28.06.12, 13:36
Do niektórych roślin mam jakieś lewe łapczyska. Pięknie mi rosną (oj rosną) starzec Grigorij i takie łezki (citriniformis to się bodajże nazywa). Ale reszta kaput :( Kaputnęło mi dischidia i pokręcony fikus. A wsadziłam do doniczki jak miały korzonki. Jak zaczęły mi marnieć to je szybko z ziemi out i do wody (bo jakimś cudem tych korzonków było mniej niż na początku). No i mi w wodzie całkiem dead.
Uniżenie proszę o przebaczenie, proszę mnie nie bić ani kopać, ale naprawdę nie wiem, co zrobiłam nie tak. Wściekła chodzę z tego powodu.
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Yoma 28.06.12, 14:54
      Nie płacz Ewka, doślę ci, do dwóch razy sztuka. Spróbuj może teraz w piachu ukorzeniać?

Gdzieś czytałam, że z pokręconego sadzonki najlepiej w lecie pobierać, może za wcześnie było.
      • kociara-monika Re: Yoma 28.06.12, 16:22
        Słodka jesteś. Ja się tobie żalę, jaka to łamaga roślinna ze mnie, a ty...
        • yoma Re: Yoma 28.06.12, 17:18
          Mam, to dam, też czasami w chwilach załamania myślę sobie, że dupa ze mnie nie ogrodnik :)
          • wanda43 Re: Yoma 28.06.12, 20:57
            No bo to chyba jest tak, ze niektore rosliny nas lubia i rosną jak glupie, a inne, nawet chuchane i dmuchane zgodnie z przepisem - ni chaliery!
            • yoma Re: Yoma 29.06.12, 10:24
              Zgadza się. Mnie na przykład nie lubią paprocie i skrzydłokwiaty, choć inne obrazkowate idą mi pięknie.

Monika, dam ci teraz pokręconego w pełni sił witalnych, z młodymi odrostami, to może załapie. Ale nie wiem kiedy, bo na początku tygodnia mnie nie ma.
              • wanda43 Re: Yoma 29.06.12, 12:06
                Paprocie tez mnie nie lubią. Z domowych to jeszcze storczyki cymbidium, padly mi 4 i ani razu nie zakwitly. Z ogrodkowych nie lubia mnie roze i frezje.
                • yoma Re: Yoma 29.06.12, 12:20
                  App storczyków, coś mi się dzieje na dendrobium chybakingianum, czyżby pączki? W ogrodzie stoi.
                  • wanda43 Re: Yoma 30.06.12, 08:31
                    Bardzo mozliwe. Moje nobile tez na zewnątrz, wypuszcza keiki, wiec na kwitnienie pewnie sobie poczekam.
                    • yoma Re: Yoma 02.07.12, 12:25
                      Przyjrzałam się. Na chybakingianum to keiki, a na nobile chybapączki. No ciekawam. Wilgotność powietrza 100%, powinny się cieszyć.
              • kociara-monika Re: Yoma 29.06.12, 13:58
                Yoma, ślij kiedy tylko będziesz mogła. Skrzydłokwiata mam małą sadzonkę (korzenie są, nowe przyrosty wychodzą z ziemi), jak chcesz spróbować to ci wyślę.
                • yoma Re: Yoma 29.06.12, 14:03
                  Dzięki, ale uchował mi się jeszcze jeden bidak, to nie będę męczyć nowego :)
                • yoma Re: Yoma 11.07.12, 09:39
                  Monika, ja pamiętam, tylko w początkach tygodnia nie ma mnie w domu, a pod koniec nie będę wysyłać, żeby nie zgniło na poczcie. Kiedyś na pewno dostaniesz. Przepraszam :)
                  • kociara-monika Re: Yoma 11.07.12, 12:09
                    Spoko, poczekam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka