gzugzu 08.09.09, 18:56 Chciałabym założyć na parapecie ziołowy ogródek. Nie wiem tylko jakie zioła dobrze się w warunkach domowych trzymają i skąd je zdobyć. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
semi-dolce Re: ziołowy ogródek 08.09.09, 21:50 U mnie rośnie bazylia i rozmaryn. Jeszcze lubczyk, ale taki nijaki jest. Nasiona możesz kupić w ogrodniczym albo w supermarkecie. Możesz też kupić w warzywniaku lub supermarkecie już wyhodowane zioła, przesadzić je do większej doniczki i powinny rosnąć. Są też w marketach takie zestawy ozdobnych, podpisanych doniczek z nasionami w komplecie. Odpowiedz Link
klara551 Re: ziołowy ogródek 08.09.09, 22:06 W domu,na południowym,lub płd/zachodnim oknie możesz chodować rozmaryn,szałwię,oregano,tymianek,szczypiorek.Bazylia zimą,bo mało sł0ńca mnie się nie udaje.Wiosną całe towarzystwo ziołowe ląduje na balkonie,a jesienią krótko przycięte na kuchennym parapecie.Nadmiar ziół mrożę.Do szybkiego/kilka tygodni /spożycia używam sadzonek supermarketowych,przesadzonych do normalnych doniczek. Odpowiedz Link
malgosia.w Re: ziołowy ogródek 14.09.09, 08:48 Ja kupuję sadzonki w centrum ogrodnicznym, latem na balkonie rośnie wszystko co posadziłam (bazylia, tymianek, rozmaryn) Odpowiedz Link
bellis.blog.onet.pl Re: ziołowy ogródek 11.10.09, 13:02 A ja polecam miętę - w zasadzie nie trzeba z nią nic robić (tylko podlewać) a rośnie bardzo dobrze. Odpowiedz Link