yoma 02.02.12, 18:46 ma keiki :) No dobra, wiem, że to nic takiego, ale pierwszy raz w życiu to widzę. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wanda43 Re: A moje dendrobium 02.02.12, 20:05 Moje pare miesiecy temu wypuścilo chyba z 11 keiki. Niektore juz usamodzielnilam, a niektore dalej na mamusce, bo mają za malo korzeni. Odpowiedz Link
yoma Re: A moje dendrobium 03.02.12, 10:44 A to powiedz, proszę, czy TRZEBA je kiedyś oddzielić, czy mogą tak sobie być. Odpowiedz Link
wanda43 Re: A moje dendrobium 03.02.12, 17:44 Kazdego dzieciaka trzeba kiedys usamodzielnic. Muszą mieć z 5 korzeni i to takich dlugosci z 8 cm najmarniej. Odcina sie albo odrywa energicznie, zostawia na dobe, co by miejsce oderwania obeschlo i w nowe podloze. Powtykalam po 3 w doniczke i sobie rosną juz same. Odpowiedz Link
5th_element Re: A moje dendrobium 03.02.12, 11:18 5th juz doczytala. Ale o zdjecia tak czy tak prosi (uwielbia ogladac zielone, no co) Odpowiedz Link
yoma Re: A moje dendrobium 03.02.12, 11:43 Zdjęcie nawet zrobiłam, ale czy będzie co inteligentnego na nim widać, to nie wiem. Po południu zobaczę, OK? Wygląda jak mały zielony excusez le mot kutasik z dwiema nóżkami :) Odpowiedz Link
yoma Re: A moje dendrobium 04.02.12, 11:44 fotoforum.gazeta.pl/photo/8/xa/ui/jmah/AGG6amFbPQTZ2GSV7B.jpg Odpowiedz Link
wanda43 Re: A moje dendrobium 04.02.12, 17:44 Maluszek jeszcze, ale korzonki juz ma fajne. To Nobile? Odpowiedz Link
yoma Re: A moje dendrobium 04.02.12, 17:47 Dzisiaj patrzę, a trzeci mu idzie. To ten, cośmy go pracowicie identyfikowały kiedyś tam i mnie on jednak dalej wygląda na kingianum, choć się nie upieram. Odpowiedz Link
5th_element Re: A moje dendrobium 06.02.12, 11:12 fajowy. To mozna odseparowac i new rosinka wtedy rosnie, tak? Odpowiedz Link
yoma Re: A moje dendrobium 06.02.12, 12:11 Taka jest teoria, nigdy tego nie robiłam :) Ale Guru Wanda mówi, żeby jeszcze czekać. Odpowiedz Link
wanda43 Re: A moje dendrobium 06.02.12, 12:34 E tam, jakiem guuuuuru. Stare bseudobulwy po kwitnieniu z czasem obumierają i jesli roslina ma wole zycia, to wypuszcza młode. Dokąd stara ma soki to z niej ciągną. Im wiecej mlodych wypusci, tym szybciej ją zalatwią. Probowalam rozmnarzac z odcietych kawalkow pseudobulwy, prawie sie udalo. Prawie, bo wypuscila keiki, ale keiki nie wytrzymalo, okres byl jesienny, swiatla mniej i generalnie za malo sie przylozylam do pielegnacji. Odpowiedz Link
yoma Re: A moje dendrobium 06.02.12, 12:49 Guruś, guruś, zasłużyłaś sobie :) Się zgadza, na obumierającej jest... W ogóle ono mi się jesienią zabierało za kwitnienie, to dendrobium, ale wzięte do domu zrezygnowało. Nie dziwię mu się zresztą, ale musiałam wziąć. Ogród to jednak cudowna rzecz. Odpowiedz Link
5th_element Re: A moje dendrobium 06.02.12, 12:53 malo sie znam ale tez bym poczekala z odseparowaniem. Odpowiedz Link
althea35 Re: A moje dendrobium 21.04.12, 19:32 Ja probowalam odseparowac, ale nic z tego nie wyszlo, wszytskie padly po jakims czasie. Wiec reszty nie ruszam i tak sobie zyja na mamusi. A mamusia kwitnie jak szalona dwa razy do roku. Odpowiedz Link