Dodaj do ulubionych

Nalewka "benedyktynka" - prośba

28.01.08, 16:41
Może ktoś tu ma przepis na tę nalewkę? Jakiś czas temu kupowałem
zaprawke ziołową do nalewek - "benedyktyńską". Ktoś wie, jakie tam
są zioła? Wiem, że goździki i lawenda - to rozpoznałem, ale co
jeszcze..? Help! Bardzo mi jest to potrzebne..
Obserwuj wątek
    • Gość: Ludwik. Re: Nalewka "benedyktynka" - prośba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.08, 21:32
      Składu Ci nie powiem lecz dam Ci radę. Jeżeli kupowałaś gotową mieszankę ziół to
      zamiast cukru ( w tych co kupuję Ja jest podane 25 dkg) dodaj miodu. Ja robię to
      tak. Najpierw moczę zioła jakieś 5-6 dni.Odcedzam zioła i dodaję mały słoik
      miodu. Lipowy jest najlepszy. Porządnie to wszystko mieszam i odstawiam w
      gąsiorku na jakieś 4-5 miesięcy. Następnie bardzo delikatnie spuszczam za pomocą
      wężyka nalewkę. Na dnie jest osad z miodu. Nalewka czym starsza tym lepsza.
      Jedna ma już 15 lat. Kompletny odjazd. I jeszcze jedno . Czym butelka
      ciemniejsza tym lepsza. Ja stosuję butelki po Irish Cream
      • Gość: majala Re: Nalewka "benedyktynka" - prośba IP: *.rzeszow.mm.pl 17.06.08, 19:05
        Dokładnie na to samo pytanie zadane przez ciebie odpowiadałam na forum kuchnia
        jakiś czas temu, podałam też przepis zajrzyj tam.
        • Gość: zygmuntplus Re: Nalewka "benedyktynka" - prośba IP: *.tktelekom.pl 22.02.09, 22:13
          Chyba sobie ktoś tutaj ucina żarty.Nawet w najlepszym laboratorium nie jest
          się w stanie stwierdzić z czego składa się benedyktynka.Jest to pilnie trzymana
          w tajemnicy receptura.A więc żarty na bok.zygmuntplus
    • Gość: zygmuntplus Re: Nalewka "benedyktynka" - prośba IP: *.tktelekom.pl 22.02.09, 22:04
      Tego drogi Panie się nie dowiesz jest to wielką tajemnicą benedyktynów.W chwili
      obecnej zna tą tajemnicę 2 benedyktynów./tylko dwóch/A jest wspaniała.Używam jej
      codziennie.Jedna duża łyżeczka od herbaty.I nic więcej.Coś wspaniałego .Dzięki
      wam braciszkowie.zygmuntplus
      • Gość: romantic5 Re: Nalewka "benedyktynka" - prośba IP: *.mei.lt 27.02.09, 15:00
        W kazdym kraju jest najmniej dwoch mnichow znajacych recepture.
        Produkuja we Francji, Litwie, Lotwie, Polsce, Niemczach .... Tyle
        ze w kazdym z krajow i klasztorow smak inny, ale bardzo dobry.
        Polski ma smak za ,,ostry,,.
    • skrzych Re: Nalewka "benedyktynka" - prośba 27.02.09, 20:15
      Tak na szybko:
      wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=17446
      wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=12242
      Zapraszam na nasze forum

Krzysztof
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka