Dodaj do ulubionych

cholerny oleander

31.07.05, 14:54
co go przywioze skads wsadze do szklanki z woda i ukorzeniaczem, wypusci
korzenie, wsadzam do ziemi i po tygodniu jest caly uschniety a jak sie
utrzyma to gubi liscie i potem wysycha. nie wiem czy podlewac go codziennie
czy co iles dni. ktos mial doswiadczenie z ta roslinka? zalezy mi na nim. te
cudownie pachnace kwiaty ....
Obserwuj wątek
    • zettrzy Re: cholerny oleander 01.08.05, 02:00
      masz klopot typowy dla przejscia z hodowli hydroponicznej na ziemna - korzenie
      uksztaltowane w szklance z woda nie daja sobie rady w ziemi, wiec olenader nie
      ma jak jesc i umiera z glodu
      nie wsadzaj go do wody, wsadz go w ziemie, pod szklany klosz, zeby mu bylo
      cieplo (to go zacheci do zycia), podlej od serca, bo dopoki sie nie ukorzeni
      bedzie mu trudno, i powinno sie udac
      powodzenia z oleandrem
    • poola20 Re: cholerny oleander 02.08.05, 08:49
      hey,oleander uwielbia wodę,najlepiej żeby cały czas miał wodę w podstawku,ale
      uważaj,nie znosi deszczu nie lubi mieć mokrych liści,przez to może nigdy nie
      zakwitnąć,ale w podstawku wodę może mieć non stop i dużo słońca,pozdrawiam.
      • zettrzy Re: cholerny oleander 03.08.05, 03:14
        moje nigdy nie uwielbialy nadmiaru wody, powiem wiecej - gnily jak sie podlewalo
        czesciej niz raz na tydzien - dlatego zreszta zrezygnowalam z nich: nie mam
        cierpliwosci do roslin ktore nie znosza regularnego podlewania
        a moja babcia miala oleander przez 40 lat - CZTERDZIESCI lat! i co roku kwitl
        przez cale lato; ale babcia podlewala go dosc oszczednie w zimie, a w lecie
        wystawiala na dwor, zostawiajac podlewanie przyrodzie czyli deszczom
        co mi rowniez przypomina, ze oleander rosnie glownie na bardzo suchych, cienkich
        glebach, i deszcze na niego leja jak chca, a mimo to oleander w naturze, czyli
        gdzies przy greckiej czy wloskiej polnej drodze, kwitnie jak wsciekly i
        napachnia cala okolice

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka