Dodaj do ulubionych

Blagam o rade!!!!

16.07.06, 21:55
Jestem corka prawie 50-letniej kobiety.
Mama jest chora na raka piersi,jest po mastektomii.
Musi przejsc badanie ginekologiczne,ale..............
I tu sie zaczyna problem...

Jest mezatka po raz drugi od 15 lat,w zwiazku z tym mezczyzna od 18...
Wczesniejszy zwiazek ,w ktorym ja zostalam poczeta,byl dla mamy ogromna trauma...
Byla gwalcona,sponiewierona az postanowila odejsc...

Po kilku latach poznala swojego obecnego meza...

Problem,o ktorym chce napisac,jest bardzo delikatny.
Mama cierpi na lęk przed stosunkiem seksualnym,a dokladniej przed penetracja.
Przez cale 18 lat trwania obecnego zwiazku nie wspolzyla seksualnie z mezem,z
obawy przed krwotokiem...
Jakiekolwiek podchody,konczyly sie fiaskiem...
Strach jest silniejszy od niej.
Nie jest kobieta oziebla seksualnie,odczuwa potrzeby,jednak jedynie moze sie
zaspokoic sama...

Problem jest teraz o tyle wiekszy,ze mama musi zostac zbadana przez
ginekologa,w celu wykluczenia przerzutów,czego w ogole sobie nie wyobraza,ze
wzgledu na swoje obawy przed nieuzasadnionym krwotokiem...
Nie mam pojecia,co zrobic ,aby mame przekonac do badania .

Nie wiem,z kim mozna o tym rozmawiac,jakiego lekarza prosic o rade...
czas leci,a mama wciaz sie ociaga...
Doskonale ja rozumiem i nie chce naciskac,bo wiem,ze sila nieczego nie
osiagne,jednak czas uplywa na jej niekorzysc...

Nie mam pojecia,czy mozna liczyc na zrozumienie przez normalnego ginekologa...
Obserwuj wątek
    • kurka.mala Re: Blagam o rade!!!! 16.07.06, 22:03
      To straszne co piszesz. A może lekarz kobieta rozwiązywał by problem??
    • mars43 Re: Blagam o rade!!!! 16.07.06, 22:55
      Nie jestem specjalistą ,ale może nie trzeba robić penetracji.Można by to
      przeprowadzić za pomocą tomografu komputerowego,zrobi dokładne zdjęcia i po
      sprawie.Powiedzieć lekarzowi -nie całą prawdę-np.że mama ma potworny wstręt do
      penetracji przez lekarza i to może wystarczyć jako tłumaczenie.No nie wiem czy
      to dobry pomysł ,ale to jedynie przyszło mi do głowy.Powodzenia !
      • mars43 Re: Blagam o rade!!!! 16.07.06, 23:24
        Jeśli byłyby kłopoty ze skierowaniem na tomograf-kolejka itp., to można
        prywatnie to zrobić dość szybko.Kosztuje to jeśli sie nie mylę ok.500-
        600zł..Jesli natomiast nie macie pieniędzy lub wystąpią inne poważne problemy.
        to udaj się do szefa NFZdrowia w Twoim województwie i na osobności przedstaw mu
        szczegóły całej sprawy.Powienien pomóc, bo jak kiedyś powiedział szef Nikei-
        Polacy pracują nie tylko głową, ale i sercem.Powodzenia!
    • gwen6 Re: Blagam o rade!!!! 16.07.06, 23:54
      Może jednorazowo jakiś silny środek uspokajający....
      nie słyszałam o tomografie wykonującym wymazy z szyjki macicy no ale może się
      nie znam
      • mars43 Re: Blagam o rade!!!! 16.07.06, 23:59
        gwen6 napisała:

> Może jednorazowo jakiś silny środek uspokajający....
        > nie słyszałam o tomografie wykonującym wymazy z szyjki macicy no ale może się
        > nie znam
        A piszesz jakbyś wszystko wiedziała.
      • mars43 Re: Blagam o rade!!!! 17.07.06, 00:20
        Gwen,poczytaj sobie o tomografie komputerowym na googlach,ty chyba dokładnie
        nie wiesz co to jest.Przecież tych twoich wymazów właśnie nie można zrobić.
        • kiena23 Re: Blagam o rade!!!! 17.07.06, 00:23
          no to czemu polecasz tomograf do badania wymazu
        • kiena23 Re: Blagam o rade!!!! 17.07.06, 00:25
          a no tak przecież ty facet masz prawo się nie znać:D
          • mars43 Re: Blagam o rade!!!! 17.07.06, 00:29
            kiena23 napisała:

> a no tak przecież ty facet masz prawo się nie znać:D
            Dawno takich głupot nie słyszałem-aby tomograf badał wymaz.
          • mars43 Re: Blagam o rade!!!! 17.07.06, 00:55
            www.mcz.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=77&Itemid=73 - 26k -

Czy to bada wymaz?Całkowity brak pojęcia.
            • pspych Re: Blagam o rade!!!! 17.07.06, 01:31
              Chłopie ty chyba w ogóle nie czytasz co inni piszą. dla opu Pań oczywiste jest, że tomograf nie bada wymazu. One poprostu usiłują powiedzieć, że tomograf nie jest rozwiązaniem po potrzebny jest badanie wymazu. Problem nie polega jakie badanie wykonać zamaz, tylko co zrobić by mimo wszystko nakłonic matkę do tych badań.
              Jęsli ja miałbym coś sugerować, to chyba rzeczywiście należało by poszukać ginekologa kobiety. Mam jeszcze taką sugestię, że lęk przed badaniem to tylko problem zastępczy, choć z uwagi na przeszłość twojej Mamy napewno istotny. Prawdziwym jest lęk przed jego wynikiem, im dłużej się je odwleka tym dłużej żyje się złudzeniem, że wszystko ze zdrowiem jest OK i nie ma przerzutów. Mam w tej chwili bardzo podobny problem z bliską mi osobą, która nie chcę się poddać kolonoskopi bo się wstydzi, ale widzę, że problem jest mniej we wstydzie a bardziej w strachu przed rezultatem badania.
              • leodavinci00 Re: Blagam o rade!!!! 17.07.06, 09:00
                pspych,dokladnie.........

Mama mowi,ze badanie pod wplywem jakichs srodkow nasennych przezyje,chyba,ale
                nie ma pojecia,czy wynik w ogole jakkolwiek przezyje.
                Domyslacie sie,ze u ginekologa nie byla ok. lat.jest chora na raka piersi ,wiec
                roznie moze jeszcze byc...

Mi zalezy,zeby w ogole jej pomoc,by pokonala ten lek przed kontaktem seksualnym.
                Jest atrakcyjna kobieta,ktora ma potrzeby,jak my wszyscy...

Od kilku miesiecy ma krwawienia,mimo ze miesiaczke zatrzymana dosyc dawno
                temu,wlasnie ze wzgledu na nowotwor zlosliwy piersi,wiec krwawienia z cala
                pewnoscia powinny ja niepokoic.
                Od kilku dni narzeka na bole w podbrzuszu...

Jestem przerazona na sama mysl,ze moze przejsc to jeszcze raz.....
                Mowi,ze chyba by tego nie przezyla...Jednoczesnie zdaje sobie sprawe z tego,ze
                im dluzej zwleka,tym gorsze rokowania w razie najgorszego...

Czytalam dzis o pani dr ze Szczecina,ktora jest jednoczesnie seksuologiem i
                ginekologiem.
                Mysle sobie,czy to ona nie pomoglaby po czesci rozwiazac problemu....

Wiem,ze ten paralizujacy lek przed kontaktami seksualnymi ma ogromny wplyw na
                jej obecne zycie przede wszystkim...
                Chcialambym,zeby choc troche byla szczesliwa kobieta,bo szczescia jeszcze nigdy
                nie zaznala...

• mars43 Re: Blagam o rade!!!! 17.07.06, 10:21
                Ty chłopie nic nie rozumierz.Żeby wykluczyć raka tomografem prześwietla się
                całe ciało lub też konkretny organ,który nas interesuje.Jednaym z podstawowyvch
                zadań tomografu komputerowego jest wyszukiwanie komórek rakowych w
                organiżmie.Tomograf nie potrzebuje zadnych wymazów -to jest całkiem inne
                badanie.Użycie tomografu zastępuje badanie wymazu.Ty nic nie zrozumiałeś -
                zresztą jak to było wcześniej-żeby lekarz wiedział ,że kobieta ma taką
                dolegliwość to skierowałby ją na tomograf a nie do ginekologa.Badanie wymazu
                kosztuje niewiele a badanie tomografem kilkaset złotych.I jeszcze jedno -
                kobieta powinna być skierowana na tomograf, bo przerzuty nie pojawiają sie w
                jednym miejscu i najlepiej jest przebadać cały organizm.Ale wiedzą o tym ci co
                to rozumieją i potrafią też wpływać na przebieg swojego leczenia.
                • mars43 Re: Blagam o rade!!!! 17.07.06, 11:21
                  I chłopie , jeszcze jedno.Mogę się mylić, ale badanie wymazu pozwala tylko
                  ustalic czy są komórki rakowe czy ich nie ma.Gdy wyjdzie po tych badaniach,że
                  są, robi się badanie tomografem, aby ustlić dokładne miejsce,wielkość,położenie-
                  aby móc skutecznie leczyć.Takie to proste,ale nie dla wszystkich, chłopie.
                  • macaaron Re: Blagam o rade!!!! 17.07.06, 12:34
                    Mars 43:

> I chłopie , jeszcze jedno.Mogę się mylić, ale badanie wymazu pozwala tylko
                    > ustalic czy są komórki rakowe czy ich nie ma.Gdy wyjdzie po tych badaniach,że
                    > są, robi się badanie tomografem, aby ustlić dokładne
                    > miejsce,wielkość,położenie

Aby ustalić dokładnie wielkość i położenie guza, trzeba zrobić rezonans
                    magnetyczny, tomograf daje obraz dwuwymiarowy. Natomiast jeśli chodzi o
                    stwierdzenie samego faktu istnienia nowotworu, to wydaje mi się, że wymaz jest
                    jednak badaniem najdokładniejszym, gdyż - jak sam napisałeś - pozwala na
                    wykrycie pojedynczych (lub prawie pojedynczych) komórek nowotworowych, natomiast
                    tomograf wykryje dopiero zorganizowaną zmianę w formie guza - małego bo małego,
                    ale jednak już w pewnym stadium. Dlatego chyba lepiej byłoby jednak zrobić ten
                    wymaz. Wadą (dyskusyjną) tomografii jest też to, że podczas tego badania
                    otrzymuje się sporą dawkę promieniowania jonizującego, znacznie większą niż przy
                    typowym zdjęciu rentgenowskim.

www.resmedica.pl/zdart2009.html

MacAaron
                    • mars43 Re: Blagam o rade!!!! 17.07.06, 14:49
                      Ja dałem radę tej dziewczynie.Cała wasza czwóreczka nic tej dziewczynie nie
                      dała,żadnej rady, tylko próbuje dyskutować nie mając wiedzy.Dawaj rady
                      dziewczynie ,a jak nie potrafisz, to nie pchaj się na afisz.
                • extreme74 Re: Blagam o rade!!!! 17.07.06, 14:59
                  mars43 napisał:

> Ty chłopie nic nie rozumierz.Żeby wykluczyć raka tomografem prześwietla się
                  > całe ciało lub też konkretny organ,który nas interesuje.Jednaym z
                  podstawowyvch
                  >
                  > zadań tomografu komputerowego jest wyszukiwanie komórek rakowych w
                  > organiżmie.Tomograf nie potrzebuje zadnych wymazów -to jest całkiem inne
                  > badanie.Użycie tomografu zastępuje badanie wymazu.Ty nic nie zrozumiałeś -
                  > zresztą jak to było wcześniej-żeby lekarz wiedział ,że kobieta ma taką
                  > dolegliwość to skierowałby ją na tomograf a nie do ginekologa.Badanie wymazu
                  > kosztuje niewiele a badanie tomografem kilkaset złotych.I jeszcze jedno -
                  > kobieta powinna być skierowana na tomograf, bo przerzuty nie pojawiają sie w
                  > jednym miejscu i najlepiej jest przebadać cały organizm.Ale wiedzą o tym ci
                  co
                  > to rozumieją i potrafią też wpływać na przebieg swojego leczenia.
                  No ja widzę mars,że ty nie tylko na fobiach się znasz....
                  • mars43 Re: Blagam o rade!!!! 17.07.06, 15:25
                    Ładną radę dałaś dziewczynie extreme, nie czytasz treści wątków.
                    • extreme74 Re: Blagam o rade!!!! 17.07.06, 15:31
                      mars43 napisał:

> Ładną radę dałaś dziewczynie extreme, nie czytasz treści wątków.

Bo nie mam żadnej sensownej rady w odróżnieniu od ciebie.
                      • mars43 Re: Blagam o rade!!!! 17.07.06, 15:34
                        extreme74 napisała:

> mars43 napisał:
                        >
                        > > Ładną radę dałaś dziewczynie extreme, nie czytasz treści wątków.
                        >
                        > Bo nie mam żadnej sensownej rady w odróżnieniu od ciebie.
                        A może mózgu.
                        • extreme74 Re: Blagam o rade!!!! 17.07.06, 15:37
                          Nie no, mózg to chyba mam,bo bez niego chyba bym nie mogła żyć,tak mi się wydaje
                          • leodavinci00 Re: Blagam o rade!!!! 17.07.06, 15:50
                            Mysle,ze wystarczy juz klotni.

Nie po to zakladalam watek,byscie sie sprzeczali,ale naprawde liczylam na
                            fachowa porade i przede wszystkim zrozumienie...

A teraz wyszlo tak,ze moj watek stal sie swietnym powodem do bezsensownych klotni...

Wiec uwazam,ze czas temat zamknac,a nie ciagnac go nie w te strone ...
                            • extreme74 Re: Blagam o rade!!!! 17.07.06, 15:52
                              leodavinci00 napisała:

> Mysle,ze wystarczy juz klotni.
                              >
                              > Nie po to zakladalam watek,byscie sie sprzeczali,ale naprawde liczylam na
                              > fachowa porade i przede wszystkim zrozumienie...
                              >
                              > A teraz wyszlo tak,ze moj watek stal sie swietnym powodem do bezsensownych
                              klot
                              > ni...
                              >
                              > Wiec uwazam,ze czas temat zamknac,a nie ciagnac go nie w te strone ...

Przepraszam Cię.Już w tym wątku się nie oddzywam.
                              • asiula_82 Re: Blagam o rade!!!! 17.07.06, 16:43
                                Nie czytałam wypowiedzi, i nie wiem czy ktos o tym wspominał, ale polecam
                                narkozę, moja mama miala wyrywany ząb pod narkozą bo tak sobie zażyczyła ( boi
                                się tego) wystarczy szczerze porozmawiac z lekarzem. Powodzenia.
                                • gwen6 Re: Blagam o rade!!!! 17.07.06, 16:52
                                  narkoza to duże obciążenie ale fakt faktem bez dawki uspokajacza chyba się nie
                                  obędzie pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka