Dodaj do ulubionych

Parkowanie

25.04.06, 23:07
Dziś po raz pierwszy od bardzo dawna nie miałam gdzie stanąć na parkingu pod
domem.

W końcu po usilnych manewrach wcisnęłam gdzieś moje (skądinąd) małe auto.
Zdziwiona rozejrzałam się i...
Okazało się, że miejsca jest dużo tylko jest źle wykorzystane. Na parkingu
przeznaczonym na 28 aut stało 19 i nic więcej nie dało się postawić!

Wyglądam teraz na parking. Prawie co _drugi_ samochód zajmuje miejsce na 1,5!
Rekordzista (białym fordem kombi ) zajmuje _trzy_ miejsca! (drugie równie
duże kombi stoi elegancko przytulone do słupa obok i zajmuje jedno miejsce,
więc widać że się da przy odrobinie wyobraźni).

Zastanawiam się, czy naprawdę tak wiele kosztuje ta _odrobina_ pomyślunku i
empatii dla sąsiada. Czy tak trudno wysiąść pozostawiając sobie na otwarcie
drzwi nieco mniej niż 1,5 metra?
Obserwuj wątek
    • lan.kwai.fong Re: Parkowanie 26.04.06, 01:41
      A na jakiej ulicy, za przeproszeniem, jest tak?

LKF
      • ishtar Re: Parkowanie 26.04.06, 12:18
        Stały numer. Jeżeli nie uda mi się wrócić do domu parę minut po 17.00 - mogę
        zapomnieć o zaparkowanie na przyblokowym parkingu. Ulica zostaje. Najwięcej
        miejsca co ciekawe potrafią zająć małe samochody. Cztery by weszły, ale maluchy
        zajmują niemal po dwa miejsca.
      • ewoluta Re: Parkowanie 26.04.06, 16:38

Masz białe kombi ?? ;) Nie powiem i zachowam są pozorną anonimowość :)
        Ale tak jest niestety na wielu ulicach i nie tylko na Saskiej Kępie.
        • lan.kwai.fong Re: Parkowanie 27.04.06, 03:03
          Nie mam ani kombi, ani tym bardziej białego. Na Czeskiej (na szczęście) jest w
          tym względzie pełna kultura i zawsze przed domem jest miejsce. Jak nie vis a
          vis, to 1-2 miejsca dalej/bliżej. Doświadczenia zza granicy (parkowanie na styk)
          nauczyły mnie szacunku dla "współużytkowników" i parkowania z zachowaniem
          społecznych odruchów... ;-)

Poza tym, po 16:30 ulica się wyludnia (biura) i problemu nie ma.

LKF

p.s. Ktoś mnie ostatnio "przytarł"... a potem zastałem za wycieraczką reklamówkę
          warsztatu lakierniczego... ;-) strategia jak z legendarnego "Brzdąca"...
          • ewoluta Re: Parkowanie 27.04.06, 09:16
            Dla mnie społeczny odruch to rozejrzenie się dookoła, czy nie zajęłam za dużo
            miejsca i czy sąsiad będzie miał też gdzie stanąć.

Nie chodzi mi o parkowanie równoległe w odstępie 20 cm, czy przyklejenie się
            drzewami do klamki sąsiada, że musi wsiadać przez bagażnik. Zakładam, że drzwi
            powinny dać się otworzyć tak by przeciętnej tuszy osoba w białym ubraniu mogła
            bez szkody wyjść z brudnego samochodu. Parking, o którym mówię jest dwustronny
            i ma bardzo szeroką alejkę. Ustawienie prostopadłe dużego samochodu, nawet
            niewprawnemu kierowany, na prawdę nie sprawia kłopotu.

Wczoraj (ok. 21) spojrzałam znów przez okno (7 piętro daje dobry plan)
            Doliczyłam się czterech samochodów parkujących na podwójnym miejscu. Znów
            przynajmniej 5 miejsc było zmarnowanych a kolejne samochody po zrobieniu rundki
            opuszczały przydomowy parking w poszukiwaniu wolnego miejsca gdzieś dalej.
            • tapeta Re: Parkowanie 27.04.06, 20:18
              chyba niestety - trzeba przeboleć. Czasem zdarza mi się parkować na parkingu
              piętrowym przy rondo1. Są tam baardzo wyraźnie oznaczone miejsca parkingowe i
              żeby źle zaparkować trzeba albo: 1. być ślepym, 2.kompletnie nie dawać sobie
              rady z wozem, 3.Olewać wszystko. Na każdym piętrze są ze 2 samochody zajmujące 2
              miejsca. To kwestia urbanizacji i zagęszczenia miasta. W Warszawie jest jeszcze
              luźniutko. Nie parkuje się zderzak w zderzak a pasy ruchu na naszych jezdniach
              są znacznie szersze niż na zachodzie. Ludzie nie umieją parkować bo generalnie
              nie mają takiej potrzeby. Za parę lat się to zmieni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka