Dodaj do ulubionych

drzewko szczęścia

10.07.13, 22:02
Wróciłam z urlopu i stwierdzilam, że moje drzewko szczęścia jakoś zmarkotniało. Liście mu nieco obwisły i nie są tak grube i jędrne jak dawniej. Kilka liści opadło, inne opadają przy lada dotknięciu. Co mu jest? Drzewko obecnie stoi po stronie wschodniej i jest podlewane co 2 dni.
Obserwuj wątek
    • yoma Re: drzewko szczęścia 11.07.13, 12:50
      Przelane i gnije.
      • kol.3 Re: drzewko szczęścia 11.07.13, 17:12
        To co robić?
        • yoma Re: drzewko szczęścia 11.07.13, 17:57
          Wyjąć z doniczki, obejrzeć korzenie, uciąć ewentualne zgniłe, rany zasypać cynamonem. Położyć w suchym miejscu bez doniczki i niech tak przez co najmniej noc poleży. Posadzić w ziemię do kaktusów i podlać... hmmm, na wschodnim oknie? to nie wcześniej niż za 10 dni.
          • kol.3 Re: drzewko szczęścia 14.07.13, 17:48
            Dzięki dopiero dziś przeczytałam, będę ratować.
            • smutas13 Re: drzewko szczęścia 17.07.13, 07:26
              Proponuję drastyczny, ale w ostateczności, dobry sposób - zaobserwowany na wlasnym drzewku szczęścia. Bylo dorodne, zdrowe...Pech chciał, przeciąg zawinął firanką, firanka owinęła drzewko...Drzewko spadło na podłogę, łamiąc swój pień na wys. ok. 6 cm. od korzeni.
              Korzenie wyrzuciłam razem z rozbitą doniczką, resztę ocalałego drzewka wstawiłam do słoja z wodą. Po pewnym czasie, na pniu utworzył się nowy system korzeniowy.
    • doremiko Re: drzewko szczęścia 18.07.13, 00:17
      kol.3 napisała:
      > Wróciłam z urlopu i stwierdzilam, że moje drzewko szczęścia jakoś zmarkotniało.
      > Liście mu nieco obwisły i nie są tak grube i jędrne jak dawniej. Kilka liści o
      > padło, inne opadają przy lada dotknięciu. Co mu jest?

Ja postąpiłam dość radykalnie w podobnej sytuacji, bo po prostu dość mocno przystrzygłam roślinę, tak jak przycina się np. drzewa.
      Roślina bardzo się wzmocniła, wypuściła wiele nowych pędów i liści, rozkrzewiła się i teraz wygląda pięknie.
      Podlewam tylko wówczas, gdy ma sucho = to jest sukulent, więc nie wymaga za dużo wody.
      Dobre efekty daje letnie nawożenie dolistne odżywką dla roślin zielonych, ponieważ liście stają się wówczas okazałe, grube, zdrowo wyglądają.
    • 5th_element Re: drzewko szczęścia 08.08.13, 09:49
      raczej za dużo podlewania. Miekkie liscie -obsstawiam wciornastka. A srebrzą się trochę te liscie?
      • kol.3 Re: drzewko szczęścia 09.08.13, 17:56
        Nie. Podratowało się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka