Dodaj do ulubionych

storczyk w plastikowej doniczce

15.10.12, 21:47
dostałam takiego wczoraj, czy mam go przesadzić do innej? a jeslitak to musi być takich samych rozmiarów? prosze o radę do to pierwszy storczyk jakiego mam
Obserwuj wątek
    • wanda43 Re: storczyk w plastikowej doniczce 16.10.12, 14:30
      zostaw i nie ruszaj. Doniczka taka ma byc, bo widac korzenie, a ich kolor /srebrzysty/ + waga piorkowa calosci jest wskazowką, ze lada dzien trzeba bedzie zrobic mu namaczanko. Ponadto storczyki sa epifitami i ich korzenie rowniez potrzebują tlenu i swiatla.
      • pietrysia11 Re: storczyk w plastikowej doniczce 16.10.12, 19:39
        dziekuję, gdzies przeczytałam że te plastikowe służą tylko do transportu i powinno się przesadzić do doniczki glinianej z wieloma otworami, ale zrobię tak jak mi zaproponowałaś, pozdrawiam
        • neire Re: storczyk w plastikowej doniczce 29.10.12, 18:33
          Jak nabierzesz wprawy i poszerzysz kolekcję poza phalki możesz korzystać z glinianej doniczki. Taka doniczka dłużej utrzymuje wilgoć. Ja taką stosuję przy cattleyi. Ale do phalków powinna być przezroczysta tak jak napisała Wanda, lepiej kontrolować stan korzeni. Jak chcesz możesz zastosować osłonkę (wybór jest ogromny), ale roślince lepiej będzie bez niej. Dlatego gdy storczyk kwitnie i chcesz go postawić w reprezentatywnym miejscu możesz wstawić go w osłonkę po przekwitnięciu na parapet bez niej. Ja wszystkie swoje trzymam phalki trzymam w przeźroczystych doniczkach.
          • niunia362 Re: storczyk w plastikowej doniczce 03.02.13, 16:59
            Ja również miałam storczyka w plastikowej, przeźroczystej doniczce i muszę przyznać, że zaczął marnieć. Jak się potem okazało promienie słoneczne, które padały na korzenie spowodowały, że pojawiła się pleśń, więc jak najszybciej zmieniłam ziemię, doniczkę dokładnie wyczyściłam i zainwestowałam w osłonę na doniczkę. Teraz mój storczyk pięknie kwitnie. A osłonki poleciła mi przyjaciółka zamówić ze strony www.rattanart.pl. Jestem z nich naprawdę zadowolona, także z całą pewnością śmiało polecam:)
            • wanda43 Re: storczyk w plastikowej doniczce 03.02.13, 18:14
              Nie dosc, ze spamujesz, to jeszcze wypisujesz glupoty.
            • smutas13 Re: storczyk w plastikowej doniczce 03.02.13, 20:17

[i]Ja również miałam storczyka w plastikowej, przeźroczystej doniczce i muszę przy
              znać, że zaczął marnieć. Jak się potem okazało promienie słoneczne, które padały na korzenie spowodowały, że pojawiła się pleśń[/i]

Bzdury piszesz! I wąpię, że w ogóle hodujesz storczyki. Spamujesz, to pewne!
              • rstin Re: storczyk w plastikowej doniczce 06.02.13, 14:28
                U mnie od kilku lat storczyki mają się świetnie. Wstawiam plastikową doniczkę w inną, często ceramiczną w kolorze, który mi akurat pasuje do wnętrza. Podlewam wlewając wodę do pełna w drugiej doniczce, wylewam wodę po ok.4 godzinach lub dłużej. Czasami dodaję nawóz do wody. pozdr.
                • wanda43 Re: storczyk w plastikowej doniczce 06.02.13, 17:52
                  Mozna i tak, ale wystarczy mu w zupelnosci 30 - 40 minut moczenia.
    • wanda43 Re: storczyk w plastikowej doniczce 28.04.13, 13:20
      kolejny spamer!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka