Dodaj do ulubionych

pasterkowe chuligany

25.12.06, 05:15
po północy grupa około dwudziestu miejscowych chuliganów szwędała się po
okolicy Zwycięzców i Francuskiej.Wyszli z pasterki jak sie potem okazało i
łazili po okolicy drąc gęby wulgarnie.Zawiało ich na Elsterską gdzie w
sklepie spożywczym "RYŚ" wybili szybę wystawową.Potem poleźli na stację
bęzynową i kiedy się zorientowali,ze jadą do nich patrole dali nogę dzieląc
się na grupy.Po drodze tu i tam przykopali w samochód.Ot cała chcrześcijańska
przyszłość narodu.
Obserwuj wątek
    • feng_szuja Re: pasterkowe chuligany 25.12.06, 12:38
      I co zrobiłeś żeby zapobiec aktom wandalizmu? Pewnie jedyną twoją reakcją była
      relacja na forum, bo na nic więcej nie było cię stać tchórzu. Tak samo pewnie
      walczyłeś z komuną.
      A te chuligany to pewno zomowce byli!

--
      Feng Szuja
      • widzetotak Re: pasterkowe chuligany 25.12.06, 16:47
        zadzwoniłem na policje od razu jak ich zobaczyłem kiedy jeden kopnął w samochód
        wszo internetowa i śmierdząca psychiczna gnido.
      • pinebulb A co mają robić?! 26.12.06, 10:29
        Chłopce, chłopce uspokójcie się. Każdy umie używać słów na k, ch, a nawet
        waszego ulubionego szmata. Ale nie o to chodzi. Temat młodzieży jest nieco
        szerszy i mimo przekonań wiarowych "wszechwiedzącego" na prawdę wiary ani
        wyznania nie dotyczy. Saska Kępa lubi się sama i jest z siebie zadowolona, jak
        wynika z większości wpisów na tym forum. A właśnie problem braku zajęć dla
        młodzieży powinien być jednym z najważniejszych i wstydliwych dla mieszkańców
        Saskiej Kępy. Co mogą robić młodzi ludzie na SK ? Odpowiedź jest prosta, nic. A
        nic to znaczy rozbijać samochody, kraść, lać po ryju, pić i ćpać. Nieliczni
        młodsi mogą należeć do chóru przy kościele, czy kółka tańca w Ogrodzie
        Jordanowskim, a co z resztą. Był sobie kiedyś Młodzieżowy Ośrodek Kultury przy
        Walecznych. Gmina odsprzedała go szkole francuskiej na początku lat 90, kiedy
        był w całkowitej zapaści, błonia wzdłuż Zwycięzców gmina sprzedała inwestorom.
        Jeszcze gorzej na tzw. zatrasiu tereny przy Afrykańskiej gdzie było boisko i
        plac zabaw gmina oddała pod kościół, a resztę sprzedała pod bydynek
        wielorodzinny. Kluby sportowe wzdłuż Wisły, które kiedyś były wylęgarnią
        talentów w sportach wodnych dzisiaj ledwo egzystują. To z nich wywodzą się tacy
        ludzie jak Zbyszek Kania mistrz świata w kasie Cadet, za komuny, kiedy w Polsce
        brakowało kawałka porządnej linki do łodzi. Technikum łączności przy Stanów
        Zjednoczonych było kuźnią talentów w lekkiej atletyce - Jacek Wszoła. Dzisiaj
        tego nie ma ! Czasy się zmieniły, nie ma reż komuny, z czego zadowoleni jesteśmy
        wszyscy, a przynajmniej większość. I tu zaczyna się problem, nie ma już Edzia
        Gierka, który wiedział, że dla potrzeb PZPR trzeba inwestować w młodzież. Teraz
        my sami musimy zauważyć ten fakt. I jeżeli nasze władze, które zresztą sami
        wybieramy, są za głupie lub zbyt próżne aby zrozumieć problem, to niestety my i
        pan wszystkowidzący też, musimy sięgnąć do kieszeni i pokładów zaradności aby
        zorganizować młodzieży zajęcia.
        A swoją drogą dzisiaj pasterki na Nobla to niewinne igraszki. Za Gierka czy
        Jaruzela, kiedy kościół na Nobla był jedynym aż do Żerznia, na górce obok
        kościoła wybuchały prawdziwe wojny. Szły szyby w samochodach, krew się lała,
        milicja była bezradna, a i co parę lat trup się przydarzył.
        • widzetotak Re: A co mają robić?! 26.12.06, 14:13
          Cyt:Saska Kępa lubi się sama i jest z siebie zadowolona, jak wynika z
          większości wpisów na tym forum.

Nic bardziej mylnego tak sądzić.Nie sądzę by te kilkadziesiąt ników
          występujących na tym forum z czego co najmniej połowa jak się wydaje jest
          pisana jedną ręką,mogło stanowić reprezentatywna grupę tysięcy okolicznych
          mieszkańców.A biorąc pod uwagę częstotliwość zabierania głosu tutaj przez te
          kilkadziesiąt ników można sądzić,że tylko parę udziela się regularnie bo reszta
          jak wejdzie tu na początku kilka razy i zobaczy poziom co po niektórych to
          rezygnuje z takiego towarzystwa.I to jest wykładnią zadowolenia tej większości
          z faktu,że nieliczna grupa chuliganów ulicznych poczyna sobie jak chce
          (internetowych też)

Cyt:A właśnie problem braku zajęć dla młodzieży powinien być jednym z
          najważniejszych i wstydliwych dla mieszkańców
          Saskiej Kępy….itd

Haha ha…problem nie leży w tym czy na SK będzie świetlica,kino,ognisko
          harcerskie czy cokolwiek co przyciągnie młodzież.Absolutnie nie ma to
          znaczenia.Ja wychowałem się na Żoliborzu w okolicach cytadeli i tez w okolicy
          kilku przystanków nie było nic,ani basenu,ani kortu,ani miasteczka ruchu
          drogowego,ani żadnej sekcji sportowej,a mimo to jakoś miałem co robić z kilkoma
          normalnymi „chłopakami”(wyłączając urodzonych chuliganów z okolicy)Każdy z
          nas,tych równie licznych jak ci chuligańscy,wypełniał sobie czas wolny i to
          całkiem nieźle.Na basen chodziłem na Konwiktorską lub Inflancka jeżdżąc
          tramwajem kilka przystanków przynajmniej raz w tygodniu.Na szermierkę jeździłem
          do PK a na zajęcia karate dymałem pół Warszawy na Żerań trzy razy w tygodniu
          przez kilkanaście lat i jakoś nie mówiłem,że mi daleko i na Żoliborzu nic nie
          ma. Poza tym w miarę dorastania kiedy poszedłem do szkoły średniej znajdowałem
          sobie coraz to nowe zajęcia bynajmniej nie w sąsiedztwie dzielnicy,ale to nie
          istotne.Istotne jest to,że dzisiejsza młodzież w większym stopniu jak ta za
          tamtych czasów jest zwyczajnie zwichnięta przez społeczną akceptację jej
          chuligańskich postaw.To,ze taka jest, jest zasługą braku głośnego potępienia i
          krytyki oraz łagodności kar.I nie tylko tyczy się to młodzieży.Równiez ciche
          przyzwolenie społeczne na naganne zachowania dorosłych wpływa na obniżenie
          poziomu tejże młodzieży.Mam tu na myśli milczenie chociażby w sprawie kup na
          trawnikach czy bezkarnego wycinania drzew na dzielnicach lub….bezkarnego psucia
          stylu architektonicznego miasta przez urzędników bezkarnie wydających
          zezwolenia na budowy apartamentowców choćby na SK.Jak młodzież ma być normalna
          kiedy dorośli na swój sposób dają złe przykłady?

Cyt:musimy sięgnąć do kieszeni i pokładów zaradności aby zorganizować młodzieży
          zajęcia.

Nie w tym rzecz by młodzieży organizowac zajęcia bo możliwości mają kolosalne
          do rozwijania zainteresowań,ale w tym by potępiać i jak mi się wydaje surowiej
          karać naganne wybryki.Zbyt łagodnie i obojętnie przechodzimy koło ogolonego
          łba, chamsko zachowującego się pasażera w tramwaju i grupy chuliganów na ulicy
          tolerując to ze spuszczonymi uszami i bojąc się lub nie chcąc nawet sięgnąć po
          telefon by zawiadomić policje,musi prowadzić do wzrostu przestępczości i
          łobuzeri.
          A policja i wymiar sprawiedliwości również z jakąś niewytłumaczalną
          obojętnością i niekiedy zadziwiającą wyrozumiałością podchodzi do tych
          młodzieńczych wybryków.Tu dam przykład jak powinno być w przypadku wybicia
          szyby w sklepie przez jednego z takiej grupy.Przyjeżdza patrol i zatrzymuje
          taka grupę.Nikt nie przyznaje się do wybicia szyby i nikt nie widział kto niby
          te szybę wybił,ale wiadomo jest,że jakoś brał w tym udział i za samo to nawet
          bez udowodnienia winy komuś wszyscy powinni być ukarani za współudział.W tedy
          szybko znalazłby się winny a dla reszty była by nauczka by eliminować z własnej
          grupy tych prowodyrów i urodzonych chuliganów.Ot proste rozwiązanie.

Cyt:A swoją drogą dzisiaj pasterki na Nobla to niewinne igraszki. Za Gierka czy
          Jaruzela, kiedy kościół na Nobla był jedynym aż do Żerznia, na górce obok
          kościoła wybuchały prawdziwe wojny. Szły szyby w samochodach, krew się lała,
          milicja była bezradna, a i co parę lat trup się przydarzył.

Milicja była bezradna bo społeczeństwo nie zrozumiało jeszcze,że młodzież ta
          chuligańska i dzieci o szczególnie agresywnych postawach wrodzonych powinna być
          traktowana za wybryki z najwyższą surowością i dam na to przykład.W podstawówce
          mieliśmy w klasie takiego młodego gitowca.Łobuz zaczepiał większość
          chłopaków,ale na szczęście mimo wszystko czuł respekt przed takim typowym
          gnębieniem kolegów jakie dzisiaj obserwujemy wśród młodzieży.Pewnego razu
          przecholował i z takim jednym cichym chłopaczkiem zadarł w łazience.Wydawało
          się,ze skopie go i nikt mu nie pomoże.W pewnej chwili ten spokojny cichy nie
          wytrzymał i zwyczajnie w przypływie totalnej złości wytarł podłogę tym
          łobuzem.Nikt nie przeszkadzał a wręcz przeciwnie dopingował tak mocno
          cichemu,że widać było strach w oczach u łobuza i nawet nie starał się bronić
          czując,ze wszyscy w razie czego mu dołożą.Po tym incydencie łobuz nigdy więcej
          do nikogo z naszej klasy nie wystartował.W miesiąc później nabroił gdzieś na
          boisku i wreszcie przenieśli go do innej szkoły.Opisałem to jako przykład,że
          wspólne postawienie się chuligaństwu i to zdecydowane jest jedynym sposobem by
          wyegzekwować u łobuzerii dystans do tej spokojnej większości.

Jestem przekonany,że ogólno społeczne i surowe przeciwstawienie się
          najmniejszym przejawom agresji w szkołach i na ulicy u młodzieży sprawi,że ta
          młodzież sama znajdzie sobie przykładowo właściwe zajęcia i to nawet jeśli w
          okolicy zamieszkania nie będzie co robić.
          PS
          I jeszcze mnie taka mądra myśl naszła.Większość
          przestępstw,rozbojów,chuligańskich itp. Dokonywana jest przez ludzi w
          przekonaniu,ze uda się uniknąć kary i nikt się nie dowie.I właśnie o to „nikt
          się nie dowie” mi teraz chodzi.Otóż gdyby uczeń na koniec szkoły dostawałby coś
          w rodzaju ostemplowanego dzienniczka z historią swych zachowań.który to
          dzienniczek zawierałby stopnie i opinie i byłby jedynym dokumentem ukończenia
          szkoły przedkładanym w nowej szkole czy w przyszłości w miejscu pracy to idę o
          zakład,że skala chuligańskich zachowań zmalała by do kilku procent.Jeśli
          najmniejsze wykroczenie dorosłego byłoby ujawniane w okolicy jego miejsca
          zamieszkania,to znaczy stworzony byłby jawny system powiadamiania obywateli o
          innych obywatelach dokonujących przestępstwa lub wykroczenia a przez to
          stanowiących potencjalne zagrożenie to skala przestępczości praktycznie by
          zniknęła.Na przykład spółdzielnie mieszkaniowe wywieszają od pewnego czasu
          listy zadłużonych lokali by tym skłonić dłużników do szybszej spłaty.Skoro jest
          to praktykowane to i powinno być tak samo praktykowane i w drugą stronę i nie
          tylko dłużnicy,ale i przestępcy powinni być ujawniani dla dobra ogółu.
          Dzisiaj na przykład przychodzi do mojej firmy nowy pracownik.Przedkłada swoje
          CW i co?I wielkie g….bo nic tak naprawdę o nim nie wiem.Na świadectwie same
          ogólne oceny w tym tez z zachowania,bez żadnych uwag notek i historii jego
          edukacji.Nic o takim człowieku nie wiem.Nie wiem tez czy w życiu prywatnym
          gdzieś w sklepie czegoś nie ukradł,nie dostał grzywny za jazdę bez biletu lub
          za rozbicie szyby w sklepie.Tego się nie wie a przecież mógł być a może i nadal
          jest karany za drobne przewinienia przez sądy grodzkie.Przychodzi takie bydle
          do roboty ładnie ubrane i uśmiechnięte zatrudnia się takiego a tu się po czasie
          okazuje,ze niezłe z niego ziółko!!!Gdyby to wszystko było nie tylko
          odnotowywane,ale wprowadzane do ogólno dostępnego rejestru wykroczeńmieli byśmy
          za kilkanaście lat spokój z przestępcami i wszelkiego autoramentu bandziorami
          (co najmniej w 80%)
          • pinebulb Re: A co mają robić?! 29.12.06, 23:19
            Jest taka zasada, jak facet sprzedaje samochód i zachwala 5 min, kupujący
            nabiera pewności że robi dobry interes. Po 15 min zachwalania przestaje wierzyć,
            a po pół godziny odchodzi przekonany że mu wciskano kit.
            Wyraźnie czekasz robaczku na odpowiedź. Muszę cię zmartwić, tego podania, coś tu
            wysmarował w przypływie projekcji świadomości nie chce mi się czytać, a potem
            wysilać aby syntetycznie odpowiadać. Przykro mi.
            • widzetotak syntetyczny umysł 30.12.06, 00:37
              no widzisz bo masz syntetyczny i sztuczny twór w głowie,który nazywasz mózgiem
              a syntetyczny umysł nijak nie może ogarnąć głębi wykraczające poza ramy
              syntetycznej świadomości wypełnionej nabytymi definicjami i przeczytanymi
              gazetowo "lekturowo" "zdroworozsądkowymi" pojęciami.I tak wiem,że przeczytałeś
              a jak ze złości nie przeczytałeś to przeczytasz bo cie ciekawość zeżre i
              zechcesz znowu jak każdy wyłuskać z tego tekstu zamiast treśći,błędy jakie
              czasem robię w pośpiesznym pisaniu by mi to wytknąć.Przeczytasz za pewne i z
              tego powodu by jak każdy znaleźć w drugiej kolejności pojęcia wykraczające poza
              ramy syntetycznej świadomości by takim samym syntetykom jak ty ogłosić jaki to
              świr z tego widzetotaka :)
              PS
              takie syntetyki jak ty stać jedynie na zwroty obliczone na złośliwe ugryzienia
              i posty takich jak ty przesycone są takowymi złośliwymi formułkami wyszukanych
              akademickich określeń.
              PPS
              cyt:w przypływie projekcji swiadomości...
              niezłe,ale ja umiem odpowiedzieć lepiej: lepszy przypływ projekcji świadomości
              niż nieustanna eksplozja racjonalizmu
        • widzetotak Re: A co mają robić?! 26.12.06, 14:22
          .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka