Dodaj do ulubionych

poszukuję Ostrowiaków w Polsce

IP: *.przemysl.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.03, 10:39
Poszukuję Ostrowiaków w Polsce .Mieszkam na jej drugim końcu ,ale urodziłam
się w Ostrowie ,tu działali w AK mój dziadek ,rodzina i tu odsłonięto tablicę
pamiątkową ku ich pamięci. Najbardziej kocham Partyzancką, bułki od
Sadowskiego ,ciastka od Motyla i od M>>>>>>>> -zapomniałam nazwiska i
Raszkowską ulicę ( dobra ta niemiecka konstrukcja wyrazów !),metkę .Ktoś ,kto
urodził sie w Ostrowie ,nosi w sobie dziwną tesknotę .Ciekawa jestem jak
potoczyły sie losy innch Ostrowiaków i czy "hodujecie" tradycje?
Obserwuj wątek
    • Gość: M Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.man.poznan.pl 26.01.03, 15:17
      Jestem Ostrowianinem, choć mieszkam w Poznaniu. I choćby z powodu odległości
      mogę co jakiś czas pojawić w Ostrowie. Duży sentymet... Ile masz lat? Dawno
      wyjechałaś i dlaczeg
      • Gość: . Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: 195.117.95.* 09.11.03, 14:43
    • Gość: M Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.man.poznan.pl 26.01.03, 15:23
      Polecam Ci: www.ostrow.site.pl.
      • Gość: ostrowianka Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 27.01.03, 18:31
        Wyjechałam ,gdy byłam bardzo mała ,ale żyjemy do dzisiaj w " łagodnym
        cieniu"Ostrowa. Wyjechałam ,ale ciągle wracałam. Dzisiaj moje dzieci -mam 42
        lata- odkrywają Ostrów dla siebie i bardzo dziwią sie ,że tak małe miasto może
        miec taki folklor.
        • basztad Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce 27.01.03, 20:24
          przemysl jest nawet o zdziebko mniejszy od ostrowa, ale tez ma klimat, czego
          Twoje dzieci sie dziwia ?
          • Gość: M Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.man.poznan.pl 28.01.03, 14:21
            basztad napisał:

> przemysl jest nawet o zdziebko mniejszy od ostrowa, ale tez ma klimat, czego
            > Twoje dzieci sie dziwia ?

Ten klimat nie istnieje obiektywnie. To jest podróż sentymentalna. I dobrze
            jest, gdy jesteśmy w stanie zarazić fascynacą innych
            • basztad Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce 28.01.03, 19:07
              madre i piekne :)
              • Gość: M Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.man.poznan.pl 29.01.03, 14:12
                :)
        • Gość: M Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.man.poznan.pl 29.01.03, 14:14
          A nie chcałabyś kiedyś powrócić do Ostrowa? Na stałe oczywiście.
          Ja czasem o tym myślę, choć ze względów zawodowych raczej jest to niemożliwe...
          • Gość: ostowianka Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.przemysl.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.03, 19:27
            Bardzo chciałabym ,ale niestety nie mam natury przeciętnego Amerykanina,który
            pewnie zwinąłby manatki i wyjechał. Praca mnie trzyma ,praca,dom .Ale przyjadę
            znowu i pójdę do fary ,Sw Antonigo,na Raszkoską ,gdzie kiedyś mieszkała
            przyjaciólka mojej babci- przyszywana Babcia Julcia,pojadę na Świeligów,i kupię
            coś u Morisona.Czy on ma jeszcze bułki ?Podczas wojny moja rodzina przeżyła
            dzięki jego bułkom.Może ktoś miałkontakt z Niesobskimi/
            • Gość: M Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.man.poznan.pl 30.01.03, 15:44
              A czym się zajmujesz? Czy jest to praca, której nie mogłabyś wykonywać w
              Ostrowie
              • hektorr Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce 30.01.03, 17:50

co do Sadowskiego to codziennie kupuje tam drozdzowki z serem za 70 groszy..
                rewelacja a szczegolnie tuz po 13 kiedy wchodzi "ciepla" dostawa....
                co do Morissona to nie ma bulek i nie zyje juz jakos od 2 lat....
                zmiany duze, przyjedz teraz latem kiedy odnowiono rynek.....
                w cieply wieczorny wieczor przy malym piwku czy lampce winka Osrtow
                wyglada naprawde niezle...
                • Gość: ostrowianka Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.przemysl.cvx.ppp.tpnet.pl 30.01.03, 22:26
                  Dzięki za ciepłe słowa,świetnie pocztać ,gdy ktoś tak miło pisze.Muszę
                  przyjechać ,tym bardziej ,że zaczęłam pisać książkę o Ak w Ostrowie.Ciągle nie
                  mam odwagi ,ale w końcu muszę zobaczyć dom ,w którym była wsypa ,gdześ koło
                  cmentarza,tam w pobliżu jest chba BIEDRONKA.Mój dziadek ,wujkowie ,byli tak
                  blisko,
                  • Gość: M Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.man.poznan.pl 31.01.03, 10:57
                    Wreszcie trafiłaś na dobrze poinformowana osobę. W takim razie powinnaś chyba
                    kontaktować się z ludźmi, którzy mieszkają w Ostrowie, a nie gdzieś w Polsce..
                    • Gość: Gość Ostrowiacy Polsce - późno na świadków IP: *.icpnet.pl 12.01.05, 10:20
                      W takim razie powinnaś chyba
                      > kontaktować się z ludźmi, którzy mieszkają w Ostrowie, a nie gdzieś w Polsce..

Witajcie krajanie.
                      Chyba nie jest tak do końca. Pamiętam jak babcia opowiadała o tej wpadce, o
                      przeszukaniach mieszkań - w tym też ich mieszkania. Opowiadała jak byli
                      przekonani, że ich zycie dobiega do końca. W szafie na najwyższej półce
                      stało .... pudło od kapeluszy z sałą kasą orkanizacji na ten rejon. Na
                      szczęście jakim cu9dem nie znaleźli, a leżało w prawiie widocznym miejscu.
                      Nigdzie więcej nie mieli czasu schowac.To też się działo koło cmantarza, ale
                      nie na Limanowskiego.
                      Opowiadała też o bracie zakopanym w tym okresie żywcem, gdzieś pod Ostrowem.
                      Niestety babcia zmarła w grudniu 2000 roku w wieku 94 lat i pełnej sprawności
                      umysłowej.Wszyscy niepełnoletni wtedy świadkowie mieszkają porozrzucani w
                      całym kraju. I też mają po 70 lat. Nie ma ich w Ostrowie. Szkoda, że tak późno
                      to robisz. Zostały tylko wspomnienia i to w dodatku z drugiej ręki. Ale i tak
                      życzę wytrwałości i powodzenia.
                      A coś z tą tęsknotą, nas ostrowiaków jest faktycznie w naszej duszy nietypowo.
                      Też zawsze oglądam okno pokoju, w którym się urodziłam. Biorę wszystkie oferty
                      i delegacje w okolicy, by wykroić przynajmniej jedną, dwie godzinki na Ostrów.
                      Pochodzić, porozmawiać ze znajomymi, rodziną, wejść na cmentarz na
                      Limanowskiego, Wrocławską, i już niestety też Bema.
                      Coraz nas mniej z tych klimatów. Teraźniejsi młodzi – chyba już inaczej tęsknią.
                      I te bułki od Motyla……
                      Pozdrowienia z Poznania.
                  • Gość: M re IP: *.man.poznan.pl 31.01.03, 11:12
                    Masz na myśli cmentarz przy ulicy Limanowskiego...
                    • Gość: ostowianka Re: re IP: *.przemysl.cvx.ppp.tpnet.pl 31.01.03, 11:16
                      tak,ale mam problemy z komputerem,cossss z klawiattura.
                      • hektorr Re: re 04.02.03, 11:31

piszesz o Ak-owcach ostrowskich czy ogolnie regionu????
                        moj dziadek byl w Ak-a i bral udzial przy wyswobadzaniu Ostrowa...
                        • Gość: ostrowianka Re: re IP: *.przemysl.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.03, 18:43
                          Piszę o AK-owcach z Ostrowa ,o kurierach, ich rodzinach ,wpadkach przez
                          polaków ,którzy do dzisiaj świetnie się czują w tym mieście ,Poznaniu lub
                          Szczecinie,działają nawet w różnych organizacjach kombatanckich.Sprawa jest
                          naprawdę bardzo poważna a ja po wielu latach milczenia chce ją wreszcie obnażyć
                          • ramon1977 Re: re 09.02.03, 21:09
                            Jakie wpadki masz na myśli? Możesz coś o tym napisać, czy dowiemy się o tym z
                            twojej książki?
                            • Gość: azazel Re: re IP: *.promax.media.pl 10.02.03, 17:44

u nas w Ostrowie zostali juz praktycznie sami harcerze....czyli dla tych ,
                              ktorzy nie wiedza to chlopcy , ktorzy w tamtych latach mieli po 15 lat i
                              dzialali w Szarych Szeregach..prawdziwych Akowcow jest chyba juz tylko 3...
                              • Gość: ostrowianka Re: re IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 12:59
                                Ci .którzy maja najwięcej do powiedzenia ,bardzo szybko wynieśli się z tego
                                miasta po wojnie.Mieszkają teraz w Szczecinie ,Zielonej Górze ,Poznaniu.Skąd
                                wiem ,moja babbci była żoną jednego z kurierów AK.Staciła męża ,siostrę dwóch
                                synów.Jednego na pewno na skutek zdrady i to właśnie przez ostrowiaka w
                                szeregach AK.Na resztę poczekajcie,albo mi pomóżcie.Chętnie umówię sie na taką
                                rozmowę z kimś ,kto pamięta jeszcze tamte czasy.Pozdrawiam
                                • Gość: terkol Re: re IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 22.10.03, 09:02
                                  Moja babcia była w AK i pracowała z szefem AK na WLKP mjr Kamińskim, jako jego
                                  sekretarka.
                                  Po aresztowaniu Kamińskiego siedziała w gestapo w Łodzi.
                                  Żyje i mieszka w Ostrowie.
                                  Pozdrawiam
                                  • Gość: ostrowianka koniecznie do terkol!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 13:01
                                    to niesamowite Kamińscy i moija rodzina byli tak blisko .zapytaj o Edę i
                                    Bogdana i Jadzię. Jest wiele spraw do dzisiaj nie wyjaśnionych . Np wsypa
                                    Bogdana
                          • kaminand Re: re 22.03.15, 17:21
                            Pozdrawiam serdecznie przedstawicielkę zasłużonej i ciężko doświadczonej rodziny Niesobskich (chyba się nie mylę ?). Nazwisko i imiona Pani krewnych często przewijały się we wspomnieniach mojej, nie żyjącej już, Mamy. Nic dziwnego w tym, że tylu ostrowiaków działało w A.K., bo w Ostrów miał tradycje w patriotycznym wychowywaniu młodzieży i był siedzibą Sztabu AK regionu wielkopolskiego.
                            Co do wpadek - trzeba starannie wyważyć ocenę zachowań ludzi. Jedni działali z niskich pobudek, inni nie wytrzymywali tortur.
                            Serdecznie pozdrawiam i proszę o informację o Pani książce. E-mail:akamina@tlen.pl
                            Andrzej Kamiński, syn ppłk. Jana Kamińskiego
    • malutki23 Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce 30.10.03, 11:52
      własnie przeczytałem ten post i az sie dziwie ze go wczesniej nie
      zauwazyłem.tez jestem z ostrowa wlkp i tez wyjechałem z ostrowa tylko ze
      jestem wojskowym i niestety taki był rozkaz - przeniesienie słuzbowe na 2 lata
      do rzeszowa.
    • Gość: Kaliszanin Ak w Ostrowie i Kaliszu IP: 195.117.95.* 02.11.03, 22:54
      Czy były ścisłe związki AK z Ostrowa i Kalisza. Mam kuzyna oficera (kapitana)
      AK, który przejściowo mieszkał w Kaliszu a następnie przbywał w Krakowie. Po
      wydaniu przez władze PRL-u wyroku śmierci na niego uciekł z Krakowa przez
      Niemcy do W Brytani a następnie do USA . Obecnie mieszka na Frorydzie. Moj
      Ojciez należał do ZWZ (w trakcie wojny). Po wpadce łacznika grupa trójka ojca
      ulegla samorozwiązaniu. Do śmierci ojciec nie wiedział wsypał i dlaczego wpadł
      wtedy tylko płk. a reszta szeregowych działaczy takich jak mój ojciec pozostała
      nie tknięta
    • Gość: Antoni Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.03, 13:57
      Ja też urodziłem się w Ostrowie i to właśnie przy ulicy Partyzanckiej,dawniej
      Zdunowskiej.Ile razy przejeżdżam przez Ostrów to z sentymentem patrzę na okna
      pokoju na parterze,w którym się urodziłem.
      U Św. Antoniego byłem chrzczony,otrzymując na trzecie imię Antoni.
      Chociaż urodziłem się w Ostrowie,to całe życie spędziłem i spędzam w Krakowie.
      Do Ostrowa od czasu do czasu przyjeżdżam.
      Pozdrawiam wszystkich Ostrowian!
    • Gość: Ewa Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.03, 19:10
      Ja też mieszkałam w Ostrowie w latach 1957- 70. Znam miejsca, o których piszesz
      i pamietam smak wyrobów Motyla i Sadowskiego. Metkę też. Mieszkałam przy ul.
      Sobieskiego. We wrzesniu byłam parę godzin w Ostrowie i mimo,że lało okrutnie
      bardzo mi się odnowiony Ostrów podobał.Przeszłam szlakiem wspomnień i
      załuję ,ze nie miałam czasu odwiedzić dawnych znajomych. Pozdrawiam serdecznie.
      Ewa z N. Sącza
      • dodwig Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce 17.11.03, 19:39
        Ja na też mieszkałam na Sobieskiego - lata 1972 - 1975, tam też mieszkali moi
        dziadkowie (do 1994r.)
    • lernest Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce 08.11.03, 22:39
      Zajrzyj do Rudy Śląskiej: media@zenith.Um.ruda-sl.pl
      Tam sekretarzem miasta jest Wasz człowiek pan Andrzej Krakowski.Przyjechał (lub
      pojechał) uzdrawiać Rudę Śląską więc życzmy mu powodzenia.
      • Gość: lernest Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.set.pl / 80.48.144.* 12.11.03, 23:49
        Sorry!
        Nie Andrzej lecz Stanisław Krakowski.
        Ale w Rudzie Śląskiej i tak na niego mówią "gorol".
    • dodwig Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce 17.11.03, 19:34
      Cześć. Ja też jestem Ostrowianką, ale jako dziecko (12 letnie) wyjechałam na
      zachód napierw do Zbąszynka, póżniej do Zielonej Góry a następnie do Świdnicy
      koło Zielonej Góry. Tu poznałam kobietę (obecnie moja Teściowa), która także
      jest Ostrowianką (ona wraz z rodzeństwem i swoją mamą została wywieziona z
      Ostrowa (a właściwie z Rososzycy) w grudniu 1939r., jej ojca Niemcy rostrzelali
      w Winiarach w 1939r. jako Powstańca Wlkp. do dzisiaj wisi tablica z jego
      nazwiskiem na Domu Nauczyciela w Ostrowie - przed wojna był kierownikiem szkoły
      w Rososzycy.
      Mój Dziadek był żołnierzem 60 Pułku Piechoty w Ostrowie.
      Przyznaję Ci rację jeżeli chodzi o tą dziwną tęsknotę za Ostrowem, ona jest i
      nawet zaraziłam ją moje dzieci, które też pokochały tą miejscowość, chopciaż
      tam spędzały tylko niektóre wakacje.
      Często wspominamy to miasto, a szczególnie (podobnie jak Ty) chrupiące bułki i
      rurki z kremem od Motyla.
      Acha moja Mama chodziła do klasy (w Ostrowie) z takim gościem, który nazywał
      się Grześkowiak (ten, który śpiewał "Chłopo żywemu mie przepuści").

• Gość: anim Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.man.poznan.pl 19.11.03, 17:02
        Witam wszystkich Ostrowiaków.Mieszkam w Poznaniu.Ta ciastkarnia, której nazwy
        zapomniała "ostrowianka" to na pewno Matyśkiewicz.
        Ostrów obchodzi obecnie swoje 600-lecie i 85 rocznicę proklamowania Republiki
        Ostrowskiej. Tydzień temu 10 listopada odbyła sie uroczysta Sesja Rady Miasta
        inaugurująca te obchody. Byliśmy na tej sesji zaproszeni przez Prezydenta
        Miasta. Kto był? Otóż w Poznaniu istnieje "Stowarzyszenie Ostrowian w Poznaniu"
        i grupa członków autokarem pojechala na nią. Członkowie Stowarzyszenia
        grupującego wszystkich Ostrowiaków niezależnie od wieku i innych cech spotykają
        się raz w miesiącu w "Naszym Klubie". Jeśli ktoś jest zainteresowany kontaktem
        to prosze o sygnał na gadu-gadu nr 3998345. W przyszłym roku będzie jubileusz
        50 - lecia "jedenastolatki" i 40 - lecia mojej matury. Będzie okazja do spotkań.
    • Gość: Mira Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.11.03, 13:27
      Czy jest ktoś teraz z Berlina?
      • Gość: Mira Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.37.82.130.adsl.snet.net 21.04.05, 22:01
        I mieszkam w Berlin, CT, USA
    • Gość: Hanna Kowalska Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.veranet.pl / 62.89.111.* 06.12.03, 16:08
      Urodziłam się w Ostrowie i mieszkałam tam do III kl licealnej. Wyjechałam w
      1970 roku. Teraz mieszkam w Krakowie i jestem profesorem UJ. Wspominam Ostrów
      z wielką sympatią, zwłaszca ostrowskie szkoły i ich wysoki poziom. Skończyłam
      II sp im Ewarysta Estkowskiego i chodziłam do III LO. Jeszcze się odezwę
      Hanka.
      • jangabrysiak Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce 19.11.13, 21:02
        Witaj..ja chodziłem do sasiedniej 3-ki . Wyzywaliśmy was "ESKIMOSY"..ale za to mieliśmy kier. "MURZYNA"...Kaczmarka..lał nas za wybryki bambusowa trzcinką..2 ksywa to BAMBUS. Popijał gorzałe równo padł w rest. Stylowa w Ostrowie.na Kolejowej. W jego paczce był też pijak "Hitler" chlał gorzałę wychodzac podczas lekcji do kibla i łykał...nazwisko Żulicki od rysunków.3 agent "GLOBUS" z Gimnazjalnej ach mogę wspominac. Ty miałaś kier. śp p. Lewandowska...Skończyłem podobnie III liceum u Borusiaka itd.. itp... jestem obecnie jubilerem prowadzę firmę złotniczą - ...dzisiaj byłem w Ostrowie..
        • plisak Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce 19.11.13, 23:45
          @jangabrysiak
          Dobrze, że piszesz tu życiowo, prawdziwie i z humorem, bo strasznie drętwe stało się to forum, jak słup ogłoszeniowy. Masz we mnie uważngo czytelnika. Trzym się Janek.
          • jangabrysiak Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce 20.11.13, 18:32
            Ten "GLOBUS" z Gimnazjalnej to śp.Domagała...mieszkał na parterze -"stary kawaler-wisiał w oknie wieczorem robiliśmy mu psikusa i zza winkla wołolismy....GLOBUS...gonił nas my uciekaliśmy omijajac pompę on po ciemku jej nie dostrzegał i całym impetem zaliczał "DZWONA"...na drugi dzien w szkole miał LIMA...podbite ślepia...C.D.N...
    • Gość: hanna kowalska Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.veranet.pl / 62.89.111.* 09.12.03, 22:25
      szukam swoich kolegów z III Liceum rocznik 1952: Anna Jaś, Marysia Idźkowska,
      Danka Cymbora, Baśka (zapomniałam nazwisko), Michał i inni. Czekam na kontakt

Hanka.
    • Gość: A.P. Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.03, 17:36
      Mieszkam obecnie w okolicach Warszawy. Czy jest może klub Ostrowiaków w
      Warszawie lub w okolicach?
    • Gość: Roman Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.dip.t-dialin.net 04.01.04, 21:28

Ja co prawda jestem tylko czesciowo ostrowiakiem , a to za sprawa
      mojej mamy ,ktora sie tu urodzila .
      Mam do dzisiaj tu krewnych , moja babcia mieszkala na Raszkowskiej .
      W podworzu byl zaklad szklarski , czy jeszcze istnieje ?
      Pamietam z dziecinstwa , stadion ,basen a takze park z labedziami .
      Na przeciwko tzw. zameczku u zbiegu ulic hmmmm...zapomnialem ,
      ale u zbiegu tych dwoch ulic stal zielony kiosk z piwem ,
      tam przezylem prawdziwy folklor , otoz taki sobie podchmielony
      czlowiek gral na ........ dudach (kobzie?). Nigdy i nigdzie potem
      nie sluchalem "live" czegos takiego , oczywiscie gosc ten mial
      gdzies jechac w strone Pruslina , a moze .....jezscze dalej ?
      Ale przegapil autobus i -ku mojej uciesze -gral i gral , a ja
      wsluchany w muzyke zapomnialem o.............. kolacji u mojej cioci,
      ktora nieopodal mieszka .
      Pamietam tez lody "pingwiny" , ale niestety zapomnialem nazwisko
      wlasciciela lodziarni i ...piekarni .
      Mojego dziadka nigdy nie poznalem , bowiem w czasie wojny walczyl
      w Polskim Korpusie Armi Brytyjskiej, a po zakonczeniu wojny
      i demobilizacji pozostal w Anglii .
      Sam mieszkam za granica ,w niezbyt ciekawym kraju z ktorego najchetniej
      bym wyjechal .
      Tak tesknie za Ostrowem ,.............bardzo .....!

Pozdrawiam .

• Gość: Sasiad Ostrowa. Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: 193.243.146.* 04.01.04, 22:49
        Cieszę się, że ktoś oprócz mnie może ten kraj nazwać nieciekawym. Ja ten kraj
        też uważam za nieciekawy i dlatego jest mi raźniej. Szkoda, że nieraz jako
        sąsiedzi nie możemy się nieraz dogadać, szkoda.
      • Gość: franekziobro Re:Które LO najlepsze. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.04, 14:37
        ja ani do 2 1 3 ani 4 nie chodzilem. i to chyba dopiero ja tu bede mial w mare
        obiektywna ocene liceow, bo narazie to kazdy zachwala swoje.
        a ja znam z rocznika 83 bardzo duzo ludzi z 1 2 3 LO.
        i jakos z tych mmoich znajomych najwiecej ludzi sie podostawalo z treciego.
        chociazby na medyka do poznania, najlepszego w polsce z klasy mojego kumpla
        matfiz to sie wszyscy dostali co zdawali, bodajze ze 4 lby a to byla jedna z
        wielu klas. wogule ci z trzeciego bezproblmowo sie na wszystko podostawali,
        czego nie mmozna powiedziec o 1. nawet drugie jest lepsze. w drugim i 3cim
        najfajniejsi ludzie byli. a w 1 to tylko discopizdzisko wszyscy do protka
        lazili......
        zenada
        hehe
      • Gość: Michał Skalisz Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.local.pl / 62.233.187.* 07.01.05, 19:13
        Urodziłem się w Ostrowie Wlkp w 1937 roku.Całe dziecinstwo jednak spędziłem w
        Odolanowie 15 km od Ostrowa. Do Ostrowa często przyjeżdżałem z Mamą, pamiętam
        jak jedliśmy lody w szklanym pucharze do ktorych podano nam zimną wodę.Mama mi
        wtedy tłumaczyła,że trzeba trochę przed spożyciem napić sie zimnej wody by
        przyzwyczajić gardło do zimnych lodów.Potem już nigdy tak lodów nie podano
        mi.To było w lokalu przy ul. Kolejowej, prosto od dworca w kierunku rynku po
        prawej stronie pierwszy narożnik.Będąc kiedyś w Budapeszcie w restauracji pod
        górą Gellerta podano mi kawę z kieliszkiem wody a to poto bym w ustach mógł
        sobie ją rozcięńczyć była strasznie mocna..Pamiętam jak poszedłem na studia do
        Warszawy to w indeksie wpisano mi że urodziłem się w Ostrowiu, nie mogłem im
        wytłumaczyć, że pisze się w Ostrowie. Dla nich istniał tylko Ostrów
        Mazowiecki.Często czytam o różnych inicjatywach władz Ostrowa i cieszę się ,z
        każdego nowego obiektu. Np. piękne kino pamiętam tylko to stare chyba nazywało
        się RIO .No i mamy teraz V-ce miss Świata.Mam również złe wspomnienia a to
        głównie z powodu szpitala w Ostrowie, miałem wtedy 12-cie lat, stwierdzono u
        mnie wysięk w kolanie, groziła mi operacja, które naogół kończyły się
        usztywnieniem kolana , szczęśliwym trafem wydostałem sie ze szpitala. Później
        okazało się że był to romatyzm wieku dziecięcego i wystarczyły pastylki i
        zastrzyki. Dzisiaj mam 67 lat, uprawiałem po drodze sporty i kolana mam zdrowe.
        Pozdrawiam Michał
    • Gość: rafi Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.um.wroc.pl 02.03.04, 14:31
      Witaj. Pozdrawiam. I wszystkich zainteresowanych.
      Ja wyjechałem 10 lat temu. Na studia. Do Wrocławia. I juz zostałem.
      Teraz juz nawet nauczyłem się mówić, że jestem z Wrocławia.
      Ale dusza krzyczy, oj krzyczy.
      Jest w Ostrowie coś magicznego. jakas taka swojskość. zawsze, gdy odwiedzam
      rodzine (liczną) czujes się, jakbym nareszcioe był u siebie.
      A przeciez Wrocław jest cudnym miastem, gdzie jest bardzo fajnie.
      A jednak. To chyba wielkopolska dusza Ostrowa nie pozwala o nim zapomniec. I
      nie pozwala się do końca utozsamic z innym miejscem. Nawet piekniejszym i z
      ciekawszą historia.
      3majcie się cieplo.
    • Gość: Morys Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.ostrow-wielkopolski.sdi.tpnet.pl 18.12.04, 17:16
      Piszczie jeszcze !
    • Gość: Simon Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.12.04, 15:40
      Witam!!Również jestem ostrowianinem mieszkającym od roku w Radomiu.Mam do
      Ostrowa ogromny sentyment i głębokie przekonanie,że kiedyś wyprowadzę się z
      tego kryminogennego Radomia i wrócę do Ostrówka!!!!!!!!!!!W Ostrowie się
      urodziłem,chodziłem do szkoły podstawowej i II LO im.W.Reymonta.Niemal każda
      ulica w Ostrowie przywołuje miłe wspomnienia...:-)a smak chleba z "Jubilatki" i
      bułek z cukrem od Wąsiewicza nie można z niczym porównać!!!!!!!!!Pozdrawiam
      wszystkich ostrowian!!!
    • Gość: maik Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.um.kielce.pl / *.um.kielce.pl 02.03.05, 08:10
      A ja jestem urodzonym Ostrowiakiem , nie kocham Partyzanckiej , nie lubię bułek
      od Sadowskiego , ciastek od Motyla i zarozumiałych Ostrowian.Przeprowadziłem
      się do Kielc i jest mi tu bardzo dobrze.Do Ostrowa na stałę nigdy nie wrócę no
      chyba że na parę dni.
      • Gość: texas Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.05, 16:31

taaa kielce to naprawde swietne miasto..>((
        brudne szare bez wyrazu bloki....gratuluje gustu
        • Gość: maik Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.um.kielce.pl / *.um.kielce.pl 09.03.05, 15:39
          W Kielcach - pięć rezerwatów przyrody i parki krajobrazowe w granicach
          miasta , budująca się nowoczesna baza sportowo - turystyczna z nowoczesną halą
          sportową i nowoczesnym stadionem piłkarskim , ładne dziewczyny itd...to zdaniem
          texas gorzej niż walący się stadion , omijające Ostrów coraz częściej szerokim
          łukiem pociągi i najgorsze w kraju farby tu nie powiem czyje żeby nie zostać
          posądzony o kryptoreklamę i tak dalej i tak dalej...Ostrowianie do
          pracy !
          • Gość: texas Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 17:50

gdzie ty masz w granicach miasta kielce parki krajobrazowe????
            a jesli chodzi o kolej to tez u was cieniutko...
            impulsem znacznym bedzie na pewno lotnisko w michalkowie i nowo powstajaca
            obwodnica ostrowa jako droga expresowa..
            a bezrobocie w kielcach?? wy tez wezcie sie do roboty tylko kto wam ja da..
            • Gość: maik Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.um.kielce.pl / *.um.kielce.pl 11.03.05, 15:52
              Jak texas nie wie to niech przyjedzie to pokażę gdzie znajduje się park
              krajobrazowy w Kielcach , jeśli o kolej chodzi to wystarczająca by dojechać do
              Krakowa , Katowic , Lublina , Warszawy , zresztą do Warszawy lepiej będzie
              dojechać już wkrótce samochodem na prawie całym odcinku drogą
              dwujezdniową.Jeśli chodzi o porównanie lotnsk to jest powołana spółka Lotnisko
              Kielce która zamierza rozbudować już istniejące w Masłowie k/Kielc zresztą już
              teraz większe od tego w Michałkowie i z funkcjonującą odprawą celną.Jeśli
              chodzi o obwodnicę w standardzie drogi ekspresowej to ha ha ha już dawno
              istnieje na odcinku z Warszawy do Krakowa , budowana będzie kolejna z Łodzi w
              kierunku Lublina z węzłem północnym .Bezrobocie w Kielcach na pewno nie większe
              niż w Ostrowie a i klimat zdrowszy , nie ma co porównywać.
    • Gość: ostrowiak Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.elblag.dialog.net.pl 10.03.05, 12:03
      Urodziłem się w Ostrowie krótko przed wojną.Mieszkałem będąc dzieckiem
      na "Szczegliczce"niedaleko ówczesnej restauracji przy szosie poznańskiej.Okres
      okupacji oraz wczesne lata powojenne spędziłem w mieszkając na ul.Kolejowej.Z
      tymi miejscami wiążą się moje rozliczne wspomnienia,takie jak okres
      wojny,wyzwolenie i pierwsza nauka w szkole podstawowej,która rozpoczęłem w
      r.1945.najpierw na ul.Kościuszki a póżniej w szkole im."Estkowskiego".Moją
      wychowawczynią była p.Mądra a Kierownikiem Szkoły p.Kaczmarek.Pamiętam
      także "grożną" p.Szuszkiewicz chyba polonistkę.Wspominam tych nauczycieli z
      dużym sentymentem i wdziecznością.Może odezwią się moi dawni koledzy,to
      powspominamy jak to wglądała nauka w tych trudnych latach powojennych.Po
      skończeniu szkoły podstawowej "wyemigrowałem" z Ostrowa.Kontynułowałem naukę w
      szkole średniej w Cieszynie a następnie studia w Olsztynie i Warszawie.Do swego
      miasta rodzinnego już nigdy na stałe nie wróciłem.Przyjeżdżam od czasu do czasu
      do rodzinnych pieleszy na groby rodziców i najbliższej rodziny,ale także aby
      zaspokoić swoją nostalgię,odwiedzić miejsca,w których spędziłem swoje lata
      młodzieńcze.Choć Ostrów przez te ponad 50 lat mocno się zmienił ,ciągle w mym
      sercu zostanie miastem wspomnień,tęskonoty i podziwu.
      Ostrowiak z Elbląga.
      • arnick_a Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce 10.03.05, 14:26
        Nie będę się upierać, ale raczej Piaski-Szczygliczka, nie Szczegliczka.
        Arni
        • Gość: Ostrowiak z Elbl. Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.03.05, 11:22
          Tak na pewno się pomyliłem.Dziękuję za sprostowanie.Mieszkaliśmy wtedy w domu
          nieopodal rzeczki Ołobok,blisko drogi do na Raszków.Serdecznie
          pozdrawiam:Ostrowiak z Elbląga.
          • arnick_a Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce 11.03.05, 14:18
            Urokliwy zakątek Ostrowa. Nic dziwnego, że tak bardzo wrosłeś w rodzinne miasto.
            Pozdrawiam
            Arni
            • Gość: oleander Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.05, 11:17

ale elblag to wspaniale miasto...piekne, zielone, duzo wody wokol..ale
              wspomnienia pozostaja zawsze i tesknoty...
              • Gość: ostrowiak z Elb. Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.elblag.dialog.net.pl 17.03.05, 09:21
                Owszem Elbląg dzisiejszy jest już ładnym,doś zadbanym miastem.Ma coraz
                piękniejszą strarówkę a przede wszystkim jest miastem o atrakcyjnym położeniu
                krajobrazowym nad Zalewem Wiślanym u stóp Wysodczyzny Elbląskiej.
                Mimo to serce zawsze jest w mieście rodzinnym,mieście urodzenia.W oczach ma się
                obrazy miasta lat dziecinnych,takich miejsc jak nieistniejący już dzisiaj basen
                na Szczyglicce i dom urodzenia,którego do dzisiaj nie mogę znaleźć.Także
                wspominam okres,który spędziłem mieszkając na ulicy Kolejowej od ostatnich lat
                wojny,aż do "wyemigrowania" z Ostrowa.Wspominam tu smak lodów chyba u
                Szulca,bułek kajzerek i drożdżówek w piekarni obok małego sklepiku p.Grzędy,
                czasu spędzonego na grach w szachy w świetlicy dworcowej.A czy można zapomnieć
                rozlicznych zawodów sportowych takich jak żużel,koszykówka,boks,piłka nożna
                które to dziedziny stały na doś wysokim poziomie.Pamiętam także nazwiska
                niektórych kolegów z lat szkolnch /Kobylański,Augustyniak czy prymusa naszej
                klasy Cezary Nędzyński/.Mimo upływu ponad 50 lat od "emigracji",ciągle wraca
                się pamięcią do rodzinnych pielesz.
                Serdecznie pozdrawiam.
    • Gość: pula Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.05, 13:19
      Czesc! dolaczam do ostrowiakow rozsianych po polsce.Ja wyjechalam z ostrowa w
      1972r majac 23 lata,ale caly czas czuje sie ostrowianka.Obecnie mieszkam w
      Rzeszowie.Wydaje mi sie,ze u Motyla kupowalo sie szneki a nie drozdzowki.Jest
      wiele nazw charakterystycznych dla poludniowej Wielkopolski np
      liczebniki:jedena,dwana,trzynaitd.Po takim sposobie liczenia rozpoznalam w
      Rzeszowie pracownika kantoru(okazalo sie,ze pochodzi z pol wielkop)Proponuje
      rowniez zwrocic uwage na nazwiska.
      • arnick_a Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce 13.04.05, 15:25
        Gość portalu: pula napisał(a):

> Wydaje mi sie,ze u Motyla kupowalo sie szneki a nie drozdzowki.
        Szneka to też drożdżówka, tyle że z glancem.
        Arni
      • Gość: maik Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.um.kielce.pl / *.um.kielce.pl 19.04.05, 12:13
        cześć , też pochodzę z Ostrowa , teraz mieszkam w Kielcach od 1991 roku -
        pozdrawiam Rzeszów
      • Gość: pedros Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.05, 14:48
        zwróć uwagę na skibki :))
    • agnieszka2901 Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce 15.04.05, 22:21
      czesc
      ja tez jestem z Ostrowa i caly czas tam mieszkam :) mimo ze studiuje sobie w
      Warszawie
      pozdrawiam
    • Gość: Mira Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.37.82.130.adsl.snet.net 21.04.05, 21:59
      I mieszkam w USA ale urodzilam sie w Ostrowie Wielkopolskim.
      Znam te sklepy i z Andrzejem Sadowskim chodzilam to szkoly.
      A ta ciastkarnia co zapomnialas nazwisko to Matyskiewicz?
      • arnick_a Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce 22.04.05, 17:23
        Gość portalu: Mira napisał(a):

> A ta ciastkarnia co zapomnialas nazwisko to Matyskiewicz?
        Zapewne tak. Czy pamiętasz królujący na ścianie lokaliku portret Mieczysławy
        Ćwiklińskiej z dedykacją dla właściciela ciastkarni? Powiew wielkiego świata.
        Arni
        • Gość: Mira Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: 69.37.82.* 22.04.05, 18:24
          Arni, tego to nie pamietam.
          Jak bylam w Ostrowie cztery lata temu to w Ratuszu byla dobra restolracja - czy
          jeszcze istnieje.Wybieram sie do Polski i do Ostrowa W Lipcu.
    • Gość: Hlis Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 22:25
      Odwiedziłem Ostrów po kilkudziesięciu latach.Wszystko jakby zmalało prócz fary,
      synagogi i firmy afoto Malik na Kolejowej w której zdejmowali się wszyscy chyba
      ostrowianie.Mam przedwojenne zdjęcie ślubne rodziców,rodzinne zdjęcie z czasów
      okupacji niemieckiej i moje komunijne z 1945 r. Wszystkie z pieczatką "Foto
      Malik".Wymienione obiekt to ważne elementy tożsamości ostrowskiej.Moim zdaniem
      należy możliwie wszystkie je określić i szanować. Od szneki z glancem po "dom
      pod filarami,apteki pod aniołem i murzynem, ustęp Gajgowej na Zielonym Rynku,
      kina Corso i Apollo... Kto da więcej, chętnie poczytam.
      • arnick_a Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce 30.04.05, 17:06
        Jordanki, Gimnazjum Męskie, Fabryka Wagon, koszary i majdan.
    • Gość: pina Re: poszukuję Ostrowiaków -3 maja!! IP: *.adsl.inetia.pl 01.05.05, 12:28
      W zasadzie chcę Ci bardzo podziękować!!!!!siedząc w poznaniu i próbując pisać
      prace mgr. trafiłam ta twój wątek w internecie...i tak przez prawie godzinę
      czytałam te wszystkie wspomnienia..te perełki o także moim mieście
      rodzinnym!!!aż chce się powiedzieć...tym kochanym Ostrowie:).Studia związały
      mnie z Poznaniem ale przynajmniej raz na miesiądz jestem w Ostrowie-tam jest
      cała moja cudowna rodzina, tam jak przyjeżdżam co chwile mówię komuś "cześć"albo
      "dzień dobry"!i to wcale nie znaczy, że Ostrów to takie małe miasto....to
      poprostu takie otwarte miasto!!!Poznań jest kochany ale tak bardzo
      anonimowy...nie to co Ostrów!tewszystkie wypowiedzi stworzyły jakby wirtualny
      obraz Ostrowa, ale wyjątkowy obraz bo zawiera on w sobie to jaki Ostrów jest
      teraz i jaki był-choC nie cały sie zmieniL, bo ciastka od Motyla nadal są
      rewelacyjne- mieszkam dokładnie na przeciwko tej piekarni na ul. Wrocławskiej,
      na spacery chodzi sie nadal do parku przy Urzędzie Miejskim- do łabędzi, na
      przeciwko "Jordanek"(huśtawek dla dzieci),albo do parku,"3 maja", na dluższą
      wyprawę np na "piaski"-czyli na szczygliczkę.och wspomnenia!!!a właśnie ten czas
      1-3 maja pamiętam najbardziej z żużlu na stadionie z moją mamą i tatą, festynami
      w amfiteatrze i kolorowymi budami z zabawkami ustawionymi w parku przy Urzędzie
      Miejskim....kocham wiele miejsc w Polsce ale żadnego tak jak Ostrów!!!!
      • Gość: oleander Re: poszukuję Ostrowiaków -3 maja!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 21:30

a na zuzel wala teraz tlumy ..nasi jezdza rewelacyjnie przyjedz zobacz...
        • kow3l Re: poszukuję Ostrowiaków -3 maja!! 05.05.05, 23:11
          Nie przesadzaj,w koncu to nie ekstraklasa. Swoja droga zamiast ladowac kase w
          kosza chlube tego miasta wydaja o wiele wieksze pieniadze na cos co i tak nie
          ma racji powodzenia. Tego miasta poprostu nie stac na takie atrakcje. Pozniej
          bedize wielka klapa bo znowu zabraknie pieniedzy jak to mialo miejsce nie raz w
          historii
        • Gość: pina Re: poszukuję Ostrowiaków -3 maja!! IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.05, 12:05
          z przyjemnoscia bym pryjechala i nie zal by mi bylo kasy ale niestety nie
          mogle-obowiazki zatrzymuja ale jezeli ty chodzisz to krzycz za mnie za
          naszych:):):)):) pozdrawiam zapalonych zuzlowcow:)
          • Gość: PLIS Re: poszukuję Ostrowiaków -3 maja!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 20:32
            Jest problem. Urodziłem się we Franklinowie.Czy ja mogę się czuć Ostrowiakiem
            Wielkopolskim?
            • Gość: texas Re: poszukuję Ostrowiaków -3 maja!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 10:12

przylaczcie sie do nas...moze niedlugo do tego dojdzie jak powstanie
              obwodnica
              • Gość: eMKa Re: poszukuję Ostrowiaków -3 maja!! IP: *.idea.pl 22.07.05, 23:09
                Hejka,

Ja tez jestem z Ostrowa, a teraz mieszkam we
                Wroclawiu, nie wiem czy na zawsze, ale na pewno
                na dluzej.
                Mozecie mi powiedziec, gdzie bedzie przebiegala
                ta obwodnica?
            • Gość: asa Re: poszukuję Ostrowiaków -3 maja!! IP: *.kalisz.mm.pl 16.06.05, 23:27
              Mozesz się czuć nawet honorowym ostrowiakiem.
              asa
              • Gość: szeryf Re: poszukuję Ostrowiaków -3 maja!! IP: *.promax.media.pl 03.09.05, 23:45
                oh pllllease... ja nie mieszkam od 3 lat w ostrowie i sie ciesze ze wyrwalem sie
                z tej dziury zabitej dechami i nie zamierzam tu bywac czesciej niz weekend na
                rok... jak mozna tesknic za taka dziura??? te marne pseudo-kluby, nedzne
                sklepiki gdzie nic nie idzie kupic... smierdzace piaski szczygliczka... co w tym
                ekscytujacego??
                • hyeronim Re: poszukuję Ostrowiaków -3 maja!! 04.09.05, 00:11
                  to co Cię przyciągnęło na ostrowskie forum :D ?
                  • Gość: szeryf Re: poszukuję Ostrowiaków -3 maja!! IP: *.echostar.pl 04.09.05, 22:07
                    zgadnij: nuda...
                    • bgp2001 Re: poszukuję Ostrowiaków -3 maja!! 05.09.05, 21:56
                      Popatrz i jesteś gdzieś...w metropoliach i się nudzisz?! To rzeczywiście
                      ciekawe...nudziłbyś się wszędzie! Bo ci źle, że nie umiesz się niczym zająć! Po
                      co ci te wielkie sklepy, kluby jak się patrzy, itp...skoro do Ostrowa na forum
                      sprowadza cię nuda......
                      • Gość: szeryf Re: poszukuję Ostrowiaków -3 maja!! IP: *.echostar.pl 05.09.05, 22:56
                        problem w tym ze to byl jeden z tych weekendow, w ktore jestem w ostrowie, a
                        teraz jak juz raz wszedlem to musze ripostowac... i petla sie zamyka
                        • hyeronim Re: poszukuję Ostrowiaków -3 maja!! 06.09.05, 09:49
                          ale wcale nie musisz ripostować :-) nie zauważyłem żeby ktoś cię zmuszał :-) A
                          że Ostrów nie jest Wrocławiem, ani Poznaniem ? hmm, w końcu od czegoś trzeba
                          zacząć :-) pozdrowienia i dobrej zabawy na ziemi ostrowskiej :D
                • Gość: Mila Re: poszukuję Ostrowiaków -3 maja!! IP: *.echostar.pl 09.09.05, 23:07
                  Wg mnie Ostrów to najwieksza dziura na tej Ziemi!!!
                  Podobnie jak szeryf wyjechałam z Ostrowa 3 lata temu i wracam do tego miasta
                  raz w miesiącu na weekend, ale wierzcie mi nie dlatego, że tęsknię za tym
                  miastem(czy my sie przypadkiem nie znamy drogi szeryfie?)!!!
                  A co do nudy, to szczerze mozna sie wynudzić w Ostrowie...nie ma ani dobrej
                  restauraci, miłej knajpki a te kluby to jedna wielka beznadzieja, nie wspomnę
                  już o kinie (które zresztą mają zamknąć)!!!
                  Ostrów to nie to samo co inteligenckie miasto studenckie, przyjazne nietylko
                  dla studentów...
                  • kow3l Re: poszukuję Ostrowiaków -3 maja!! 10.09.05, 02:27
                    No to wracaj do tego swojego "inteligenckiego miasta studenckiego". Ucz sie,
                    ucz (patrz: "restauraci" "nietylko") ;P.
                    • Gość: Mila Re: poszukuję Ostrowiaków -3 maja!! IP: *.echostar.pl 10.09.05, 11:12
                      Ojjj ale zazdrościsz Drogi Kolego!!!Przez te Twoje śmieszne docinki widać jak
                      zazdrość przez Ciebie przemawia!!!
                      "Nietylko" od zawsze pisało się razem a jeśli chodzi o restaurację to tylko
                      literówka - tym razem Ci się nie udało!!!
                      Zauważ, że napisałam "Wg mnie Ostrów...", jeśli pozwolisz to będę miała swoje
                      zdanie na temat tego miasta a Ciebie nie mam zamiaru krytykować za to, że masz
                      swoje zdanie (choć odmienne).
                      Ehhh to było żałosne, trochę kultury a do tego nie potrzeba 5 lat studiów!!!
                    • Gość: szeryf Re: poszukuję Ostrowiaków -3 maja!! IP: *.echostar.pl 10.09.05, 11:34
                      hmm widze ze masz jakies kompleksy zwiazane ze studiowaniem... trzeba sie bylo
                      uczyc w liceum zamiast chodzic do "piwnicy" i na lotnicza...
                • Gość: Hlis Re: poszukuję Ostrowiaków -3 maja!! IP: *.futuro.kielce.msk.pl 04.03.06, 18:45
                  A czy ty wiesz szeryf że, unas o takich szeryfach zwykło się mówić amerykanin
                  zza Buga?
              • Gość: Plis Re: poszukuję Ostrowiaków -3 maja!! IP: *.futuro.kielce.msk.pl 07.03.06, 02:16
                Dziękuję. Chętnie skorzystam.
    • mamagroszka Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce 07.09.05, 16:53
      Ja tez jestem z Ostrowa i moj maz takze. Maz mieszka w Poznaniu od 10 lat.
      Wyjechal po maturze. Ja dolaczylam ponad 3 lata temu. Tesknie czesto do Ostrowa
      ale niestety przynajmniej na razie nie mozemy tam wrocic. Wielka przyjemnosc
      sprawiaja mi wizyty w moim ukochanym rodzinnym miescie.
      Pozdrawiam wszystkich Ostrowiakow na "obczyznie"
      • bgp2001 Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce 07.09.05, 17:23
        Nie jestem rodowitą ostrowianką, jednak mieszkam tu wiele lat i kocham to
        miasto, bo jest moje. POchodzę z Torunia, pięknego miasta, które wiąże się z
        wspomnieniami, ale moje życie jest tu. I...nie wiem co to jest "z nudów...".
        POzdrawiam ostrowian rodowitych i z nabytku.
        • Gość: Plis Re: poszukuję Ostrowiaków w Ostrowie IP: *.futuro.kielce.msk.pl 03.03.06, 23:10
          Dziękuję za pozdrowienia bgp 2001 i odwzajemniam. Ostrowianko, chciałbym
          dowiedzieć się co z tą książką o AK czyli Chłopcach znad Ołoboku. Mam nadzieję
          ze nie zasnełaś przy pisaniu. Przy okazji, czy ktoś pamięta egzekucję KUBICY
          którego niemcy powiesili na ostrowskim rynku. Zaopatrywał cały Ostrów w
          nielegalne mięso. Monogtraficzna literetura o Ostrowie nie wspomina o tym jak
          by nie było, wydarzeniu. Czy wie ktoś coś o człowieku o nazwisku PASZKE.
          Rzekomo był dowódca AK na obwód ostrowski w stopniu kapitana. Chodził na
          fałszywych papierch pod pistoletem. Grywał na saksofonie z którym się nie
          rozstawał. W razie legitymowania miał mu ułatwić tłumaczenie dokąd i po co
          idzie. Kto pamięta oprawcę Knakowskiego. Czy jest tam kto?
          • jangabrysiak Re: poszukuję Ostrowiaków w Ostrowie 20.11.13, 21:26
            Knakowski ...kat Ostrowa bił naszych ziomali...skazaniec musial wybrać pejcz-pałkę ,którą Knakowski miał powieszone jak kolekcje...Jak wojska radzieckie były w pobliżu Ostrowa Ostrowiacy postanowili schwycić Knakowskiego---ten uciekł- wyskakujac przez okno...
            • plisak Re: poszukuję Ostrowiaków w Ostrowie 22.11.13, 00:14
              Knakowskiego pamiętam. Nie tyle kat, co postrach Ostrowa. Fakt, że wielu ostrowian wylądowało przez niego w obozach i straciło życie. Po wojnie był sądzony w Ostrowie, wyroku jednak nie znam, bo wybyłem wcześniej z Ostrówka. Pozdrawam.
        • plisak Re: poszukuję Ostrowiaków w Polsce 24.07.06, 22:02
          TORUŃ wiadomo piękne miasto. Ale nie mniej piękne są TORUNIAKI, drugie
          miajsce w kraju po CHrzanowiankach. Przyznaj się bgp2001 fajna laska jesteś?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka