiec Ziobro 23.08.06, 19:24
      Najchetniej to by wrocil do panstwowego notariatu z nedzna pensyjka itp. Niech
      lepiej ten niedouczony ministrzyna z Bozej laski zalozy wlasna kancelarie
      notarialna, wtedy pogadamy o zyskach a przy okazji o odpowiedzialnosci
      materialnej notariuszy.

Iscie PIS-owsko - bolszewicka mentalnosc.
    • mcgoo Re: Ziobro kontra notariusze. 23.08.06, 19:50
      To wspaniala wiadomosc - niestety lekko spozniona dla mnie.

Moje doswiadczenie z notariuszami to zdzierstwo i jeszcze raz zdzierstwo.
      O ile mozna mowic o odpowiedzialnosci w przypadku aktu notarialnego i ustaleniu
      wszelkich spraw zwiazanych z wlasnoscia, o tyle 260 PLN za dwa odpisy z aktu
      notarialnego (czyli zwykla kopia - zeby nie bylo watpliwosci) to z pewnoscia
      mocno wygorowana cena.

Nie mowiac juz o tym ze notariusze u ktorych zalatwialem sprawy nie informowali
      mnie przed usluga o wszystkich kosztach tejze.

A tak na marginesie kto ma wieksza odpowiedzialnosc - lekarz czy notariusz ?
      Wedlug mnie lekarz jednak wieksza - a stawki ma nieporownywalnie nizsze niz
      notariusz.
    • mcgoo Re: Ziobro kontra notariusze. 23.08.06, 20:24
      Z linkow opisujacych istote czynnosci notarialnych wynika, ze granice taksy
      notarialnej sa okreslana przez panstwo czyli przez : "Rozporządzenie ministra
      sprawiedliwości w sprawie maksymalnych stawek taksy notarialnej"
      Zdaje sie byc to logiczne, gdyz klientow notariuszom "napedza" wlasnie panstwo
      (poza panstwem nie ma wlasnosci i nie ma prawa - zbedni sa tez notariusze
      wsytarczy silna piesc lub poparacie stada - tylko ciezko znalezc takie
      miejsce :> ). To w dalszej czesci mojego skromnego wywodu implikuje, ze pan
      Ziobro ma prawo do manipulowania taksa notarialna :>.

(i tu znowu cytat)
      "Notariusz za swoje czynności pobiera wynagrodzenie. Jego wysokość określa tzw.
      taksa notarialna, która zawiera maksymalne stawki opłat za daną czynność. Na
      podstawie odrębnych przepisów notariusz pobiera też podatki i opłaty skarbowe.
      Na każdym sporządzonym dokumencie notariusz zaznacza wysokość pobranego
      wynagrodzenia i innych opłat, powołując się na podstawę prawną."

Co wiecej doczytalem sie ze mozna wystapic do sadu o odstapienia przez
      notariusza pobierania taksy notarialnej, a wiec i klient notariusza w pewnych
      szczegolnych przypadkach indywidualnie moze sobie zmniejszyc wysokosc taksy.

Chcialem rowniez zauwazyc, ze w prawie funkcjonuje tzw. adwokat z urzedu, dla
      osob ktorych nie stac na honorarium dla adwokata "prywatnego". Nie wiem czy
      istnieja notariusze z urzedu ? moze ktos wie ? - bo jezeli tacy nie istnieja to
      tym bardziej regulacja prawna jest usprawiedliwiona.

Zawód zaufania publicznego :
      "
      Zgodnie ze wspominanym projektem ustawy zawodem zaufania publicznego, jest
      zawód, który polega na wykonywaniu zadań o szczególnym charakterze z punktu
      widzenia zadań publicznych, troski o realizację interesu publicznego, a który w
      szczególności: 1) jest wykonywany przez osoby posiadające kwalifikacje
      określone w przepisach właściwych dla danego zawodu; 2) jest wykonywany w
      formach określonych w przepisach właściwych dla danego zawodu; 3) wiąże się z
      przynależnością do samorządu zawodowego; 4) tworzy szczególną więź zaufania
      między osobą wykonującą zawód i świadczącą usługi na rzecz klienta a klientem;
      5) wiąże się z dostępem do informacji dotyczących sfery prywatności osoby
      fizycznej lub tajemnicy przedsiębiorcy; 6) gwarantuje, że informacje, o których
      mowa w punkcie 5, uzyskane przez wykonującego zawód stanowią, w zakresie
      wynikającym z przepisów właściwych dla danego zawodu, tajemnicę zawodową,
      której ujawnienie może nastąpić jedynie w przypadkach określonych w przepisach
      ustawowych; 7) posiada zasady etyczne jego wykonywania.
      "
      jak dla mnie troche plynna definicja zawodu zaufania publicznego

oto kilka linkow z ktorych korzystalem:

www.prawnik24.pl/notarialne.htm
      www.dziennik.krakow.pl/informator/przewodniki/032.pdf#search=%22taksa%20notarialna%22
      irbis.home.pl/centrum/taksa_not.htm
      • etiopia1 Re: Ziobro kontra notariusze. 24.08.06, 09:15
        Od marca tego roku miało być taniej,lecz niestety dla mnie to jest dalej
        drożyzna i nie przemawia do mnie fakt ,że z usług notariusza korzysta się
        sporadycznie (osoba fizyczna),firmom współczuję.....kolejny elitarny zawód i
        wygórowane stawki!
        • yapkovitz Re: Ziobro kontra notariusze. 24.08.06, 09:48
          W jednym z powyzszych watkow jako usprawiedliwienie zarobkow notariuszy zostala
          wskazana ich materialna odpowiedzialnosc, aby rozwiac wszelkie watpliwosci w
          tej materii, przytocze przepis o odpowiedzialnosci cywilnej notariuszy, ktory w
          swej tresci byc moze konsumuje odpowiedzialnosc materialna:
          art. 49 ustawy z dnia 14 lutego 1991 r. Prawo o notariacie mowi "Notariusz
          ponosi odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przy wykonywaniu czynności
          notarialnych na zasadach określonych w Kodeksie cywilnym, z uwzględnieniem
          szczególnej staranności, do jakiej jest obowiązany przy wykonywaniu tych
          czynności".
          W artykule M. Florczaka " Odpowiedzialnosc cywilna notariuszy" mam nastepujace
          stanowisko:
          "[Staranność, o której mowa w art. 49 ustawy z 1991 r. - Prawo o notariacie]
          jest to jedna z odmian tzw. staranności zawodowej. Nie oznacza to podwyższenia
          stopnia tej staranności, a jedynie dostosowanie do określonej czynności,
          zarówno od strony wykonującego podmiotu, jak i od strony przedmiotu, którego ta
          staranność dotyczy. [...]
          Jest ona starannością ogólnie wymaganą, czyli przeciętną. Przeciętność ta jest
          jednak odmienna od zwykłej, gdyż jest to przeciętność wymagana od specjalisty,
          jakim na pewno jest notariusz.

Z powyzszego nie wynika aby oprocz szczegolnej starannosci byl zoobligowany do
          jakis innych szczegolnych czynnosci. Kazdy z Nas wykonujac swoja prace
          zobowiazany jest do wykonywania jej ze szczegolna starannoscia, ma wiec racje
          minister Ziobro daza do zmniejszenia wynagrodzenia notariuszy, gdyz nic tak na
          prawde nie uzasadnia ich wysokich zarobkow. Wklad pracy, ktory wiaze sie ze
          sporzadzeniem aktu notarilanego oraz sprawdzeniem ksiag wieczystych nijak sie
          ma do wysokosci oplaty notarialnej.
          • kolor Re: Ziobro kontra notariusze. 24.08.06, 10:56
            Wklad pracy, ktory wiaze sie ze
            > sporzadzeniem aktu notarilanego oraz sprawdzeniem ksiag wieczystych nijak sie
            > ma do wysokosci oplaty notarialnej.

Tjaaa, na pewno. Zostan notariuszem i zobacz jak sie maja sprawy. Nie ma to,
            jak wpis specjalisty od ksiag wieczystych.
            • etiopia1 Re: Ziobro kontra notariusze. 24.08.06, 11:40
              Przeciętnie każdy pracownik musi podpisać odpowiedzialność materialną w
              zakładzie pracy.Kasjerki w bankach powinny zarabiać tyle samo co notariusz :-)))
              • kolor Re: Ziobro kontra notariusze. 24.08.06, 11:45
                Przeciętnie każdy pracownik musi podpisać odpowiedzialność materialną w
                > zakładzie pracy.Kasjerki w bankach powinny zarabiać tyle samo co notariusz :-
                ))
                > )
                Odpowiadaja calym majatkiem czy do wysokosci 3 wynagrodzen?
                • etiopia1 Re: Ziobro kontra notariusze. 24.08.06, 11:51
                  Przecież notariusz na podstawie dokumentów źródłowych wykonuje swoją pracę
                  powielając utarte schematy bez dramatyzmu....ja każdy z czasem....
                  • kolor Re: Ziobro kontra notariusze. 24.08.06, 12:00
                    > Przecież notariusz na podstawie dokumentów źródłowych wykonuje swoją pracę
                    > powielając utarte schematy bez dramatyzmu....ja każdy z czasem....

Ech, kolejny znawca tematu......Tylko pieczatka, wzor umowy z komputera i kasa
                    sama leci. Jakie to proste, no bajka Panie, bajka.
                    • yapkovitz Re: Ziobro kontra notariusze. 24.08.06, 12:14
                      Dokladnie, tylko pieczatka, wzor umowy z komputera i wysilek polegajacy na
                      sprawdzeniu ksiegi wieczystej:) mam znajomych w roznych prawniczych
                      korporacjach, sam rowniez jestem prawnikiem, wiec wiem jaki wysilek
                      intelektualny wklada sie w poszczegolne czynnosci:)))))))))))))
                      • kolor Re: Ziobro kontra notariusze. 24.08.06, 13:01
                        Z tego, co przeczytalem, to jestes raczej urzednikiem, wiec prawnik raczej z
                        Ciebie taki sobie. Czy ktorys z Twoich znajomych jest notariuszem, ze tak
                        kategorycznie wypowiadasz o warsztacie pracy notariusza?
                        • yapkovitz Re: Ziobro kontra notariusze. 24.08.06, 14:22
                          W urzedach pracuja prawnicy, ktorzy mam skonczone rozne aplikacje, wiec nie
                          wypowiadaj sie kategorycznie jakim jestem prawnikiem:) ktorys z moich znajomych
                          jest notariuszem, komornikiem, adwokatem, sedzia, rada prawnym, prokuratorem.
                          Mam wiec szerokie spektrum zawodow prawniczych, wiec mozemy dysktutowac dlugo o
                          prawnikach i ich kwalifikacjach. Np. ja osobiscie najbardziej cenie
                          prokuratorow, poniewaz Oni wykonuja chyba najwiecej pracy i wykladaja najwiecej
                          wysilku w swoje czynnosci, najnizej oceniam kwalifikacje adwokatow i notariuszy.
                          • kolor Re: Ziobro kontra notariusze. 24.08.06, 15:57
                            Np. ja osobiscie najbardziej cenie
                            > prokuratorow, poniewaz Oni wykonuja chyba najwiecej pracy i wykladaja
                            najwiecej
                            >
                            > wysilku w swoje czynnosci, najnizej oceniam kwalifikacje adwokatow i
                            notariuszy
                            > .
                            No to ja akurat mam odmienne spostrzezenia. Na aplikacje prokuratorska zdawaly
                            z reguly miernoty, ktore nawet nie probowaly zdawac na lepsze aplikacje. I
                            teraz wychodzi z nich slabe przygotowanie, sluzalczosc i robienia z siebie
                            idiotow (vide sprawa bezdomnego).

Co do jakosci prawnikow pracujacych w urzedach, to sorry, ale jakosc ich
                            legislacji wola o pomste do nieba. Nie wspominam tu juz o umowach, ktore te
                            urzedniczyny tworza, a potem trzeba sie z druga strona uzerac w Sadzie itp. itd.

Watpie, czy posiadasz choc 50% wiedzy prawniczej przecietnego notariusza.
                            • jul.s Re: Ziobro kontra notariusze. 24.08.06, 20:56
                              ..no dobrze - "..wracajmy jednak do naszych baranów..."

..serce mam rozdarte
                              ..ale gdy za spisanie aktu notarialnego - cztery kartki wg ustalonego wzoru i
                              odpisanie danych z operatu rzczoznawcy gdzie podano m2 , nr.działki itd -
                              wszystko
                            • yapkovitz Re: Ziobro kontra notariusze. 25.08.06, 07:50
                              No coz, w mych wypowiedziach nie odnosilem sie do wiedzy i inteligencji
                              przedstawicieli zawodow prawniczych, gdyz byloby to krzywdzace dla innych,
                              staralem sie tylko wskazac jaki wysilek jest wkladany w wykonywana prace.
                              Dlatego tez powstrzymam sie od komentowania zwrotów
                              typu: "miernota", "sluzalczosc", "50% wiedzy prawniczej". Jezeli przeciwnikowi
                              w dyskusji brak rzeczowych argumentow i zaczyna obrazac druga strone, to nie
                              pozostaje mi nic innego jak wycofac sie z tak prowadzonej rozmowy, poniewaz
                              przenosimy sie na poziom przedszkolny, gdzie male dzieci obrzucaja sie
                              wyzwiskami np: "twoja mama jest gupia", "a ty masz wszy i jestes brzydki".
    • mcgoo Re: Ziobro kontra notariusze. 25.08.06, 09:31
      No pozatym, ze wszyscy inni niz ja to "miernoty" i maja "wszy na pepku" a "ich
      mama jest brzydka" to jak jest ostatecznie?:

1. czy istnieja notariusze z urzedu ? (podobnie jak adwokaci)
      2. czy panstwo ma prawo do takich regulacji ? (wysokosci taksy)

Zwrocmy uwage, ze byc moze nie byloby takiego larum gdyby taksy zostaly
      podwyzszone - a to rowniez moze zrobic minister pasntwowy.
      • yapkovitz notariusze 25.08.06, 11:20
        ad. 1
        Nie ma notariusza z urzedu, poniewaz zgodnie z przepisami ustawy Prawo o
        notariacie:
        Art. 2. § 1. Notariusz w zakresie swoich uprawnień, o których mowa w art. 1,
        działa jako osoba zaufania publicznego, korzystając z ochrony przysługującej
        funkcjonariuszom publicznym.
        § 2. Czynności notarialne, dokonane przez notariusza zgodnie z prawem, mają
        charakter dokumentu urzędowego.

Z powyzszego wynika iz notariusz jest podmiotem wykonującym zadania publiczne,
        nie będąc organem państwowym.
        Poslikujac sie artykulem pod tytulem "Z zagadnien ustrojowych notariatu:
        "O publicznym jego charakterze decydują takie elementy, jak: przymus
        notarialny, nadzór ministra sprawiedliwości nad działalnością notariuszy oraz
        samorządem notarialnym, przez co państwo zachowuje sobie wpływ na wykonywanie
        zadań przez notariat, przypisanie notariuszowi z mocy prawa funkcji płatnika,
        co oznacza traktowanie go w zakresie zobowiązań podatkowych jako podmiot prawa
        administracyjnego, kontrola sądu zarówno w zakresie dokonywanych czynności
        notarialnych".

Ponadto na podstawie art. 6 ww. ustawy:
        "§ 1. Jeżeli strona czynności notarialnej nie jest w stanie bez uszczerbku
        utrzymania koniecznego dla siebie i rodziny ponieść żądanego przez notariusza
        wynagrodzenia, może wystąpić z wnioskiem do sądu rejonowego właściwego ze
        względu na jej miejsce zamieszkania o zwolnienie w całości lub w części od
        ponoszenia tego wynagrodzenia.
        § 2. Przepis § 1 stosuje się odpowiednio do osoby prawnej, która wykaże, że nie
        ma dostatecznych środków na ponoszenie wynagrodzenia żądanego przez notariusza.
        § 3. Sąd po ustaleniu, że zachodzi potrzeba dokonania czynności notarialnej,
        uwzględnia wniosek i wyznacza notariusza do dokonania żądanej przez stronę
        czynności notarialnej.
        § 4. Za stronę zwolnioną od ponoszenia wynagrodzenia za dokonaną czynność
        notarialną wynagrodzenie ponosi Skarb Państwa. Wynagrodzenie przyznaje
        notariuszowi, na jego wniosek, sąd, który wyznaczył notariusza, na podstawie
        taksy, o której mowa w art. 5.
        § 5. Do rozpoznania wniosku, o którym mowa w § 1, oraz przyznania notariuszowi
        wynagrodzenia stosuje się przepisy Kodeksu postępowania cywilnego o
        postępowaniu nieprocesowym, z uwzględnieniem przepisów o zwolnieniu od kosztów
        sądowych".
        oraz

art. 7 § 1. Notariusz jako płatnik na podstawie odrębnych przepisów pobiera
        podatki i opłaty skarbowe.
        § 2. Jeżeli wniosek o wpis do księgi wieczystej, o którym mowa w art. 92 § 4,
        podlega opłacie sądowej, notariusz pobiera od wnioskodawców tę opłatę i
        zaznacza w akcie notarialnym wysokość pobranej opłaty sądowej. Notariusz
        obowiązany jest uzależnić sporządzenie aktu notarialnego od uprzedniego
        uiszczenia przez strony należnej opłaty sądowej. Pobraną opłatę sądową
        notariusz przekazuje właściwemu sądowi rejonowemu.
        § 21. (2) Jeżeli wnioskodawca, o którym mowa w § 2, został zwolniony od kosztów
        sądowych od wniosku o dokonanie wpisu do księgi wieczystej, notariusz
        obowiązany jest zaznaczyć w akcie notarialnym, że opłata sądowa nie została
        pobrana i, załączyć do wypisu aktu notarialnego przesyłanego do sądu w trybie
        art. 92 § 4 prawomocne postanowienie sądu w przedmiocie zwolnienia od kosztów
        sądowych. W takim wypadku przepisu § 2 nie stosuje się.
        § 3. Minister Sprawiedliwości określi, w drodze rozporządzenia, sposób
        pobierania i uiszczania oraz sposób i termin przekazywania sądom, a także
        zwrotu należności, o których mowa w § 2, oraz sposób prowadzenia ich ewidencji.

ad. 2 W art. 5 § 3 ww. ustawy zawarta jest delegacja dla Ministra
        Sprawiedliwosci do wydania aktu wykonawczego okreslajacego maksymalne stawki
        taksy notarialnej za czynności notarialne, o których mowa w § 1, oraz
        maksymalne kwoty, o które może być zwiększone wynagrodzenie za dokonanie
        czynności notarialnych poza kancelarią notarialną.

Takie rozporzadzenie juz obowiazuje, wiec MS w porozumieniu z ministrem
        właściwym do spraw instytucji finansowych, po zasięgnięciu opinii Krajowej Rady
        Notarialnej, moze doprowadzic do nowelizacji przepisow i tym samym obnizyc
        wysokosc taksy.
        • kolor Re: notariusze 25.08.06, 11:37
          Widze, ze stukasz w czasie pracy urzedu panstwowego. Co za panstwo, ze musze
          utrzymywac takich obibokow z moich podatkow. A mialo byc ku.......zwa tanie.
          • yapkovitz kolor 25.08.06, 12:02
            kolor,masz jakis problem? przeczytalem w tym watku prosbe o odpowiedzi na pare
            pytan, wiec wedlug posiadanej wiedzy sformulowalem odpowiedz. Czyz Panstwo nie
            powinno byc blizej obywatela?:) obywatel pyta a urzednik odpowiada:) a moze ty
            kolor (byc moze jestes z wyksztalcenia prawnikiem) postarasz sie udzielac
            odpowiedzi, gdy ludzie pytaja, bo na chwile obecna tylko piszesz tzw.
            banialuki, ktore nijak sie maja do krytyki, ktora uprawiasz w stosunku do mojej
            osoby.
            • kolor Re: kolor 25.08.06, 12:06
              tja , pan prawnik i urzednik oburzony. Ciekawe, czy masz w zakresie sluzbowych
              obowiazkow bawic sie w dobra dusze w internecie? Coz, Ty zaczales nalatywac na
              notariuszy a ja zaczalem Ci udowadniac, ze pieniedzy nie biora za darmo. Coz,
              zachowales sie jak male dziecko w piaskownicy, zabrales obrazony zabawki i tyle
              po dyskusji.
              • kolor ergo 25.08.06, 12:10
                Twoja krytyka notariuszy to takze banialuki, ot na poziomie babskich czytadel.
                Zero merytorycznych uwag, tylko sprawdzenie k.w., umowa ze wzoru, pieczatka i
                kasa leci.
                • yapkovitz Re: ergo 25.08.06, 13:01
                  Napisz merytorycznie czym tak bardzo sie przemeczaja sie notariusze i co
                  uzasadnia ich tak wysokie zarobki?
                  • kolor Re: ergo 25.08.06, 13:18
                    W duzym skrocie: niejasne, sprzeczne i czesto zmieniajace sie przepisy, bardzo
                    duzy zakres prawa, ktory nalezy znac, biurokracja i sprawozdawczosc rozdmuchana
                    do absurdalnych zadan samorzadu i wladz wszlakich. Dlugo by jeszcze pisac o
                    klientach wiecznie niezadowolonych, o developerach chcacych wtrynic zapisy
                    niezgodne z prawem, tudziez o innych wzelakiej masci dziwnych klientach.
                    Co uzasadnia wyskoie zarobki?
                    Chociazby odpowiedzialnosc calym swoim majatkiem. Jesli Ziobro chce ograniczyc
                    zarobki, niech ograniczy odpowiedzialnosc materialna. Cos za cos.
                    • kolor Re: ergo 25.08.06, 13:19
                      Zazdroscisz tak bardzo zarobkow notariuszom? W czym problem? Zdawaj na
                      aplikacje notarialna, potem asesoria, po paru latach nominacja, wlasna
                      kancelaria i jestes Panisko.
                    • yapkovitz Re: ergo 25.08.06, 14:26
                      Zadnej merytorycznej wskazowki, ktora uzasadnialaby tak wysokie zarobki.
                      Przeciez nikt nikomu nie kazal zostawac notariuszem, nikt na sile nie ciagnal
                      na aplikacje, jezeli komus sie nie podoba taka praca to niech zrezygnuje z
                      wykonywania zawodu i zostanie np: sprzedawca pietruszki.
                      Wydawalo mi sie ze jak na razie nie wchodzimy na poziom notariusz-developer, a
                      zajmujemy sie poziomem notariusz - zwykly zjadacz chleba. Prawda jest taka, ze
                      jezeli notariusz zlapie robote dla dvelopera to ma finansowy raj:) sporzadzanie
                      umow przedwstepnych w formie aktu notarialnego oraz umow przenoszacych wlasnosc
                      w formie aktu notarialnego. Np. developer kieruje do notariusza 24 osoby, ktore
                      zakupily mieszkania o wartosci 240 tys zł. Od kazdej takej osoby notariusz
                      pobiera takse w wysokosci 3,2 tys zł. Jaki wiec wysilek podejmuje notariusz?
                      jezeli blok jest polozony na jednej dzialce, dla ktorej jest zalozona jedna
                      ksiega wieczysta? W takim przykladowym kacie zmieniaja sie tylko imiona i
                      nazwiska, numery lokali i adresy:)
                      Nikomu nigdy nie zazdroscilem zarobkow, to nie jest w mojej naturze, tylko
                      staram sie traktowac racjonalnie wykonywane zajecie i potrzebny wklad do
                      osciagniecia zamierzonego celu.
                      • kolor Re: ergo 25.08.06, 14:36
                        Czytaj dokladnie caly tekst. Jak przeczytasz, to postaraj sie go zrozumiec. A
                        na koniec pisz swoje przemyslenia.
    • alicja.krystyna do Kolora 25.08.06, 18:09
      Śledzę od początku to co tu piszecie gdyż z pewnych względów mnie to ineresuje.

zwracam się do Kolora

Jak sądze masz jakąś wiedzę o pracy notariuszy. Może sam jesteś notariuszem lub
      nim chcesz zostać.Masz jakąs wiedzę i dlatego do Ciebie się zwracam. Masz wiedze
      ale twoje odpowiedzi są na poziomie gości spod buki piwnej. Czepiasz się
      rozmówców, obrażasz ich. Na konkretne pytania, na konkretne cytaty z ustaw
      odpowiadasz niegrzecznie.

Odpowiedz grzecznie co takiego jest w pracy notariuszy, że mają zarabiać więcaj
      niz ktokolwiek z innych prawników ?
      Dlaczego ustanowiono tak wysokie stawki za usługi notariuszy ?
      Dlaczego są one ustanowiane odgornie ?
      dlaczego nie ma tu żadych praw rynku. Owszem ustalone rozporzadzeniem stawki są
      maksymalne , mozna je zniżyć gdyby notariuszy było wielu ale ilość ich też
      ustala się odgórnie. Mylę się ? To mnie popraw i napisz coś mądrego jak na
      prawnika przystało.

A co do rozumienia tekstów to myślę, że yapkowitz dobrze je rozumie tylko ty nie
      umiesz merytorycznie odpowiedziec.
      I uprzedzając - nie piszę z pracy, nie chcę być notariuzem, mam dobrze popłatny
      zawód.
      • alicja.krystyna Re: do Kolora 14.09.06, 12:53
        Niestety nie doczekałam się odpowiedzi. A szkoda bo Kolor wydawał się być kimś
        kto na ten temat coś wie. Niestety okazał się zwykłym pieniaczem, który widząc
        konkretne pytania ucieka.Szkoda bo był jedyną osobą jaką zanam , która broni
        notariuszy.
        Może ma jakieś argumenty ?

Znam wielu notariuszy gdyż z racji swojego zwodu muszę z usług korzystać.
        Za wpisanie paru danych w gotowy szablon biorą horendalne kwoty. Gdy zapytać
        ich ..dlaczego tyle ? dopowiadają.. "bo tak".
        miałam nadzieję, że na anonimowym forum ktoś wyjaśni dlaczego tak ?

..niestety...
    • mahopac_ny Re: Ziobro kontra notariusze. 10.09.06, 01:37
      Tak sie sklada ze mieszkam w USA.
      Tutaj notariusz jest w kazdym banku. Jak trzeba cos zalatwic to sie idzie i
      najczescie masz usluge za darmo ( jak jestes klientem tego banku ) a jak nie to
      oplata jest minimalna.
      Ja potrzebowalem szybko potwierdzenie podpisu i poszedlem do pierwszego banku
      jaki mialem po drodze i za ta usluge zplacilem $3.50 ( kilka minut pracy ).
      W USA notariuszem moze byc kazdy - wystarczy isc na kurs i zdac egzamin -
      dlatego jest ich tak duzo - uslugi te sa tak tanie.
      Dla porowniania cen uslug - dzisiaj bylem u dentysty i zaplmbowal mi jednego
      zeba a drugiego wyrwal - skasowal mnie na $371 - bardziej mnie bolala ta cena
      niz ten zab. Sorry ze nie o notariuszach ale sami wiecie jak mnie boli teraz ta
      dziura w kieszeni :(
      Pozdrawiam wszystkich w Mielcu
      • mcgoo Re: Ziobro kontra notariusze. 10.09.06, 19:18
        I to jest genialne podsumowanie :). Notariusz powszechnie dostepny za 15 PLN od
        umowy i koniec. Jak widac mozna i to dziala ..
        • etiopia1 Re: Ziobro kontra notariusze. 14.09.06, 13:42
          mcgoo napisał:

> I to jest genialne podsumowanie :). Notariusz powszechnie dostepny za 15 PLN
          od
          > umowy i koniec. Jak widac mozna i to dziala ..

Tylko nie w tym chorym państwie....

• kolor Re: Ziobro kontra notariusze. 14.09.06, 15:01
            Taaa, tylko tam system prawny anglo-saski a w Polsce rzymski. Inna jest wartosc
            9znaczenie) aktu not. w USA a inna w Polsce itp. itd. I z tym sie wiaze inna
            odpowiedzialnosc notariusza tam i tu, i tak dalej i tak dalej, i tak dalej.
            Najlepiej cos skrobnac nie majac pojecia o meritum.
            • alicja.krystyna Re: Ziobro kontra notariusze. 14.09.06, 16:00
              I wszyscy z utęsknieniem czekają tu na meritum.
              może kolor skrobnie coś merytorycznego, wyjaśni nieukom na czym polega
              odpowiedzialność notariusza i dlaczego jest ona u nas taka ogromna zamiast
              pienić się i pisać nic nie znaczace słówka.

Czekam na kolora meritum już dość dawno i nie widać.
              • kolor Re: Ziobro kontra notariusze. 14.09.06, 16:40
                A dlaczego mam Ci to wyjasniac? Poszukaj madrych ksiag w bibliotece, poszukaj
                materialow w necie. Wiedza kosztuje, nic za darmo. Wysil sie troche a nie
                dzialanie w mysl zasady: kawa na lawe.
                Troche ruchu w szarych komorkach jeszcze nikomu nie zaszkodzilo.
                • liperus Re: Ziobro kontra notariusze. 14.09.06, 19:30
                  Bzdura.To ile sie placi nie ma nic wspolnego jakiego systemu sie uzywa i jaka moc prawna ma sporzadzany akt.W Polsce istnieje bardzo silne lobby prawnicze ktore potrafilo w odpowiednim czasie tak ustawic prawo by dla nich pracowalo.Kiedy w US akt notarialny o zakupie np ziemi w Polsce amerykanski notariusz potwierdza za $ 20 US to wiarygodnosc amerykanskiego notariusza musi potwierdzic polski konsulat za ok.$ 200 ,a proste upowaznienie za ok $ 40.Zabawne jest to ze polskie dokumenty parafowane przez polskich notariuszy z zasady nie sa tu respektowane jako niewiarygodne (np przez prawo wizowe).Jest miliony absurdow na jakich opiera sie polskie prawo,gospodarka i cala reszta.Reasumujac jest to demokratyczne trzymanie za morde.
                  • kolor Re: Ziobro kontra notariusze. 14.09.06, 20:17
                    Tjaaaa, kolejny znaffffca prawa i historii prawa sie odezwal.
                    • liperus Re: Ziobro kontra notariusze.kolor 14.09.06, 21:45
                      Ja nie analizuje prawa tylko odnosze sie do bzdur jakie wypisujesz.Piszesz ze cena za uslugi notarialne zalezy od tego jakie sa korzenie praworzadnosci .To najwieksza bzdura jaka udalo sie splodzic na tym forum.O,nie;yapkovitz kiedys napisal ze miasta na prawie niemieckim to takie gdzie mieszkalo duzo niemcow.Pomysl ,zanim klepniesz kolejny idiotyzm.
                      • kolor Re: Ziobro kontra notariusze.kolor 15.09.06, 11:07
                        Przeczytaj caly watek, zajrzyj do madrych ksiag a potem pisz. Nigdy na odwrot.
                        Na marginesie, wyszla twoja totalna nieznajomosc prawa i jego historii, inna
                        jest rola notariusza w lacinskiej wersji prawa a inna w anglosaskiej.
                        Wiec sam troche wczesniej pomysl zanim zaczniem klepac glupoty.
                        Dobra rada: wizyta w bibliotece jeszcze nikomu nie zaszkodzila.
                        • alicja.krystyna Re: Ziobro kontra notariusze.kolor 15.09.06, 11:31
                          A więc wiemy już wszystko - Kolor to ćwok, który nie ma pojęcia o temacie na
                          jaki się wypowiada. Jeżeli jest notariuszem lub kandydatem na notariusza to
                          biada nam klientom notariuszy.
                          Szanowny Kolorze ja też umiem udając mądrą zabrać głos w temacie z zakresu
                          fizyki nuklearnej a potem na każde pytanie wysyłać pytającego do ksiąg albo mu
                          wymyślać. Każdy to umie ale nie każdy jest popisującym się ćwokiem jak Ty..
                          Popisującym się.. tylko czym? Przecież nie wiedzą tylko chamstwem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka