Dodaj do ulubionych

Dendrobium nobile

08.03.11, 14:13
aż mi głupio zawracać dupę, ale szukałam, nie znalazłam. Co się z nim robi, jak przekwitnie - obcina mu się co czy zostawia?
Obserwuj wątek
    • wanda43 Re: Dendrobium nobile 08.03.11, 16:28
      takie bylo? fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1865913,2,130,storczyki-002.html
      Jak takie, to nic nie robic. Jak juz nie bedzie przymrozkow, to wystawic na zewnątrz najlepiej i trzymac /gdzies w cieniu/ do konca wrzesnia mniej wiecej. Kwitnie na nowych przyrostach tylko. Starych nie ruszaj, bo czasem wyrastaja na nich mlode.
      • yoma Re: Dendrobium nobile 08.03.11, 16:39
        Z grubsza. Takie bardziej... hmmm... podobne do przerośniętej konwalii. Dzięki, chodziło mi o to nieruszanie, bo że żeby wystawić, to się doczytałam.
        • wanda43 Re: Dendrobium nobile 08.03.11, 17:34
          Przerosnieta konwalia? Hm... Wrzuc moze fotke, co? Moze to Cattleya, a nie Nobile?
          • yoma Re: Dendrobium nobile 08.03.11, 18:04
            OK, jutro.
          • yoma Re: Dendrobium nobile 08.03.11, 18:12
            Znaczy, konwalia to tylko moje luźne skojarzenie, przez pokrój kwiatostanu. Jest dużo długich, chudych, półzdrewniałych, członowanych pseudobulw, na czubku mają liście [węższe niż u konwalii :)], spomiędzy liści wyrastały pędy kwiatowe. Kwiatki rosły sobie tak trochę obwisając i były stosunkowo drobne, stąd skojarzenie z konwalią.

Dostawszy, pooglądałam oczywiście w necie co się dało i żyłam w przekonaniu, że jednak dendrobium...
            • wanda43 Re: Dendrobium nobile 08.03.11, 20:18
              jasnowidz to ja nie jestem, a szkoda. ;) Opis pasuje rowniez do Dendrobium phalaenopisis np. i paru innych, ktore mają podobne liscie i mozna odroznic glownie po kwiatach.
              • yoma Re: Dendrobium nobile 09.03.11, 09:25
                Phalaenopsis to ono nie jest na pewno, falka to jeszcze rozpoznaję :) Jakieś dendrobium, więc zapewne nobile, bo inne są raczej rzadziej spotykane. Kwiaty... no takie właśnie podobne do przerośniętej konwalii. Białe z fioletowym odcieniem. Wrzucę foto wieczorem.
              • yoma Re: Dendrobium nobile 10.03.11, 11:16
                Wrzucam foto rano :)

img4.imageshack.us/i/p1060245r.jpg/
                img713.imageshack.us/i/p1060256o.jpg/
                • wanda43 Re: Dendrobium nobile 10.03.11, 12:20
                  Zadalas mi klina nie lada. Jest to Dendrobium, ale z pewnoscia nie Nobile. Tego jest setki odmian. I teraz cholera wie, czy wymagania takie ma jak Nobile, czy inne.
                  • yoma Re: Dendrobium nobile 10.03.11, 12:58
                    Ha!

No to wiemy, że nie falek i nie nobile, to już coś. Dzięki. No to szukam dalej.

To przez mojego chłopa, zawsze jakiegoś dziwaka przywlecze... :)
                  • yoma Re: Dendrobium nobile 10.03.11, 13:28
                    Hm, a co powiesz na kingianum?

To moje wygląda prawie tak
                    tinyurl.com/68wgw95

tylko płatki nie są takie spiczaste, ale też na innych stronach nie są, a i piszą, że gatunek bardzo zmienny.
                    • wanda43 Re: Dendrobium nobile 10.03.11, 14:17
                      Mmmm, chiba nie. Dendrobium Kingianum kiedys mialam, ono takie niebieskawe jakby jest.
                      Bardziej moze to 1888orchids.blogspot.com/2010/04/egg-stra-beautiful-yellow-orchids-for.html
                      • wanda43 Re: Dendrobium nobile 10.03.11, 14:20
                        zobacz ile tego jest odmian, zglupiec mozna www.vegetabilia.fora.pl/dendrobium,3/odmiany-byc-moze-wszystkie,10.html
                        • yoma Re: Dendrobium nobile 10.03.11, 14:30
                          Można, można. Wlazłam co prawda na inną stronę z odmianami, ale też zgłupiałam.

Tu
                          www.orchidarium.pl/AdoZ/html/Dendrobium%20kingianum.htm
                          piszą o kingianum:
                          Natomiast białe klony są zwykle recesywne. Dominującą cechą jest zwisający kwiatostan.

i teraz nie wiem, czy z tego ma wynikać, że jeśli kwiatostan jest biały, to nie może zwisać - czy właśnie białe zwisają, tylko trudno się od nich doczekać białego potomstwa. Mój był biały i zwisał...

W każdym razie nie popełnię błędu, jeśli go będę trzymać raczej w chłodniejszym i często wietrzonym miejscu niż w gorącym, prawda?
                        • yoma Re: Dendrobium nobile 10.03.11, 14:31
                          1190 odmian, no super. Jak już przejdę na emeryturę... :)
                      • yoma Re: Dendrobium nobile 10.03.11, 14:34
                        To miałaś na myśli?
                        tinyurl.com/64g9xjm
                        za żółte, moje wpada właśnie w fiolet. Spróbuję zrobić makro pojedynczego kwiatka.
                        • wanda43 Re: Dendrobium nobile 10.03.11, 14:40
                          raczej to biale co jest z tylca.
                          • yoma Re: Dendrobium nobile 10.03.11, 14:55
                            Mogłoby być, gdyby je jeszcze autor opisał...
                        • yoma Re: Dendrobium nobile 10.03.11, 14:54
                          Do dupy fotki, ale coś widać

img141.imageshack.us/i/p1060313.jpg/
                          img690.imageshack.us/i/p1060314w.jpg/
                          i co, nie kingianum?
                          • wanda43 Re: Dendrobium nobile 10.03.11, 15:07
                            Raczej nie. To cos innego. Ciezka sprawa, bo ono ma klapniete te kwiaty mimo, ze nie rozwiniete w pelni. Wytnij w diably te pedy i czekaj, az znow zakwitnie. Moze wtedy sie dojdzie co to.
                            • yoma Re: Dendrobium nobile 10.03.11, 15:23
                              Wyciąć

i co, raczej chłodno je trzymać? Tak mi na razie wyszło doświadczalnie...
                              • wanda43 Re: Dendrobium nobile 10.03.11, 15:55
                                Ustaw gdzies na oknie, a w maju na zewnatrz do jesieni. Nawypuszcza nowych i pewnie zakwitnie.
                                • yoma Re: Dendrobium nobile 10.03.11, 16:01
                                  Tak zrobię. Dzięki za wszystko. Fotkę jeszcze znalazłam z pełni kwitnienia

img34.imageshack.us/i/p1060238d.jpg/
                                  • wanda43 Yoma!!!! 10.03.11, 16:45
                                    Zobacz co znalazlam! Nazwy i fotki!!! www.storczyki.pl/?pokaz=gallery_list_name
                                    Zwroc uwage na Dendrobium: delicatum, eriaflorum, findleyanum, intricatum i pierardi.
                                    Podobne.
                                    • yoma Re: Yoma!!!! 10.03.11, 17:03
                                      Oooo dzięki! Znalazłam to wczoraj, nie zrobiłam zakładki i mi wcięło. No to idę porównywać... :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka