Dodaj do ulubionych

Przygarnę odnóżki lub młode rośliny

02.01.13, 14:56
Czas uzupełnić 4 ściany niedocenioną zielenią, stąd ogłoszenie - chętnie przygarnę sadzonkę, odnóżkę, kawałek kwiatka do odchowania.

Interesują mnie głównie:
paprocie (nefrolepis, zanokcica), cibora, kalatea, maranta (zauroczyła mnie) cissusy (głównie wielkolistne, np. przylądkowy), rosiczkę (dobra na ziemiórki), aloes (samo zdrowie), ...

Jeśli masz za dużo kwiatów lub robisz porządki w zieleni, chętnie przygarnę :)
Warszawa
Arletta.

(Chętnie wymienię na odnóżki różowego grudnika.)
Obserwuj wątek
    • kanapony Re: Przygarnę odnóżki lub młode rośliny 05.01.13, 01:52
      ciborę sama bym chętnie przygarnęła
      bardzo lubię tego kwiatka
    • kociara-monika Re: Przygarnę odnóżki lub młode rośliny 20.01.13, 07:22
      Spróbuj szczęścia tutaj: forum.swiatkwiatow.pl/szczepki-cibora-cyperus-t9014.html
      Może się uda :)
      • ariene Re: Przygarnę odnóżki lub młode rośliny 20.01.13, 09:31
        Monika, dzięki, ale na samej górze tematu, do którego podałaś link, wyraźnie jest napisane:
        "temat nieaktualny."

Moje ogłoszenie nadal jest aktualne.
        Pozdrawiam.
        • wanda43 Re: Przygarnę odnóżki lub młode rośliny 20.01.13, 18:27
          Gdzies na przelomie marca/kwietnia bede miala szczepki oleandra różowego, ephifillum, szeflery, hoyi carnossy, raphidofory, aloesów i pewnie jeszcze coś sie znajdzie przy okazji przesadzania i cięcia wiosennego. Moge także oddać jedną dużą już kliwie. Mam trzy i wszystkie rosna jak glupie.
          Jesli jestes z Wawy lub okolic, to nie ma problema. Mam również bananowce mussa.
          • ariene Re: Przygarnę odnóżki lub młode rośliny 20.01.13, 18:57
            Wanda, to świetna wiadomość! :)
            Bardzo chętnie się spotkam w Warszawie...

W zamian mogę zaoferować grudnika lub fiołki.
            Czekam więc niecierpliwie do wiosny!
            Pozdrawiam :)
            • wanda43 Re: Przygarnę odnóżki lub młode rośliny 20.01.13, 19:18
              Fiolki chętnie, bo nie mam teraz żadnego, co do reszty, to nie ma sprawy, moze cos jeszcze sie znajdzie. Z racji wieku tylko prośba, przypomnij mi sie na wiosne albo odezwij sie na GG, ktorego nr jest w moim profilu gazetowym, bo moge zapomniec. :)
              • irenazu do Wandy43 20.01.13, 19:32
                Wando, a czy nie miałabyś jeszcze jednej kliwii, nawet malutkiej na zbyciu?
                • irenazu Re: do Wandy43 20.01.13, 19:37
                  Wando, a może chcesz oleandra żółtego i białego, czerwoną, pełną różę chińską?
                  Do ariene nie pisałam bo nie mam nic z tego co potrzebowała, ale innymi mogę służyć.
                • wanda43 Re: do Wandy43 21.01.13, 09:41
                  Znajdzie sie. Mam je 3 duże, dwie o węższych liściach kwitły, ta o jęzorowatych szerokich tylko raz. I jedna i druga ma odrosty i to spore. Wiosna będę rozsadzać, więc nie ma sprawy. A co do sadzonek oleandrow, to az sie oblizalam, bo mam tylko rózowego krzaczora.
    • kociara-monika Re: Przygarnę odnóżki lub młode rośliny 22.01.13, 04:40
      W kwietniu będę się przeprowadzać (z jakieś 300 km), w związku z tym muszę ciut zmniejszyć ilość posiadanych przeze mnie kwiatów. Na pierwszy ogień mam: 2 hoje carnossy (większą i mniejszą), różową fuksję "ułankę" (stara stojąca odmiana, pojedynczy kwiat), epipremnium (zielono-żółte), zroślichę "White Butterfly". Grudników nie proponuję, bo wyglądają niezaciekawie i pewnie zaliczą kompost.
      Jak cokolwiek Cię zaciekawiło - pisz. Jak coś jeszcze będę mieć, to dam znać.
      • ariene Re: Przygarnę odnóżki lub młode rośliny 22.01.13, 08:40
        Moniko, ja podziękuję za powyższe, bo albo miałam, albo mam obecnie. Hoję np. sama oddałam, bo tak wielka urosła, że w czasie kwitnienia (zapach piękny choć mocny) musieliśmy spać w innym pokoju :D
        Pozostałe mi się zdublują :)

Niech ktoś inny przygarnie :)
        • wanda43 Re: Przygarnę odnóżki lub młode rośliny 24.03.13, 11:14
          Ariene, wyslalam ci wiadomosc, ale nie wiem, czy dotarla, wiec jeszcze raz tu napisze.
          Moja oferta jest aktualna. Jedyny problem, to temperatura zbyt niska i obawiam sie, ze sadzonki, szczegolnie mlody bananek, mogly by przemarznąc w transporcie. Do Wawy, konkretnie do Srodmiescia musze dojechac 30 min. SKM-ką. Hoi, czy oleandrowi by nie zaszkodzilo, ale banankowi z pewnoscia, jest wrazliwy na niskie temperatury. Kliwia jest spora, ma dlugie liscie i tez mogla by zmarznąc. Poczekajmy więc troszke, moze po Swietach pogoda bedzie juz kilka choc stopni na +.
          • ariene Re: Przygarnę odnóżki lub młode rośliny 24.03.13, 13:56
            Witaj, ja również wysłałam Tobie wiadomość przez portal gazety i chyba obie mamy problem z dotarciem do poczty ;)
            Jestem jak najbardziej zainteresowana, szczególnie kliwią i oleandrem. Oczywiście, zaczekajmy na lepsze temperatury, mi się nie spieszy, a i kwiatki sił nabiorą od słoneczka :) W sprawie dojazdu - mogę dojechać na terenie Wawy i okolic, dla mnie to nie problem :)
            A może ktoś podpowie, jak tu odczytać prywatne wiadomości? :D

Pozdrawiam.
            • wanda43 Re: Przygarnę odnóżki lub młode rośliny 24.03.13, 14:59
              Ja twoja wiadomosc odczytalam w swojej poczcie i odpowiedz wyslalam, ale .......znikaja komentarze na forum to moze i wiadomosci. Jesli uzywasz GaduGadu, to moje ma nr 4623189.
              Umowimy sie na ktorys dzien po swietach i podjade do Wawy z roslinkami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka