dorotatop 08.06.10, 14:53 i znowu pole :) wystawiłam ją kilka dni temu no i marnieje mi oklapły liście od czego ma mokro jest na słoneczku wydawało mi się że cytryny lubią być na polku dać ją do domu czy jeszcze poczekać Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maciekk123pl Re: cytrynka 08.06.10, 15:01 Dorotko, Twoja cytrynka najprawdopodobniej była wydelikacona po staniu w domu, wystawiłaś ją na pole od razu na słonko i bum. Powinna postac kilka dni na zewnatrz ale w cieniu zeby sie przyzwyczaila do zmiany warunkow. Daj ją do cienia i poczekaj az sie wezmie za siebie. Btw... ale upał na polu już drugi dzień:) Odpowiedz Link
dorotatop Re: cytrynka 08.06.10, 15:05 no upał upał damy rade i mam nadzieję że nasze roślinki też Odpowiedz Link
bakali Re: cytrynka 08.06.10, 15:06 Cytryny domowe nie lubia ostrego słońca, lepiej dac je w lekki półcień. Moje wystawiłam na wschodni balkon, mają słońce tylko do południa i jest im dobrze. Odpowiedz Link
dorotatop Re: cytrynka 10.06.10, 09:09 cytrynka jednak się podniosła teraz to jej na pewno się podoba na polku super rośnie jak na drożdżach :) Odpowiedz Link
biszek Re: cytrynka 13.06.10, 22:30 musi się jej podobać ,bo cytrusy lubią słońce :) Zabawa polega na tym że rośliny które rosły w mieszkaniach trzeba "hartować" , ale na pewno nie ze względu na temperaturę jak to większość pisze :))) Rośliny które rosły w pomieszczeniach nie są przystosowane w pierwszej kolejności do wiatru!!!, a w drugiej do słońca(takiego przez szyby oczywiście :). Więc kiedy aparaty szparkowe na liściach przypomniały sobie o swojej funkcji to i roślina odzyskała turgor :). Mam nadzieje,że UV nie wyrządziły szkody liściom Odpowiedz Link
wanda43 Re: cytrynka 14.06.10, 10:52 napisalas, ze ma mokro. Zwaz, ze w naturalnych warunkach cytrusy nie rosna na bagnach, ale na terenach goracych i suchych. Owszem, podlewac trzeba, ale roslina nie moze byc zalewana lecz podlewana obficie dopiero, gdy podloze troche przeschnie. Zalewanie roslin, to podstawowy bląd w ich hodowli. To jak zaglaskiwanie kota na smierc. Odpowiedz Link
bakali Re: cytrynka 18.06.10, 11:05 Oto dlaczego warto kupić sadzonkę zamiast czekać 7 lat na efekty z siewki: fotoforum.gazeta.pl/photo/0/fh/ed/vhwc/3BprjF0QvrhgwgjBnB.jpg fotoforum.gazeta.pl/photo/0/fh/ed/vhwc/V7WBJo7LAWQQq9BRzB.jpg To cytryna skierniewicka, kupiona w kwiaciarni. Odpowiedz Link
handlarzsss Re: cytrynka 23.06.10, 23:41 [URL=http://www.geloo.pl/start/22730847/index.html]twoja treść w linku[/URL] Odpowiedz Link