Dodaj do ulubionych

PRACA W UK

18.01.07, 12:39
Mam pytanie, ktoś zna może wiarygodna (sprawdzoną) osobę lub agencję z podkarpacia lub okolic, która załatwia prace w UK. Slyszłam o
jednej, ale korzystając z jej usług prawdopodbnie wpakowałabym się w bagno (pobiera pieniążki za załatwienie, a praca 2-3 dni w
tyg).Szukam kogoś kto mógłby zalatwić pracę np. do pakowania lub pomocnika kuchennego.

Jestem załamana, to już chyba stan depresji.

Głowny mój problem to nieznajomośc języka (jest znikoma), może na poziomie podstawowym, a już nawet siły i głowy do jego nauki nie mam, ale wiem , że wyjeżdzają ludzie nie znający go wcale.

Agencje pośrednictwa pracy do załatwienia takich prac wymagają komunikatywnej znajomosci, może ktoś napisać:

1. jak wygląda taka rozmowa?
2. o co pytają?

Może dalabym rade, moze mam za niska samoocene. Nigdy na takie rozmowie nie byłam, na samą myśl stres mnie zżera.

Jeśli ktoś mógłby mi w jakiś sposób pomóc byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam .
Obserwuj wątek
    • zablotka2006 Re: PRACA W UK 18.01.07, 15:44
      zapytaj sie w Urzedzie pracy. Moze tam ci cos znajda. w obecnym czasie bardzo
      ciezko w uk o prace. jestem tu juz dugi tydzien i pracowalam tylko dwa dni.
      Pierwsze dwa misiace roku sa najciesze i to wszedzie. W duzych miastach ponoc
      jest jeszcze gorzej. ja przyjechalam do siostry. Nie mialam gotowej pracy.
      musialam chodzic po tutejszych agencjach, rejestrowac sie i wciaz chodzic i
      pytac czy cos maja. Moj jezyk rowniez byl na poziomie bardzo podstawowym.
      szczerze ci pwoiem ze TERAZ bez jezyka w stanie min dobrym jest ciezko. Jest
      duzo, bardzo duz polakow. Agencje sie wycwanily. Niektore na drzwiach napisane
      mialy ze bez dobrej znajomosci jezka nie rejestruja. W innych moga
      powidziec "pzyjdz za dwa tygodmie jak sie nauczysz"...... Druga sprawa ze
      zmienilo sie prawo odnosnie pozwolenia na prace. Do tej pory kosztowalo ono
      70funtow. Od stycznia ta kwota ma wynsic 300 !!!! chyba skutecznie pozbeda sie
      obcokrajowcow. Tygodniowo jesli masz dobra w miare systematyczna prace z
      agencji mozesz zarobic ok 160 funtow. Wystarczy sobie przekalkulowac dochod
      miesieczny i kase tora trzeba dac na mieszkanie, rachunki, dojazd do pracy i
      jedzenie. A pozwolenie trzeba zaplacic w ciau miesiaca pracy dla danej
      agencji... szok. to wszysto brzmi bardzo pesymistycznie. mam nadieje ze ci
      urzad racy cos zalatwi....w zeszlm roku chodzilam i interesalam sie, ale bylo
      bardzo malo ofert..... slyszalam ze warto pracowac w ogrodnictwie... pozdrawiam
      • jusik1 Re: PRACA W UK 19.01.07, 00:34
        Zalotka bardzo dziękuję Ci za informacje. W ogrodnictwie pewnie jest lepiej, ale to praca tylko na jakiś czas, a ja tak bardzo chciałabym wyjechać na stałe, bądz na jakiś dłuzszy czas, bo naprawde jak jestem w tej Polsce to jestem chora.

Wiesz, ale niektórym udaje się znaleść dobrą (dobrze płatną), slyszłam o małżenstwie które wyjechało z dzieckiem i jakoś im sie to opłaci, nie zamierzają wracać, a też jezyka nie znali. Fakt, faktem wyyjechali jakieś 1,5 roku temu, a może wtedy jeszcze łatwiej bylo.

Wiem jedno, jeszcze parę m-cy tutaj i pewnie w wariatkowie wyląduje. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.
        • vash.the.stampede Re: PRACA W UK 23.01.07, 02:01
          Witam, jesli chodzi o agencje ktora zalatwia prace za granica to w okolicach
          nie znam ale wiem o takiej firmie jak GOWork. Zapisalem sie kiedys na ich
          stronie internetowej i przysylaja mi informacje na temat prac w Anglii, na
          Cyprze i innych krajach. Pobierznie przegladajac oferty zauwazylem tez takie
          ktore sa skierowane do osob nie mowiacych po angielsku. WIec moze warto tam
          sprobowac. Tak w ogole to GoWork Jest jedna z wielu internetowych agencji wiec
          mozna na google poszukac na pewno sa inne. Ja osobiscie nie korzystalem z uslug
          zadnej z tych agencji dlatego radze poczytac na jakich forach o nich. Niektore
          wygladaja calkiem profesjonalnie.
          Jesli bym mial doradzac to teraz nie jest najlepszy okres do wyjazdu do Anglii
          na wlasna reke, bo zwykle w styczniu panuje z praca zastoj, tym bardziej dla
          ludzi ktorzy nie znaja jezyka. Zdaje mi sie ze lepiej poczekac do polowy lutego
          ale tez az takim specjalista nie jestem zeby przewidziec kiedy dokladnie sie
          skonczy zastoj.
          Jesli chodzi o rejestracje w Home Office to nic nie slyszalem zeby miala
          podrozec i nie wiem czy to sa prawdziwe informacje. Rejestracja w Home Office
          zalezy bardziej od pracodawcy czy tego wymaga czy nie, nie wszyscy wymagaja
          tego od razu. To ze sie nie jest w Home Office nie oznacza ze sie pracuje na
          czarno, tylko ze po prostu nie jest sie zarejestrowanym.
          Chyba tyle moge podpowiedziec operajac sie na tym co wiem. POwodzenia.
          • jusik1 Re: PRACA W UK 27.01.07, 16:06
            Dzięki za info.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka