tulipanna1 20.08.05, 13:25 Wyhodowałam kobeę. Słyszałam,że można ją przechować przez zimę, wtedy w następnym roku wcześniej kwitnie.Czy ktoś ma takie doświadczenia? Czy można również przechować bakopę? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karo_lcia Re: kobea i bakopa 22.08.05, 17:09 Kobea jest rośliną jednoroczną, rozmnaża się z nasion. Bakopa- teraz możesz spróbować zrobić sadzonkę / tak jak fuksja, pelargonia itp./ Pozdrawiam! Odpowiedz Link
oka5 Re: kobea i bakopa 24.08.05, 08:13 Kobea w swojej ojczyźnie jest pnączem wieloletnim. W naszych warunkach trudno jest przechować ją przez zimę, ale można spróbować. Należy zapewnić jej jasne pomieszczenie z temp. 5-10 st. C i bardzo umiarkowanie podlewać. Odpowiedz Link
tulipanna1 Re: kobea i bakopa 24.08.05, 09:38 Dziękuję za informacje. W enyklopedii pnączy wyczytałam, że kobeę można przyciąć przed zimą i przechować w widnym, chłodnym pomieszczeniu. Wiem, że jest wrażliwa na niską temperaturę, więc najbardziej ciekawi mnie w jakiej temperaturze przetrzymywać ją zimą. Oczywiście wyhodować kobeę jest łatwo i są nasiona, ale interesuje mnie samo doświadczenie. Pozdrawiam Odpowiedz Link